• Malá maturita

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            20. 4. 2021 sa na hodine SJL v 4. C triede konala „malá maturita“. Keďže boli tento rok klasické maturity zrušené, rozhodli sme sa si so štvrtákmi urobiť aspoň improvizovanú maturitu. Ústna forma skúšania a osobný kontakt je práve to, čo štvrtákom tento (i minulý) rok veľmi chýbalo. Okruhy sme zúžili iba na tie, ktoré sme si stihli spoločne zopakovať. Študenti odpovedali po dvojiciach na otázky a úlohy k literárnym dielam. Aj napriek tomu, že známok mali zo SJL už dosť, všetci sa svedomito pripravili a vyskúšali si tak aspoň trochu to, čo ich čaká na vysokej škole. Verím, že dištančné vzdelávanie sa čoskoro stane minulosťou a užijú si svoje študentské časy naplno.

            Držím palce všetkým našim končiacim študentom.

            4. C sa zároveň symbolicky lúči s naším gymnáziom aj videom - slávnostným prejavom, ktoré bolo súčasťou jedného zo zadaní dištančného vzdelávania v predmete SJL.

            link na video: 

            https://www.youtube.com/watch?v=rujMzj9KDTs 

          • Rekonštrukcia posilňovne

          • Počas pandémie Covid 19 staručká posilňovňa senického gymnázia prešla rekonštrukciou. Z finančných prostriedkov RZ sme mohli modernizovať vybavenie posilňovne. Vedenie školy a predmetová komisia TSV úprimne ďakuje rodičom, členom rodičovského združenia. Bez Vašej finančnej pomoci by sa nezmenila na reprezentatívnu posilňovňu.

          • Postup do celoslovenského kola Biologickej olympiády

          • Autor: Mgr. Elena Grečná

             

            Dňa 11. marca sa konalo krajské kolo Biologickej olympiády – teoreticko-praktická časť v kategórii B. Zúčastnili sa ho naši 2 študenti – Katka Sadloňová  a  Leonard  Komárek z II.B. Súťažiaci vypracovávali test online, praktickú časť organizátori vynechali, ale o to náročnejšie bolo riešenie problémových úloh. V konkurencii študentov Trnavského kraja obstála Katka, umiestnila sa na 2. mieste, a tak si zaistila postup do celoslovenského kola.

            To sa konalo 13. apríla 2021, rovnako online, ale pribudla aj praktická časť. Katke sa spomedzi najlepších študentov biológie I. a II. ročníka nepodarilo umiestniť na popredných priečkach, ale je úspešnou riešiteľkou a získala nové skúsenosti, ktoré dúfam využije v ďalších ročníkoch Biologickej olympiády.

            Katke blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Alexandra Bobotová – 5. miesto v celoštátnom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          •  

            19. apríla 2021 sa Alexandra Bobotová  druhý raz zúčastnila finále Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. V kategórii A úspešne vyriešila všetky časti olympiády a získala krásne 5. miesto v úplne vyrovnanej súťaži.

            Ďakujeme. Je úžasné i krásne byť dvakrát medzi najlepšími študentami celého Slovenska!

          • Šeptuchy sú René

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Študenti vo finále projektu a ceny René - Anasoft litera gymnazistov rozhodli o najpríťažlivejšej knihe pre stredoškolského čitateľa.

            Súčasťou ceny Anasoft litera je aj vyhlasovanie študentskej ceny René - Anasoft litera gymnazistov, v ktorej o laureátovi rozhodujú študenti stredných škôl. Cenu udeľujú študentky a študenti od roku 2017 jednej z piatich nominovaných kníh, ktoré pre nich vyberú práve členovia poroty Anasoft litera. V tomto školskom roku sme čítali knihy Šeptuchy Aleny Sabuchovej, Čepiec Kataríny Kucbelovej, historický román Jánošík Mariany Čengel Solčanskej, historickú detektívku Les prízrakov Juraja Červenáka a postmoderný text Petra Balka Ostrov.

            Úprimne sa chcem poďakovať študentom septimy, I.B a II.B, ktorí spolu so mnou knihy čítali, diskutovali ešte v septembri prezenčne i  počas besedy s režisérkou a spisovateľkou Solčanskou a špeciálne poďakovanie patrí Leonardovi Komárkovi, ktorý v online besede texty so mnou analyzoval a zastupoval nás vo finálnej takmer trojhodinovej diskusii 29. marca. Leonard v diskusii so študentami z celého Slovenska obhajoval náš výber – román Jánošík, ktorému sme dali hlas aj pod vplyvom vydarenej besedy s autorkou. Záverečná beseda online sa konala pod taktovkou koordinátorky projektu Sone Urikovej, Miroslavy Vallovej, prekladateľky a redaktorky a porotkyne Zuzany Belkovej. Prebiehala v troch kolách: obhajoba delegáta top knihy školy (zapojilo sa 20 stredných škôl, diskutovalo 15), postrehy poroty a vyučujúcich a „rozstrel“ najlepšie hodnotených kníh – v tomto prípade argumenty pre texty Ostrov a Šeptuchy.

