• Prezentácia astronomických súťaží

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            V stredu 7. februára 2024 sme na našej škole privítali bývalú absolventku GLN v Senici a MFF KU v Prahe Mgr. Janku Švrčkovú. Jej meno nájdete na nástenke vedľa učebne fyziky, do histórie senického gymnázia sa zapísala ako víťazka celoštátneho kola súťaže Čo vieš o hviezdach, ale najmä ako trojnásobná medailistka z Medzinárodnej olympiády v astronómii a astrofyziky (IOAA) v rokoch 2016 - 2018.

            Janka predstavila študentom tercie, kvarty, 1. ročníka a 2.A súťaže, vďaka ktorým  môžu získať nové poznatky, skúsenosti, nových kamarátov, ale i spoznať nové miesta v rámci Slovenska i vo svete.

            Po reprezentácii našej školy i Slovenska sa Janka vrátila do týchto súťaží ako autorka úloh a vďaka nej sa v Astronomickej olympiáde obnovila kategória mladších súťažiacich.

            Ak Vás oslovila táto prezentácia a zaujíma Vás, čo sa deje vo vesmíre, môžete sa pustiť do riešenia AO, či už ako členovia astronomického krúžku alebo samostatne. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke https://www.aosk.sk

          • Dve druhé miesta z krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Dve druhé miesta z krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku v školskom roku 2023/24

            Dňa 9. februára 2024 sa uskutočnilo krajské kolo 33. ročníka Olympiády vo francúzskom jazyku v CVČ Kalokagatia v Trnave. Za našu školu súťažili v tomto školskom roku štyria šikovní študenti a svojimi výsledkami nás veľmi potešili.

             

            Tešíme sa najmä z úspechu študentov z 2.A triedy. Lukáš Trup súťažil vo frankofónnej kategórii 2C a Chiara Sofia Válková v kategórii 2A. Ich účasť v krajskom kole sa veľmi vydarila, pretože obaja vybojovali 2. miesto. Blahoželáme!

            Naši ďalší mladí zástupcovia Ema Poláková zo 4.B (kategória 2B) a Tobiáš Šrámek zo Sekundy (kategória 1A) sa síce neumiestnili v top 3, ale patria medzi úspešných riešiteľov.

             

            Srdečne všetkým blahoželáme, ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a prajeme veľa elánu do ďalšieho štúdia tohto krásneho jazyka.

             

            FÉLICITATIONS ET MERCI MILLE FOIS!

          • MO vo florbale SŠ

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            8.2.2024 sa zúčastnili chlapci nasej školy na MO vo florbale SŠ a získali krásne 2. miesto.

          • Svitanie a súmrak

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V piatok 9. 2. 2024 sme sa v rámci seminára z umenia a kultúry vybrali pozrieť si výstavu fotografií v ZUŠ Senica. V galérii v podkroví práve prebieha výstava autorov z Veľkých Pavlovíc (ČR) s názvom Svitanie a súmrak. Ďakujeme za spoluprácu a odborný výklad pánovi učiteľovi Orthovi. 

             

          • Nezvyčajné divadelné predstavenie

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V stredu 7. februára 2024 sa triedy sexta a 2. C (a časť štvrtákov zo 4. B a 4. A) zúčastnili nezvyčajného divadelného predstavenia. V rámci predmetu umenie a kultúra sme mali možnosť v divadle LUDUS v Bratislave vidieť tzv. performance lecture Sacrum, vizuálnu a hudobnú prednáškovú montáž, ktorú s kolektívom pripravil Andrej Kalinka. „Cieľom inscenácie je nadchnúť žiakov pre štúdium a získavanie nových informácií o svete okolo nás. Performance lecture Sacrum má rozličné zamerania a významy. Je dielom a prednáškou súčasne, koncertom aj diskusiou. Študenti zažijú iný pohľad na vzdelávanie než na aký sú zvyknutí – informácie nie sú rozdelené do jednotlivých predmetov, ale sa prirodzene dopĺňajú a na ceste k novému poznaniu divákov sprevádza hudba."

            Už od začiatku nám bolo jasné, že sme neprišli na klasické divadelné predstavenie, čo nám bolo vysvetlené hneď v úvodnom slove. Tento pre náš edukačný i umelecký priestor zatiaľ len málo známy pojem sa v umení etabloval už v 70. rokoch 20. storočia. Performance lecture (predstavenie – prednáška) by mala svojim divákom (percipientom) ponúknuť iba čiastočnú myšlienku, ktorú musia dokončiť, vyzýva ich, aby sami zhodnotili jej pravdivosť. To, či na našich študentov „divadlo" zapôsobilo sa dozvieme až v následných diskusiách na hodinách UMK. Treba však oceniť, že v našom divadelnom priestore je miesto aj pre takýto typ umenia. Umenia, ktoré len netlmočí vyslovené, neinterpretuje napísané, ale ponúka autenticitu umelca – performera, otvára dvere k novému pohľadu na veci,  pričom v sebe spája všetky umelecké druhy a prepája ich s edukáciou a vedou. Pretože to je zmyslom umenia, ale aj vedy – ponúknuť pohľad z iného uhla, pýtať sa a vyvolávať ďalšie otázky. Asi najsilnejším zážitkom z predstavenia bolo podávanie si kamery, ktorej obraz sa v reálnom čase premietal v projekcii na javisku, pričom sa sami diváci videli na plátne. Hádam sme si však z divadla odniesli aj čosi viac.   

