• Hodina francúzskej konverzácie s francúzskymi futbalistami

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

             

            Štvrtok ráno 17. októbra 2019 mal pre viacerých našich francúzštinárov netradičnú a vzácnu príchuť. V našej škole sme privítali, pre nás frankofilov a aj športových fanúšikov, vzácnych hostí: francúzsky hovoriacich futbalistov Jossa Didibu a Sofiana El Moudaneho, ktorí sú významnými posilami v FK Senica. Joss Didiba, stredný záložník, pochádza z Kamerunu a hral aj pre také futbalové kluby ako AC Perugia Calcio, či slávny Juventus Turín. Sofian El Moudane, záložník, rodák zo Saint Étienne vo Francúzsku, má zase marocké korene.

            Konverzačná vyučovacia hodina bola veľmi zaujímavá a príjemná. Stretli sme sa v miestnosti študentskej rady, kde si študenti pohodlne posadali na sedacie vaky, vankúše alebo aj na koberec. Manažér klubu Igor Tabiš uviedol a predstavil hostí a hodina konverzácie sa mohla začať. Zdalo sa mi, že aj našich hostí možnosť hovoriť po francúzsky potešila, lebo sa bez váhania ujali slova a debata sa veľmi rýchlo rozprúdila. Ani naši francúzštinári sa nenechali zahanbiť a aktívne sa zapájali. Dozvedeli sme sa, aký je život futbalistu hrajúceho mimo domova, aké sú najkrajšie futbalové momenty, že zima je tu naozaj studená, že Slovenky naozaj patria k najkrajším ženám sveta, ba aj to, že Seničania sú veľmi milí ľudia, ktorí sa snažia dohovoriť s cudzincami, aj keď nevedia žiadny cudzí jazyk (napr. tety predavačky, či milí dôchodcovia). Aj preto sa Joss a Sofian v Senici cítia dobre.

            O tom, že sa takéto hodiny našim študentom páčia, svedčí aj fakt, že zvonenie na prestávku ako keby nepočuli a tak z toho bola takmer dvojhodinovka.Odmenou všetkým nebola len možnosť stretnúť sa a rozprávať sa s Francúzmi a podpísané kartičky, ale aj lístky zdarma na futbalový zápas na domácom trávniku. MERCI MILLE FOIS! Naši noví priatelia v mnohých z nás prebudili srdce fanúšika a verím, že v sobotu sa uvidíme na senickom štadióne, kde budeme spoločne povzbudzovať. Príďte aj vy!

          • Dopravná výchova

          • Autor: Mgr. Zuzana Zámečníková, Autor fotografií: Mgr. Peter Pastucha, I. ZŠ Senica

             

            Súčasťou vyučovania na školách je okrem iného aj prierezová téma dopravná výchova. Keďže naša škola nemá detské dopravné ihrisko (ďalej len DDI), každoročne sa žiaci triedy Príma zúčastňujú dopravnej výchovy na susednej I. ZŠ V. Paulínyho – Tótha.

            Tohtoroční Prímani absolvovali dopravnú výchovu dňa 8. 10. 2019. Výchova začala teoretickou prípravou, kde si žiaci porozprávali o povinnej výbave každého bicyklistu, pripomenuli si rôzne pravidlá cestnej premávky a prostredníctvom interaktívneho testu si vyskúšali znalosť križovatiek. Na konci teoretickej výuky sa chlapci i dievčatá rozdelili do viacerých skupín a zasúťažili si v poznávaní dopravných značiek.

            Po hodine teoretickej prípravy sa študenti presunuli na DDI a vyskúšali si novonadobudnuté vedomosti v praxi. Každému žiakovi bol poskytnutý bicykel alebo kolobežka a nezabudlo sa ani prilby a reflexné vesty. Žiaci následne jazdili po rozľahlom ihrisku, ktorého súčasťou je aj semafor, priechod pre chodcov či kruhový objazd. Na vlastnej koži si tak mohli vyskúšať, že dodržiavanie pravidiel cestnej premávky je veľmi dôležité a potrebné. Prímani síce odchádzali z ihriska poriadne premrznutí, ale zato plní dobrej nálady, skúseností a nových informácií.

            Dopravná výchova bola realizovaná z dotácie MŠVVaŠ SR na podporu praktického výcviku na DDI.

