• ¿Que hora es?

          • Autor: Lukáš Ludva, Oktáva

             

            Ako sa volajú dni po španielsky, koľko gramov soli na liter vody potrebujeme na správne uvarenie cestovín, či prečo do filmového priemyslu nehľadajú “pravú” rómčinu?

            Na tieto otázky sme dostali odpovede na festivale jazyka LigvaFest, ktorý sa konal na Ekonomickej univerzite v Bratislave 26 – 27. septembra. Festival spája rozmanitosť jazykov aj kultúr, prostredníctvom prednášok, workshopov a vystúpení. Ihneď po príchode nám pani profesorky rozdali mapky a uvoľnili nohy i ruky, a každý sme si vyberali program podľa svojho gusta. Ja so svojou spolupútničkou sme stihli navštíviť kúsok prednášky o rómčine, workshop španielčiny pomocou mexickej telenovely (naša obľúbená pasáž výletu) a nakoniec workshop/prednáška o cestovinách, všetko bolo “incluso”- samotný pravý Talian, šarmantná prekladateľka, čerstvé cesto a aj možnosť si pripraviť svoje vlastné cappelletti (druh cestovín typický pre rodný región nášho talianskeho kamaráta). Mimo hlavného programu boli po areáli školy boli roztrúsené stánky, ktoré boli k dispozícii hladným návštevníkom, či už po jedle alebo informáciách. Možností bolo veľa, no náš čas bol obmedzený, výber prednášok nám trošku sťažili mierne chaotické rozmiestnenie stanovíšť aj jemná preľudnenosť budovy. Takže budúcim návštevníkom odporúčame sa vyzbrojiť kamarátom, nájsť trochu odvahy sa pretlačiť a pevné nervy s hľadaním Posluchárne číslo 3.

            Samozrejme, aj napriek komplikáciám sme si festival užili a po hustom návale multikultúrnosti sme pocítili chuť sa vrátiť, tak sme cestu po planéte zakončili – rýdzo, slovensky, smažákom v školskej kantíne!

            Lingvafest 2019 – program

          • Návšteva vedeckého veľtrhu v Bratislave

          • Autor: Alexandra Bobotová, Sexta


            Veda nás baví! Taký je slogan Vedeckého veľtrhu v Bratislave, na ktorom sme sa 13.9.2019 zúčastnili i my (žiaci Sexty, II.A, II.B, II.C). Vyskúšali sme si ako poskladať počítač, naučili sme sa veľa informácií z genetiky či chémie, spoznali nové vynálezy. Svoje vedomosti sme si mohli otestovať v súťažných kvízoch.

            Organizátorom 4. ročníka Vedeckého veľtrhu bola Omniveda pod záštitou bývalého prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

          • Návšteva OSN

          • Autor: Adela Sadloňová, Septima

             

                 Viedeň už dlho patrí k obľúbeným destináciám študentov senického gymnázia. Exkurzie do rakúskej metropoly tak organizuje naša škola pomerne často. Vymyslieť program pre starších študentov, ktorí už „všade boli a všetko videli“, sa zrazu stáva čoraz náročnejšou úlohou. Tento raz však profesori vytiahli z rukávu jedno veľké eso – návštevu centrály Organizácie Spojených národov.

            Najmä pre nás, ktorí seriózne uvažujeme nad štúdiom medzinárodných vzťahov a diplomacie, bol tento výlet nezabudnuteľným zážitkom. Vstupom do centrály sme sa dostali na medzinárodné územie. Všade naokolo pobehovali ľudia rôznych rás a národností. Spoločne pracovali, obedovali, debatovali a smiali sa. Krásny príklad rešpektu a tolerancie. Potom sa človek sám seba pýta, prečo je vo svete toľko nenávisti založenej na rasovej či inej odlišnosti?

             Sympatický sprievodca nás podrobne oboznámil s históriu, fungovaním a základnými princípmi celej organizácie. Tým hlavným, je zachovanie mieru vo svete, aby sa predišlo globálnemu konfliktu akým bola 2. svetová vojna. Mali sme možnosť nahliadnuť aj do sídel troch pridružených organizácií spadajúcich pod OSN – UNIDO (organizácia pre priemyselný rozvoj) a IAEA (agentúra pre atómovú energiu) a UNOOSA (úrad pre vesmírne záležitosti). Celý komplex by sa dal charakterizovať ako „svet vo svete“, kde sú všetky krajiny – veľké i malé, bohaté či chudobné – rovnocennými partnermi.

            V rámci výletu sme tiež navštívili Viedenskú univerzitu, posedeli si na trávniku v Rosengarten, a samozrejme, nechýbal ani Stephansdom či ikonická budova mestskej radnice. Jediné, na čo nám, žiaľ, nezostal čas, bol poriadny Schnitzel a Sacherova torta. Ešteže sa tie exkurzie konajú tak často.