• 12. ročník Internetovej matematickej olympiády

          • Autor: RNDr. Eva Millová

            organizovaný Ústavom matematiky  Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, prebehol tradične posledný utorok v novembri  26. 11. 2019.

            V tomto ročníku sa do súťaže sa prihlásilo 203 tímov z Čiech a Slovenska. Žiaci riešili úlohy v čase od 9:00 do 11:00 hod. Po prihlásení na stránku http://matholymp.fme.vutbr.cz/default.aspx súťažné tímy získali úlohy, ktoré bolo potrebné v danom čase vyriešiť, skenovať a odoslať. Za našu školu sa prihlásili do súťaže dva tímy – tím štvrtých a tretích ročníkov.

            Tím štvrtých ročníkov sa umiestnil na veľmi peknom tridsiatom deviatom  mieste medzi  203 súťažiacimi tímami, tím tretích ročníkov dosiahol približne priemerné výsledky.

            Za účasť v súťaži boli tímy odmenené diplomami organizátorov súťaže, podpísanými riaditeľom Ústavu matematiky FSI VUT.

             

            Mená súťažiacich:

            Tím štvrtých ročníkov: Eva Obšivanová, Jana Šrámková, Natália Neznáma, Martina Sabová, Adam Pipíška, Ľuboš Ravas, Matúš Nečas

            Tím tretích ročníkov: Martin Tomašovič, Nicol Tomková, Viktória Bodnárová, Šimon Bábik

            Za úsilie a dosiahnuté výsledky ďakujeme.

             

            Viac o súťaži sa dozviete na stránke http://matholymp.fme.vutbr.cz/default.aspx

          • VÝSLEDKY celoškolskej súťaže SUDOKU 14. ročník

          • Autor. RNDr. Eva Millová

            Prvý pracovný deň po zimných prázdninách, 8. januára 2020, si počas tretej vyučovacej hodiny 21 žiakov našej školy zmeralo svoje schopnosti v riešení SUDOKU, známeho hlavolamu japonského pôvodu. Každý súťažiaci mal za úlohu v čo najkratšom čase vyriešiť hlavolam strednej a ťažkej úrovne. Atmosféra bola bojovná a nejednému z nich chýbalo len pár minút do ukončenia hlavolamu.

             

            Najrýchlejší boli títo žiaci:

             

            1. Slávka Mihálová 1.A                18 min

            2. Michal Cibula 1.B                     21 min

            3. Ľuboš Ravas 4.C                     22 min

            4. Shadije Bordáčová sexta        25 min

            5.-7.   Alexandra Kubová 1.A      27 min

            5.-7.   Andrej Búran oktáva        27 min

            5.-7. Lucia Poláková 1.B            27 min

          • LVVK na Táľoch našich Kvintanov a Tercianov

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            Autor: Karolína Škápiková, Kvinta

            Náš lyžaráček na Táloch

            Skončil sa nám rok 2019, čas pre kvintu a terciu na Tále zájsť. Pod vedením skvelých profesorov, prebehlo to bez všetkých stresov.

            Cestu v príjemnom autobuse, prežil sme každý po svojom. Niekomu tiekli sliny z puse, niekto experimentoval so spevom.

            Na ubytovni menom Penzión Tále, jedli a spali sme stále. No keďže to nebol týždeň len o tom, lyžovanie bolo našim hlavným bodom.

             Na svahu tkz. Somárska lúčka, rozdelila nás prosperová rúčka. Skupina: jedna, dva, tri, dnes sme všetci lyžiari.

            Pani profesorka Oravcová, na svoju skupinu nebola strohá. Vždy si z teba spraví kamaráta, a to jej každý z nás ráta. Z 3. skupiny nelyžiarov, dokázala formou hravou, vykúzliť talentovaných ľudí, ktorých to na svahu baví.

