• Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

             

          • Nemôžeme zabúdať na holokaust

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

            V pondelok 15. apríla 2024 navštívili študenti 3. A a kvarty Múzeum holokaustu v Seredi. Nachádza sa v autentických priestoroch bývalého pracovného tábora, ktorý vznikol v roku 1941. Neskôr bol zmenený na koncentračný tábor. Študenti najskôr absolvovali prehliadku múzea. Jednotlivé expozície sú umiestnené v piatich budovách- expozícia zameraná na riešenie židovskej otázky na Slovensku 1938- 1945, expozícia ubytovania väzňov, pracovné dielne- stolárska, betonárska, krajčírska a zámočnícka.

            Mohli sme si prečítať aj mená vyvezených Židov do vyhladzovacích táborov. Väčšinou sa uvádzajú len čísla- ale za každým číslom je konkrétne meno a jeho životný príbeh....

            Treba si zaspomínať aj  na záchrancov, ktorí s nasadením vlastného života pomáhali prenasledovaným židovským spoluobčanom. Spravodliví medzi národmi je ocenenie pre ľudí nežidovského pôvodu, ktorí počas holokaustu riskovali aj vlastné životy, aby zachránili prenasledovaných Židov pred smrťou.

            Súčasťou exkurzie bolo aj absolvovanie hodinovej prednášky. Študenti si vybrali Úteky z táborov smrti.

            Dnešná návšteva bola pre nás spomienkou na obete holokaustu. Na tomto mieste sme si ešte viac uvedomili, že podobným hrôzam sa treba už natrvalo vyvarovať.

          • Účasť v krajskom kole Medzinárodnej dejepisnej súťaže

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            3. apríla 2024 sa uskutočnilo krajské kolo Medzinárodnej dejepisnej súťaže (organizátorom je Gymnázium Cheb, krajské kolo bolo na Strednej spojenej škole v Trnave).  Družstvo našej školy v zložení Evan Hendricken (3. A), Jakub Galbavý (2. B) a Jakub Bejdák (2. A) obsadilo  1. miesto v konfrontácii tímov z 10 gymnázií kraja a vybojovali si účasť vo finále, ktoré sa uskutoční v aule Západočeskej univerzity v Chebe v novembri 2024. Ďakujeme študentom za reprezentáciu školy v tejto náročnej súťaži a želáme im veľa úspechov.

          • AjTyvIT - workshopy pre dievčatá

          • Aj v týchto mesiacoch pokračujeme so spoluprácou s organizáciou AjTyvIT. Pre naše dievčatá sme spoločne zorganizovali workshopy:

            • 18.3.2024 - pre prímu a sekundu - Programovanie v Scratchi pre začiatočníkov,
            • 22.3.2024 - pre terciu - Programovanie v Scratchi pre pokročilých
            • 28.2.2024 - pre kvartu - Programujeme micro:bity pre pokročilých
            • 26.3.2024, 3.4.2024 - pre 1. ročník - Vyhľadávanie informácií a informačné zdroje
            • 19.3.2024, 3.4.2024 - pre 2. ročník a kvintu - Hoaxy a dezinformácie

            Dievčatá sa dozvedeli množstvo nových informácií, vyskúšali nové programátorské techniky.

            Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s AjTyvIT. :)

          • MO SŠ v stolnom tenise

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dňa 26.3.2024 sa uskutočnili MO SŠ v stolnom tenise. Naše dievčatá obsadili druhé miesto a chlapci tretie miesto. Gratulujeme

          • POSTUP NAŠICH MLADÝCH ZÁCHRANÁROV 📈

          • Autor: Mgr. Lenka Krištofíková

            21.3.2024 sa tím našich Mladých záchranárov v zložení Adriana Cintulová (2.A), Karolína Šimková (3.B), Tomáš Šajánek (3.B) a Alex Mihalovič (3.C) zúčastnil na nominačnom kole súťaže Mladý záchranár. Zúčastnené tímy absolvovali dve súťažné disciplíny: test (prvá pomoc, darovanie krvi) a oživovanie.Spomedzi 30 škôl získali naši študenti najvyšší počet bodov a tak do hlavného kola súťaže postupujú 🥇z 1. miesta 🥳👏 K tomuto úspechu im blahoželáme a budeme držať palce 20.6., kedy sa s ďalšími 14 postupujúcimi tímami stretnú na súťaži v Trnave.

