• Senica na starých pohľadniciach

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

            Viete, kto sú filokartisti? Ich záľubou je štúdium a zbieranie pohľadníc.

            Prezerať staré pohľadnice a zároveň počúvať rozprávanie pána Jána Petra o histórii Senice si nenechali ujsť  študenti III. A.

            V stredu 29. 11. 2023 navštívili v Záhorskom osvetovom stredisku v Senici výstavu týchto „malých obrázkových pozdravov“.

            Ján Peter a Peter Brezina sú autormi knihy Senica v nostalgii pohľadníc. Je v nej zhromaždených takmer  480 pohľadníc.

            Viete, kedy vyšla 1. pohľadnica Senice? Bolo to v roku 1898.

            Výstava ponúka vývoj Senice v rozpätí rokov 1898- 1960.

            Zamysleli ste sa, kedy ste vy naposledy dostali pohľadnicu z nejakého krásneho mesta? Je smutné, že ich posielanie sa pomaly vytráca a postupne sa stávajú minulosťou...

          • Projekt Novomeský – interná súťaž v interpretácii Novomeského básní

          • ​​​​​​Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            24. novembra 2023 PK SJL úspešne realizovala projekt analýzy a interpretácie dvoch básní Ladislava Novomeského: Kráľovič dánsky a Obyčajné verše. Do projektu sa zapojilo 50 študentov III.A, III.B, septimy, III.C a IV.B pod vedením vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry. Podmienkou účasti bolo pri obidvoch básňach určiť formu: veršový systém, rým, výrazové prostriedky a žáner. Interpretovať báseň vyjadrením významu každej strofy, sformulovať tému a ideu, navyše pochopiť dobový a literárny kontext. Správne pochopiť podstatu Novomeského komunikácie s čitateľom bolo pre mnohých náročné pre prelínanie existenciálneho, sociálneho vyjadrenia s postojom k udalostiam v 30. rokoch, ale aj pre prestupovanie sylabotonického verša s voľným. Najlepšie práce sme si prečítali v III.A:

            1. miesto: Hana Hrúzová – III.A

            2. miesto: Nina Okasová – III.A

            3. miesto: Aneta Bíliková – III.A

            Ďakujeme všetkým za účasť a múdre reflexie, víťazkám gratulujeme a tešíme sa na pokračovanie projektu o rok!

          • Výmenný pobyt v Belgicku

          • Autor: Simona Parízková, III.C

            Ako skupina žiakov z 2. a 3. ročníka sme pred dvoma týždňami skúsili život v Belgicku v rámci výmenného pobytu. Odchádzali sme už zavčas ráno (alebo skôr v noci) 12. novembra a tých niekoľko dní na západe Európy sme mali nabitých programom.

            Navštívili sme viacero miest s úžasnou atmosférou – Brusel, Antverpy, Diest a Mol, kde sa nachádza škola našich belgických študentov. V nej sme robili rôzne skupinové aktivity, či už vzdelávacie alebo športové, a zúčastnili sme sa aj vyučovania. Spoznávali sme ich mesto, belgickú kultúru, jazdili na bicykloch, zmokli sme, ochutnali wafle a iné tradičné jedlá, opäť sme zmokli, a popritom všetkom sme si precvičovali našu angličtinu a spoznávali sme nových ľudí, najmä naše "dočasné rodiny". Sme radi, že nás srdečne privítali vo svojich domácnostiach a pomohli nám cítiť sa takmer ako doma.

            I napriek pomerne nepriaznivému počasiu, ktoré k Belgicku už tak nejako patrí a má svoje čaro, sme si pobyt užili a lúčili sme sa s veľa skúsenosťami a zážitkami, na ktoré budeme ešte dlho radi spomínať. Už teraz sa tešíme, keď budeme našich Belgičanov môcť v marci privítať u nás.