          • Tretí ročník literárnej ceny René – Anasoft litera gymnazistov Druhý raz sa zapojilo aj naše gymnázium

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová, Fotografie: Mgr. art. Soňa Uriková

             

            Vzdelávací, motivačný  a popularizačný projekt, cieľom ktorého je:

            1. Zoznámiť študentov s aktuálnou slovenskou prózou, prioritne s piatimi autormi, texty ktorých sú nominované.
            2. Súčasťou sú besedy s vybranými autormi, ktoré moderuje porotca súťaže a spolu s autorom smeruje čitateľov k odhaľovaniu určených textov, zoznamuje ich s umelecky hodnotnou literatúrou a možnosťami pri interpretácii.
            3. Projekt predpokladá diskusiu s autorom, so spolužiakmi a pedagógmi iných stredných škôl, čím podporuje kritické myslenie, schopnosť komunikácie, argumentácie a formuje tiež čitateľský vkus.

            Finalistami 3. ročníka sú Denisa Fulmeková s textom Doktor Mráz, Václav Kostelanski: Virtuóz, Ondrej Sokol: Ako som vozil Nórov, Vanda Rozenbergová: Tri smrtky sa plavia, Marek Vadas – Zlá štvrť.

            8. októbra sme privítali práve Václava Kostelanskeho, autora nominovanej zbierky poviedok Virtuóz. Václava Kostelanskeho a jeho kolegyňu Soňu Urikovú, spisovateľku a porotkyňu literárnych súťaží, sme príjemne prekvapili počtom zapojených študentov, organizáciou a podnetnými otázkami. Po analýze poviedok sme spoločne zostavili interpretáciu jeho textov, s ktorou súhlasil. Počas besedy sme si vytvorili portrét človeka Petra Valáška (Václava Kostelanskeho), autora troch zbierok poviedok, ktorý čítaním najmä českej literatúry (Hrabal, Hašek) a ruskej literatúry (Gorkij, Erenburg…), anabázou rôznych povolaní  a vďaka literárnemu talentu dokáže čitateľovi  priblížiť život a sprostredkovať správu o svete, v ktorom sú ľudia leniví i extrémne pracujúci, outsideri, bojujúci s osudom, so životom, s byrokraciou, poverčivosťou… Ako v reálnom svete – hrdinovia tiež pijú, nadávajú, sú dobrí a zlí, dôležití i bezvýznamní. Václav Kostelanski našich študentov zaujal zrozumiteľným dejom, čo  nás motivovalo k reflexii a k záujmu o jeho tvorbu. To prekvapilo aj samotného autora.  Zoznámili sme sa  s človekom, ktorý má rád svoju prácu, je odhodlaný pomôcť deťom a hendikepovaným a sústavne na sebe pracuje. Pôvodne čitateľská beseda sa svojím obsahom posunula k rozhovoru  o sociálne znevýhodnených, o spolupatričnosti a zmysle života.Projekt teda vstupuje do 2. etapy, keď rozhodneme, komu z nominovaných spisovateľov dáme svoj hlas. Ukončenie je naplánované na 29. – 30. 11. 2019, vtedy bude náš zástupca diskutovať so všetkými spisovateľmi v Bratislave.

            Ďakujeme  všetkým za zodpovedný prístup k projektu, za aktivitu i účasť na besede.

          • „Mesto robotov“

          • Autor: Laura Valičeková, Kvinta

            Dňa 8.10.2019 sa žiaci Tercie a Kvinty v sprievode troch pani profesoriek – Mgr. Silvie Blažekovej, PaedDr. Eriky Knejpovej, PhD. a Mgr. Zuzany Pípovej zúčastnili medzinárodnej výstavy najnovších robotov v Bratislave. Na unikátnej výstave Mesto Robotov bolo možné vidieť 72 najnovších robotov z USA, Japonska, Južnej Kórey, Veľkej Británie a Ruska, taktiež 8 zón virtuálnej a rozšírenej reality či divadlo robotov. Návštevníci sa mohli s robotmi spriateliť, porozprávať aj objať. Odborný lektor predstavil i robo-psa, robota-pavúka, robotickú rybu či dokonca robota, ktorý je schopný umyť okná. Kvintáni si veľmi obľúbili ukecaného robota Kevina z Ruska a tanečnú hru Just Dance. Po ukončení prehliadky žiaci  dostali v Avione krátky rozchod na občerstvenie. Všetkým sa výlet nesmierne páčil a každý si ho užil naplno. Dúfam, že ľudia, ktorí sa zaoberajú robotikou a programovaním, neprestanú s inovovaním, pretože robia náš svet modernejší a vyspelejší.