• Finále literárnej súťaže a ceny René – Anasoft litera gymnazistov

          • Posledné novembrové popoludnie sa v mojom prípade a prípade troch ďalších študentiek nášho gymnázia netočilo okolo sobotného upratovania, no nieslo sa v duchu umenia a kultúry. V sobotu 30. novembra sme sa totiž za sprievodu pani profesorky Pikartovej zúčastnili 3. ročníka odovzdávania prestížnej ceny René - Anasoft litera gymnazistov. Podujatie sa konalo v rámci literárneho festivalu Autoriáda v Novej Cvernovke v Bratislave.

            Nová Cvernovka je budova na prvý pohľad obyčajná, no skrývajúca nečakane pestrý repertoár. Ide  o multifunkčný priestor združujúci lokálnych dizajnérov, umelcov a kreatívnych ľudí. V komplexe sa nachádza viacero kaviarní a drobných kníhkupectiev, vďaka čomu príjemnú atmosféru celého priestoru podčiarkovala aj vôňa kníh a predovšetkým kávy. Po posilnení sa týmto životodarným nápojom sme sa presunuli na najvyššie poschodie, kde sa v komornej atmosfére uskutočnila samotná debata zástupcov jednotlivých škôl. Spolu s Aničkou Studeničovou sme za naše gymnázium obhajovali Václava Kostelanskeho a jeho zbierku poviedok Virtuóz. Po úpornej, no priateľskej výmene názorov a po podnetných analýzach všetkých textov sme sa zhodli, že laureátom ceny René 2019 je Václav Kostelanski.

            Gro celého programu tvorilo samotné odovzdávanie cien vo večerných hodinách, pri ktorom mali možnosť vystúpiť nielen samotní autori a organizátori, ale aj piati zástupcovia študentov. Všetkých nás roznežnila rozpačitá, no úprimná vďačnosť Václava Kostelanskeho, ktorý vo svojej skromnosti výhru neočakával. Sme veľmi vďační, že sme mali možnosť byť súčasťou tohto podujatia, veď uznajte sami, ako často má bežný gymnazista príležitosť viesť priateľský rozhovor s Kalim Bagalom či podávať si ruku so samotnými autormi?

            Mária Karásková, IV.B

            Literárna cena René podporuje čítanie mladých, ich záujem o knihy a najmä kvalitnú súčasnú literatúru. Udeľujú ju študenti vybraných gymnázií a stredných škôl raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo. V 3. ročníku projektu bolo zapojených 24 stredných škôl celého Slovenska. Druhý raz sa zapojilo aj naše gymnázium a študenti si ešte v októbri vyžiadali, aby nás navštívil Václav Kostelanski. V internom hlasovaní si 11 študentov zvolilo práve jeho knihu Virtuóz pre vtip, absurditu, nejednoznačnosť významu, majstrovstvo autora, ktorý nás núti čítať jeho poviedky opakovane, pre hru s čitateľom, fantazijnosť, dobrý príbeh, obraz stavu spoločnosti a povahy ľudí... Druhé miesto ste udelili knihe Mareka Vadasa Zlá štvrť.

            Vo finále zástupca každej školy prišiel na besedu, aby obhajoval čitateľský vkus svojej školy. V mnohých prípadoch delegát školy uviedol argumenty študentov školy, ale často aj vlastný odlišný názor. Fascinovaná som pozorovala takmer trojhodinovú diskusiu študentov za okrúhlym stolom, v ktorej preukázali vedomosti, vkus, schopnosť zhodnotiť prednosti i nedostatky každého textu. Diskutovalo sa o funkcii literatúry, o humore, o výrazových prostriedkoch. Naše študentky Anna Studeničová a Mária Karásková presvedčili svojich oponentoch, ktorí preferovali text Ondreja Sokola Ako som vozil Nórov. Mária Karásková patrila tiež k piatim študentov, ktorí priamo na pódiu odpovedali na otázky moderátorov  a predali cenu Václavovi Kostelanskemu.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do projektu zapojili. Slová uznania si zaslúžia najmä účastníčky sobotného podujatia: Anna Studeničová, Mária Karásková, Michaela Mindžáková a Beáta Bačovská.