          • MO SŠ vo volejbale Mix

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dňa 20.3.2024 sa na našej škole uskutočnili "MO SŠ vo volejbale Mix". Naši študenti obsadili prvé miesto, keď porazili Súkromnú strednú odbornú školu podnikania v Senici 2:0 a Obchodnú akadémiu v Senici 2:1. Tešíme sa, že postúpili na Župnú olympiádu do Trnavy, kde budú reprezentovať našu školu vo volejbalovom mixe. 

            Gratulujeme

          • Trieda so zameraním na informatiku

          • Od nového školského roka 2024/2025 otvárame okrem tried všeobecného zamerania aj  triedu so zameraním na informatiku

             

            Prikúpili sme 3D tlačiarne, micro:bity, sady senzorov k microbitom, programovateľné autá, roboty. Sme materiálovo pripravení. 
             

            Študenti triedy so zameraním na informatiku, tešíme sa na Vás. :)
             

          • Divadelné predstavenie Nádej Dubček

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

                   „Bojoval za to, čomu veril, a robil to, čo mu okolnosti dovolili.“ To je výstižné motto divadelného predstavenia Nádej Dubček, ktorého sa 15. marca 2024  zúčastnili študenti kvarty, III.A a septimy. Leitmotívom hry sa stal boj človeka, občana a politika Alexandra Dubčeka s  jednotlivcami z  komunistickej strany, čo deformovali hodnoty sociálnej spravodlivosti, po ktorých on tak túžil. Riaditeľka Mestského divadla v Trenčíne nám spolu s hercami ukázali celý život Dubčeka od narodenia až po tragickú autonehodu. Sledovali sme presvedčenie a sen jednej rodiny o socializme. Dubčekovci išli za svojím snom z Ameriky do vytvorenej ČSR a do ZSSR, potom späť na Slovensko. Samotný  Dubček vytriezvel z komunistickej horúčky až v 80. rokoch. Pochopil, že systém, ktorý je totalitný, sám seba presviedčajúci inváziou vojsk v suverénnej krajine, neprivedie štát ani jednotlivca k rovnosti, ani ku šťastiu. Príbeh človeka Alexandra Dubčeka túžiaceho po ideológii s ľudskou tvárou začínal reflexiou Marxa a Engelsa. Dubček sa po komunistickom prevrate stal postupne vysokým funkcionárom KS, ktorý chcel reformu smerom k demokracii a k slobode. Divadelné predstavenie bolo pre študentov súčasne dejepisnou lekciou o udalostiach v ČSSR v rokoch 1967 – 1970.                                        

                   Najdôležitejším sa stalo myšlienkové vyznenie hry. Piesne Karla Kryla, Marty Kubišovej a scény z revolúcie v novembri 1989 nám pripomenuli hodnoty slobody, demokracie a osobnej integrity. Ešte dlho v nás rezonovali heslá z predstavenia: „Od koryta ku korytu, a to chcete autoritu? „Alebo odstúpte, alebo si nájdite iný ľud.“

          • Biologická exkurzia II.A

          • Autor: Mgr. Roman Ravas

            Dňa 28.februára 2024 sa žiaci 2.A triedy zúčastnili biologickej exkurzie do Malých Karpát. Ich cieľom bolo pozorovať prebúdzajúcu sa prírodu. Najskôr určovali pomocou charakteristických znakov kôry jednotlivé druhy stromov - buk, dub, javor, jelšu, jaseň a hrab. Naskytla sa im aj príležitosť  prezrieť si dva exempláre salamandry škvrnitej, pohybujúce sa pomalým krokom vedľa cesty. Z korún stromov sa ozývali hlasy vtákov, ktoré sme spoločne identifikovali ako sýkorku bielolícu, sýkorku belasú, orieška obyčajného, pinku obyčajnú, brhlíka lesného, drozda čierneho, strnádku žltú a žlnu zelenú. Celkovo sme prešli 12 km s prevýšením takmer 400 výškových metrov. Začínali sme na námestí, odkiaľ sme prešli okolo jaskyne Deravá skala a cez Jeleniu horu sme sa vrátili k autobusovej stanici. Naskytli sa nám pritom pekné výhľady na okolité vrcholy Malých Karpát.

