• Okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            Gratulujeme Alexandre Hamerlíkovej z tercie, ktorá nás vo štvrtok 10. 11. 2022 reprezentovala na OSJL a spomedzi všetkých ôsmakov a deviatakov v našom okrese sa umiestnila na krásnom 2. mieste.

            Ďakujeme a prajeme Saške ešte veľa úspechov!

          • Bienále plastiky malého formátu 2022

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.​​​​​​

            V rámci Seminára z umenia a kultúry sme 8. 11. 2022 navštívili Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici. Pozreli sme si aktuálnu expozíciu, ku ktorej nám odborný výklad poskytol samotný kurátor výstavy,  riaditeľ galérie Mgr. Roman Popelár.

            "Aktuálny, v poradí 7. ročník, prebieha v kontexte dozvukov pandémie. Bol koncipovaný komornejšie, teda pre menšie výstavné priestory. Má menej vystavujúcich, sú to okrem slovenských autorov aj dvaja hostia z Česka. (...) Názov Socha / Hmota / Vedomie symbolizuje stíšenie a opätovné ponorenie sa do podstaty komorného sochárstva – k témam, ktoré rezonujú v druhej dekáde 21. storočia. Historizujúce verzus aktuálne. V princípe jednoduché, čitateľné koncepty artikulované z veľkej časti prostredníctvom štylizovaných figúr, torza figúry, odtlačku, alebo abstrahovaného vizuálneho odrazu aktuálneho prežívania tvorcu."

            Zdroj: https://www.zgjm.sk/

            Ďakujeme opäť za spoluprácu a veľmi zaujímavý zážitok, určite prídeme znova.

          • Projekt René Anasoft litera gymnazistov 2022

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Cena René - Anasoft litera gymnazistov je prvou literárnou cenou, o ktorej rozhodujú študentky a študenti vybraných slovenských gymnázií a stredných škôl. V  tomto je projekt unikátny, lebo jedinečná je aj myšlienka – vymyslieť koncepciu, aby mladí ľudia čítali, zoznámili sa s aktuálnou situáciou na scéne slovenskej beletrie, aby dokázali interpretovať  texty, aby kriticky mysleli a diskutovali. Jedinečný je aj manažment tejto ceny:  darovať minimálne 15 kníh každej z 25 zapojených škôl, podporiť besedy s autormi i finále projektu. Neobyčajné sú tiež aktivity v prihlásených školách – osloviť čo naviac študentov, diskutovať s nimi, vysvetľovať, čítať, argumentovať, zvládnuť logistiku hodín analýzy v intenciách tematických plánov...

            Prvou laureátkou tejto ceny sa stala Ivana Gibová s knihou Barbora, boch & katarzia. Víťazom druhého ročníka bol Daniel Majling so zbierkou poviedok Ruzká klazika. Tretím laureátom sa stal Václav Kostelanski s knihou Virtuóz. Štvrté ocenenie získala Alena Sabuchová s románom Šeptuchy. Piatou laureátkou je Barbora Hrínová s knihou Jednorožce.

            Šiesty ročník zostane bez vyhlásenia víťaza, lebo z piatich nominovaných kníh zostali len tri. Organizátori a porotcovia Ceny René sa rozhodli stiahnuť z nominácií knihu Táto izba sa nedá zjesť debutantky Nicol Hochholczerovej. Vzápätí na protest odstúpil Arpád Soltész, známy investigatívny novinár a spisovateľ, autor románov Mäso, Sviňa, Hnev a Zlodej. V médiách, na sociálnych sieťach, na školách, tiež v našej škole, sa rozpútali zapálené diskusie o výbere kníh. Konštatovali sme, že texty spájajú závažné morálne témy, ktoré však na čitateľa pôsobia frustrujúco. Keď naši študenti vystúpili ako recenzenti pred spolužiakmi, väčšina študentov nechcela pokračovať v čítaní určených kníh.

            Študentky a študenti III.B a IV.B začali čítať ešte počas letných prázdnin. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry mohli ich spolužiaci sledovať veľmi dobré interpretácie nominovaných kníh:  Mariana Čengel Solčanská: Proces s mŕtvym,  Jana Micenková: Krv je len voda, Arpád Soltész: Zlodej a Marek Vadas: Šesť cudzincov. Čitatelia dokázali bravúrne poukázať na prednosti i nedostatky štýlu, zámer i na kompozíciu. Najviac sme diskutovali o pohľade Mariany Čengel Solčanskej na úlohu Jozefa Tisa v dejinách, páčil sa nám štýl Mareka Vadasa, ktorý poukázal na morálku a zbabelosť každého človeka, rozšírili sme si predstavu o zločinnosti éry 90. rokov a priznali sme, že sme sa už stretli s narušenými rodinnými vzťahmi v našom okolí.

