• Beseda s Arménkou Any

          • Autor: Mgr. Erika Vícenová

            Ako vyzerá arménske písmo?  Ako znie arménčina? Aké to je, keď Arménka dokáže hovoriť plynulo po slovensky? Na tieto, ale najmä na  mnohé ďalšie otázky týkajúce sa Arménska, jeho histórie, kultúry, tradícií, pamiatok, prírodných  krás, tradičnej gastronómie a pod. dostali odpovede študenti našej školy dňa 25.6. 2021 na besede s mladou 25-ročnou Arménkou Any, ktorá už tretí rok pracovne pôsobí na Slovensku. Študenti si na besede s touto veselou mladou dámou rozšírili svoje obzory z geografie, umenia, histórie, získali  informácie o Arménsku z jej pútavej prezentácie a videa, ktoré pre nich pripravila. Ale nielen to. Hoci Any hovorí po slovensky, študovala svoj odbor cestovný ruch v angličtine (ktorú na Slovensku mimochodom v rôznych firmách a inštitúciách aj vyučuje) a celá beseda sa tak realizovala práve v anglickom jazyku. Naši gymnazisti tak mali jedinečnú príležitosť precvičiť si v tomto období (plnom obmezení v súvislosti s cestovaním do zahraničia) svoju komunikáciiu v angličtine aj mimo tradičných vyučovacích hodín. Komunikácia s Any bola veľmi príjemná a kedže na záver besedy jednu skupinu študentov mimoriadne zaujala problematika  tradičného arménskeho tanca, Any neváhala a názorne predviedla niekoľko tradičných tanečných arménskych krokov a prvkov. Ktovie, možno rozprávaním o svojej krajine zaujala študentov natoľko, že sa niektorí z nich vyberú na najbližšiu cestu práve do Arménska. :-)

          • Múzeum dopravy v Bratislave a Slavín – exkurzia po mesiacoch dištančného vyučovania

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

                 Logistika exkurzie bola v rukách študentov III.C a III.A. Sami navrhli návštevu múzea, ktoré reprezentuje historický vývoj cestnej a železničnej dopravy na území Slovenska, prehliadku Slavína, vojenského cintorína a pamätníka obetiam sovietskych vojakov počas 2. svetovej vojny. Po dlhej prestávke sme sa tešili aj z obeda v interiéroch nákupného centra Bory Mall.

            Vo štvrtok 24. 6. 2021 sme si pozreli historické bicykle s veľkým predným kolesom, ale aj zbierku bicyklov medzivojnového obdobia, motocykle zn. Čechie – Böhmerland, automobily zn. Tatra, Škoda, Praga, Aero a Jawa, Fiat..., „lampáreň“, zbierku zvonkových návestidiel, železničné vozidlá i kočíky. Expozíciu dopĺňala dioráma dopravnej kancelárie a malá výstava o dejinách lodnej dopravy na Dunaji. Slavín, pamätník v štýle socialistického realizmu, nutnosť prehliadky obradnej miestnosti, súsošie Po boji a Nad hrobom spolubojovníka, hroby 6845 vojakov, pamätník Mierová lúka pri Slavíne...

            Študenti tretieho ročníka chceli vidieť miesto, kam prichádzala každá zahraničná delegácia počas návštevy socialistického Československa. Aj takto zážitkovo sme ukončili štúdium dejepisu na gymnáziu.

          • Kurz Ochrana života a zdravia

          • Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            V dňoch 21.-22. júna 2021 žiaci prímy, sekundy, tercie a kvarty absolvovali kurz ochrany života a zdravia. Počas prvého dňa absolvovali v príjemnom chládku v mestskom parku (avšak v prítomnosti nepríjemných komárov) prednášku o prvej pomoci spojenú s ukážkami a nácvikom. Pán Zdenko Babíček z Civilnej ochrany sa skvelo zhostil svojej úlohy a takmer celé dopoludnie žiakom rozprával o zásadách prvej pomoci, pridal aj niekoľko zážitkov zo svojej praxe a na záver si žiaci sami mohli vyskúšať na figurínach, či by vedeli správne vykonať masáž srdca. Najlepším dôkazom toho, že prednáška žiakov naozaj zaujala je fakt, že dve dievčatá z kvarty po jej skončení  prejavili záujem stať sa členkami Civilnej ochrany :D

