• 2% dane

          • Vážení rodičia, firmy, bývalí študenti, priatelia a zamestnanci školy,

            obraciame sa na Vás s prosbou o venovanie 2% z daní v prospech našich študentov.

            Z finančných prostriedkov môžeme riešiť modernizáciu učební a učebných pomôcok, čo nedokážeme pokryť z rozpočtu školy.

            Ďakujeme srdečne.

                                                                                                                      S úctou  vedenie školy a výbor RZ

            Postup na poukázanie  2% daní z príjmu (postup.docx​​​​​​​)

            Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby (vyhlasenie.pdf)  

            Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti (potvrdenie_o_zaplateni_dane.pdf)

          • Zapojte sa do výzvy!

          • Autor: Katarína Valúchová, Študentská rada

             

            Gymnázium Senica už niekoľko rokov spolupracuje s organizáciou UNICEF a tento rok sme sa rozhodli zapojiť do výzvy s názvom Darujme vzdelanie každému dieťaťu. Deti vo viacerých krajinách prišli o možnosť vzdelávať sa. Covid-19 im túto situáciu ešte skomplikoval. Nemajú elektrinu, internet alebo prostriedky, aby sa mohli učiť aspoň čiastočne. Táto výzva má podobu finančnej zbierky, do ktorej sa môže každý zapojiť. Sumu a dobu prispievania si môžete ľubovoľne zvoliť na základe Vášho želania. Stačí, ak darujete aspoň drobnú čiastku na výzvu vytvorenú Senickým gymnáziom – SENGYM pomáha. Každá suma prispeje na skvalitnenie vyučovania v krajinách, kde prístup k vzdelaniu nie je samozrejmosťou. Viacej informácií nájdete na oficiálnej stránke Unicefu, alebo na stránke Gymnázia Ladislava Novomeského Senica, kde bude aj odkaz práve na našu výzvu.

            Za každý príspevok Vám ďakujeme!

             

          • Deň astronómie 2021 online

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Keď sme v novembri minulého roku organizovali Deň astronómie netradičnou formou v netradičnom termíne, dúfali sme, že najbližší ročník tohto podujatia už bude so „živými“ poslucháčmi na pôde sobotištskej hvezdárne. Kvôli epidemiologickej situácii sme, žiaľ, aj tento rok obsadili virtuálny priestor internetu, ešteže termín konania ostal tradičný ...

            Deň astronómie sa koná spravidla počas víkendu pred jarnou rovnodennosťou, ktorá nastane v sobotu 20. marca 2021 predpoludním. Logicky nám teda vyšla sobota 13. marca a hoci toto číslo sa väčšinou spája s neúspechmi a nešťastím, tentokrát sa nič také nedialo.

            Naše vysielanie začalo presne podľa plánu o 17:00 SEČ, veď od hvezdárov sa presnosť očakáva. Moderátorka podujatia Bc. Petra Štefečková privítala prednášajúcich i divákov, pripomenula, že v tomto roku si pripomíname i výročia spojené s kozmickým výskumom, predovšetkým 60 rokov od letu prvého človeka do vesmíru. Týmto témam sa budeme ešte venovať na iných podujatiach.

            Prvá zo šestice prezentácii bola venovaná hviezdnej oblohe na prelome zimy a jari, súhvezdiam, planétam a zaujímavým úkazom, ktoré nám toto obdobie prináša. Zhostil sa jej autor článku a potom odovzdal slovo členke astronomického krúžku, našej študentke Tamare Ambrovej. Jej téma „Urán – siedmy v poradí“ bola veľmi dobre načasovaná, práve v tento deň sme si pripomenuli 240. výročie jeho objavu. A hoci to bola pre Tamarku premiéra na Dni astronómie, svoju rolu zvládla na jednotku s hviezdičkou.

            Ďalšia prednáška nás preniesla do horúcejších oblastí, presnejšie bližšie ku Slnku. Matúš Nečas, poslucháč 1. ročníka MTF STU v Trnave sa venoval misii sondy Solar Orbiter do polárnych oblastí Slnka. Janka Švrčková (3. ročník, MFF KU Praha) spojila svoje vedomosti z astronómie a fyziky do prezentácie „Teória relativity a astronómia“. Ďalší príspevok predniesol Marek Baňárek, žiak 8. ročníka ZŠ v Sobotišti, ktorého, napriek svojmu mladému veku, považujeme už za skúseného „harcovníka“. Jeho srdcovou záležitosťou je kozmický výskum prostredníctvom kozmických sond a tak sa v téme „Cesta k asteroidu Bennu“ skutočne perfektne zorientoval.

            Po astronomických prezentáciách sme sa ešte rozhodli využiť čerstvé zážitky nášho kolegu Ing. Petra Hollého, ktorý sa len nedávno vrátil z pracovného pobytu v Kanade, na cestopisné rozprávanie o prírodných krásach tejto krajiny. Samozrejme, že to nebolo iba rozprávanie, ale najmä prezentácia nádherných snímok. Mimochodom i tu sa dala v lete sledovať mimoriadne jasná kométa Neowise a pri spiatočnom lete na Slovensko sa Peťovi podarilo z lietadla zachytiť polárnu žiaru.

             

            Maratón prednášok sme ukončili tesne pred 21:00. Bolo to naše najdlhšie podujatie, ale podľa komentárov účastníkov sa nik nenudil a čas strávený sledovaním prezentácií bol rozhodne príjemný. Mimochodom, všetci aktéri sú úspešnými absolventmi nášho gymnázia (a veríme, že Mareka to takisto čaká).

             

            RNDr. Svetozár Štefeček, vedúci AK

             

            P.S. Ak ste naše podujatie nestihli v online podobe, nájdete ho na FB stránke Hvezdárne v Sobotišti, pod nasledovným linkom:

            https://www.facebook.com/100001192914145/videos/3654587404590987/

             

             

          • This human world festival

          • Lucia Poláková, Septima

             

            1. miesto Lucie Polákovej (septima) v medzinárodnej súťaži študentských krátkych filmov

             

            Vždy aktuálne posolstvo filmu Let’s Build the Future Together:

             

            Nechaj svoju dušu otvorenú!

            Buďme spoluhráči, a nie protihráči!

            Vybudujme budúcnosť spoločne!

             

            V decembri už minulého roku sa mi podarilo získať prvenstvo na  festivale This Human World v kategórii The future is ours to see. Veľká konkurencia účastníkov Rakúska, Maďarska a Slovinska vo mne vzbudila túžbu po pokuse o šťastie.

            Proces tvorby filmu sa nezaobišiel bez komplikácií. Týždne čakania na správne počasie, kamera takmer vždy po ruke, lebo človek nikdy nevie, kedy sa objaví ten správny okamih na záber. Dôležitá bola tiež podpora kamarátov, ktorí ochotne podstúpili moje bláznivé nápady ako režisérky filmu.

            Film je zaradený do ďalšej súťaže DokuFest, v ktorej je aj väčšia konkurencia. Teraz neostáva nič iné, ako len dúfať a čakať, či porotu na najväčšom balkánskom festivale moje posolstvo o tolerancii zaujme. Objavme v sebe ľudskosť nech sme akíkoľvek, nech sme kdekoľvek a kedykoľvek, aby sme si pomohli, aby sme spoločne kráčali vpred, aby sme spolu fungovali!

             

            https://www.youtube.com/watch?v=AdVmX5zh4Gc