             O druhú skupinu sa postaral, a poriadne im zabrať dal, dobrý radca a pedant typický, náš pán profesor Madunický. Vyladil všetky lyžiarske techniky, a to sa nezaobíde bez trochu kritiky. Na konci týždňa s prvou skupinou, akoby boli jednou rodinou.

             Starý známy lyžiar plný sily, náš obľúbený pán profesor Bíly. Práve ten sa postaral o tých posledných, z 1. skupiny, lyžiarov rodených. Na svahu sa viac fotili ako lyžovali, no za to kopec srandy spolu mali. Na jeho legendárnu hlášku: „ Nie je dôležité ako lyžuješ, ale ako vyzeráš“ nezabudne nikto z nás J  Každé ráno začali rozcvičkou, aby nepoľavili svojou kondičkou.

            Kopce, sneh, i ľudia, spomienky mi hlavou prúdia. Nezabudnuteľný týždeň sme zažili, na čaj sa po výkone vždy stavili.

            Na chate okrem povinného odpočinku, mali sme aj každodennú spoločnú chvíľku. Stolný futbal, hry i spev, miestnosťou sa ozýval hlasný rev.

             Týždeň sme si spolu užili, nudu vždy rýchlo zabili. Kvinta má však problém jediný, že lyžiarsky to bol ich posledný.

             No tercia sa ako na počkanie, môže tešiť na ďalšie lyžovanie, presne o dva roky neskôr, keď ako kvinta majú na to priestor.

             Všetkým ľuďom, všetkým Vám, ďakujem za týždeň a spomienky, ktoré mám. Bolo to tam úžasné, A navždy to tak aj ostane.

             

                                                                                                                          Karolína Škápiková, Kvinta

             

          • Slovenská akadémia vied – Deň otvorených dverí

          • Autor: Katarína Škodáčková, 3.B Fotky- Marcela Konyariková 3.B, Ema Vlková 3.C

            V stredu 8.11.2019 sme sa my, tretiaci – seminaristi z chémie, vybrali do SAV a konkrétnejšie do Ústavu anorganickej chémie. Privítala nás veselá kopa po anglicky hovoriacich sprievodcov, takže sme si okrem pozorovania zaujímavých pokusov zopakovali aj angličtinu. Ponúkli nám ozaj pestrý program – okrem fascinujúcich prednáškach o rozbíjaní živej ruže utopenej v tekutom dusíku či mnohonásobnom priblížení oka švába, sme sa čo to dozvedeli aj o ílovci a plameňových skúškach. Taktiež nám povedali aj o komplikovaných výpočtoch a programovaní pokusov a ukázali modeli nezvyčajných molekúl. Všetci vedci pôsobili veľmi milo a bolo vidieť, že ich vlastná práca baví a robia ju s radosťou. Dokonca si sa s nami niektorí aj zažartovali. Odniesli sme si odtiaľ nielen množstvo rôznych informácií, ale i pár darčekov ako odmenu za správne odpovede pri občasnom ,,skúšaní“.

            Osobne môžem povedať, že ma tento výlet veľmi zaujal a poskytol mi náhľad do môjho (možno) budúceho povolania.

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategória C

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            12. ročník olympiády priniesol niekoľko prekvapení: 25. októbra 2019 súťažilo 10 študentov tercie a kvarty, z tohto počtu boli len tri dievčatá. Súťaž mala vysokú úroveň a výsledky vo vedomostnom teste, v štylistike i v rečníckom prejave boli vyrovnané a naši študenti preukázali dobré vedomosti, jazykový cit i schopnosti rečníkov. V porote nám pri hodnotení pomáhala naša študentka Alexandra Bobotová, ktorá zužitkovala svoju účasť v krajských kolách i v celoštátnom kole. Gratulujeme prvým trom:

              • 1. miesto: Richard Jačanin, kvarta
              • 2. miesto Monika Kaňová, tercia
              • 3. miesto Jakub Fischer, kvarta.

            27. novembra 2019 sa tešíme sa na reprezentáciu školy v okresnom kole v podaní Richarda Jačanina.