            Naše poďakovanie teda patrí čitateľom tohto ročníka: Isabele Iršovej, Leovi Komárkovi, Katke Valúchovej, Natálke Krištofovej, Katke Sadloňovej (IV.B), Sofii Šrámkovej (II.A) a Alžbete Čederlovej, Dane Chochlíkovej, Erikovi Michaličkovi, Verene Pekarovej, Emke Polákovej (III.B) – pod vedením Mgr. Hany Odokienko Fodorovej, PhD.

            Nevieme, či sa organizátorom podarí naštartovať ďalší ročník, ale sme radi, že sme mohli byť pri piatich ročníkoch.

            Ďakujeme.

          • Anglické divadlo

          • Autor: Vanesa Hnátová, 3.A

            V stredu 2.11.2022 sa študenti nášho gymnázia, spolu s ďalšími školami, vybrali do Kultúrneho domu Zrkadlový Háj a mali možnosť nahliadnuť do sveta 19. storočia očami Charlesa Dickensa v predstavení Christmas Carol. Predstaveniu tento raz kraľoval anglický jazyk. Takáto zmena v našich zvyčajných divadelných repertoároch bola značne vítaná, a predsa nás najviac očarila schopnosť hercov predviesť toto dielo v najkrajších farbách. Tak ako vzbudili pocity smútku a svetobôlu, tak vzbudili aj pocity vľúdnosti a nádeje. I keď príbeh Ebenezera Scrooga väčšina z nás poznala, jeho scénický prejav sa do nás väčšmi zakorenil.

          • Exkurzia – Záhorské múzeum – Cinemax, Skalica

          • Text: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.        

            Foto: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.,  PaedDr. Žaneta Pikartová

            Zdroj: https://www.zahorskemuzeum.sk/

            Dňa 3. 11. 2022 sa trieda 1. C v rámci predmetov dejepis a UMK zúčastnila exkurzie v Skalici. Záber bol veľmi široký, od dávnej minulosti až po úplnú súčasnosť. Najprv sme si v múzeu pozreli dobové fotografie starej Skalice a mali sme možnosť porovnať život vtedy a dnes. Potom sme videli stálu expozíciu Záhorského múzea a pôvodné priestory na poschodí, určené už od roku 1905 pre múzeum, ktoré koncipoval architekt Dušan Jurkovič ako ilúziu ľudového domu so sieňou a izbou, architektonicky dotvorenou vyrezávaným stredovým pilierom a bohato zdobeným stropom. Na veľkoplošnej mape Záhoria si mohli študenti pohľadať svoju rodnú obec a prezrieť si znaky 85 záhorských miest a obcí.

            Potom sme sa cez salón sestier Jurkovičových a priestor so špecifikami roľníckeho hospodárenia na Záhorí (tradície vinohradníctva v skalickom rajóne, poľnohospodárskej a domáckej výroby – výroba konopného plátna, povrazov a oleja) presunuli do archeologickej časti, ktorá je venovaná archeologickému výskumu na Záhorí a jeho výsledkom, je dokladom jednotlivých fáz osídlenia (Doba kameňa, Doba kovu a Na úsvite dejín).

            Ďalej nás čakala historická časť expozície, ktorá podáva historický obraz Záhoria a jeho členenie na jednotlivé panstvá. Pozornosť je upriamená na Skalicu ako slobodné kráľovské mesto, tiež tu nájdete tému Habáni na Záhorí a Náboženský život s dokumentáciou reholí a pútnických miest v regióne. Rozsiahlu tému predstavujú historické remeslá a cechy, podnikateľské aktivity šľachty na Záhorí, najmä Františka Lotrinského a Pálffyovcov.

            V závere celej expozície sme si mohli vyskúšať, aká ťažká bola kedysi žehlička a ako vyzerali niektoré technológie (modrotlač, družstevné nástroje a i.) v minulosti.

