• Návšteva Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity v Brne

          • Autor: Lejla Kristína Kočíšková (III.B)

            V stredu, 11. septembra 2024 sme v rámci seminára z chémie spolu s profesormi chémie navštívili prírodovedeckú fakultu Masarykovej univerzity v Brne. Cieľom našej exkurzie bolo nahliadnuť do práce študentov a vedcov v RECETOX-e (Research Centre for Toxic Compounds in the Enviroment). V rámci prehliadky sme navštívili laboratóriá, v ktorých skúmajú zložky životného prostredia a škodliviny v nich. Dozvedieť sme sa mohli aj o možnostiach štúdia na tejto fakulte.
            Deň sme zakončili menšou zastávkou v Olympii a plní nových vedomostí sme sa vrátili spať domov do Senice.

          • NEZABUDNUTÍ SUSEDIA 2024

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

                          Poslanci Národnej rady SR 31. októbra 2001 schválili návrh zákona, ktorým stanovili 9. september ako Deň obetí holokaustu a rasového násilia preto, lebo počas Slovenského štátu bolo práve 9. septembra 1941 vydané nariadenie o právnom postavení Židov – Židovský kódex.  Židovský kódex  v 270 paragrafoch ustanovil na Slovensku osobitný právny režim občanov židovského vierovyznania, ktorí tak stratili občianske práva. Toto nariadenie odobralo našim spoluobčanom židovského pôvodu občianske a ľudské práva, vylúčilo ich zo spoločenského a hospodárskeho života, zbavilo ich majetku a v konečnom dôsledku im odňalo život vo vyhladzovacích táboroch.

                         Ako spoločnosť sme si z tejto tragickej etapy zobrali ponaučenie, pripomíname si tragédiu holokaustu s mementom, aby sme nezabudli a neopakovali chyby minulosti. Mesto Senica aj tento rok 9. septembra pripravilo podujatie, ktorým sme si pripomenuli, že Senica mala v medzivojnovom období veľmi početnú židovskú komunitu, ktorá však bola diskriminovaná, mnohí boli odsunutí do koncentračných táborov v Osvienčimi, Buchenwalde a Dachau, kde boli zavraždení, ich majetok bol arizovaný.

                        Počas pietnej spomienky sa hosťom prihovoril formou videa historik Ivan Kamenec, ktorý sa venuje najmä obdobiu druhej svetovej vojny na Slovensku, riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok, zástupca primátora mesta Senica Filip Lackovič, rabín Kapustin s modlitbou za mŕtvych a MUDr. Pavel Traubner, popredný neurológ, ktorý je čestným predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR. Všetci vyjadrili smútok a bolesť nad stratou ľudských životov. Pavel Traubner, ktorý diskrimináciu zažil ako malé dieťa, lebo sa narodil v židovskej rodine v máji 1941, pripomenul 6 miliónov Židov – obetí genocídy, z tohto počtu 1,5 milióna detí. Prítomní hostia, medzi nimi aj študenti, prečítali mená obetí holokaustu, symbolicky zapálili sviečku a vyjadrili presvedčenie, v našej spoločnosti sa nezopakuje ostrakizovanie pre rasu, náboženstvo, pohlavie, názor...

          • Kurz ochrany života a zdravia

          • Autor: Mgr. Lenka Krištofíková

            Kurz ochrany života a zdravia si triedy Prima, Sekunda, Tercia a Kvarta vo štvrtok "odkrútili" na bežeckom okruhu na školskom dvore. Postupne ich čakali stanovištia, na ktorých sa dozvedeli zaujímavé a najmä užitočné informácie z oblasti prvej pomoci, topografie a ochrany života a zdravia, alebo si trénovali zručnosti pri viazaní uzlov, hode granátom a streľbe zo vzduchovky.Za ďalšiu skvelú spoluprácu ďakujeme dobrovoľníčkam a dobrovoľníkom z CO Senica.