• MO vo futsale SŠ

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            Naši študenti sa zúčastnili MO vo Futsale SŠ kde získali krásne 2. miesto. Za vzornú reprezentaciu školy ďakujeme. 

          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            Dňa 17.1.2024 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku pre okresy Senica a Skalica. Vďaka patrí mestskému úradu v Senici, ktorý nám umožnil využiť ich priestory.

            Našu školu reprezentovali v kategórii 2A Barbora Ravasová, ktorá obsadila 2.miesto a Verena Pekarová v kategórii 2B obsadením 1.miesta postupuje do krajského kola. Víťazke blahoželáme a držíme palce.

          • Pozdrav z lyžiarskeho kurzu od našich prvákov

          • Lyžarák očami študentky Martiny Orgoníkovej :-) z 1.B

            Druhý januárový týždeň sa žiaci I.A, I.B a I.C zúčastnili lyžiarskeho výcviku na Táloch. V nedeľu, 7. Januára, pricestovalo 45 sengymákov do útulného Penziónu Tále. Cesta ubehla rýchlo, všetci sme sa veľmi tešili na lyžovačku. Po obede a rýchlom vybalení sme sa vydali na svah, kde sme boli roztriedení do skupín. Nelyžiarov mala pani profesorka Oravcová, 2. skupinu pán profesor Madunický a 1. skupinu pán profesor Bíly. Do penziónu sme sa vrátili veľmi unavení, keďže na svah sme kráčali pešo. Prvý večer sme strávili zoznamovaním sa medzi sebou. Každé ráno sme začali raňajkami. Potom sme sa skibusom presunuli na svah, kde sme si dali rozcvičku. Na svahu sme boli vždy prví, čo bolo skvelé. Zjazdovka bola vždy perfektne upravená a bolo málo lyžiarov. Počas doobedia sme si dali menšiu prestávku v bufete a občerstvili sa. Po lyžovačke sme sa vrátili do penziónu, kde sme sa naobedovali. Najedení sme si odpočinuli na izbách, niektorí si krátko zdriemli. Navečerali sme sa a išli sme sa zabávať do spoločenskej miestnosti. Hrali sme karty, stolný futbal, spoločenské hry, spievali sme si alebo sme sa rozprávali.

            Každým dňom sme sa zdokonaľovali v lyžovaní. Ako povedal pán profesor Bíly: „Nie je dôležité ako lyžuješ, ale ako pri tom vyzeráš.“ Tohto hesla sme sa držali celý čas  a myslím, že sa nám to darilo. Podmienky na lyžovanie boli ideálne, aj keď nám občas začínali mrznúť prsty na nohách. Ako sa približoval koniec týždňa, ľudí na svahu neustále pribúdalo. To nám však náladu nepokazilo a užívali sme si spoločne strávené chvíle. Počasie nám prialo a domov sme sa vrátili s opálenými a usmiatymi tvárami.

            Myslím, že z tohto lyžiarskeho sme si odniesli veľa lyžiarskych skúseností. Zažili sme skvelú lyžovačku a množstvo nádherných momentov, ktoré ostanú navždy v našich spomienkach.

            Veľmi pekne ďakujeme pani profesorke Oravcovej, vďaka ktorej sa z nelyžiarov stali vynikajúci lyžiari. Ďakujeme pánovi doktorovi Čerňákovi, ktorý bol nielen super zdravotník, ale aj úžasný spevák, gitarista a zabávač. A nakoniec pánovi profesorovi Madunickému a pánovi profesorovi Bílemu za skvelú organizáciu a trpezlivosť s nami študentami.

