• Celoslovenská konferencia READYCON aj v našej škole

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková

            Dňa 27.10.2021 sa 39 našich študentov zúčastnilo na celoslovenskej online konferencii firmy SAIDE určenej pre maturantov stredných škôl a gymnázií.

            Študenti boli podľa záujmu rozdelení do skupín: OBCHOD, IT, ZDRAVOTNÍCTVO, STROJÁRSTVO A STAVEBNÍCTVO. Počas dopoludnia svet vzdelávania a zamestnania približovali maturantom ľudia z jednotlivých odborov, ktorí pracujú v slovenských alebo zahraničných firmách.

            V záverečnom bloku prednášok sa študenti mohli zapojiť do súťaží cez mobilné aplikácie. Niektoré boli vyhodnotené hneď, na výsledok inej si počkáme až po jesenných prázdninách.

          • Európsky certifikát kvality za realizáciu projektu Quality

          • Našej škole bol udelený európsky certifikát kvality ako ocenenie za vynikajúcu prácu pri realizácii projektu "Memory matters" v rámci programu partnerstvo škôl eTwinning. Znamená to, že naša práca, práca našich žiakov i celej našej školy bola ocenená na najvyššej európskej úrovni. S naším projektom sa bude možné oboznámiť v špeciálnom oddieli európskeho portálu eTwinning www.etwinning.net.

          • Exkurzia v pamiatkovej zóne „Habánskeho dvora“ v Sobotišti

          • Autor: Adam Matula, 1. C

            V piatok 15. októbra  sme s mojimi spolužiakmi z 1.C navštívili „Habánsky dvor“ v Sobotišti (regionálna exkurzia ako súčasť vyučovania dejepisu). V „habánskej“ časti obce nám spolužiačka Adriana Hyžová, ktorá v tejto expozícii pracuje ako sprievodkyňa,  spravila kvalitnú prednášku na tému „Habáni v Sobotišti“. Dozvedeli sme sa o dejinách tejto náboženskej komunity, o ich príchode a pôsobení v regióne Záhoria. Prezreli sme si zrekonštruovaný habánsky mlyn a zistili sme veľa zaujímavostí o ich komunitnom živote a remeslách, ktorými sa stali známymi v celej Európe. Vo vitrínach v priestoroch mlyna boli zaujímavé originálne výrobky habánskej keramiky, časti technických zariadení mlyna a množstvo obrazových panelov. Prekvapilo ma, že ich šatník sa skladal prevažne z čiernej a hnedej farby. Ale aspoň nemuseli riešiť, či ich ružové tričko ladí s ich krikľavo zelenou obuvou (čo „trápi“ v súčasnosti našu generáciu). Okrem mlyna sme boli i v interiéri „habánskej kľúčarne“, ktorá slúžila v minulosti ako „šenk“, ale i ako kultúrny priestor pre divadelné predstavenia.

          • Aktivity Predmetovej komisie SJL

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategória C

            Školské kolo 14. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa realizovalo netradične jednotne online 15. 10. 2021 formou rovnakého testu pre celé Slovensko. 10 súťažiacich z tercie a kvarty si okrem externej formy testu vyskúšalo tiež interne transformáciu textu. Gratulujeme prvým trom:

            1. miesto Carmen Klimková, kvarta,

            2. miesto Diana Valičeková, kvarta,

            3. miesto Ondrej Sýkora, tercia.

             

            12. novembra 2021 sa tešíme sa na reprezentáciu školy  v  okresnom kole v podaní Carmen Klimkovej.

             

             

            Divadlo LUDUS

            K našim aktivitám v tomto školskom roku patrila návšteva 90-minútového divadelného predstavenia Na západe nič nové podľa románu Ericha Maria Remarqua v Divadle LUDUS, ktoré malo možnosť 22. septembra 2021 sledovať 98 študentov štvrtého i druhého ročníka. Predstavenie v podaní piatich hercov ako priateľov počas bojov na západnom fronte (Bäumer, Kropp, Müller, Leer, Katczinsky) bolo vystavané na emotívnych myšlienkach o vojne, priateľstve a zmysle života, ktoré boli sprostredkované mikroepizódami z tohto štandardizovaného diela. „Predstavenie vydalo svedectvo o mladých ľuďoch, ktorých zničila vojna -  zničila im ich sny, lásku, pocit domova, odniesla im ich život“ - tak by sme mohli spolu s hercami parafrázovať úvodné motto románu, ktoré sa stalo aj mementom predstavenia.

             

            Literárna cena René - Anasoft litera gymnazistov

            V novembri 2021 pokračuje druhé kolo nášho projektu René Anasoft litera gymnazistov, do ktorého sa zapojili študenti kvinty, sexty, II.B, I.A, I.B, III.B a oktávy. Po výborných analýzach titulov Pupalu: Ženy aj muži, zvieratá, Juráňovej: Naničhodnica, Šmatlákovej: Nič sa nestalo, Holinovej: Prípad starej dámy a Hrínovej: Jednorožce - máme možnosť v novembri online diskutovať postupne so všetkými autormi. Každá beseda je moderovaná, nahrávaná, začína o 18.00 hod. V tomto ročníku sú besedy spoločné pre študentov všetkých 23 gymnázií Slovenska. V prípade záujmu zúčastniť sa besedy kontaktujte vyučujúce SJL. Tešíme sa na spoločné rozhovory o literatúre a o živote!

          • Týždeň OSN na Slovensku: Znižovanie rozdielov – spravodlivejší svet.