             Zdroj: https://ludusdivadlo.sk/sacrum/

          • ZUM BEISPIEL

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová​​​​​​​​​​​​​​

            Zum Beispiel – je názov triedneho časopisu, ktorý zostavili študenti IV. B triedy v nemeckom jazyku. Kto má chuť, môže si ho prelistovať a spolu s nimi zaspomínať, čo zažili v I. polroku v tomto školskom roku.

            Ale, samozrejme, v nemčine!

             

             

            Zum_Beispiel.pdf

             

          • MO SŠ dievčat vo florbale

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dnes 7.2.2024 sa v športovej hale v Senici uskutočnili MO SŠ dievčat vo florbale. Naše krásne dievčatá obsadili krásne tretie miesto.

            Za vzornú reprezentáciu školy im ďakujeme.

          • Dve víťazstvá v Dejepisnej olympiáde

          • ​​​​​​Autor. PaedDr. Žaneta Pikartová

            V okresnom kole Dejepisnej  olympiády v kategórii D suverénne zvíťazil študent tercie Oliver Tóth so ziskom bodov 86,5 z celkového počtu 90 bodov. V tejto kategórii našu školu dôstojne reprezentovala aj Jana Tománková, ktorá vybojovala 4. miesto.

            Prvenstvo v kategórii C získala tiež Alexandra Hamerlíková z kvarty.

            Tešíme sa z úspechu Zuzanky Mihálikovej z prímy: v kategórii F získala 2. miesto.

            Ďakujem všetkým za svedomitú prípravu, lebo štúdiu venovali desiatky hodín svojho voľného času. Pripomínam, že táto vedomostná olympiáda je veľmi náročná, lebo súťažiaci musia ovládať nielen témy z dejepisu daného ročníka, musia mať celkový prehľad v histórii, ale študujú aj regionálne dejiny a monotematickú časť – v tomto ročníku to bola história a architektúra hradov a zámkov Slovenska.  

            Gratulujeme! Veríme, že víťazi budú úspešní aj v krajskom kole.

          • Deň pre bezpečnejší internet 2024

          • V tomto roku vychádza Deň pre bezpečnejší internet 6. februára 2024. Zmyslom tohto dňa je upozornenie na ochranu súkromných údajov na internete, najmä na webových stránkach sociálnych sietí, podpora bezpečnejšieho a zodpovednejšieho využívania online technológií. Na vyučovacích hodinách informatiky sme sa rozprávali o správaní sa na sociálnych sieťach, o kyberšikane, čo robiť ak sme sa stali jej obeťou alebo ak kyberšikanu vidíme. Pomocou phishingového testu sme si overili naše schopnosti odhaliť podvodné phishingové správy, e-maily. Debatovali sme ako týmto hrozbám predísť. 

            Všetkým želáme, aby každý deň bol dňom bezpečného internetu. :)

          • DOD na chemickej a potravinárskej fakulte Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave

          •  

            V piatok 2.2. sa študenti semináru z chémie a výber žiakov zúčastnili na DOD na chemickej a potravinárskej fakulte Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Na úvod ich čakala zaujímavá prednáška o vývoji periodickej sústavy prvkov, ako aj o samotných prvkoch a následne absolvovali aj exkurziu do laboratórií na fakulte. 

          • OSJL – víťazstvo nám uniklo len o vlások

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            Vo štvrtok 1. februára 2024 sa naše dve študentky a náš jeden študent zúčastnili krajského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v Trnave. Alexandra Hamerlíková z kvarty súťažila v kategórii C, Eliška Mičková z 2. C v kategórii B a Erik Michalička zo 4. B v kategórii A. V početnej konkurencii uspeli. Saška sa umiestnila na 3. mieste s počtom bodov 46 (z 55), 2. miesto jej uniklo iba o 1 bod. Erikovi len o bod ušlo víťazstvo, vo svojej kategórii skončil druhý s počtom bohov 45 (z 55). Študentov tento rok opäť potrápili úlohy v teste, tvorba a transformácia textov rôznych útvarov (rozprávka, úvaha, rozprávanie) a ústna časť, v ktorej mali predviesť nielen svoje rečnícke zručnosti, ale aj kreativitu a intelekt (úvaha o ceste na Mesiac, diskusný príspevok o povinnej literatúre na školách, agitačný prejav o bezpečnosti v cestnej premávke). Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

          • Okresné kolo basketbalu 3x3

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            Dnes naši študenti: Gabriel, Khir,Ožvoldík, Uhrinec ,Ravas,Baranovic vyhrali Okresné kolo Basketbalu 3X3 medzi konkurenciou 9 ZŠ z okresu Senica a postúpili na majstrovstvá TT kraja ZŠ do Serede . Ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy .

          • Okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

             

            Vo štvrtok 18. januára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku pre okresy Senica a Skalica na Gymnáziu F. V. Sasinka v Skalici.

            Našu školu úspešne reprezentovali dve študentky z kvarty Aneta Válková a Michaela Hrabinová v kategórii 1B.

            Obidvom sa podarilo získať stanovený počet bodov v písomnej časti, aby mohli postúpiť do ústnej. Michaela Hrabinová sa umiestnila na 4. mieste a Aneta Válková obsadila 2. miesto a vybojovala si postup do krajského kola.

          • MO vo futsale SŠ

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            Naši študenti sa zúčastnili MO vo Futsale SŠ kde získali krásne 2. miesto. Za vzornú reprezentaciu školy ďakujeme. 

          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            Dňa 17.1.2024 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku pre okresy Senica a Skalica. Vďaka patrí mestskému úradu v Senici, ktorý nám umožnil využiť ich priestory.

            Našu školu reprezentovali v kategórii 2A Barbora Ravasová, ktorá obsadila 2.miesto a Verena Pekarová v kategórii 2B obsadením 1.miesta postupuje do krajského kola. Víťazke blahoželáme a držíme palce.

          • Pozdrav z lyžiarskeho kurzu od našich prvákov

          • Lyžarák očami študentky Martiny Orgoníkovej :-) z 1.B

            Druhý januárový týždeň sa žiaci I.A, I.B a I.C zúčastnili lyžiarskeho výcviku na Táloch. V nedeľu, 7. Januára, pricestovalo 45 sengymákov do útulného Penziónu Tále. Cesta ubehla rýchlo, všetci sme sa veľmi tešili na lyžovačku. Po obede a rýchlom vybalení sme sa vydali na svah, kde sme boli roztriedení do skupín. Nelyžiarov mala pani profesorka Oravcová, 2. skupinu pán profesor Madunický a 1. skupinu pán profesor Bíly. Do penziónu sme sa vrátili veľmi unavení, keďže na svah sme kráčali pešo. Prvý večer sme strávili zoznamovaním sa medzi sebou. Každé ráno sme začali raňajkami. Potom sme sa skibusom presunuli na svah, kde sme si dali rozcvičku. Na svahu sme boli vždy prví, čo bolo skvelé. Zjazdovka bola vždy perfektne upravená a bolo málo lyžiarov. Počas doobedia sme si dali menšiu prestávku v bufete a občerstvili sa. Po lyžovačke sme sa vrátili do penziónu, kde sme sa naobedovali. Najedení sme si odpočinuli na izbách, niektorí si krátko zdriemli. Navečerali sme sa a išli sme sa zabávať do spoločenskej miestnosti. Hrali sme karty, stolný futbal, spoločenské hry, spievali sme si alebo sme sa rozprávali.

            Každým dňom sme sa zdokonaľovali v lyžovaní. Ako povedal pán profesor Bíly: „Nie je dôležité ako lyžuješ, ale ako pri tom vyzeráš.“ Tohto hesla sme sa držali celý čas  a myslím, že sa nám to darilo. Podmienky na lyžovanie boli ideálne, aj keď nám občas začínali mrznúť prsty na nohách. Ako sa približoval koniec týždňa, ľudí na svahu neustále pribúdalo. To nám však náladu nepokazilo a užívali sme si spoločne strávené chvíle. Počasie nám prialo a domov sme sa vrátili s opálenými a usmiatymi tvárami.

            Myslím, že z tohto lyžiarskeho sme si odniesli veľa lyžiarskych skúseností. Zažili sme skvelú lyžovačku a množstvo nádherných momentov, ktoré ostanú navždy v našich spomienkach.

            Veľmi pekne ďakujeme pani profesorke Oravcovej, vďaka ktorej sa z nelyžiarov stali vynikajúci lyžiari. Ďakujeme pánovi doktorovi Čerňákovi, ktorý bol nielen super zdravotník, ale aj úžasný spevák, gitarista a zabávač. A nakoniec pánovi profesorovi Madunickému a pánovi profesorovi Bílemu za skvelú organizáciu a trpezlivosť s nami študentami.

            Ďakujeme! :-)

          • Chemická Show

          • 19.12.2023 sa na našom gymnáziu uskutočnila chemická show v podaní našich najstarších študentov. Akcie sa zúčastnili ročníky prima, sekunda, tercia a kvarta. Prostredníctvom hlavných postáv: oslíka Nióba a medvedíka Bróma žiaci videli zaujímavé efektné chemické pokusy ako horiace ruky, dôkaz Fehlingovým činidlom či blesky v skúmavke a mnohé ďalšie. Všetky pokusy starší študenti vložili do pekného príbehu, v ktorom hlavné postavy cestovali v čase. Všetkým zúčastneným žiakom, ako aj technikom, zapojeným študentom a zodpovedným profesorkám chémie ďakujeme za výbornú ukážku zaujímavých chemických pokusov.

            Veríme, že sa chemická show zopakuje aj budúci rok.