            Ďakujeme! :-)

          • Chemická Show

          • 19.12.2023 sa na našom gymnáziu uskutočnila chemická show v podaní našich najstarších študentov. Akcie sa zúčastnili ročníky prima, sekunda, tercia a kvarta. Prostredníctvom hlavných postáv: oslíka Nióba a medvedíka Bróma žiaci videli zaujímavé efektné chemické pokusy ako horiace ruky, dôkaz Fehlingovým činidlom či blesky v skúmavke a mnohé ďalšie. Všetky pokusy starší študenti vložili do pekného príbehu, v ktorom hlavné postavy cestovali v čase. Všetkým zúčastneným žiakom, ako aj technikom, zapojeným študentom a zodpovedným profesorkám chémie ďakujeme za výbornú ukážku zaujímavých chemických pokusov.

            Veríme, že sa chemická show zopakuje aj budúci rok. 

          • Pomáhame s vianočnou náladou vo Svetluške

          • Autor: Mgr. Lenka Krištofíková

            Predvianočná nálada a túžba urobiť niekoho aspoň o trochu šťastnejším sa spojili, a v študentských hlavách sa zrodil nápad obdarovať klientov v kunovskej Svetluške.
            A čo našich tamojších kamošov potešilo? Krásne a originálne veľryby, ktoré uplietla šikovná primánka Letizia A. Lenárdová, sedacie vaky darované našou bývalou študentkou Slávkou Mihálovou, vytúžená plyšová opica či puzzle? Dúfame, že si každý vybral to svoje.
            Za sprostredkovanie obdarovacej akcie ďakujeme Mestskému úradu Senica a Svetluške želáme veselé Vianoce!

          • Inner Sanctum

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            15. decembra 2023 sme sa zo seminára z umenia a kultúry vybrali do Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici, kde sme mali možnosť vidieť aktuálnu výstavu mladej výtvarníčky Dominiky Brečkovej s názvom Inner Sanctum. Autorka vo svojich zväčša figuratívnych dielach spája japonskú a slovenskú kultúru s pop-kultúrnymi prvkami, pričom kombinuje prostriedky typické pre feministické či femínne umenie, ako vyšívanie, šitie a háčkovanie s klasickou maľbou. Zobrazuje často tiež ženy praktizujúce bojové umenie aikido, čo predstavuje prvok ženskej sily a emancipácie, hľadanie duchovného vyrovnania, rodovej harmónie a priateľstvo rozdielnych kultúr.

            My sme si mohli v galérii okrem výstavy vychutnať aj zážitok z vlastnej tvorby, keďže po prehliadke expozície nasledoval workshop pod vedením lektoriek. Študentky a študenti si vyskúšali vyšívanie, mohli  si zvoliť vlastný motív alebo sa inšpirovať vystavenými dielami. Výšivka však potrebuje čas, tak sme sa rozhodli v nej pokračovať a dokončiť naše práce na hodinách SZU. Výsledok sa možno čoskoro objaví v našej galérii SENGYM na prízemí gymnázia.

            Ďakujeme senickej galérii za spoluprácu, opäť sme boli nadmieru spokojní.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD​​​​​​​.​​​​​​​​​​​​

            14. decembra 2023 sa uskutočnilo na našej škole školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii A a B. Tento rok sme mali celkom slušnú účasť, v kategórii A súťažilo 15 študentov a v kategórii B 18. Do druhého kola sa prebojovalo dokopy 8 študentov a výsledok je nasledujúci:

            kategória A:

            1. miesto: Erik Michalička, 4. B

            2. miesto: Jakub Fischer, oktáva

            3. miesto: Richard Jačanin, oktáva

             

            kategória B:

            1. miesto: Eliška Mičková, 2. C

            2. miesto: Lejla Kristína Kočíšková, 2. B

            3. miesto: Daniela Hanzlíčková, I. B

             

            Víťazi nás budú reprezentovať v krajskom kole, držíme im palce a všetkým zúčastneným ďakujeme. 