            Touto cestou ešte raz ďakujeme pánovi Babíčkovi a pani Šusterovej z CO za poučnú prezentáciu o prvej pomoci a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • ZATMENIE SLNKA AJ U NÁS V ŠKOLE

          • Autor: Tamara Ambrová, členka AK, 3. A

            Vo štvrtok 10.6. sa medzi 11:54 až 13:33 dalo na území Slovenska pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. Takýto jav nastáva vtedy, keď sa Mesiac, Slnko a Zem ocitnú na jednej spojnici a zároveň je Mesiac v nove. Zo Zeme je potom možné pozorovať, ako Mesiac prekryje Slnko, keďže sa nám ich veľkosti zdajú relatívne rovnaké. Vo štvrtok však bolo na severnej pologuli možné pozorovať len čiastočné zatmenie, teda Mesiac prekryl len určitú časť slnečného disku. Na území Slovenska mesačný polotieň v maximálnej fáze prekryl približne 5% Slnka, čo voľným okom nebolo badateľné.

            Tejto príležitosti sme však využili aj u nás v škole a zorganizovali sme menšie pozorovanie. Cez piatu a šiestu vyučovaciu hodinu sa na školskom dvore vystriedali takmer všetky triedy. Úkaz mali žiaci možnosť pozorovať cez ďalekohľad, špeciálne okuliare s ochranným filtrom alebo cez objektív fotoaparátu. Záujem prejavili najmä mladší žiaci, ktorí sa snažili vyfotiť si „odhryznuté Slnko“ na svoje telefóny, no na svoje si prišli aj starší žiaci, ktorí sa zaujímali napríklad o dokumentáciu javu. Každý si našiel to svoje, minimálne mali všetci príjemne spestrený deň.

            Na naše podujatie sa prišla pozrieť aj TV Sen, link na odvysielaný príspevok je:

            https://www.tvsen.sk/prispevok/default/id/13532/

            Na ďalšiu podobnú akciu sa môžeme tešiť zase v októbri budúci rok.

            Zdroj fotografií: videozáznam TV Sen

          • Víťazka záhoráckeho polmaratónu

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dňa 12. 6. 2021 sa v Senici uskutočnil 32. ročník Záhoráckeho maratónu a 17. ročník polmaratónu, ktorého sa zúčastnilo 247 bežcov.Víťazkou Senického polmaratónu sa stala žiačka našej školy Simona Hrajnohová  s časom 1:42:25, ktorá súťažila za klub ŠK Jablonica. My jej gratulujeme a prajeme do ďalších rokov veľa zdravia,  nech jej to stále takto výborne behá a tešíme sa na ďalšie jej úspechy.

          • Prvý jún na senickom gymnáziu

          • Autor: Lucia Poláková, Septima

            Prvého júna 2021 sme u nás na gymnáziu neoslavovali len Deň detí, ale dokonca až dve významné udalosti. To ráno poslednýkrát vstúpili naši tohtoroční maturanti do školy a rozlúčili sa, aj keď nie tak slávnostne, ako to býva na stužkových slávnostiach, ale aspoň natoľko slávnostne, čo súčasná situácia povoľuje. Pani riaditeľka spolu s učiteľským zborom ich privítali v priestoroch telocvične, kde si spoločne vypočuli študentskú hymnu a následne ocenili aktívnych študentov z ročníka. Po poslednom, ako je zvykom veľmi hlučnom prechode štvrtákov po chodbách školy, sa začala ďalšia známa udalosť, ktorú pravidelne každý rok organizujeme v kultúrnom dome - imatrikulácie prvákov a primánov. Tak ako väčšina udalostí, aj táto patrila k tým, ktorú sme pôvodne na novembrový termín museli zrušiť. Keďže každý študent, ktorý príde na našu školu,  musí byť riadne imatrikulovaný, tak sme sa rozhodli, že tohtoročným prvákom a primánom pripravíme aspoň malé privítanie. Hneď počas druhej vyučovacej hodiny  tretiaci nabehli do tried našich už takmer ročných prvákov. Nesmelo chýbať riadne označkovanie, ktoré zahŕňalo kreslenie po tvári, trblietkovanie, papierové odznaky s klišé výrokmi. Tento rok sme prvýkrát rozdávali aj pokreslené rúška s rôznymi vtipnými symbolmi. Následne sme si pre nich v telocvični pripravili uvítací program, kde sme im aj odovzdali imatrikulačné listy. Na záver nemohla chýbať hudba a pár známych tancov, ako napríklad Makarena, ,,Jede, jede mašinka”, či nový tanečný challenge Jerusalema. Veríme, že sme s oneskorením predsa len slávnostne privítali ďalších študentov na našej škole. Všetkým prvákom a maturantom želáme veľa úspechov na ich nových cestách v živote.