            Z múzea sme sa presunuli do budovy nákupného centra Max, kde sme si  pozreli filmové predstavenie určené iba pre nás. Išlo o pokračovanie kultového filmu z r. 1986 – Top Gun (názov filmu dala letecká škola vzdušného boja letectva amerického vojenského námorníctva, prezývaná Topgun). Top Gun: Maverick z roku 2022 nás vtiahol do sveta stíhačiek a bojových lodí, hrdinstva, ale aj slabosti človeka a prekonávania vlastných hraníc a predsudkov voči nezhodám z minulosti.

            Veríme, že v Záhorskom múzeu sme neboli naposledy. Ďakujeme múzejnej pedagogičke za výklad a sprevádzanie expozíciou a snáď sa čoskoro opäť stretneme na niektorom z pripravovaných worshopov v múzeu.

          • Kvinta v Múzeu Senica

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V rámci predmetu UMK sa trieda kvinta zúčastnila exkurzie v našom miestnom múzeu. Pozreli sme si všetky expozície aj novú interaktívnu expozíciu Česká cesta. Ďakujeme kurátorovi Mgr. Tomášovi Motusovi za odborný výklad aj vyčerpávajúce odpovede na naše zvedavé otázky 😉. Určite ešte prídeme! 

          • Deň otvorených dverí 19.10.2022

          • Počas Dňa otvorených dverí sme privítali budúcich študentov aj v chemickom laboratóriu. Vybraní študenti im ukázali zaujímavé a efektné chemické pokusy.  

          • Výsledky školského kola Zenitu

          • Autor: Ing. Ivan Spiššák

            Školské kolo v programovaní bolo 19. 10. Súťaž tradične prebieha v škole, trvá 3 a pol hodiny. Programátori dostávajú zadania a posielajú riešenia na vyhodnotenie  online, prostredníctvom webového rozhrania organizátora.

            Prvé miesto obsadil Jakub Fischer zo Septimy, druhé Jaroslav Podmajerský zo 4. B, tretie Tomáš Palkovič zo 4. A.

            Paradoxne, vyhral študent, ktorý ešte len začal chodiť na seminár z programovania ... ale ako samouk programuje už od 11 rokov.

          • STREDOŠKOLSKÝ TURNAJ VO FRISBEE

          • Autor:  Katarína Poláková, Sexta

            Dňa 19. 10. 2022 sa 23 žiakov z tried III.B, II.C, I.C, Sexty a Septimy zúčastnilo Stredoškolského turnaja v Ultimate Frisbee, ktorý sa konal v Bratislave. Organizátorom bola Slovenská asociácia Frisbee. Išlo o veľmi priateľské, napínavé a intenzívne športové podujatie, kde si žiaci mohli porovnať a vymeniť svoje skúsenosti so svojimi rovesníkmi z ostatných škôl.

            Pri zápasoch študenti musia využívať aj svoje logické myslenie, čo sa odrazilo aj na výsledku. Domov sme si priniesli krásne 2. a 5. miesto z ôsmich.

            Verím, že na zážitky z turnaja budú žiaci ešte dlho spomínať a že svoje nadobudnuté skúsenosti využijú v ďalších turnajoch.

            Ďakujeme pani profesorke Suchovskej za jej podporu a študentom za ich vynikajúci výkon. 

          • Prednáška Kritické myslenie a argumentácia

          • Autor:  Sofia Šrámková, 2.A

            V stredu 19. októbra sme sa my, žiaci z 2.A s pani profesorkou Gergelovou, zúčastnili prednášky „Kritické myslenie a argumentácia” v Záhorskej knižnici. Prezentácia pána Ondreja Schütza zo Slovenskej debatnej asociácie bola poučná, zábavná a pre nás, druhákov žijúcich vo svete plnom informácií a hoaxov, veľmi hodnotná. Po prezentácii sme si vyskúšali ako správne a slušne diskutovať a používať argumenty. Dúfame, že sa čoskoro opäť zúčastníme podobnej akcie Slovenskej debatnej asociácie.

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategória C

          • ​​​​​​Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Dvadsiati študenti tercie a kvarty súťažili v dňoch 13. – 17. októbra 2022 v troch disciplínach Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry: online vedomostný test, transformácia textu na krátku novinovú správu a rečnícky prejav zameraný na otvorenie výstavy  obrazov na dobročinné účely. Vďaka súťaži sme objavili rečnícke talenty i budúcich redaktorov nielen školského časopisu. Súťaž opäť ukázala, že najlepšie výsledky dosiahnu tí, ktorí sú úspešní vo všetkých častiach.

            Prvé miesto patrí Alexandre Hamerlíkovej z tercie, ktorá bude naše gymnázium zastupovať v okresnom kole OSJL už 10. 11. 2022.

