• Vážení rodičia piatakov a deviatakov, zverejňujeme kritéria na prijatie

          • Situácia nám stále neumožňuje zorganizovať DOD ako pominulé roky.

            Prinášame vám niekoľko dôležitých informácií prostredníctvom našej stránky:

            • Prijímame 19 žiakov do osemročného gymnázia a 66 do štvorročného gymnázia.
            • Kriteria_na_prijatie_4r.2021-22.pdf
            • Kriteria_na_prijatie_8.r._2021-22(1).pdf
            • Podanie prihlášky riaditeľovi ZŠ najneskôr do 8. 4. 2021, na študijný odbor gymnázium sa nevyžaduje potvrdenie zdravotnej spôsobilosti.
            • Termín prijímacieho konania pre 8-ročné i 4-ročné gymnázium je rovnaký: 1. termín 3. 5. 2021, 2. termín 10. 5. 2021

            Ďalšie otázky vám zodpovie kariérny poradca školy Mgr. Peter Chlupík. Neváhajte a pripojte sa na "virtuálny DOD" prostredníctvom ZOOM každý pondelok v čase 10:30 - 11:10 a potom poobede od 16:30 - 17:10.

            ID na zoom : 9882123989

            heslo: Chlupik

            Osobnú prehliadku školy si môžete dohodnúť na tel. čísle: 0346941315.


          • Študovať či neštudovať na senickom gymnáziu?

          • Možno vám otázku pomôže vyriešiť príspevok našej nedávnej absolventky v Našej Senici v prílohe Študentské listy v článku "Z káčatka až k labuti".

            Patrí k študentom, ktorí neboli na strednej žiadni "knihomori", ako sama píše, no v snahe predľžiť si študentský život vybrala si štúdium na UK v Bratislave.

            Jej prvé zistenie - citujem:

            "Moja prvá cesta po maturite viedla do BA na UK, kde som sa snažila prísť na chuť odboru, ktorý pre mňa nemal hlavu ani pätu, ale bojovala som a snažila sa nezahodiť možnosť VŠ. S nástupom na vysokú som nevidela rozdiel medzi senickým gymplom a vysokoškolskými podmienkami, ba mám odvahu povedať, že senické gymnázium a učitelia od nás očakávali a mali väčšie nároky ako vysokoškolsí profesori.

            Už prvý týždeň som pociťovala rozdiely medzi slovenskými strednými školami. Je mi smutno, keď si uvedomím, aké kritické to s našimi školami je. Pre mňa bežné, primárne vedomosti zo strednej, ktoré sme brali v 1. a 2. ročníku, bolo pre niektorých mojich spolužiakov len španielskou dedinou..."

            Druhé zistenie - citujem:

            "Až prišlo leto a ja som mala prácu, kde som strávila priemerne 260 hodín mesačne a položila som si zásadnú otázku: "Naozaj chceš drieť ako kôň manuálne od rána do rána, zničiť si chrbát, nohy a ruky ešte pred tridsiatkou?" Jasné, že som nechcela, a  preto som rozmýšľala nad návratom na vysokú, lebo ma to ozaj trýznilo a bola som znechutená zo svojej skúsenosti.

            Tretie zistenie - citujem:

            " A moja staronová skúsenosť s vysokou? Neviem, ako je to možné, ale škola ma baví a napľňa. Podľa slov istého učiteľa zo strednej som presne ten typ človeka, čo nikdy nič nedokáže, neuplatní sa, je a ostane nikto. Bola som vraj najhlúpejší študent, akého kedy mal. A teraz, teraz patrím k premiantom v ročníku. Študujem odbor, ktorý v strednej Európe má len málo škôl, odbor, ktorý ma baví a stále sa neučím, všetko nechávam na poslednú chvíľu, ale nejakým zázrakom mi to prirodzene ide. Stále čerpám a odrážam sa z poznatkov z gympla. Ak by mi niekto povedal, že budem vďačná za obdobie na strednej, tak by som ho vysmiala. Vďaka tam nadobudnutým znalostiam mám veľa nových možností na vysokej. Disciplína a režim z gympla mi umožnili ukončiť šesť z osmich predmetov ešte pred Vianocami..."

            Štvrté zistenie - citujem:

            "Týmto som sa nechcela chvastať, ale naopak na druhej strane povzbudiť a motivovať študentov, ktorí zatiaľ nenašli svoju cestu životom, či sa  podobne ako ja nechali odradiť zlými skúsenosťami. Treba skúšať a poznávať samých a potom z toho vzíde i cesta, ktorou by ste sa mali dať. Nenechajte sa odradiť tým, že na SŠ vám to nejde, ja som bola priemerný až podpriemerný žiak a až teraz sa to otočilo, až som našla to, v čom som sa našla..."

            Tak čo, skúsite to?

            Veď ako sa vraví: "Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku".

          • Po roku opäť úspech na Olympiáde ľudských práv

          • Mgr. Zuzana Zámečníková

            Dňa 11. 02. 2021 sa uskutočnil už 23. ročník obľúbenej Olympiády ľudských práv. Krajské kolo však tentokrát neprebehlo štandardne.