          • Študentská rada informuje

            Ako školu zapojenú do programu Škola priateľská k deťom by som Vás chcel pozvať na diskusie, ktoré sa uskutočnia v rámci "Týždňa OSN na Slovensku - Znižovanie rozdielov - spravodlivejší svet". Krátky popis prikladám v texte e-mailu. Oficiálnu pozvánku v prílohe.

             

            Diskusie sa uskutočnia v stredu 27. októbra 2021. Spolu so Slovenskou agentúrou pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu a partnermi – Platformou rozvojových organizácií Ambrela, Detským fondom OSN - UNICEF Slovensko a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu - IOM, ponúkneme online prenosom z Novej Cvernovky štyri diskusie, vhodné na účely vyučovacej hodiny v rámci stredoškolských predmetov Náuka o spoločnosti, Etická náuka alebo Dejepis. Prostredníctvom aplikácie Slido bude možné aktívne sa zapojiť do každej z prebiehajúcich diskusií so zaujímavými hosťami.

            9.40 – 10.35 

            Ako sa môžu mladí ľudia zo Slovenska zapojiť do medzinárodného dobrovoľníctva a  pomáhať v zahraničí

            10.45 – 11.50 

            Ako sa môže Slovensko zapojiť do humanitárnej pomoci v snahe pomôcť ľuďom na úteku v post-konfliktných krajinách

            11.55 – 12.55    

            Poďte na humanitárnu misiu s UNICEFom

            13.05 – 14.00   

            OSN a migrácia – Ako pomáha Medzinárodná organizácie pre migráciu vo svete a na Slovensku

             

            V prípade záujmu o účasť na online diskusii podľa preferencie, je potrebné registrovať sa vopred elektronicky TU.

             

            S pozdravom a prianím pekného dňa,

             

            Filip Mroč

            Koordinátor pre školy / School Coordinator

            Slovenská nadácia pre UNICEF | Slovak Foundation for UNICEF
          • Návšteva nového Múzea Senica

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V dňoch 11. a 14. októbra 2021 navštívili študenti a študentky 3. A a 2. B, v rámci vyučovania dejepisu a umenia a kultúry, nové Múzeum Senica. Zrekonštruovaný objekt bývalej Sokolovne si prezreli s odborným výkladom nášho bývalého študenta, v súčasnosti kurátora a lektora múzea, Mgr. Tomáša Motusa. Zaujali interaktívne expozície aj model starej Senice, veľmi pútavá bola expozícia archeologických nálezov z okolia Senice. 

            Novovzniknuté múzeum v našom regióne je určite prínosom, či už pre verejnosť, alebo študentov a žiakov. Múzeum Senica na svojej web. stránke uvádza: ,,Múzeum Senica funguje ako regionálne múzeum, ktorého cieľom a poslaním je ochrana, dokumentácia a uchovanie kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie. Svoju vedeckovýskumnú, dokumentačnú, prezentačnú, edičnú a výchovno-vzdelávaciu činnosť zameriava na archeológiu, históriu, etnografiu, umenie, prírodu a osobnosti z mesta Senica a priľahlého regiónu."

            Nám sa prvé návštevy múzea veľmi páčili, aj samotný výklad ozvláštnený príbehmi rôznych ľudských osudov v priebehu vekov. Tu sme si uvedomili, že aj kedysi na našom území žili ľudia podobní tým dnešným.  Tešíme sa na ďalšie návštevy a držíme palce pri zveľaďovaní okolia múzea.

          • Študenti kvinty a sexty na workshope tvorivého písania

          • Autor: Andrea Tomeková, Kvinta

            Fotografie: Mgr. Marianna Nahirnyak, Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V piatok 8.10. som sa s mojimi spolužiakmi z kvinty zúčastnila workshopu tvorivého písania v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici. Táto aktivita pre nás študentov bola jedným zo sprievodných programov k výstave Je potřeba starat se o své zahrady. Pridelili nám veľmi príjemnú sprievodkyňu - umelkyňu – Elišku Šefčíkovú, ktorá nám porozprávala niečo málo ku každému obrazu. Týkali sa najmä témy príroda, príroda a človek, nachádzali sa tu abstraktné i realistické diela. Keď sa naša prehliadka blížila ku koncu, dostali sme papier, ceruzky a farbičky. Našou úlohou bolo sadnúť si k výtvoru, ktorý nás najviac oslovil a vyjadriť naše pocity z neho, či už kresbou alebo príbehom. Každý obraz na nás vyžaroval iný dojem a pocit.

            Z našich výsledných prác sme boli milo prekvapení. Myslím, že je dôležité, aby mladí vedeli vyjadriť svoje myšlienky a emócie akoukoľvek formou. Som rada, že nám tento zážitok Záhorská galéria umožnila.

          • Pokyny k stravovaniu- platby za mesiac november a december

          •  

            • Platba za mesiac november 2021

            malý obed  28,60 €

            veľký obed 30,60 €

            Uhradiť do 25. 10. 2021

            Č. účtu: 700496052/8180

            IBAN: SK 94 8180 0000 0070 0049 6052

            VS: každý má svoj VS

            Poznámka: priezvisko, meno, trieda žiaka

             

            • Platba za mesiac december 2021

            malý obed 22,88€

            veľký obed 24,48€

            Uhradiť do 25. 11. 2021

            Č. účtu: 700496052/8180

            IBAN: SK 94 8180 0000 0070 0049 6052

            VS: každý má svoj VS

            Poznámka: priezvisko, meno, trieda žiaka

             

            Upozornenie pre rodičov: vzhľadom k tomu, že máme štátnu pokladnicu, prevod trvá 3 dni, kým sa pripíše na účet.