• Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategória C

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            12. ročník olympiády priniesol niekoľko prekvapení: 25. októbra 2019 súťažilo 10 študentov tercie a kvarty, z tohto počtu boli len tri dievčatá. Súťaž mala vysokú úroveň a výsledky vo vedomostnom teste, v štylistike i v rečníckom prejave boli vyrovnané a naši študenti preukázali dobré vedomosti, jazykový cit i schopnosti rečníkov. V porote nám pri hodnotení pomáhala naša študentka Alexandra Bobotová, ktorá zužitkovala svoju účasť v krajských kolách i v celoštátnom kole. Gratulujeme prvým trom:

              • 1. miesto: Richard Jačanin, kvarta
              • 2. miesto Monika Kaňová, tercia
              • 3. miesto Jakub Fischer, kvarta.

            27. novembra 2019 sa tešíme sa na reprezentáciu školy v okresnom kole v podaní Richarda Jačanina.

          • Zážitkové vyučovanie dejepisu

          • Autor: Mgr. Horňáčková, Mgr. Zburinová

            Dňa 23.10.2019 sa študenti sekundy a I.A zúčastnili zaujímavej exkurzie na tému Nitrianske kniežatstvo.Nebol to obyčajný výklad faktov. Hľadali totiž poklad. Ako? Na začiatku stretnutia Mgr. Hegedušová – lektorka, rozdala študentom pracovné zošity. Počas putovania starou Nitrou a hradným komplexom mali pozorne počúvať a sledovať. V katedrále si zadané otázky v zošite vyplnili. Na úplnom konci putovania, v Diecéznom múzeu, ich čakala truhlica s pokladom, ako odmena za pozornosť a správne vyplnené otázky. Bol to síce len malý balíček s ovocím a sladkosťou, ale po dvojhodinovom putovaní padol vhod.

          • Pozorovanie Merkúra pred Slnkom

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            V pondelok 11. novembra 2019 sme po 3 rokoch mohli sledovať prechod planéty Merkúr popred slnečný disk. Krátko pred 13:30 sa členovia astronomického krúžku zhromaždili v sobotištskej hvezdárni a verili, že sa oblačnosť aspoň na chvíľu rozplynie a uvidia tento nevšedný jav. Tesne po začiatku, okolo 13:40 sa predsa len vytvorila „diera“ medzi oblakmi a na pár desiatok sekúnd sa tak malá čierna bodka na slnečnom kotúči stala realitou. Ďalší priebeh úkazu už nebol pozorovateľný a tak nám musel stačiť internetový prenos z Greenwichu vo Veľkej Británii, kde bolo počasie aspoň o máličko priaznivejšie. Svojou návštevou nás poctila aj pani riaditeľka, ktorá nám popriala viac šťastia pri ďalších pozorovaniach oblohy. Tak uvidíme, čo bude o 13 rokov …

          • Majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

                    13. novembra 2019 sa v priestoroch CVČ Senica uskutočnili Majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu. Našu školu reprezentovali študenti v dvoch kategóriách. Medzi žiakmi základných škôl a osemročných gymnázií sa najviac darilo Marekovi Oslejovi z prímy, ktorý v turnaji obsadil 3. miesto (z 20-tich zúčastnených).  V druhej kategórii, v ktorej súťažili žiaci stredných škôl, obsadili prvé tri miesta Adam Pipíška (septima), Tomáš Valent (4. C) a Martin Hrdlička (septima).  Všetkým štyrom budeme držať palce na Majstrovstvách kraja, ktoré sa uskutočnia 25. 11. 2019 v ZŠ Trakovice.