              V podmienkach pandémie a dištančných foriem súťaže si všetci siahli na dno svojich síl. Organizátori i súťažiaci išli neprebádanou cestou. Všetky plány a propozície boli podrobené skúške, organizátori museli strážiť pravidlá hry a zároveň predvídať, pružne reagovať a „za pochodu“ riešiť problémy, ktoré sa vynárali zo dňa na deň, z hodiny na hodinu. Napriek neľahkej situácii to všetci zvládli a krajské kolo sa podarilo nielen uskutočniť, ale aj dotiahnuť do úspešného konca. Našu školu tento rok v súťaži reprezentovala Adelka Sadloňová z Oktávy, ktorá si v neľahkých podmienkach vybojovala postup do celoštátneho kola. Adelke gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalšej časti olympiády.

          • Dejepisná olympiáda – 1. a 2. miesto v okresnom kole

          • PaedDr. Žaneta Pikartová

            11. februára 2021 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády, v ktorom online testovali svoje vedomosti Kamila Nečasová a Roderik Provazník (kvarta). V kategórii C  uspeli s vysokým bodovým ziskom a postupujú do krajského kola. Kamila Nečasová získala prvenstvo v tejto súťaži v okresnom kole už tretíkrát.

            Blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy, za čas, úsilie a odhodlanie, lebo pre tento rok organizátori ako monotematickú časť zvolili náročné obdobie: stredoveké štáty – osobnosti a udalosti v Anglicku, vo Francúzsku, v Svätej ríši rímskej a v Pápežskom štáte.

          • Ďalší úspech pre našu školu vo vedomostnej súťaži – prvenstvo v krajskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • PaedDr. Žaneta Pikartová

            12. februára 2021 sa online formou uskutočnilo krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, v ktorom  získala Alexandra Bobotová 1. miesto v kategórii A.  Úspešnou riešiteľkou sa stala v kategórii B Slávka Mihálová, umiestnila sa na 4. mieste.

            Úspechy našich študentiek si ceníme o to viacej, lebo online forma bola skutočne náročnejšia. Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry štandardne pozostáva z časovo limitovaného vedomostného testu, z tvorby/transformácie štylisticky originálneho textu a z ústneho rečníckeho prejavu na zadanú tému. Náročnosť pre obidve súťažiace spočívala tento rok v transformácií básní komplikovaného básnika Miroslava Válka. Transformácia básne Ohýbači železa do podoby zápisu v osobnom denníku a úvaha na motívy básne Strom, to je testovanie talentu a tvorivosti. Náročné boli tiež ústne prejavy, na prípravu ktorých mali naše dievčatá len päť minút a následne na kameru s mikrofónom prednášali agitačný prejav v prospech zachovania prírodného prostredia/pôvodnej výstavby namiesto realizácie veľkého developerského projektu a krátky prejav v prospech cestovania verejnou dopravou.

            Dievčatám úprimne blahoželáme, Alexandre Bobotovej budeme držať palce, aby v celoštátnom kole ukázala najmä svoj literárny talent. Dodatočne blahoželáme Monike Kaňovej, ktorá v kategórii C OSJL v okresnom kole získala 2. miesto.

          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Mgr. Ľubica Sadloňová

            10. februára sa naši študenti Klára Kučerová, Martin Kalný, Petra SimonováJuraj Chábela zúčastnili súťaže s viac než 30-ročnou históriou a zmerali si sily s konkurenciou z iných škôl Trnavského samosprávneho kraja.

            Pre zúriacu pandémiu sa jednotlivé kolá uskutočnili online, čo prinieslo mnohé nové skúsenosti a nie nie vždy jednoduché postupy. Veď kto by chcel stráviť takmer celé popoludnie čakaním na pripojenie k videohovoru, aby mohol absolvovať ústnu časť súťaže?

            Hoci stále nie sú zverejnené oficiálne výsledky, dvaja z našich študentov dostali email s blahoželaním k 3. miestu vo svojich kategóriách. Ide o Kláru Kučerovú a Juraja Chábelu. K blahoželaniu sa pripájame a zároveň všetkým štyrom ďakujeme za odvahu a chuť reprezentovať našu školu i za preukázané vedomosti.

          • Cena René Anasoft litera gymnazistov

          • PaedDr. Žaneta Pikartová

            Virtuálne stretnutie so spisovateľkou a režisérkou Marianou Čengel Solčanskou

             

            10. februára 2021 študenti septimy, I.B a niekoľkí z  II.B privítali vo svojich domovoch prozaičky Marianu Čengel Solčanskú a Soňu Urikovú (koordinátorka projektu), s ktorými sme osemdesiat minút diskutovali o historickom románe Jánošík, o cyklickom opakovaní sa histórie, o podnetných i kontroverzných postavách v slovenských dejinách, o filmoch Sviňa a Únos režisérky Solčanskej, o jej pracovných aktivitách, o živote...