          • Zážitkové vyučovanie dejepisu

          • Autor: Mgr. Horňáčková, Mgr. Zburinová

            Dňa 23.10.2019 sa študenti sekundy a I.A zúčastnili zaujímavej exkurzie na tému Nitrianske kniežatstvo.Nebol to obyčajný výklad faktov. Hľadali totiž poklad. Ako? Na začiatku stretnutia Mgr. Hegedušová – lektorka, rozdala študentom pracovné zošity. Počas putovania starou Nitrou a hradným komplexom mali pozorne počúvať a sledovať. V katedrále si zadané otázky v zošite vyplnili. Na úplnom konci putovania, v Diecéznom múzeu, ich čakala truhlica s pokladom, ako odmena za pozornosť a správne vyplnené otázky. Bol to síce len malý balíček s ovocím a sladkosťou, ale po dvojhodinovom putovaní padol vhod.

          • Pozorovanie Merkúra pred Slnkom

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            V pondelok 11. novembra 2019 sme po 3 rokoch mohli sledovať prechod planéty Merkúr popred slnečný disk. Krátko pred 13:30 sa členovia astronomického krúžku zhromaždili v sobotištskej hvezdárni a verili, že sa oblačnosť aspoň na chvíľu rozplynie a uvidia tento nevšedný jav. Tesne po začiatku, okolo 13:40 sa predsa len vytvorila „diera“ medzi oblakmi a na pár desiatok sekúnd sa tak malá čierna bodka na slnečnom kotúči stala realitou. Ďalší priebeh úkazu už nebol pozorovateľný a tak nám musel stačiť internetový prenos z Greenwichu vo Veľkej Británii, kde bolo počasie aspoň o máličko priaznivejšie. Svojou návštevou nás poctila aj pani riaditeľka, ktorá nám popriala viac šťastia pri ďalších pozorovaniach oblohy. Tak uvidíme, čo bude o 13 rokov …

          • Hodina francúzskej konverzácie s francúzskymi futbalistami

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

             

            Štvrtok ráno 17. októbra 2019 mal pre viacerých našich francúzštinárov netradičnú a vzácnu príchuť. V našej škole sme privítali, pre nás frankofilov a aj športových fanúšikov, vzácnych hostí: francúzsky hovoriacich futbalistov Jossa Didibu a Sofiana El Moudaneho, ktorí sú významnými posilami v FK Senica. Joss Didiba, stredný záložník, pochádza z Kamerunu a hral aj pre také futbalové kluby ako AC Perugia Calcio, či slávny Juventus Turín. Sofian El Moudane, záložník, rodák zo Saint Étienne vo Francúzsku, má zase marocké korene.

            Konverzačná vyučovacia hodina bola veľmi zaujímavá a príjemná. Stretli sme sa v miestnosti študentskej rady, kde si študenti pohodlne posadali na sedacie vaky, vankúše alebo aj na koberec. Manažér klubu Igor Tabiš uviedol a predstavil hostí a hodina konverzácie sa mohla začať. Zdalo sa mi, že aj našich hostí možnosť hovoriť po francúzsky potešila, lebo sa bez váhania ujali slova a debata sa veľmi rýchlo rozprúdila. Ani naši francúzštinári sa nenechali zahanbiť a aktívne sa zapájali. Dozvedeli sme sa, aký je život futbalistu hrajúceho mimo domova, aké sú najkrajšie futbalové momenty, že zima je tu naozaj studená, že Slovenky naozaj patria k najkrajším ženám sveta, ba aj to, že Seničania sú veľmi milí ľudia, ktorí sa snažia dohovoriť s cudzincami, aj keď nevedia žiadny cudzí jazyk (napr. tety predavačky, či milí dôchodcovia). Aj preto sa Joss a Sofian v Senici cítia dobre.

            O tom, že sa takéto hodiny našim študentom páčia, svedčí aj fakt, že zvonenie na prestávku ako keby nepočuli a tak z toho bola takmer dvojhodinovka.Odmenou všetkým nebola len možnosť stretnúť sa a rozprávať sa s Francúzmi a podpísané kartičky, ale aj lístky zdarma na futbalový zápas na domácom trávniku. MERCI MILLE FOIS! Naši noví priatelia v mnohých z nás prebudili srdce fanúšika a verím, že v sobotu sa uvidíme na senickom štadióne, kde budeme spoločne povzbudzovať. Príďte aj vy!

          • Dopravná výchova

          • Autor: Mgr. Zuzana Zámečníková, Autor fotografií: Mgr. Peter Pastucha, I. ZŠ Senica

             

            Súčasťou vyučovania na školách je okrem iného aj prierezová téma dopravná výchova. Keďže naša škola nemá detské dopravné ihrisko (ďalej len DDI), každoročne sa žiaci triedy Príma zúčastňujú dopravnej výchovy na susednej I. ZŠ V. Paulínyho – Tótha.

            Tohtoroční Prímani absolvovali dopravnú výchovu dňa 8. 10. 2019. Výchova začala teoretickou prípravou, kde si žiaci porozprávali o povinnej výbave každého bicyklistu, pripomenuli si rôzne pravidlá cestnej premávky a prostredníctvom interaktívneho testu si vyskúšali znalosť križovatiek. Na konci teoretickej výuky sa chlapci i dievčatá rozdelili do viacerých skupín a zasúťažili si v poznávaní dopravných značiek.

            Po hodine teoretickej prípravy sa študenti presunuli na DDI a vyskúšali si novonadobudnuté vedomosti v praxi. Každému žiakovi bol poskytnutý bicykel alebo kolobežka a nezabudlo sa ani prilby a reflexné vesty. Žiaci následne jazdili po rozľahlom ihrisku, ktorého súčasťou je aj semafor, priechod pre chodcov či kruhový objazd. Na vlastnej koži si tak mohli vyskúšať, že dodržiavanie pravidiel cestnej premávky je veľmi dôležité a potrebné. Prímani síce odchádzali z ihriska poriadne premrznutí, ale zato plní dobrej nálady, skúseností a nových informácií.

            Dopravná výchova bola realizovaná z dotácie MŠVVaŠ SR na podporu praktického výcviku na DDI.

          • Tretí ročník literárnej ceny René – Anasoft litera gymnazistov Druhý raz sa zapojilo aj naše gymnázium

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová, Fotografie: Mgr. art. Soňa Uriková

             

            Vzdelávací, motivačný  a popularizačný projekt, cieľom ktorého je:

            1. Zoznámiť študentov s aktuálnou slovenskou prózou, prioritne s piatimi autormi, texty ktorých sú nominované.
            2. Súčasťou sú besedy s vybranými autormi, ktoré moderuje porotca súťaže a spolu s autorom smeruje čitateľov k odhaľovaniu určených textov, zoznamuje ich s umelecky hodnotnou literatúrou a možnosťami pri interpretácii.
            3. Projekt predpokladá diskusiu s autorom, so spolužiakmi a pedagógmi iných stredných škôl, čím podporuje kritické myslenie, schopnosť komunikácie, argumentácie a formuje tiež čitateľský vkus.

            Finalistami 3. ročníka sú Denisa Fulmeková s textom Doktor Mráz, Václav Kostelanski: Virtuóz, Ondrej Sokol: Ako som vozil Nórov, Vanda Rozenbergová: Tri smrtky sa plavia, Marek Vadas – Zlá štvrť.

            8. októbra sme privítali práve Václava Kostelanskeho, autora nominovanej zbierky poviedok Virtuóz. Václava Kostelanskeho a jeho kolegyňu Soňu Urikovú, spisovateľku a porotkyňu literárnych súťaží, sme príjemne prekvapili počtom zapojených študentov, organizáciou a podnetnými otázkami. Po analýze poviedok sme spoločne zostavili interpretáciu jeho textov, s ktorou súhlasil. Počas besedy sme si vytvorili portrét človeka Petra Valáška (Václava Kostelanskeho), autora troch zbierok poviedok, ktorý čítaním najmä českej literatúry (Hrabal, Hašek) a ruskej literatúry (Gorkij, Erenburg…), anabázou rôznych povolaní  a vďaka literárnemu talentu dokáže čitateľovi  priblížiť život a sprostredkovať správu o svete, v ktorom sú ľudia leniví i extrémne pracujúci, outsideri, bojujúci s osudom, so životom, s byrokraciou, poverčivosťou… Ako v reálnom svete – hrdinovia tiež pijú, nadávajú, sú dobrí a zlí, dôležití i bezvýznamní. Václav Kostelanski našich študentov zaujal zrozumiteľným dejom, čo  nás motivovalo k reflexii a k záujmu o jeho tvorbu. To prekvapilo aj samotného autora.  Zoznámili sme sa  s človekom, ktorý má rád svoju prácu, je odhodlaný pomôcť deťom a hendikepovaným a sústavne na sebe pracuje. Pôvodne čitateľská beseda sa svojím obsahom posunula k rozhovoru  o sociálne znevýhodnených, o spolupatričnosti a zmysle života.Projekt teda vstupuje do 2. etapy, keď rozhodneme, komu z nominovaných spisovateľov dáme svoj hlas. Ukončenie je naplánované na 29. – 30. 11. 2019, vtedy bude náš zástupca diskutovať so všetkými spisovateľmi v Bratislave.

            Ďakujeme  všetkým za zodpovedný prístup k projektu, za aktivitu i účasť na besede.

          • „Mesto robotov“

          • Autor: Laura Valičeková, Kvinta

            Dňa 8.10.2019 sa žiaci Tercie a Kvinty v sprievode troch pani profesoriek – Mgr. Silvie Blažekovej, PaedDr. Eriky Knejpovej, PhD. a Mgr. Zuzany Pípovej zúčastnili medzinárodnej výstavy najnovších robotov v Bratislave. Na unikátnej výstave Mesto Robotov bolo možné vidieť 72 najnovších robotov z USA, Japonska, Južnej Kórey, Veľkej Británie a Ruska, taktiež 8 zón virtuálnej a rozšírenej reality či divadlo robotov. Návštevníci sa mohli s robotmi spriateliť, porozprávať aj objať. Odborný lektor predstavil i robo-psa, robota-pavúka, robotickú rybu či dokonca robota, ktorý je schopný umyť okná. Kvintáni si veľmi obľúbili ukecaného robota Kevina z Ruska a tanečnú hru Just Dance. Po ukončení prehliadky žiaci  dostali v Avione krátky rozchod na občerstvenie. Všetkým sa výlet nesmierne páčil a každý si ho užil naplno. Dúfam, že ľudia, ktorí sa zaoberajú robotikou a programovaním, neprestanú s inovovaním, pretože robia náš svet modernejší a vyspelejší.

          • Návšteva Gabriely Beregházyovej, PhD.

          • Autor: RNDr. Iveta Petrovičová


            V piatok, 27. septembra 2019, navštívila senické gymnázium Gabriela Beregházyová, PhD. Je jednou z mnohých úspešných absolventov nášho gymnázia. Po maturite sa zaoberala poznávaním korupcie na viacerých britských univerzitách, kde dokončila aj doktorát. V súčasnosti sa venuje iniciatívam, ktoré pomáhajú Slovákom spoznať vlastné korene, snaží sa podeliť o svoje jedinečné poznanie so svetom. Je spoluautorka kníh „Slovensko: legenda lipy“ a „Veľký návrat“, ktoré sa rozhodla darovať aj do knižnice gymnázia. Prvá pozýva na sentimentálnu cestu do hĺbky slovenskej a slovanskej duše, otvára chodníček do čarovného sveta, ktorého vstup chráni lipa. Druhá prináša 58 hlasov z politiky, biznisu a spoločenských organizácií. Päťdesiaty deviaty hlas patrí samotnej autorke. Odhaľuje podmanivý osobný príbeh straty, uvedomenia a znovunájdenia. Návrat na Slovensko je nielen možnosťou, ale nesmiernou príležitosťou.

