• Shakespeare namiesto Palárika

          • autor fotiek: Tamara Pastuchová, 4. A

            autor textu: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            20. 12. 2022, tesne pred vianočnými prázdninami, sa trieda 4. A zúčastnila na divadelnom predstavení v Divadle Jána Palárika v Trnave. Pôvodne mali vidieť inscenáciu o Palárikovi, ale pre chorobu protagonistu si pozreli inscenáciu Kompletný Shakespeare zhltnutý za 120 minút. I keď trvala o čosi dlhšie (2,5 hodiny), mala čím zaujať. Potom si študenti vychutnali ešte atmosféru trnavských vianočných trhov a hurá domov. Ďakujeme Divadlu Jána Palárika v Trnave aj slovenským železniciam, že sme sa úspešne, i keď s menšími problémami, dopravili do Trnavy i späť. Štvrtáci si však svoj, možno posledný spoločný, školský výlet užili naplno.

            Zdroj foto. z predstavenia: https://www.djp.sk/

          • Exkurzia do Múzea židovskej kultúry v Bratislave

          • Autor: Natália Svatá 

            Dňa 8.12. 2022 sa uskutočnila exkurzia pre študentov III. ročníka Spoločenskovedného seminára. Navštívili sme Múzeum židovskej kultúry v Bratislave, kde sme si vypočuli prednášku o židovských zvykoch, kultúre, domácnostiach a o samotnej podstate judaizmu. Taktiež sme si pozreli výstavu Ženy – príbehy žien, ktoré ovplyvnili svet. Výstava prezentuje inšpiratívne ženské osobnosti židovského pôvodu, ktoré sú späté s územím dnešného Slovenska. Po prehliadke sme si išli vychutnať predvianočnú atmosféru a zohriať sa teplým punčom na vianočné trhy.

          • Exkurzia u hasičov

          • Autor: Natália Čomajová, sekunda

            Dňa 14.12.2022 sa študenti sekundy zúčastnili exkurzie u hasičov. V mene všetkých by som sa chcela poďakovať pánovi profesorovi Štefečkovi, ktorý nám zorganizoval nezabudnuteľný zážitok u hasičov v Senici.
            Hneď ako sme prišli k hasičom, milo nás uvítali a mali sme možnosť vidieť veľa zaujímavých vecí a dozvedieť sa nové a náučné informácie o činnosti hasičov. Hasiči nám ukázali hasičské autá a ich vybavenie.
            Dúfam, že takýchto zaujímavých zážitkov bude ešte veľa!
             

          • III.A na výstave Vianoce v Múzeu Senica

          • Autor: Mgr. Erika Vícenová

            Aké tradície udržiavali naši predkovia v období adventu a Vianoc? Ako vznikla známa vianočná koleda Tichá noc a kto jej autorom? Kedy sa zrodila tradícia zapaľovania sviečok v adventnom venci? Aká je história stavania vianočných betlehemov a posielania vianočných pohľadníc? Tieto i mnohé ďalšie otázky zodpovedal 16.12. 2022 študentom III. A správca múzea a kurátor výstavy Vianoce v Múzeu Senica Mgr. Tomáš Motus. Tretiaci tak mali možnosť sa v tomto predvianočnom čase prostredníctvom pútavej inštalácie výstavy vcítiť do atmosféry tradičných slovenských Vianoc, ale najmä sa o najkrajších sviatkoch v roku, ako ich mnohí zvykneme nazývať, dozvedieť mnoho nových zaujímavých informácií.