            Román Jánošík prozaičky Solčanskej  je výpoveďou  o tom, ako sa žilo v dobe stavovských povstaní, ako veľmi doba ovplyvnila ľudí, ako  boli ľudia poslušní a doplatili na to, ako boli tí hore a tí dole a tí malí dole boli bezvýznamní, zneužití a zneužívaní. V celom texte môžeme pri čítaní sledovať zaujímavú otázku, aktuálnu stále, ako sa stane, že sa niekto narodí nevinný a v jednom okamihu sa premení na zlého?  Demýtizácia Jánošíka, Štefánika v Solčanskej knihe generál Milan Rastislav Štefánik, avizovaný zámer Solčanskej umeleckého projektu o Jozefovi Tisovi nám pripomenuli aj našu besedu so spisovateľkou Janou Juráňovou, ktorá sa zasa realisticky pozrela na ženy po boku slávnych mužov – v našej literatúre Hviezdoslav a Milo Urban.

            Román Jánošík môžete čítať ako výpoveď o dobe mocenských a náboženských bojov na našom území, keď konfrontujete svoje poznatky s autorkinými. Mariana Čengel Solčanská zahltí čitateľa množstvom faktov o stavovských povstaniach, o kurucoch a labancoch, najmä o povstaní Thököliho a Františka II. Rákociho, o Prešovských jatkách, detailoch života, sú tu popravy, sledujeme brutálne správanie, život, zmieňuje sa aj o Danielovi Krmanovi a jeho ceste ku švédskemu kráľovi Karolovi XII., je tu priveľa mien a faktov. Skladačka, v ktorej je zakomponovaný príbeh Juriša Jánošíka, štúrovského romantického hrdinu. Autorka zbavila Jánošíka tejto masky, opierajúc sa o historické pramene (kroniky, výpovede zo súdu s Jánošíkom), zobrazila Jánošíka ako zločinca, ktorý sa dobrovoľne prihlási k vojsku Rákociho, aby sa po rozpade povstaleckého vojska zasa pridal k cisárskej armáde, odkiaľ ho jeho rodičia vykúpili. Relatívne krátko bol zbojníkom a vodcom zbojníkov, od jesene 1711 – do zimy 1713. Dvakrát bol väznený, bol mučený a odsúdený na brutálnu popravu zavesením na hák. V historickej skladačke je minipríbeh vzdorovitého Juriša Jánošíka, ktorý miluje Boha, ale stratí svoju vieru, imponuje mu vodcovstvo zbojníkov a udržiava „ľúbostný“ vzťah s Jadvigou.

            Významnú úlohu v  dielach Mariany Čengel Solčanskej zohráva motív času a téma paradoxu ľudského života a reflexie o morálke a jej deklarovaný zámer vyrovnať sa s minulosťou slovenského národa. V otázkach študentov sa preto objavili aj také, ktoré sa sústredili na pozadie filmu Sviňa i Únos.

            Sympatické bolo Solčanskej rozprávanie o záľube v genealógii i jej spomienka na študentské roky, ktorou otvárala diskusiu i besedu. Svoju knihu Jánošík dedikovala učiteľom, pretože hovoria deťom, aby boli dobrými ľuďmi. A tak sme sa i rozlúčili. Bola to podnetná beseda s morálnym posolstvom o nutnosti hovoriť pravdu, zamýšľať sa nad minulosťou a rozlišovať dobré a zlé.

            Projekt René Anasoft litera gymnazistov pre nás pokračuje v apríli, keď delegát našej školy bude online diskutovať s gymnazistami celého Slovenska, aby v spoločnej konfrontácii názorov vybrali knihu na ocenenie.

            Moje poďakovanie patrí všetkým študentom, ktorí sa do projektu zapojili prečítaním kníh i účasťou na besede.

            https://www.litcentrum.sk/clanok/aj-gymnazium-ladislava-novomeskeho-v-senici-je-rene

          • Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Mgr. Alica Maliariková

            Dňa 9.2.2021 sa uskutočnilo ķrajské kolo nemeckej olympiády, v ktorom  sa veľmi pekne umiestnili naši kvartáni Roderik Provaznik na 5. mieste a Magdaléna Zelenáková na výbornom 3. mieste. Obom srdečne blahoželáme a želáme aj do budúceho roku veľa úspechov.

          • Memory Matters -- kultúrne dedičstvo - Projekt E-Twinning

          • Autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            Trieda 1A sa práve zapojila do Projektu E-Twinning  s názvom  Kultúrne dedičstvo ( Memory Matters)


            V tomto projekte študenti si budujú povedomie kultúrneho dedičstva. Nielenže sa zoznámia s rôznorodosťou oblastí, ktoré môžeme zahrnúť do kultúrneho dedičstva, ale sa budú aj aktívne podielať na objavení miestnych oblastí hmotného alebo nehmotného kultúrneho dedičstva. Najprv zistia vlastné oblasti kultúrneho dedičstva a v druhej fáze sa o svoje poznatky podelia so svojimi  partnermi v medzinárodných skupinách. Nakoniec sa rozhodnú čo by malo patriť do kolektívnej pamäte Európy.