            PaedDr. Žaneta Pikartová

          • Best in English 2019

          • Autor: Mgr. Ľubica Sadloňová

                   V piatok 29.11.2019 sa 22 vybraných študentov zúčastnilo medzinárodnej online súťaže v anglickom jazyku. Jej cieľom je motivovať študentov neustále zlepšovať svoje vedomosti a jazykové zručnosti a zistiť vlastnú jazykovú úroveň nielen v porovnaní s inými žiakmi našej školy, ale aj v medzinárodnom meradle.

                  Testovanie si každý rok získava väčšiu popularitu, zúčastňujú sa ho stovky škôl a tisícky študentov z celej Európy. Testujú sa vedomosti z gramatiky a slovnej zásoby, čítanie a počúvanie s porozumením na úrovni B1 – C1. Je teda skvelé pre študentov, ktorí nie sú veľmi invenční a komunikatívni v oblasti rozprávania, a preto nemajú chuť merať si sily v iných typoch jazykových súťaží. Ďalším pozitívom je, že súťaž je maximálne objektívna a transparentná a každý účastník sa dozvie počet získaných bodov hneď po odoslaní testu. Na celkové vyhodnotenie a porovnanie jednotlivcov i škôl si však budeme musieť pár týždňov počkať.

                   Sme radi, že aj u nás má o súťaž záujem čoraz viac študentov. Dokonca sme z kapacitných dôvodov museli niekoľkých mladších odmietnuť. Prednosť dostali štvrtáci a oktaváni, pre ktorých bolo testovanie malou generálkou pred maturitou. Tešíme sa na skúsených (ktorí budú chcieť porovnať vlastnú úspešnosť vo viacerých ročníkoch) ale  i nových účastníkov Best in English 2020.

             

            Uvoľnenie po testovaní

          • Úspech v Beniakových Chynoranoch a Timravinej studničke.

          • Autor: za PK SJL Mgr. Erika Vícenová

            Dve súťaže - štyri umiestnenia. Asi tak by sme mohli stručne popísať výsledky recitačného zápolenia Daniely Rybnikárovej z kvinty a Adama Praskača zo septimy v tohtoročnom výberovom kole Beniakových Chynoranov a celoštátnom kole Timravinej studničky. Daniela Rybnikárová obhájila dňa 15.11.2019 v Lučenci v celoslovenskom kole  23.ročníka Timravinej studničky 3.miesto v IV.kategórii v prednese pôvodnej slovenskej prózy a dňa 18.11. 2019 vo výberovom kole slovenského festivalu poézie Beniakove Chynorany, ktorý sa konal v Modre, 2. miesto v 1.kategórii. Výborne sa umiestnil aj Adam Praskač, ktorý získal na celoštátnom kole Timravinej studničky  3.miesto v  IV.kategórii v prednese pôvodnej slovenskej prózy a 3.miesto v  2.kategórii vo výberovom kole Beniakových Chynoranov. Ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších recitačných úspechov.

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

          • Autor: za PK SJL Mgr. Erika Vícenová

            Aj v tomto školskom roku si takmer tridsať študentov nášho gymnázia zmeralo sily v školskom kole

            Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii A a B. Dňa 27.11.2019 si tradične zmerali sily vo všetkých častiach súťaže. V tvrdej konkurencii sa napokon na popredné miesta prepracovali nielen ,,starí harcovníci", ale i tí, čo súťažili v spomínaných kategóriách prvý raz.

            V kategórii B dominovali tohtoroční prváci, študenti 1.B triedy, ktorí obsadili prvé tri miesta, a to nasledovne:

            1.miestoKatarína Valúchová (1.B)

            2.miestoNatália Krištofová (1.B)

            3.miesto: Leonard Komárek (1.B)

             

            A tu sú mená víťazov kategórie A:

            1.miestoMária Karásková (IV.B)

            2.miesto: Zuzana Durcová (septima)

            3.miesto: Ivana Bartošíková (III.C)

            Víťazom srdečne blahoželáme, Márii a Kataríne želáme veľa úspechov v krajskom kole.