• ,,Bolo to také iné...“

          • Autor: Mgr. Marianna Nahirnyak

            V piatok 19. mája 2023 mali sekundáni netradičné stretnutie s poéziou. Neodohrávalo sa v škole na hodine literatúry, ale v čitárni Záhorskej knižnice. Namiesto čítania žiaci počúvali, a to nie hocikoho, ale samotnú autorku textov – poetku a rozhlasovú redaktorku Miroslavu Ábelovú. Nenútenou formou nám autorka priblížila svoju tvorivú cestu, spôsob vnímania poézie, dôležité momenty z vlastného života, ktoré sme následne mali možnosť počuť odtlačené v jej básňach. Najviac v žiakoch rezonovala myšlienka ,,písať poéziu je vlastne veľká zábava“, je to hra, priestor slobody. Neostalo len pri teórii, mali sme možnosť zahrať sa trošku v dadaistickom duchu na umelcov a výsledkom tejto tvorivej činnosti boli básne. Bez určovania veršovej schémy, bez nutnosti rýmovania, bez nezrozumiteľnosti a čakajúce na dokončenie. So skúsenosťou, že poézia sa dá písať aj inak.

          • Participatívny rozpočet na stredných školách

          • Po vydarených projektoch z minulého roka sa aj tento rok naši študenti snažia získať peniaze na realizáciu svojich nápadov. Projekty majú schválené, a tak v kampani sa o vaše hlasy uchádzajú:

            • "Chill zóna pre štvrtácke triedy" (predkladatelia projektu - Študentská rada) 
            • "Podsedáky do chladných tried" (predkladateľka projektu - B. Ľ. Bačovská, 4.B) 
            • "Sprchuj sa bez hanby" (predkladateľky projektu - Kamila Pecúchová a Daniela Kassayová, 1.A)

            Hlasovanie za vybraný projekt prebehne 25.5.2023 v študentskej miestnosti v čase 8:45-10:30 spôsobom demokratických volieb.

          • Gymnázium opäť najlepšou školou eseje

          • ​​​​Autor: Mgr. Marianna Nahirnyak

            Slovenské literárne centrum v tomto roku vypísalo 13.-krát literárnu súťaž Esej Jána Johanidesa, ktorá je určená stredoškolákom z celého Slovenska. Študenti mali možnosť výberu z troch tém. Prvá z nich –  ,,Býva takmer pravidlom, že dostaneme odpovede na otázky, keď ich najmenej očakávame. zaujala Katarínu Belicovú z kvinty. Druhá téma ,,Dom už spal, keď som sa ocitol v jednom z jeho sŕdc. –inšpirovala Zuzanu Hurbaničovú zo septimy a tretia Hľadali ste v sebe nejaký pevný bod, ale objavili ste ľudí s rôznymi povahami a názormi. – oslovila Andreu Tomekovú zo sexty. Práce, ktoré mali uvedené ako motto jednu z Johanidesových myšlienok sa mohli umiestniť na prvých troch miestach alebo získať ocenenie v rámci svojej témy. Naše študentky získali prémie za spracovanie uvedených myšlienok z celkového množstva 61 súťažných príspevkov. Keďže 22 zúčastnených prác pochádzalo z našej ,,autorskej dielne“, najviac od žiakov septimy a 3.B, dostali sme (už druhýkrát) titul Najlepšia škola Eseje Jána Johanidesa.

            26. apríla 2023 prebehlo online stretnutie súťažiacich a ich pedagógov, počas ktorého si mali možnosť vypočuť posudky ocenených prác od poetky, esejistky Dany Podrackej, prozaičky, scenáristky Dominiky Madro a recenzentky, editorky Alexandry Jurišovej. Pre väčšinu zúčastnených študentov bol workshop omnoho významnejším darčekom, ako diplomy a štedré ceny, ktoré im SLC neskôr poslalo, pretože pani posudzovateľky preukázali mimoriadne porozumenie talentom a mysleniu mladých ľudí, povzbudili ich na ceste literárnej tvorivosti a osobnostného rastu.

            Víťazné práce si môžete prečítať na: https://www.litcentrum.sk/.  

          • Naši mladí astronómovia súťažili

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Naše gymnázium je jednou z mála stredných škôl v Trnavskom kraji, kde už niekoľko rokov funguje astronomický krúžok. Viacerí z jeho bývalých členov reprezentovali školu v súťažiach akou je napr. Astronomická olympiáda, Stredoškolská odborná činnosť alebo Čo vieš o hviezdach. Samozrejme, že sa snažíme zachovať kontinuitu a vzdelávať ďalšie generácie mladých hvezdárov. O tom, či sa nám to darí, sme sa mohli presvedčiť minulý týždeň.

            V závere apríla sa v Hlohovci konalo krajské kolo spomínanej súťaže ČVOH pre tri vekové kategórie. V prvej sme zastúpenie nemali, v druhej nás reprezentovala Natália Špániková (sekunda). Natálka sa tejto súťaže zúčastnila prvýkrát, napriek tomu sa jej zhostila úspešne a získala cenné skúsenosti do budúcna.

            Tretia kategória je určená pre “veľkých” gymnazistov, naše farby zastupovali Tereza Šagátová (3. B), Pavol Gašpar (2. A) a novou posilou sa stal Marek Baňárek (1. B). V súboji s našim tradičným súperom, galantským gymnáziom sme si počínali úspešne - Marek pre nás vybojoval prvé miesto a postup do celoštátneho kola.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a Marekovi budeme držať palce v Prešove, kde sa v polovici júna stretne 24 najlepších astronómov z radov stredoškolákov.