• Projekt a cena René – Anasoft litera gymnazistov 2023

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            ​​​

            Aké knihy budeme čítať v 7. ročníku projektu?

            • Fedorová, Katarína: Vyššia moc. (Autorka sa zamerala na charakterový profil ženy – matky, sledovať môžeme boj so slovenskými úradmi, demenciu starých ľudí, problémy zdravotne postihnutých i náboženský fanatizmus. Ak novelu prečítate, uvidíte obraz slovenskej spoločnosti, politiky a zdravotníctva. Fedorová úprimne opísala problémy, s ktorými sa na Slovensku stretávajú rodiny s deťmi s rôznymi postihnutiami.)

             

            • Grusková, Anna: Tichý pobyt. (Reportážne rozprávanie o živote literárnej vedkyne a demokratky Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej. Po vypuknutí Slovenského národného povstania na jeseň roku 1944 sa spolu  Edmundom Gwerkom angažovali v odboji. Alžbetu 9. novembra 1944 zatklo gestapo. Neskôr bola zavraždená a pochovaná v masovom hrobe v Kremničke pri Banskej Bystrici.)

             

            • Hudec, Marek: Uzol. Vojnový príbeh Nových Zámkov. (Dokumentárna kniha. Vojnový príbeh Nových Zámkov, ktoré počas druhej svetovej vojny neboli súčasťou slovenského územia a zasiahli ho tri výrazné letecké útoky).

             

            • Martinčok, Dušo: Niekto sa nájde. (10 väčšinou autobiografických poviedok o obyvateľoch jednej bytovky v Bratislave a chlapcovi Oliverovi, ktorý tu vyrastá. Autor píše o queer ľuďoch aj o senioroch, vyštudoval právo a niekoľko rokov sa venoval právnemu prekladu na Súdnom dvore Európskej Únie v Luxemburgu, ako právnik-lingvista. V Luxembursku uzavrel najprv registrované partnerstvo, neskôr manželstvo so svojím partnerom.)

             

            • Taragel, Dušan: Mafiánske balady. (Brilantne opísané 90. roky s existenciou slovenskej mafie, zločinmi, stupídnosťou moci a bohatstva. Oceníte autorov rozprávačský talent, napätie a spoznáte siláctvo, nedostatočnú mieru sebareflexie, naivitu, chamtivosť, bezohľadnosť, manipulatívnosť...).

             

            Genéza projektu

            Anasoft litera je slovenská literárna cena  udeľovaná raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo, ktoré bolo knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Osobitosťou ocenenia je každý rok iná profesionálna porota, ktorá texty nominuje a hodnotí a tiež variant ceny: študentská cena René – Anasoft litera gymnazistov udeľovaná od roku 2017. O laureátovi ceny René rozhodujú študenti zapojených stredných škôl, ktorí vybrané knihy interpretujú, o textoch diskutujú počas vyučovania i medzi školami vo finále, zúčastňujú sa osobných alebo online stretnutí s autormi.

            Cenu René – Anasoft litera gymnazistov si prvýkrát prevzala v decembri roku 2017 Ivana Gibová za knihu Barbora, boch & katarzia, v roku 2018 Daniel Majling za knihu Ruzká klazika, v roku 2019 Václav Kostelanski za knihu Virtuóz, v roku 2020 Alena Sabuchová za román Šeptuchy a v roku 2021 Barbora Hrínová za debutovú zbierku poviedok Jednorožce.

             

            Zaujímavý vzdelávací, motivačný a popularizačný projekt

            Literárne informačné centrum, sponzor softvérová firma Anasoft naštartovali v roku 2017 projekt, ktorý motivuje študentov, aby čítali, sledovali aktuálny vývoj v slovenskej literatúre, učili sa interpretačne pracovať s novými štylistickými a kompozičnými postupmi.

            Porota posledné roky zvolila trend nominovať pre študentov edukačné texty: problém viny, demýtizácia, odkrývanie pravdy, opakovanie sa histórie. Pripomeňme si prózy  Mariany Čengel Solčanskej: Proces s mŕtvym (vina kňaza a prezidenta Tisa), jej román Jánošík, Marek Vadas: Šesť cudzincov a tematizovaný protirómsky pogrom v malej obci Pobedim na JZ Slovensku v roku 1928. Denisa Fulmeková a román Doktor Mráz so základnou dejovou líniou príbehu rodiny právnika židovského pôvodu a jeho katolíckej manželky a dcéry z fiktívneho slovenského mestečka Himberany. Druhým trendom je zamerať študentov na morálne témy slovenskej spoločnosti a politiky: 90. roky,  alúzie na známe kauzy spoločnosti posledných desiatich rokov, sloboda a determinácia našich rozhodnutí. Treťou líniou je experiment tematický i štylistický: sexualita, online priestor, inakosť, generačné a rodinné problémy: kontroverzné texty - Jana Micenková: Krv je len voda a Nicol Hochholczerovej: Táto izba sa nedá zjesť.

            Do projektu sa môžete zapojiť prečítaním kníh (najlepšie všetkých). Čítame, diskutujeme a hlasujeme, vyberáme najlepšiu knihu, s autorom ktorej sa stretneme v októbri/novembri. Knihy si môžete požičať u vyučujúcich slovenského jazyka. Tešíme sa na vaše interpretácie a recenzie!

            Do projektu sa naše gymnázium zapojí už šiesty raz. Pripomeňme si, že počas predchádzajúcich ročníkov diskutovali naši študenti priamo so spisovateľmi Janou Juráňovou, Marianou Čengel Solčanskou, Václavom Kostelanskim, Richardom Pupalom, Zuzanou Šmatlákovou. Vy rozhodnete o tom, koho privítame v tomto školskom roku!

            Vaše vyučujúce slovenského jazyka a literatúry