          • 11. ročník Vianočného šachového turnaja

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            13. decembra 2023 sa v našej škole uskutočnil jedenástykrát tradičný Vianočný šachový turnaj.  Zúčastnilo sa ho 19 študentov gymnázia. Odborný dozor zaisťoval bývalý študent Rastislav Diviak, ktorý je uznávaným medzinárodným šachovým rozhodcom. Turnaj sa realizoval podľa pravidiel FIDE v rapid šachu na 7 kôl a mal dobrú úroveň. Oceňujem, že súťažiaci dodržali pravidlá fair-play a i noví hráči sa rýchlo naučili hrať so šachovými hodinami. Na 1. mieste skončil Jakub Úlehla zo 4. A, ktorý vyhral všetky partie, 2. miesto obsadil Marek Oslej z kvinty a 3. miesto si vybojoval Ondrej Cibula z 3. C. Najlepší boli ocenení darčekovými poukážkami na nákup kníh z RZ Gymnázia. Ďakujem všetkým účastníkom za účasť, predvedenú hru a už teraz pozývam žiakov na ďalší ročník.

          • Vojna a mier

          • Autor: Petra Simonová, oktáva

            V utorok 12. decembra 2023 navštívili triedy IV. B a oktáva inscenáciu Vojna a mier v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Autorom románovej predlohy je ruský spisovateľ Lev Nikolajevič Tolstoj, dielo sleduje napoleonské vojny, dej sa odohráva v rokoch 1805 – 1812. Ako sa dočítame na stránkach SND: „Vojna a mier je svojím spôsobom univerzum, v ktorom stále dýchame a niekedy sa ani dýchať nedá. Lebo čo iné sú dejiny, ak nie striedanie vojny a mieru?"

            Toto predstavenie bolo zaujímavé hlavne vďaka práci s kamerou. Niektoré scény sa odohrávali v zákulisí. Tie natáčal naživo kameraman, rovnako ako detailné zábery vybraných scén na javisku a my sme ich mohli pozorovať v „živej" projekcii. Príbeh známej knižnej predlohy je v inscenácii podaný spôsobom oslovujúcim aj súdobého diváka. Myslím si, že si v tejto hre našiel každý niečo svoje a že sa nám všetkým páčila.

             

             

            Zdroje: https://snd.sk/inscenacia/3960/vojna-a-mier#

          • Niekto sa našiel

          • Finále študentskej ceny René Anasoft litera gymnazistov

            Autor. PaedDr. Žaneta Pikartová

            Študenti  stredných škôl vo finále projektu a ceny René - Anasoft litera gymnazistov 7. 12. 2023 rozhodli o najpríťažlivejšej knihe vydanej v roku 2022. Pre vekovú kategóriu 15 – 19 rokov je to poviedkový román Niekto sa nájde právnika a lingvistu Dušana Martinčoka.

            Súčasťou ceny Anasoft litera je aj vyhlasovanie študentskej ceny René - Anasoft litera gymnazistov, v ktorej o laureátovi rozhodujú študenti stredných škôl. Cenu od roku 2017 udeľujú študentky a študenti jednej z piatich nominovaných kníh, ktoré pre nich vyberú členovia poroty Anasoft litera. V tomto školskom roku sme čítali knihy: Mafiánske balady Dušana Taragela, novelu Vyššia moc Kataríny Fedorovej, v ktorej matka s hendikepovaným synom sizyfovsky existuje v prostredí slovenskej byrokracie a spoločenského egoizmu. Text Tichý pobyt režisérky Anny Gruskovej, v ktorom pre nás „objavila“ bojovníčku za ženy a demokraciu, Alžbetu Gwerkovú a faktografický text Mareka Hudeca Uzol o utrpení najmä židovských obyvateľov Nových Zámkov počas 2. svetovej vojny.