            Počas 70 minút pôsobivého vystúpenia sa snažila priblížiť našim študentom krásy ale i úskalia, ktoré ich možno stretnú, ak si zvolia podobnú cestu štúdia a poznávania samých seba ako ona.ĎAKUJEME.

          • ¿Que hora es?

          • Autor: Lukáš Ludva, Oktáva

             

            Ako sa volajú dni po španielsky, koľko gramov soli na liter vody potrebujeme na správne uvarenie cestovín, či prečo do filmového priemyslu nehľadajú “pravú” rómčinu?

            Na tieto otázky sme dostali odpovede na festivale jazyka LigvaFest, ktorý sa konal na Ekonomickej univerzite v Bratislave 26 – 27. septembra. Festival spája rozmanitosť jazykov aj kultúr, prostredníctvom prednášok, workshopov a vystúpení. Ihneď po príchode nám pani profesorky rozdali mapky a uvoľnili nohy i ruky, a každý sme si vyberali program podľa svojho gusta. Ja so svojou spolupútničkou sme stihli navštíviť kúsok prednášky o rómčine, workshop španielčiny pomocou mexickej telenovely (naša obľúbená pasáž výletu) a nakoniec workshop/prednáška o cestovinách, všetko bolo “incluso”- samotný pravý Talian, šarmantná prekladateľka, čerstvé cesto a aj možnosť si pripraviť svoje vlastné cappelletti (druh cestovín typický pre rodný región nášho talianskeho kamaráta). Mimo hlavného programu boli po areáli školy boli roztrúsené stánky, ktoré boli k dispozícii hladným návštevníkom, či už po jedle alebo informáciách. Možností bolo veľa, no náš čas bol obmedzený, výber prednášok nám trošku sťažili mierne chaotické rozmiestnenie stanovíšť aj jemná preľudnenosť budovy. Takže budúcim návštevníkom odporúčame sa vyzbrojiť kamarátom, nájsť trochu odvahy sa pretlačiť a pevné nervy s hľadaním Posluchárne číslo 3.

            Samozrejme, aj napriek komplikáciám sme si festival užili a po hustom návale multikultúrnosti sme pocítili chuť sa vrátiť, tak sme cestu po planéte zakončili – rýdzo, slovensky, smažákom v školskej kantíne!

            Lingvafest 2019 – program

          • Návšteva vedeckého veľtrhu v Bratislave

          • Autor: Alexandra Bobotová, Sexta


            Veda nás baví! Taký je slogan Vedeckého veľtrhu v Bratislave, na ktorom sme sa 13.9.2019 zúčastnili i my (žiaci Sexty, II.A, II.B, II.C). Vyskúšali sme si ako poskladať počítač, naučili sme sa veľa informácií z genetiky či chémie, spoznali nové vynálezy. Svoje vedomosti sme si mohli otestovať v súťažných kvízoch.

            Organizátorom 4. ročníka Vedeckého veľtrhu bola Omniveda pod záštitou bývalého prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

          • Návšteva OSN

          • Autor: Adela Sadloňová, Septima

             

                 Viedeň už dlho patrí k obľúbeným destináciám študentov senického gymnázia. Exkurzie do rakúskej metropoly tak organizuje naša škola pomerne často. Vymyslieť program pre starších študentov, ktorí už „všade boli a všetko videli“, sa zrazu stáva čoraz náročnejšou úlohou. Tento raz však profesori vytiahli z rukávu jedno veľké eso – návštevu centrály Organizácie Spojených národov.