            Druhé miesto si vysúťažila Michaela Hrabinová z tercie. Tretie miesto patrí  Gabrielovi Pribilovi z kvarty.

            Úspešnými riešiteľmi sú: Samuel Khír, Rastislav Bederka, Lilly Kapusňáková (kvarta), Eliška Tršková, Lenka Králičková (tercia).

            Víťazom blahoželáme, ďakujeme všetkým súťažiacim za účasť i výkony!

          • Výlet do Viedne

          • Sára Slezáková, Nina Nemcová, 1.B

            Piatkové ráno nás pred školou privítal autobus „Simon“. Čakal nedočkavo na ospalých študentov, ktorí sa tešili na nové zážitky. „Simon“ bez meškania vyrazil smer Viedeň.

            Naša prvá cesta viedla do jedného zo štyroch oficiálnych sídiel vo Viedni. Viedenské medzinárodné centrum, známe ako “UNO City“,  prenajali v r. 1979 na 99 rokov za symbolickú cenu 1 rakúskeho šilingu ( 7 eurocentov). Pracuje tu okolo 5000 zamestnancov zo 125 krajín. Sídlo OSN sme spoznali hneď. Obrovský komplex s vlajkami, je neprehliadnuteľný. Len čo sme sa vyrútili z autobusu, už sme pózovali pred fotoaparátom. Čakala na nás sympatická sprievodkyňa, ktorá nás zahrnula veľkým množstvom informácií v nemčine. Našťastie, naše pani profesorky boli perfektné tlmočníčky. Prešli sme konferenčné a rokovacie sály, obdivovali sme kameň z Mesiaca a iné ďalšie exponáty. Zo sídla OSN sme sa presunuli na Stephansplatz, kde sme mali rozchod.

            Slnečné počasie, krásne historické budovy, Dóm sv. Štefana, radnica, prívetiví ľudia, to všetko vytváralo príjemnú atmosféru. Niektorí ochutnali aj známe viedenské špeciality: Wiener Schnitzel alebo  Sacher Torte. Po precvičení si nemeckého jazyka, na nás čakali korunovačné klenoty v cisárskom paláci Hofburg. Tie najkrajšie a najvýznamnejšie boli: rakúska cisárska koruna, žezlo a jablko.

            Cestou na univerzitu sme sa pristavili pri parlamente, radnici a národnom  divadle Burgtheater. Posledné naše kroky mierili do Prírodovedného múzea, kde sme videli skutočné unikáty zo života našej planéty, od vzácnych kameňov, cez modely dinosaurov až po kyticu vyrobenú z 2100 diamantov a 800 drahokamov, ktorú venovala Mária Terézia jej manželovi.

            Po celodennom výlete sme unavení, plní zážitkov nasadli do nášho“ Simona“, ktorý nás bezpečne priviezol naspäť pred školu. Bol to super výlet! Škoda, že taký krátky. Už sa tešíme na ďalšie podobné výlety.

          • XXV. ročník Európskeho veľtrhu pomaturitného vzdelávania – GAUDEAMUS – AKADÉMIA

          • Mgr.M. Horňáčková,  Mgr.K. Václavková

            Dňa 6.10. 2022 sa naši štvrtáci vybrali do Bratislavy. Cieľ? – veľtrh vysokých škôl.

            Hoci Incheba - výstavisko organizačne nezvládla túto akciu, dokonca sa mnohí študenti ani nedostali dnu, nám sa to podarilo.

            Študenti sa tak mohli zoznámiť so širokou ponukou vysokých škôl u nás, v Čechách i v ďalších okolitých štátoch Európy.

            Majú teraz o čom premýšľať – kam po maturite?? Ponuka je veľká.

          • HURÁ, NA SHAKESPEARA

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo​​

            Koniec septembra je vhodný čas na trochu zábavy (zároveň i načerpania vedomostí zo svetovej divadelnej klasiky). Tento termín využili žiaci 2. C a Sexty, aby si užili známu komédiu „Veselé paničky windsorské“ v podaní hercov Slovenského národného divadla. Prevažná väčšina študentov a pedagógov nebola sklamaná. Trojhodinové predstavenie (s jednou krátkou prestávkou) bolo plné vynikajúcich individuálnych výkonov, ktoré nám spríjemnili večerný čas, pošteklili bránice a zanechali  v nás výborný dojem.