          • Readycon - prednášky pre maturantov

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.       foto: Katarína Poláková, septima​​​​​​​

            21. novebra 2023 sa na našej škole mohli žiaci končiacich ročníkov dozvedieť niečo o svojich budúcich pracovných odboroch. V rámci online vysielania spoločnosti Readycon (www.readycon.live) mohli študenti priamo v triede získať nové a zaujímavé informácie o kľúčových trendoch a firmách vo vybraných odboroch. Mnohí už majú vysokú školu vybranú, ale iste im aj tento projekt môže pomôcť urobiť kariérne rozhodnutie, nasmerovať ich a ponúknuť im reálne skúsenosti odborníkov z praxe. Naša škola si vybrala tento rok oblasti: stavebníctvo, strojárstvo, IT, médiá a marketing, obchod a služby, zdravotníctvo a financie. 

             

             

          • Študenti a učitelia darovali krv

          • Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 21.11. sa skupinka 6 študentov a 2 učiteľov rozhodla darovať krv v miestnej pobočke Slovenského Červeného kríža, s ktorou spolupracujeme už viac ako 15 rokov. Tejto akcie sa zúčastnili nielen skúsení darcovia ale aj prvodarcovia, ktorých aktívne vyhľadávame medzi našimi študentami. V tejto činnosti budeme pokračovať aj v budúcnosti a tešíme sa na ďalších darcov počas Valentínskej kvapky krvi.

            Naši darcovia: Dominik Tokoš, Linda Palicová, Eliška Pavlovičová, Petra Simonová, Matej Škrabák, Richard Jačanin a pp. Horňáčková a Ravas.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            15. novembra 2023 sa na našom gymnáziu uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C. Z celkového počtu 19 súťažiacich bolo 15 úspešných riešiteľov, ktorí získali 40 a viac bodov z možného počtu 55. Zadanie pozostávalo z dvoch častí – písomnej a ústnej. Písomná časť bola tvorená didaktickým testom s rozličnými typmi úloh s rôznou kognitívnou náročnosťou, zameranými na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry. V písomnej časti žiaci mali vytvoriť  vlastný text, resp. transformáciu textu, v ktorej mali preukázať schopnosť písať žánrovo a štýlovo diferencovane, s čo najväčšou možnou mierou originality. Ústna časť pozostávala zo samostatnej prípravy a prednesenia rečníckeho prejavu na zadanú tému s využitím prostriedkov verbálnej i neverbálnej komunikácie.

            Našu školu reprezentovala žiačka kvarty Alexandra Hamerlíková a podarilo sa jej obsadiť prvé miesto. Získala 51 bodov z celkového počtu 55 bodov. Gratulujeme Saške a držíme jej palce v krajskom kole olympiády. 

          • Veľtrh vysokých škôl GAUDEAMUS

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková, Mgr. Katarína Václavková

            15.novembra sa naši budúci maturanti vybrali na Veľtrh vysokých škôl GAUDEAMUS. Tento rok zmenili miesto veľtrhu a ponuku vysokých škôl si prezreli v Nitre.

            Záujem študentov sa snažili zaujať  nie len vysoké školy zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

            A hoci mnohí už majú jasno, kam po maturite budú smerovať ich kroky, pre iných bol Gaudeamus inšpiráciou. Uvidíme.

          • Exkurzia - Technické múzeum Viedeň

          • Autor: Liliana Horňáková z 3.B

            Vo štvrtok 16.11.2023 sme študenti tretieho ročníka spolu s pani profesorkou Mudrochovou a pánom profesorom Štefečkom navštívili Technické múzeum vo Viedni, kde sme si mohli pozrieť históriu a vývin mnohých zaujímavých technológií. V múzeu sa nachádzala široká škála exponátov vrátane historických parných strojov, starých automobilov, lietadiel, počítačov a ďalších technologických zázrakov. Mnohé exponáty boli interaktívne, čo nám umožnilo experimentovať s rôznymi zariadeniami a pochopiť ich fungovanie. Okrem technológií sa v múzeu nachádzali aj exponáty, ktoré sa zaoberali témou ekológie a zlepšenia klímy, ako sa produkuje zelená energia a ako pozitívne vplýva na našu planétu. Múzeum obsahovalo aj priestory venované inováciám a moderným technológiám, kde sme videli aktuálne vedecké projekty a novinky v rôznych odvetviach techniky. Na svoje si prišli aj milovníci umenia – výstava hudobných nástrojov, filmová technika, fotografické prístroje. Po prehliadke exponátov sme navštívili múzejnú kaviareň a obchody so suvenírmi. Celková atmosféra múzea bola veľmi príjemná a sme veľmi vďační za získanie nových poznatkov o technickom pokroku a jeho histórii.