          • Literárna exkurzia v Piešťanoch

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            22. februára 2024  študenti III.A a III. B navštívili byt Ivana Kraska v Piešťanoch, v ktorom básnik literárnej moderny a symbolizmu žil a pracoval v rokoch 1943 – 1958.

            Kraskov byt je súčasne múzeom, v ktorom sme si vypočuli hodinovú prednášku o jeho životnej anabáze najmä do prvej svetovej vojny. Citové a intelektuálne krízy Kraska súviseli najmä s neúspešným vzťahom a  rozchodom s Ľudmilou Groeblovou, poetkou moderny, ktorú spoznal počas štúdia v Prahe. Ľudmila Groeblová bola ako Krasko aktívna v spolku Detvan. Krasko v spolku Detvan spoznal tiež Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa stal jeho priateľom. Zoznámili sme sa s básnikovou korešpondenciou a zaujal nás najmä list, čo Krasko adresoval svojej manželke Ilonke Kňazovičovej, v ktorom ju nepriamo požiadal o ruku. Krasko písal, že dostal od Štefánika z jeho cesty na Tahiti krásnu perlu, ktorú by po jej súhlase vložil do zásnubného prstienka pre ňu.

            Byt básnika a politika Kraska zaujme obrazmi Martina Benka, ktoré umelec daroval manželom a funkcionalistickým štýlom bytu. Rovnako množstvom fotografií a prameňov, ktoré vypovedajú o Kraskovej politickej dráhe. Desaťročie bol senátorom za agrárnu stranu a tajomníkom Vavra Šrobára na Ministerstve s plnou mocou pre správu Slovenska. Prednášku o Kraskovi sme vnímali v kontexte doby: spolok Detvan, Štefánik, účasť Kraska na východnom fronte v prvej svetovej vojne, aktivity národného zhromaždenia a Krajinského úradu.

          • MO v basketbale chlapcov SŠ

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dnes 21.2. 2024 sa na našej škole uskutočnili MO v basketbale chlapcov SŠ. Naši chlapci obsadili pekné prvé miesto, keď jednoznačne porazili SOŠ a OA. Za bojovný výkon a reprezentáciu školy im gratulujeme a zároveň budeme držať palce na Župnej olympiáde v Trnave.

          • Odkaz lásky ♥️

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V piatok 16. februára 2024 sme sa v rámci vyučovania seminára z umenia a kultúry vybrali do nášho senického múzea, kde momentálne prebieha špeciálna expozícia venovaná Valentínu s názvom Odkaz lásky. Toto Valentínske podujatie pripravilo mesto Senica, Múzeum Senica a Mestské kultúrne stredisko Senica v spolupráci so Záhorskou knižnicou Senica a Záhorskou galériou v Senici. Nie je však len pre zaľúbencov, dozvedeli sme sa, ako vznikol tento sviatok a mohli sme v interaktívnej výstave vidieť aj zobrazovanie Amora vo výtvarnom umení a literatúre a zároveň sledovať mechanizmy propagácie kultúrnych inštitúcií v súčasnosti. Podobnými akciami sa snaží múzeum prilákať verejnosť do svojich priestorov, kde možno nájsť niekoľko stálych expozícií vrátane modelu mesta a archeologických vykopávok. My sme opäť radi prišli a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Za odborný výklad ďakujeme kurátorovi múzea Tomášovi Motusovi. 