            Najmä pre nás, ktorí seriózne uvažujeme nad štúdiom medzinárodných vzťahov a diplomacie, bol tento výlet nezabudnuteľným zážitkom. Vstupom do centrály sme sa dostali na medzinárodné územie. Všade naokolo pobehovali ľudia rôznych rás a národností. Spoločne pracovali, obedovali, debatovali a smiali sa. Krásny príklad rešpektu a tolerancie. Potom sa človek sám seba pýta, prečo je vo svete toľko nenávisti založenej na rasovej či inej odlišnosti?

             Sympatický sprievodca nás podrobne oboznámil s históriu, fungovaním a základnými princípmi celej organizácie. Tým hlavným, je zachovanie mieru vo svete, aby sa predišlo globálnemu konfliktu akým bola 2. svetová vojna. Mali sme možnosť nahliadnuť aj do sídel troch pridružených organizácií spadajúcich pod OSN – UNIDO (organizácia pre priemyselný rozvoj) a IAEA (agentúra pre atómovú energiu) a UNOOSA (úrad pre vesmírne záležitosti). Celý komplex by sa dal charakterizovať ako „svet vo svete“, kde sú všetky krajiny – veľké i malé, bohaté či chudobné – rovnocennými partnermi.

            V rámci výletu sme tiež navštívili Viedenskú univerzitu, posedeli si na trávniku v Rosengarten, a samozrejme, nechýbal ani Stephansdom či ikonická budova mestskej radnice. Jediné, na čo nám, žiaľ, nezostal čas, bol poriadny Schnitzel a Sacherova torta. Ešteže sa tie exkurzie konajú tak často.

          • Gazdovský dvor

          •  9.septembra sa vybrali žiaci zo sekundy na Gazdovský dvor, kde sa varil slivkový lekvár. Na začiatku sme sa porozprávali o regionálnom pestovaní ovocia, dievčatá potom vykôstkovali slivky a začalo sa variť. Počas varenia sme si zaspievali, zatancovali a na záver pochutnávali na chlebíku s lekvárom a bylinkovom čaji.

          • Letná škola chemického a environmentálneho inžinierstva 2019

          • Autor: Natália Dujková, IV.A

             

            Posledný týždeň minulého školského roka som sa zúčastnila 13. ročníka Letnej školy chemického a environmentálneho inžinierstva v Bratislave na Slovenskej technickej univerzite. Všetci účastníci letnej školy boli ubytovaní na internáte Mladá Garda. Krátkodobý pobyt v Bratislave mi umožnilo vyskúšať si pravý vysokoškolský život – prednášky, cestovanie MHD a najmä laboratórne cvičenia. Prvý deň som bola zadelená do skupinky, v ktorej som pracovala celý čas s ďalšími tromi študentmi. Svojimi predstavami o pobyte sme si „sadli“ natoľko, že celý čas sme tvorili jeden priateľský tím a čas trávili spolu.

                   Letná škola trvala 5 dní, počas ktorých sme mali pripravený bohatý program zameraný nielen na laboratórne cvičenia. Mali sme možnosť zúčastniť sa fakultného podujatia ChemShow, kde boli pre nás pripravené zaujímavé prednášky a experimenty. Ďalej sme navštívili hrad Devín s návratom loďou a tento rok bola pre nás pripravená exkurzia vo firme Slovnaft. Každý večer po škole sme mali voľný program, takže sme tento čas väčšinou využívali na spoznávanie krás nášho hlavného mesta. Najzaujímavejšou časťou boli pre všetkých účastníkov letnej školy laboratórne cvičenia, počas ktorých sme mali možnosť pracovať so zaujímavými prístrojmi, zariadeniami a pomôckami. Sprevádzali nás príjemní inžinieri a doktoranti. V posledný deň nášho pobytu sme naše poznatky formou prezentácie predviedli pred očami zástupcov fakulty chemického a environmentálneho inžinierstva a zástupcov rôznych firiem.

            A úplný záver:  len prevzatie certifikátov a aj smútok, že to trvalo len tak krátko, rozlúčka s novými priateľmi a odchod domov.

            Tak to bola moja prvá skúška vysokoškolského pobytu!