            Maturanti

             

            Imatrikuláckia prvákov

          • ÚSPECHY V KRAJSKOM KOLE FYZIKÁLNEJ OLYMPIÁDY

          • Autor: Mgr. Iveta Mudrochová

            V máji sa uskutočnilo tohtoročné krajské kolo fyzikálnej olympiády. Tento rok sa zúčastnili iba študenti v kategórii D. Absolvovali náročnú prípravu počas online krúžkov, doma sami vypočítali veľa príkladov a zvládli súťažné úlohy, ktoré sú oveľa náročnejšie ako stredoškolské učivo fyziky. Súťaž prebehla online z učebne našej školy. Najviac bodov z našej školy získal a obsadil krásne štvrté miesto Jakub Fischer z kvinty, hneď za ním sa umiestnili Benjamín Valo, Matej Bartúnek a Jakub Ďurica, všetci z 1.A. Všetkým blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších rokoch.

          • Strieborná medaila z celoštátneho kola Olympiády vo francúzskom jazyku v školskom roku 2020/21

          • Autor: Mgr. Suchovská Miriam

            V dňoch 7. - 8. júna 2021 sa uskutočnilo online formou celoštátne kolo Olympiády vo francúzskom jazyku. Našu školu reprezentoval Jozef Pukančík z 3.A v kategórii 2C.

            Jozef obetoval príprave veľa času aj energie a aj preto bolo jeho tohtoročné úspešné ťaženie zavŕšené veľkým úspechom, keď v silnej konkurencii víťazov jednotlivých krajov z celého Slovenska získal 2. miesto a vybojoval striebornú medailu. Radosť je o to väčšia, že je to jubilejný 30. ročník!

            Ihneď nasledujúci deň po skončení súťaže našu školu navštívila predsedníčka Celoštátnej odbornej komisie OFJ a zároveň prezidentka SAUF (Slovenskej asociácie učiteľov francúzštiny) doc. Mgr. Jana Bírová, PhD., aby Jozefovi osobne odovzdala ocenenie aj diplom a vyjadrila tak svoj rešpekt aj úctu k súťažiacim. Tieto vzácne chvíle sme strávili v príjemnej atmosfére u pani riaditeľky, ktorej ďakujeme za prijatie aj pohostenie.

            Jozefovi ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov!

          • Čo potom? ...Keď dospejem

          • Autor:  Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            „Život je plný rozhodnutí. Každý deň si kladieme otázky, ktoré nás nútia vybrať si to či ono. Niektoré sú však dôležitejšie ako iné. Kam sa vybrať po strednej škole? Čo chcem robiť v dospelosti, o päť, desať rokov? Kým som a kým chcem byť? Čo potom, keď dospejem?“

            Toto je úryvok zo zadania v poradí už druhého ročníka literárnej súťaže „Čo potom?“, ktorú organizuje Študentský parlament mesta Senica v spolupráci s Centrom voľného času v Senici a Radou mládeže Trnavského kraja. Študenti a študentky nášho gymnázia opäť nesklamali a umiestnili sa na prvým priečkach tejto súťaže. K prvému miestu gratulujeme Adele Sadloňovej (Oktáva) a k tretiemu miestu Leonardovi Komárkovi (2.B). Ako predsedníčka poroty sa teším z tvorivej aktivity našich študentov a  verím, že sa zapoja aj do budúceho ročníka.

             

            Zdroj foto.:

            https://www.facebook.com/cvcstonozka.senica