• Aj my sme oslávili Európsky deň jazykov!

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

            Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001.

            Jeho cieľom je podnietiť Európanov, aby sa učili cudzie jazyky.

            V utorok 26. septembra 2023 sme mali so študentami na hodinách nemeckého jazyka netradičné aktivity. „Lámali sme si jazyky“ na nemeckých jazykolamoch, navrhovali dizajn trička Európskeho dňa jazykov na budúci rok 2024 alebo vytvárali plagát so svojími obľúbenými slovíčkami v rôznych jazykoch.

          • Barok v štátnom zámku Milotice – dejepisná exkurzia

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová​​​​

            20. septembra 2023 sa  študenti z II.C, III.B a oktávy počas dejepisnej exkurzie preniesli do obdobia 17. – 18. storočia, keď Karel Antonín Serényi nechal prestavať zámok v Miloticiach v barokovom slohu. Zámok je kompletne zachovaným šľachtickým sídlom práve barokovej epochy v Čechách a my sme sa postupne presúvali od prístupového mostu so sochami, cez čestné nádvorie a francúzsku barokovú záhradu s pávmi a oranžériou do 17 miestností, ktoré obývala rodina posledného grófa Ladislava Seilerna. Všetko bolo nádherné a exkluzívne: kabinet s maľbami koní, pracovňa grófky s tapetami s obrázkami z časopisov, knižnica s 5000 knihami, jedáleň, fresková sála zobrazujúca aj históriu rodu Serényi, hosťovská izba, Kaplnka svätého Jana Nepomuckého i dobové kúpeľne. Našej pozornosti neušlo, že rod Serényiovcov bol z Uhorska, angažovali sa v armáde, Karel Antonín Serényi sa podieľal na koncipovaní Pragmatickej sankcie a bol  dlhoročným hofmajstrom. Zámok v Miloticiach je sprístupnený podľa svedectva dcéry posledného milotického grófa Márie Henrietty, ktorá zomrela v roku 2008. Barokovú atmosféru si môžete predstaviť aj podľa našich študentov, ktorí sa v dobových kostýmoch prechádzali v zámockých záhradách. Vyzerali ako dedičia rodu Serényi!

          • Deň zdravia

          • ​​​​​​

            Dňa 20.9.2023  sa naši študenti zúčastnili Dňa zdravia, podujatia Slovenského červeného kríža v Senici. Mali možnosť bezplatného vyšetrenia cukru a cholesterolu v krvi, analýzy stavby tela, meranie krvného tlaku, kyslíkovej saturácie.  Pripomenuli si pomocou ukážok ako dať prvú pomoc. 

             

             

          • SZU na výstave obľúbeného senického pedagóga a výtvarníka Štefana Ortha

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            Študenti a študentky navštevujúci tento rok seminár z umenia a kultúry stihli už návštevu výstavy nášho regionálneho maliara, pedagóga, fotografa a príležitostného kurátora Štefana Ortha. 

            8. septembra 2023 sme mali možnosť na senickej „osvete" vidieť časť výstavy Z krajiny do krajiny, ktorá obsiahla až dva výstavné priestory, väčšia časť bola vystavená v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici a menšia v Záhorskom osvetovom stredisku. Výstava vznikla na pozadí jubilea autora a sprievodnou akciou bolo aj osadenie „kolieska" s jeho menom na  Záhorácku stenu slávy.

             

            Pripájame sa ku gratulantom, pánovi učiteľovi prajeme všetko najlepšie a najmä veľa zdravia, aby ešte mohol dlho viesť a inšpirovať nádejných senických výtvarníkov, tak ako sa mu to roky na senickej ZUŠ darí. 

          • Spolupráca so ZMUDRI pokračuje

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková​​​​​​​​​​

            Blížia sa parlamentné voľby. V našej škole máme veľa prvovoličov.

            Ako sa vyznať v politike? Koho volia nevoliči? Ako funguje politická kampaň ? Tieto a iné otázky si isto kladú naši mladí študenti. No a práve na tieto a mnohé iné otázky ohľadom volieb im odpovie príručka POLITIKA POLOPATE, ktorá bola našej škole bezplatne zaslaná na základe našej predošlej spolupráce. Príručka bola vytvorená s finančnou podporou TTSK.

            Ďakujeme tímu ZMUDRI.