            Chcem sa poďakovať Mgr. Marianne Nahirhyak a Mgr. Hane Odokienko Fodorovej, PhD., ktoré sa projektu zúčastnili  so študentmi sexty a IV.B. A najmä študentom III.A, ktorí so mnou nominované knihy čítali a diskutovali o textoch, ale aj o problémoch naznačených v knihách. Špeciálne poďakovanie patrí Branislavovi Konrádovi, ktorý našu školu zastupoval v online besede so študentmi škôl z celého Slovenska i s literárnymi vedcami. Braňo obhajoval náš výber – Taragelove Mafiánske balady. Náš hlas patril tomuto románu pre tému temna v ľuďoch i v spoločnosti, pre štylistickú a kompozičnú presvedčivosť a zapôsobil na nás aj samotný autor – svojou skúsenosťou a vystupovaním. Taragel vytvoril postavy, čo nemajú empatiu, nemajú súcit, nemajú sociálne cítenie, sú to primitívni egoisti. Zaujímavé je vyznenie románu, že smrť siedmich hrdinov prichádza vtedy, keď sú osobne spokojní a šťastní, ale v skutočnosti sú morálne na dne. Dej absolútne korešpondoval s avizovaným žánrom – príbehy zla sú smutné a záver je tragický, životy protagonistov sú zhustené a my rozmýšľame nad poučením.

            Vo finálnom hlasovaní však študenti viacej hlasov odovzdali Dušanovi Martinčokovi a knihe Niekto sa nájde. Kritici  napísali, že Martinčokov text je len o vyšší level v kategórii Slepačej polievky pre dušu. Jeho kniha je naozaj čitateľsky príťažlivá, láskavá, má poslanie, je edukatívna. Autor však vytvára príbehy samoty v bytoch, príbehy samoty susedských vzťahov, príbehy odlišnosti a následnej samoty homosexuálov a príbehy našej vnútornej samoty. Ako konštatovali na besede v argumentácii študenti – poviedky o ľuďoch jednej bytovky sa nás dotýkajú, lebo sú o nás, o našich problémoch, o ľudskosti, ktorá sa dá objaviť. A objavuje ju svojimi činmi aj Dušo Martinčok:  vlastným  komunitným projektom Susedia na dvore, ktorý podporuje a napomáha medziľudským vzťahom v mestských susedstvách, aj občianskym združením Zrejme, ktoré sa zaoberá medzigeneračným dialógom. Aj preto zvíťazil, presvedčil vás kvalitným textom a svojou angažovanosťou a morálkou.

             

          • Mikuláš v škôlke

          • Mikuláš z nášho gymnázia v stredu urobil radosť aj deťom v senickej MŠ na Robotníckej ulici.

          • Návšteva študentov 3. C v Domove dôchodcov v Gbeloch

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

                   7. decembra 2023 vybraní študenti 3. C navštívili Domov dôchodcov v Gbeloch. Pri tejto príležitosti  odovzdali dar – potravinový darčekový kôš, na ktorý urobili zbierku medzi spolužiakmi a na dar prispeli aj viacerí pedagógovia. Nebol to však hlavný zmysel návštevy, tým bolo stretnutie s milými dôchodcami, s ktorými sa porozprávali a zahrali si s nimi spoločenské hry. Aj takouto formou spríjemnili dôchodcom i sebe jedno predpoludnie.

            Ďakujem všetkým študentom, ktorí sa tejto akcie zúčastnili.

             

          • Odstávka služby VIAMO Platby školám

          • Dovoľte nám informovať vás, že od 23.12.2023 do 31.12.2023 bude dočasne pozastavená prevádzka služby VIAMO Platby školám.

            V uvedenom čase nebude možné prijímať platby cez VIAMO, takže rodičia  nebudú môcť platiť cez aplikácie Tatra banka VIAMO a VÚB VIAMO, ani kartami cez VIAMO Platobnú bránu.

            1. januára 2024 službu VIAMO Platby školám opätovne zapneme = rodičia budú môcť znova platiť.

            Prosím vezmite na vedomie, že platby realizované bankovým prevodom z účtu rodiča priamo na účet školy cez internet alebo mobile banking sú realizované bez vedomia služby VIAMO a uvedená odstávka sa ich netýka.

            V prípade otázok sa kontaktujte na info@viamo.sk alebo telefonicky na 0911 085 667.

