• Deň študentstva na radnici

          • Autor: RNDr. Iveta Petrovičová

            Už 16. raz sa konal Deň študenstva na radnici v Senici, kde medzi 18 ocenenými študentmi boli i naši výborní študenti J. Foltín, A. Studeničová, E. Vícenová, T. Krška, za študentský parlament A. Sekáčová, M. Michalička, N. Dujková.  Srdečne im blahoželáme a želáme veľa úspechov v štúdiu i v ďalšej záslužnej činnosti.

          • Diskusia s politológom Tomášom Zálešákom a výtvarníkom Rudolfom Sikorom v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici 18. 11. 2019

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            „Slobodná spoločnosť je spoločnosť nedokonalá, ktorá priznáva svoju nedokonalosť. Len tam, kde priznáme, že veci sú nedokonalé, môžeme ich zlepšovať, inak sa znova zastavíme v ilúzii nehybnej dokonalosti a to je smrtiace.“

            To je jedna z myšlienok z prednášky a diskusie s Mgr. Tomášom Zálešákom, PhD., vysokoškolským učiteľom politológie Trnavskej univerzity, ktorý spolu s výtvarníkom a vizuálnym umelcom Rudolfom Sikorom  glosoval nielen situáciu 80. rokov v komunistických režimoch a udalosti v novembri 1989. Spoločne analyzovali súčasný stav spoločnosti a k študentom 1. a 2. ročníka smerovali naliehavú ekologickú a občiansku výzvu smerom k zmene. Zaujali nás spomienky na založenie Verejnosti proti násiliu i Občianskeho fóra 19. 11. 1989, spätný pohľad na spoločnosť zákazov, sledovania a poslušnosti a odkaz pre študentov, že všetci stojíme pred zásadnými morálnymi problémami. Zaujímavo pripravenú akciu narušili vytrvalé kontroverzné vyjadrenia jedného návštevníka, naši študenti tak mohli sledovať polemiku, do ktorej sa zapojili a názorovo i argumentačne v nej obstáli.

          • Slovenská akadémia vied – Deň otvorených dverí

          • Autor: Katarína Škodáčková, 3.B Fotky- Marcela Konyariková 3.B, Ema Vlková 3.C

            V stredu 8.11.2019 sme sa my, tretiaci – seminaristi z chémie, vybrali do SAV a konkrétnejšie do Ústavu anorganickej chémie. Privítala nás veselá kopa po anglicky hovoriacich sprievodcov, takže sme si okrem pozorovania zaujímavých pokusov zopakovali aj angličtinu. Ponúkli nám ozaj pestrý program – okrem fascinujúcich prednáškach o rozbíjaní živej ruže utopenej v tekutom dusíku či mnohonásobnom priblížení oka švába, sme sa čo to dozvedeli aj o ílovci a plameňových skúškach. Taktiež nám povedali aj o komplikovaných výpočtoch a programovaní pokusov a ukázali modeli nezvyčajných molekúl. Všetci vedci pôsobili veľmi milo a bolo vidieť, že ich vlastná práca baví a robia ju s radosťou. Dokonca si sa s nami niektorí aj zažartovali. Odniesli sme si odtiaľ nielen množstvo rôznych informácií, ale i pár darčekov ako odmenu za správne odpovede pri občasnom ,,skúšaní“.

            Osobne môžem povedať, že ma tento výlet veľmi zaujal a poskytol mi náhľad do môjho (možno) budúceho povolania.