          • Deň študentstva v DAVe

          • Autor: Linda Palicová

            Senická radnica pri príležitosti Dňa študentstva aj tento rok ocenila najlepších senických študentov stredných škôl. Z našej školy boli ocenení: Verena Pekarová, Erik Michalička, Richard Jačanin a Jakub Fischer. Cenu Študentského parlamentu mesta Senica taktiež získala naša gymnazistka Ema Poláková. Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

          • iBobor 2023/2024

          •  V  dňoch od 6. do 9. novembra 2023 sa uskutočnil 17. ročník informatickej súťaže iBobor. Naši študenti si  otestovali svoje vedomosti a zručnosti z riešenia úloh z rôznych oblastí informatiky.

            V jednotlivých kategóriách súťažili:

            - kategória Benjamíni Karolína Palková, Zuzana Miháliková, Samuela Bzdúšek, Sofia Jamrichová, Radka Sládková, Timea Bartošová, Patrik Hudák (príma),  Zara Anderle, Nina Mozoličová, Eliška Šimková (sekunda), 

            - kategória Kadeti Jana Tománková, Júlia Chropúvková, Natália Čopjanová, Erik Lukáš Slovák (tercia), Eliška Tršková, Peter Otépka, Linda Machová, LAura Pavlíková, Šimon Vícen (kvarta),

            - kategória Juniori Jakub Luknár (I.A), Petra Čobrdová (II.A), Matej Brezovský, Matúš Žúrek, Carmen Klimková (sexta), Michal Fischer (II.C), Ema Burajová (kvinta),

            - kategória Seniori Adam Matula, Ondrej Cibula (III.C), Kristína Slezáková, Matej Škrabák, Jakub Fisher, Marko Kaňa (Oktáva), Samuel Vajda (IV.A), Elena Beňáková, Jakub Vícen (IV.B).

             

            Úspešnými riešiteľmi sa stali

            Benjamíni

            • Timea Bartošová, percentil 94,86
            • Samuel Bzdúšek, percentil 87,59
            • Zuzana Miháliková, percentil 84,03
            • Nina Mozoličová, percentil 82,17
            • Eliška Šimková, percentil 82,17
            • Sofia Jamrichová,  percentil 80,74

            Kadeti

            • Natália Čopjanová, percentil 92,87
            • Šimon Vícen, percentil 92,87
            • Laura Pavlíková, percentil 87,88
            • Jana Tománková, percentil 76,44
            • Peter Otépka, percentil 69,14
            • Erik Lukáš Slovák, percentil 69,14

            Juniori

            • Petra Čobrdová, percentil 98,7
            • Michal Fischer, percentil 97,71
            • Carmen Klimková, percentil 95,99
            • Jakub Luknár, percentil 85,35
            • Ema Burajová, percentil 83,49

            Seniori

            • Jakub Fisher, percentil  99,43
            • Matej Škrabák, percentil 92,27
            • Ondrej Cibula, percentil 90,85

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

          • Sengym a ŠR pomáha ďalej 😊

          • Autor: Mgr. Lucia Jurigová

            V piatok 10.11. 2023 sme navštívili zariadenie Svetluška v Kunove, kde sme strávili príjemné dopoludnie. Priniesli sme rôzne hračky pre deti a potreby na kreslenie. V tomto zariadení sú klienti s rôznym postihnutím od 3 - 38 rokov. Bola to skvelá skúsenosť pre našich študentov a tiež veľmi silný zážitok pre nás všetkých. Je úžasné vidieť, s akou láskou sa pani riaditeľka a vychovávateľky o deti starajú. Verím, že sa tam ešte vrátime.Ďalšou zastávkou bolo Zariadenie pre seniorov v Senici. Boli sme tam už druhý raz, tak sme vedeli, čo nás čaká. Usmievavé babičky sa na nás už tešili a zahrali sme si s nimi hru Bingo. Bolo to ako prísť domov k starým rodičom. Všetci sme si to užili a odnášame si príjemný pocit za dobre vykonanú prácu.Ďakujem všetkým študentom, ktorí sa na akcii podieľali .