            Náš hlas patril Jánošíkovi pre prepojenie histórie s beletriou a postupmi scenáristiky, demýtizáciu Jánošíka, tri vrstvy v knihe: osobný príbeh Jánošíka, reflexia o vplyve historických udalostí a moci na priemerného človeka a historický kontext stavovských bojov. Spísala som argumenty pre knihy Ostrov a Šeptuchy, ktoré prezentovali študenti. Berte ich ako reklamu na čítanie a uvedomenie si, že čítanie má zmysel, zmysel má aj naša interpretácia a úvaha nad textami.

            Peter Balko: Ostrov – autor si vytvoril vlastný žáner, v ktorom vnímame realitu, detektívku i fantasy. Zaujať nás môže ľudský príbeh rivality otca a syna, ich hľadanie cesty k sebe, v románe však nájdeme aj postoj autora k sebe a k vlastnému písaniu a jedinečným sa zdá byť aj osobný vzťah Balka k postavám. Balko nám otvára aj pohľad na literárnu scénu, melanž ešte dopĺňa skrytý motív Slovenského štátu a vojny. Čítajte, ak hľadáte pátranie, skladanie, fantáziu!

            Alena Sabuchová s textom Šeptuchy získala aj ocenenie Anasoft litera a Cenu Jána Johanidesa. Študenti naozaj hodnotili text s nadšením: román ich oslovil prostredím, charaktermi postáv, vizualizáciou prostredia, blízkosťou veku hlavných postáv, unikátnym pohľadom na neznáme, magickým realizmom, svetom prírody a liečiteľstva i posolstvom, že v našich životoch má vždy priestor niečo metafyzické, keď nám už nič iné v živote nezostáva.

            Teším sa na ďalší ročník, ktorý začína už v máji!

            https://www.litcentrum.sk/clanok/alena-sabuchova-je-stvrtou-laureatkou-ceny-rene

          • Víťazstvo v Krajskom kole Olympiády vo francúzskom jazyku v školskom roku 2020/21

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Dňa 29. marca 2021 sa uskutočnilo online krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku. Za našu školu súťažil v tomto školskom roku iba Jozef Pukančík z 3.A v kategórii 2.C, ale zato veľmi úspešne!

             

            Jozefovi sa darilo výborne, s prehľadom vyhral vo svojej kategórii a bude našu školu reprezentovať v celoštátnom kole, ktoré by sa malo konať 7.-8. júna 2021 v Bratislave.

             

            Bude ho tam čakať tvrdá konkurencia z celého Slovenska, preto mu držíme päste a prajeme veľa úspechov! BON COURAGE!

             

            Ďakujeme a srdečne blahoželáme!

          • Valéria Mrázová – víťazka krajského kola Geografickej olympiády

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            26. marca 2021 sa uskutočnilo krajské kolo Geografickej olympiády dištančnou formou. Pekný úspech sa podaril študentke 4. A  Valérii Mrázovej. V kategórii Z (riešenie geografického testu) skončila medzi 60 účastníkmi v Trnavskom kraji na 1. mieste a postúpila do celoslovenského kola. Nestratil sa ani tradičný účastník Geografických olympiád Tomáš Jančí zo 4. B, ktorý skončil ako úspešný riešiteľ na 11. mieste.

            Obom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Medaily z krajského kola Dejepisnej olympiády

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Roderik Provazník a Kamila Nečasová sa v krajskom kole Dejepisnej olympiády umiestnili na 2. a 3. mieste a postup do celoštátneho kola im unikol len o polovicu bodu. Súťažili 22. marca formou online testu, v ktorom odpovedali na otázky a riešili úlohy z veľmi obsiahlych a náročných tém: prvá a druhá svetová vojna, dejiny Anglicka, Francúzska, Rímskonemeckej ríše a cirkevné dejiny v stredoveku.

            K úspechu gratulujeme! Vážime si úsilie všetkých študentov, ktorí sa v tejto situácii zapojili do súťaží.

            Ďakujeme.