• Týždeň dobrovoľníctva!

          • Autor: Lucia Jurigová, Koordinátor ŠR

            Týždeň dobrovoľníctva na našom Gymnáziu bol vo veľkom pracovnom nasadení. Počasie nám chvalabohu vyšlo a výsledok stojí za to. Vďaka tejto skvelej akcii a našim študentom sme si skrášlili cestu do školy. Veľmi pekne ďakujem organizácii Senica 2.0, všetkým študentom a ŠR ktorí mi pomohli. Veľká vďaka aj pani Hasákovej (Záhradníctvo Dojč).

          • Ekokemp

          • Autor: Mgr. Roman Ravas

            V dňoch 9.9 a 10.9.2021 sme sa so žiakmi kvinty zúčastnili na ekologickom podujatí s názvom Ekokemp. Prvý deň sme najskôr na Adamovských štrkoviskách spolu s pracovníkom CHKO Záhorie vypustili do prírody  vyliečené dravce, ktoré boli nájdené poranené v prírode a odovzdané do starostlivosti ich záchrannej stanice. K oblohe sa vzniesli dva sokoly myšiare a jeden myšiak lesný. Spoločne sme potom prešli okolo jazier, ktoré patria k najväčším zhromaždiskám husí, lysiek aj iných druhov vodných vtákov na Slovensku. Podarilo sa nám spozorovať niekoľko volaviek popolavých, ale oveľa vzácnejší bol nádherný pohľad na dva exempláre haje červenej a orliaka morského. Po obede sme sa presunuli do Školy v prírode - Piesočná. Tam nás už očakával pracovník CHKO Záhorie, ktorý nám v prezentácii objasnil činnosť tejto organizácie a tiež poskytol informácie o chránených územiach zaradených do systému Natura 2000.

            V piatok ráno sme zamierili do Bratislavy - časti Devínska Nová Ves. V ekoučebni sme si najskôr prezreli pripravený materiál a vyrazili na Cyklomost slobody, spájajúci Bratislavu s rakúskym mestom Schloss Hof. Z neho sme obdivovali nielen nádherné meandre, ktoré tu vytvára rieka Morava za neúnavnej pomoci riečnych staviteľov - bobrov, ale i vodné vtáky. Nasledoval peší presun na lúky pod Devínskou kobylou, kde sme v príjemnom chládku dreveného prístrešku dostali od člena miestnej ochranárskej organizácie informácie o histórii aj súčasnosti miestnych vzácnych ekosystémov. Po tomto krátkom oddychu sme vykročili hore strmým svahom, aby sme po necelej hodine dorazili na vrchol devínskej kobyly, do nadmorskej výšky 495 m. Z rozhľadne vysokej 21 m sme mali nádherný výhľad do širokého okolia Bratislavy. Rýchlo sme zbehli opäť k cyklomostu, zhltli obed v reštaurácii a príjemne unavení ale spokojní vyrazili domov...

          • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE)

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) je komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote. Veríme, že každý mladý človek má potenciál uspieť a príležitosti na dobré vzdelanie mu v tom môžu pomôcť.

            Program je súčasťou celosvetovej Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu a už od roku 1956 podporuje mladých ľudí naprieč spoločnosťou v 140 krajinách po celom svete na ich ceste k samostatnosti, sebavedomiu, úspechu v živote a sociálnemu cíteniu.

            Absencia vyvážených príležitosti pre mladých spolu s nedostatkom ocenenia od spoločnosti, ale vedie k tomu, že mladí strácajú motiváciu a nerozvíjajú sa. Aj preto sme presvedčení, že zvýšenie motivácie a očakávaní spolu s vyváženým vzdelávaním a spoločenským uznaním môže dlhodobo zlepšiť životy mladých ľudí na Slovensku.

            Viac info. na:

            https://www.dofe.sk/sk/o-programe/

            @dofesk

            Ak Ťa projekt zaujal, chceš vedieť viac alebo sa chceš zapojiť, kontaktuj p. profesorku Mgr. Luciu Jurigovú.