            Informácia od Tímu BLIK SK

          • Hodina kódu

          • Celý svet je dnes obklopený technológiami. Šanca v ňom uspieť čoraz viac závisí od našich technologických zručností. Počas Týždňa informatiky (4 - 10. decembra) sa preto naša škola zapojila do Hodiny kódu, najväčšieho vzdelávacieho podujatia na svete. Viac ako 100 miliónov žiakov po celom svete už Hodinu kódu absolvovalo. Organizovaním Hodiny kódu chceme dať najavo, že naša škola má záujem učiť žiakov dôležité zručnosti potrebné do života v 21. storočí.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Autor: Mgr. Ľubica Sadloňová

            Na konci novembra sa u nás už tradične koná školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy si zanietení angličtinári zmerali sily v gramatike, slovnej zásobe, čítaní a počúvaní s porozumením, ale i v ústnom prejave.

            Veľmi nás teší, že medzi súťažiacimi sa okrem starých harcovníkov objavili aj nové mená a tváre. Pripravili sme pre nich naozaj náročné úlohy, s ktorými sa statočne popasovali. Musíme konštatovať, že úroveň ich vedomostí a komunikačných zručností sa z roka na rok zvyšuje.

            Nesúťažilo sa len o knižné a vecné ceny, ale najmä o postup do okresného kola, kde budú našu školu reprezentovať víťazi jednotlivých kategórií. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.  

            Výsledky:

            kategória 1A (príma - kvarta)

            1. miesto: Nina Vitteková - Se
            2. miesto: Patrik Hudák - Pr
            3. miesto: Barbora Konopová - Se, Barbora Sandtner - Pr

            kategória 1B (tercia - kvarta)

            1. miesto: Erik Lukáš Slovák - Te
            2. miesto: Lucia Wallnerová - Te
            3. miesto: Sofia Štofanová - Te

            kategória 2A (1., 2. ročník, kvinta, sexta)

            1. miesto: Barbora Ravasová - I.C
            2. miesto: Pia Luisa Ercolano - Sx
            3. miesto: Tatiana Rechtoríková - I.A

            kategória 2B (3., 4. ročník, septima, oktáva)

            1. miesto: Verena Pekarová - IV.B
            2.  miesto: Monika Kaňová - Sp
            3. miesto: Martin Kalný - Sp
          • FYZIKÁLNY NÁBOJ A NÁBOJ JUNIOR

          • Aj tento školský rok sme sa na jeseň zúčastnili medzinárodnej fyzikálnej súťaže Náboj v Bratislave, presne 3.11.2023 a Náboj Junior v Hlohovci dňa 24.11.2023. V Bratislave za nás bojovali dve družstvá, starší v zložení Jakub Fischer, Richard Jačanin, Miroslav  Polák, Ema Chovancová a Oliver Pribila obsadili 30. miesto z 55 družstiev na Slovensku a 99. miesto v medzinárodnom meradle zo 162 družstiev. Mladší boli na 37. mieste z 52 družstiev na Slovensku a v medzinárodnom meradle na 87. mieste zo 118 družstiev a to v zložení Carmen Klimková, Michal Fischer, Peter Dojčanský, Marek Baňárek a Gabriel Pribila. Sú to úžasné umiestnenia v takej náročnej súťaži a pri takej silnej konkurencii. Tento rok sa zúčastnili aj študenti z Česka, Španielska, Maďarska, Poľska, Belgicka, Chorvátska a Holandska. Aj naši kvartáni a terciáni bojovali v Hlohovci a riešili náročné matematické a fyzikálne úlohy. Kvartánom v zložení Alexandra Hamerlíková, Nina Kečkéšová, Juraj Oslej, Peter Otépka sa podarilo umiestniť na krásnom 3. mieste v Hlohovci, na Slovensku 57. zo 482, a medzinárodne 195. miesto z 1797 družstiev.  Terciáni Natália Čomajová, Júia Chropúvková, Jana Tománková a Filip Škodáček obsadili 6. miesto, na Slovensku 132. miesto a medzinárodne 387. Zase rozhodovali stotiny sekundy a to doslova. Získali však veľmi obohacujúcu skúsenosť a všetkým sa súťaž nadmieru páčila. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy.