• 🦉 DEŇ ŠTUDENTSTVA NA RADNICI

          • ​​​​​Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.​​​​​​​

            Pri príležitosti 17. novembra – Dňa študentstva a Dňa boja za slobodu a demokraciu - boli ocenení aj naši študenti a naše študentky za ich úsilie, študijné aj iné výsledky. 🏆 Na Mestskom úrade v Senici si z rúk primátora mesta prevzali ocenenia Katarína Sadloňová, Katarína Valúchová, Lucia Rapáková, Leonard Komárek a Slávka Mihálová.

            Gratulujeme a ďakujeme im za  vzornú reprezentáciu nášho gymnázia! 👏

          • Fyzikálny Náboj

          • Autor: Mgr. Iveta Mudrochová

            Na fyzikálnu súťaž Náboj sa vybrali naše dve družstvá 4. 11. 2022 do Bratislavy. Fyzikálny Náboj je medzinárodná súťaž pre stredoškolákov. Je extrémne náročná úlohami a netradičná svojou organizáciou a priebehom. Súťažia v nej päťčlenné družstvá v dvoch kategóriách podľa veku. O 11.30 začalo v piatich krajinách, presnejšie na Slovensku, v Česku, v Španielsku, v Poľsku a v Maďarsku súťažiť 1235 študentov v 247 družstvách. Mali dve hodiny a museli vypočítať čo najviac príkladov. V kategórii Junior nás zastupovali Oliver Pribila, Matej Lanko, Miroslav Polák, Michal Fischer a Filip Halaš. V kategórii Senior to boli Alexej Markovič, Tamara Pastuchová, Jakub Fischer, Ema Chovancová a Richard Jačanin. Po vyčerpávajúcom počítaní obsadili v kategórii Junior 30. miesto z 50 slovenských družstiev a 73. miesto celkovo zo 114 družstiev a v kategórii Senior 22. miesto z 54 slovenských družstiev a 73. miesto celkovo zo 133 družstiev. V silnej konkurencii obstáli veľmi dobre, často rozhodovali okrem bodov za úlohy aj sekundy pri odovzdávaní riešení. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu, blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom roku. 

             

          • Keramika tvrdšia ako oceľ a ruže krehké ako sklo

          • Dňa 8.11.2022 sa seminaristi a maturanti chémie zúčastnili na exkurzií v Ústave anorganickej chémie SAV v Bratislave. Po privítaní sme absolvovali zaujímavú prednášku popularizačného charakteru z materiálovej chémie, kde sme sa dozvedeli nové informácie o použití modernej keramiky vyvinutej tak, aby bola pevnejšia ako oceľ, či vydržala veľmi vysoké teploty. Následne sme sa presunuli po skupinách do laboratórií, kde sme sa dozvedeli tiež veľa zaujímavých informácií a niektoré experimenty sme si mohli aj vyskúšať. Exkurzia bola veľmi náučná, zaujímavá a veríme, že sa uskutoční aj o rok. 

          • Okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            Gratulujeme Alexandre Hamerlíkovej z tercie, ktorá nás vo štvrtok 10. 11. 2022 reprezentovala na OSJL a spomedzi všetkých ôsmakov a deviatakov v našom okrese sa umiestnila na krásnom 2. mieste.

            Ďakujeme a prajeme Saške ešte veľa úspechov!

          • Bienále plastiky malého formátu 2022

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.​​​​​​

            V rámci Seminára z umenia a kultúry sme 8. 11. 2022 navštívili Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici. Pozreli sme si aktuálnu expozíciu, ku ktorej nám odborný výklad poskytol samotný kurátor výstavy,  riaditeľ galérie Mgr. Roman Popelár.

            "Aktuálny, v poradí 7. ročník, prebieha v kontexte dozvukov pandémie. Bol koncipovaný komornejšie, teda pre menšie výstavné priestory. Má menej vystavujúcich, sú to okrem slovenských autorov aj dvaja hostia z Česka. (...) Názov Socha / Hmota / Vedomie symbolizuje stíšenie a opätovné ponorenie sa do podstaty komorného sochárstva – k témam, ktoré rezonujú v druhej dekáde 21. storočia. Historizujúce verzus aktuálne. V princípe jednoduché, čitateľné koncepty artikulované z veľkej časti prostredníctvom štylizovaných figúr, torza figúry, odtlačku, alebo abstrahovaného vizuálneho odrazu aktuálneho prežívania tvorcu."

            Zdroj: https://www.zgjm.sk/

            Ďakujeme opäť za spoluprácu a veľmi zaujímavý zážitok, určite prídeme znova.

          • Projekt René Anasoft litera gymnazistov 2022

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Cena René - Anasoft litera gymnazistov je prvou literárnou cenou, o ktorej rozhodujú študentky a študenti vybraných slovenských gymnázií a stredných škôl. V  tomto je projekt unikátny, lebo jedinečná je aj myšlienka – vymyslieť koncepciu, aby mladí ľudia čítali, zoznámili sa s aktuálnou situáciou na scéne slovenskej beletrie, aby dokázali interpretovať  texty, aby kriticky mysleli a diskutovali. Jedinečný je aj manažment tejto ceny:  darovať minimálne 15 kníh každej z 25 zapojených škôl, podporiť besedy s autormi i finále projektu. Neobyčajné sú tiež aktivity v prihlásených školách – osloviť čo naviac študentov, diskutovať s nimi, vysvetľovať, čítať, argumentovať, zvládnuť logistiku hodín analýzy v intenciách tematických plánov...

            Prvou laureátkou tejto ceny sa stala Ivana Gibová s knihou Barbora, boch & katarzia. Víťazom druhého ročníka bol Daniel Majling so zbierkou poviedok Ruzká klazika. Tretím laureátom sa stal Václav Kostelanski s knihou Virtuóz. Štvrté ocenenie získala Alena Sabuchová s románom Šeptuchy. Piatou laureátkou je Barbora Hrínová s knihou Jednorožce.

            Šiesty ročník zostane bez vyhlásenia víťaza, lebo z piatich nominovaných kníh zostali len tri. Organizátori a porotcovia Ceny René sa rozhodli stiahnuť z nominácií knihu Táto izba sa nedá zjesť debutantky Nicol Hochholczerovej. Vzápätí na protest odstúpil Arpád Soltész, známy investigatívny novinár a spisovateľ, autor románov Mäso, Sviňa, Hnev a Zlodej. V médiách, na sociálnych sieťach, na školách, tiež v našej škole, sa rozpútali zapálené diskusie o výbere kníh. Konštatovali sme, že texty spájajú závažné morálne témy, ktoré však na čitateľa pôsobia frustrujúco. Keď naši študenti vystúpili ako recenzenti pred spolužiakmi, väčšina študentov nechcela pokračovať v čítaní určených kníh.

            Študentky a študenti III.B a IV.B začali čítať ešte počas letných prázdnin. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry mohli ich spolužiaci sledovať veľmi dobré interpretácie nominovaných kníh:  Mariana Čengel Solčanská: Proces s mŕtvym,  Jana Micenková: Krv je len voda, Arpád Soltész: Zlodej a Marek Vadas: Šesť cudzincov. Čitatelia dokázali bravúrne poukázať na prednosti i nedostatky štýlu, zámer i na kompozíciu. Najviac sme diskutovali o pohľade Mariany Čengel Solčanskej na úlohu Jozefa Tisa v dejinách, páčil sa nám štýl Mareka Vadasa, ktorý poukázal na morálku a zbabelosť každého človeka, rozšírili sme si predstavu o zločinnosti éry 90. rokov a priznali sme, že sme sa už stretli s narušenými rodinnými vzťahmi v našom okolí.

            Naše poďakovanie teda patrí čitateľom tohto ročníka: Isabele Iršovej, Leovi Komárkovi, Katke Valúchovej, Natálke Krištofovej, Katke Sadloňovej (IV.B), Sofii Šrámkovej (II.A) a Alžbete Čederlovej, Dane Chochlíkovej, Erikovi Michaličkovi, Verene Pekarovej, Emke Polákovej (III.B) – pod vedením Mgr. Hany Odokienko Fodorovej, PhD.

            Nevieme, či sa organizátorom podarí naštartovať ďalší ročník, ale sme radi, že sme mohli byť pri piatich ročníkoch.

            Ďakujeme.

          • Anglické divadlo

          • Autor: Vanesa Hnátová, 3.A

            V stredu 2.11.2022 sa študenti nášho gymnázia, spolu s ďalšími školami, vybrali do Kultúrneho domu Zrkadlový Háj a mali možnosť nahliadnuť do sveta 19. storočia očami Charlesa Dickensa v predstavení Christmas Carol. Predstaveniu tento raz kraľoval anglický jazyk. Takáto zmena v našich zvyčajných divadelných repertoároch bola značne vítaná, a predsa nás najviac očarila schopnosť hercov predviesť toto dielo v najkrajších farbách. Tak ako vzbudili pocity smútku a svetobôlu, tak vzbudili aj pocity vľúdnosti a nádeje. I keď príbeh Ebenezera Scrooga väčšina z nás poznala, jeho scénický prejav sa do nás väčšmi zakorenil.

          • Exkurzia – Záhorské múzeum – Cinemax, Skalica

          • Text: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.        

            Foto: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.,  PaedDr. Žaneta Pikartová

            Zdroj: https://www.zahorskemuzeum.sk/

            Dňa 3. 11. 2022 sa trieda 1. C v rámci predmetov dejepis a UMK zúčastnila exkurzie v Skalici. Záber bol veľmi široký, od dávnej minulosti až po úplnú súčasnosť. Najprv sme si v múzeu pozreli dobové fotografie starej Skalice a mali sme možnosť porovnať život vtedy a dnes. Potom sme videli stálu expozíciu Záhorského múzea a pôvodné priestory na poschodí, určené už od roku 1905 pre múzeum, ktoré koncipoval architekt Dušan Jurkovič ako ilúziu ľudového domu so sieňou a izbou, architektonicky dotvorenou vyrezávaným stredovým pilierom a bohato zdobeným stropom. Na veľkoplošnej mape Záhoria si mohli študenti pohľadať svoju rodnú obec a prezrieť si znaky 85 záhorských miest a obcí.

            Potom sme sa cez salón sestier Jurkovičových a priestor so špecifikami roľníckeho hospodárenia na Záhorí (tradície vinohradníctva v skalickom rajóne, poľnohospodárskej a domáckej výroby – výroba konopného plátna, povrazov a oleja) presunuli do archeologickej časti, ktorá je venovaná archeologickému výskumu na Záhorí a jeho výsledkom, je dokladom jednotlivých fáz osídlenia (Doba kameňa, Doba kovu a Na úsvite dejín).

            Ďalej nás čakala historická časť expozície, ktorá podáva historický obraz Záhoria a jeho členenie na jednotlivé panstvá. Pozornosť je upriamená na Skalicu ako slobodné kráľovské mesto, tiež tu nájdete tému Habáni na Záhorí a Náboženský život s dokumentáciou reholí a pútnických miest v regióne. Rozsiahlu tému predstavujú historické remeslá a cechy, podnikateľské aktivity šľachty na Záhorí, najmä Františka Lotrinského a Pálffyovcov.

            V závere celej expozície sme si mohli vyskúšať, aká ťažká bola kedysi žehlička a ako vyzerali niektoré technológie (modrotlač, družstevné nástroje a i.) v minulosti.

            Z múzea sme sa presunuli do budovy nákupného centra Max, kde sme si  pozreli filmové predstavenie určené iba pre nás. Išlo o pokračovanie kultového filmu z r. 1986 – Top Gun (názov filmu dala letecká škola vzdušného boja letectva amerického vojenského námorníctva, prezývaná Topgun). Top Gun: Maverick z roku 2022 nás vtiahol do sveta stíhačiek a bojových lodí, hrdinstva, ale aj slabosti človeka a prekonávania vlastných hraníc a predsudkov voči nezhodám z minulosti.

            Veríme, že v Záhorskom múzeu sme neboli naposledy. Ďakujeme múzejnej pedagogičke za výklad a sprevádzanie expozíciou a snáď sa čoskoro opäť stretneme na niektorom z pripravovaných worshopov v múzeu.

          • Deň otvorených dverí 19.10.2022

          • Počas Dňa otvorených dverí sme privítali budúcich študentov aj v chemickom laboratóriu. Vybraní študenti im ukázali zaujímavé a efektné chemické pokusy.