          • Príma na exkurzii na Mestskom úrade

          • Autor: Mgr. Silvia Blažeková

            Dňa 9.2.2024 absolvovala trieda príma exkurziu na Mestskom úrade v Senici. Prvou zastávkou bola vynovená sobášna sieň, kde sa žiaci dozvedeli o priebehu sobášenia. Potom sa presunuli do zasadačky, kde si na vlastnej koži vyskúšali, ako prebiehajú zasadnutia poslancov mestského zastupiteľstva aj s hlasovaním o predložených návrhoch. Neskôr mohli v klubovni poslancov nazrieť do Mestskej kroniky a Pamätnej knihy, pričom si vypočuli zaujímavé rozprávanie pani kronikárky. Poslednou zastávkou bola kancelária pána primátora, ktorý žiakov informoval o svojej práci.Exkurzia sa vydarila, žiaci sa dozvedeli veľa nových informácií a zážitkové vyučovanie bola pre nich príjemná zmena:)

          • Naši chlapci víťazmi!

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            Dnes sa podaril obrovský úspech našim chlapcom na MO vo florbale, kde za účasti 10 ZŠ okresu Senica zvíťazili a zaslúžene postúpili na Majstrovstvá kraja do Dunajskej Stredy. Srdečne chlapcom gratulujeme za úspešnú a vzornú reprezentáciu našej školy

          • Noví darcovia krvi spomedzi študentov

          • Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 13.2.2024 sa medzi darcov krvi zaradili noví študenti a študentky. Odvahu tentokrát preukázali Petra Simonová, Patrik Jediný, Kristína Slezáková a Peter Vymislický. Pridali sa k nim aj dvaja druhodarcovia – Matej Škrabák a Marianna Hlavatá. Veríme, že budú inšpiráciou pre ďalšie spolužiačky a spolužiakov, ktorí dostanú možnosť už o mesiac na ďalšom mobilnom odbere v pobočke Slovenského Červeného kríža v Senici.

          • Prezentácia astronomických súťaží

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            V stredu 7. februára 2024 sme na našej škole privítali bývalú absolventku GLN v Senici a MFF KU v Prahe Mgr. Janku Švrčkovú. Jej meno nájdete na nástenke vedľa učebne fyziky, do histórie senického gymnázia sa zapísala ako víťazka celoštátneho kola súťaže Čo vieš o hviezdach, ale najmä ako trojnásobná medailistka z Medzinárodnej olympiády v astronómii a astrofyziky (IOAA) v rokoch 2016 - 2018.

            Janka predstavila študentom tercie, kvarty, 1. ročníka a 2.A súťaže, vďaka ktorým  môžu získať nové poznatky, skúsenosti, nových kamarátov, ale i spoznať nové miesta v rámci Slovenska i vo svete.

            Po reprezentácii našej školy i Slovenska sa Janka vrátila do týchto súťaží ako autorka úloh a vďaka nej sa v Astronomickej olympiáde obnovila kategória mladších súťažiacich.

            Ak Vás oslovila táto prezentácia a zaujíma Vás, čo sa deje vo vesmíre, môžete sa pustiť do riešenia AO, či už ako členovia astronomického krúžku alebo samostatne. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke https://www.aosk.sk

          • Dve druhé miesta z krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Dve druhé miesta z krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku v školskom roku 2023/24

            Dňa 9. februára 2024 sa uskutočnilo krajské kolo 33. ročníka Olympiády vo francúzskom jazyku v CVČ Kalokagatia v Trnave. Za našu školu súťažili v tomto školskom roku štyria šikovní študenti a svojimi výsledkami nás veľmi potešili.

             

            Tešíme sa najmä z úspechu študentov z 2.A triedy. Lukáš Trup súťažil vo frankofónnej kategórii 2C a Chiara Sofia Válková v kategórii 2A. Ich účasť v krajskom kole sa veľmi vydarila, pretože obaja vybojovali 2. miesto. Blahoželáme!

            Naši ďalší mladí zástupcovia Ema Poláková zo 4.B (kategória 2B) a Tobiáš Šrámek zo Sekundy (kategória 1A) sa síce neumiestnili v top 3, ale patria medzi úspešných riešiteľov.

             

            Srdečne všetkým blahoželáme, ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a prajeme veľa elánu do ďalšieho štúdia tohto krásneho jazyka.

             

            FÉLICITATIONS ET MERCI MILLE FOIS!