          • Exkurzia do Viedne

          • ​​​​​Autor: Pia Luisa Ercolano; Kvinta​​​​​

            V piatok 23. 09.2022 sme sa vybrali na exkurziu do Viedne. Očakávania boli veľké,  nakoľko sme mali navštíviť viacero zaujímavých miest. Medzi  ostatnými určite najviac  lákala kancelária OSN.  Jej  priestory nám veľmi pútavo predstavili naši sprievodcovia tak v anglickom ako aj v nemeckom jazyku. Po obede v centre mesta sme sa vybrali spoznávať aj ostatné pamiatky. Klenotnica Hofburg každého očarila úchvatnými exponátmi,   exkurziu  sme ukončili prehliadkou  Prírodovedného múzea, kde sme mali možnosť získať ucelený prehľad o dejinách našej planéty od hmyzu cez drahokamy a minerály až po vtákojaštery.  Zaujala nás aj prehliadka sály meteoritov, ktorá je najstaršia a najväčšia svojho druhu na svete. Unavení,  spokojní a vďační pedagógom  sme sa večer vrátili domov.  Som presvedčená, že získané informácie a poznatky nám budú aj v budúcnosti veľmi užitočné.

          • Deň sliviek

          • Autorka: Agáta Válková, Tercia

            V pondelok 12.9. sme navštívili Gazdovský dvor v Turej Lúke. Hlavnou témou bola výroba slivkového lekváru a slivovice. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií o tom, ako v minulosti robili slivkový lekvár a myslím, že to mali oveľa tažšie ako dnes. Zároveň sme si mohli všetko vyskúšať. Najprv sme slivky očistili, potom sme ich vykôstkovali  a nakoniec sme miešali lekvár v kotli. Pri odchode sme ochutnali chlieb s lekvárom a teplý čaj. Všetci sme si to užili.

          • Hodina dejepisu v Múzeu Senica

          •  Autor: Bibiána Šimonová, IV.A, foto: Monika Matúšová, Oktáva a Patrik Kassay, IV. A

             

            Dňa 8. 9. 2022 sme sa my, maturanti z dejepisu, vybrali do senického múzea na veľmi zaujímavú a poučnú výstavu o heydrichiáde. Výstava bola interaktívna a mali sme možnosť vidieť aj originálne písomné historické pramene v digitálnej podobe. Dôležité informácie boli doplnené mnohými fotografiami, ktoré nám umožnili lepšie pochopenie tohto neľahkého obdobia našich dejín. Pri odchode sme mali mnoho rôznych pocitov. Cítili sme smútok, ale taktiež vďačnosť našim odvážnym predkom, ktorí boli ochotní položiť vlastný život za našu krajinu. Chceli by sme sa poďakovať zamestnancom múzea a samozrejme aj našej pani profesorke Z. Pípovej, ktorá nás na výstavu zobrala.

          • NEZABUDNUTÍ SUSEDIA

          • Evan Hendricken, II. A

             

            V piatok 9. 9. 2022 sme sa aj my, vybraní študenti nášho gymnázia, zúčastnili pietnej akcie NEZABUDNUTÍ SUSEDIA v Múzeu Senica, aby sme si uctili obete holokaustu.

            Pri tejto príležitosti sme si pripomenuli smutné výročie vydania diskriminačného nariadenia vlády Slovenského štátu o právnom postavení Židov, známe ako Židovský kódex, vydaný 9. septembra 1941.

            Je nesmierne dôležité si takto každoročne pripomenúť osudy obetí neospravedlniteľných činov fašistického režimu a oboznamovať sa s neľudským zaobchádzaním a zločinmi, ktoré na nich boli spáchané.

            Aj keď už sú tieto udalosti súčasťou histórie, nezabúdajme na ľudí, pre ktorých nie sú ničím ako bolestné spomienky.

          • Koncoročný výlet Kvinty

          • Autor: Monika Kaňová, Kvinta

            Posledný júnový víkend sme strávili na turistickom výlete s p.profesorom Ravasom a p.profesorkou Blažekovou v Nízkych Tatrách. Ešte v deň príchodu sme navštívili rozhľadňu aj Vrbické pleso. Nasledujúci deň sme sa vybrali na Chopok. Túra bola náročná, ale ten nádherný výhľad stál za to. Počas výletu sme ešte stihli vyskúšať bobovú dráhu, spoznať krásy Demänovskej jaskyne i okúpať sa vo vírivke. Z výletu si odnášame príjemné spomienky a tešíme sa ďalšie spoločné zážitky.