• Náboj Junior

          • Autor: Mgr. Iveta Mudrochová

            Náboj Junior je medzinárodná matematicko-fyzikálna súťaž pre ôsmakov a deviatakov základných škôl a žiakov tercie a kvarty osemročných gymnázií. Tento školský rok prebiehala online. Presne o 10.00 v piatok 19. novembra viac ako 4000 žiakov zo Slovenska, Poľska, Francúzska, Španielska a Českej republiky zasadlo za lavice a 120 minút počítali zaujímavé a netradičné úlohy z matematiky a fyziky. Z našej školy sa zúčastnili tri štvorčlenné družstvá v zložení Gabriel Pribila, Lukáš Kopiar, Katarína Mikuličová a Ema Burajová; Samuel Khír, Marek Oslej, Rastislav Bederka a Ondrej Sýkora z tercie a Pia Luisa Ercolano, Matúš Žúrek, Carmen Klimková a Tatiana Švecová z kvarty. Všetky tri družstvá vypočítali 22 príkladov a o umiestnení rozhodovali sekundy. Vytvorili sa dva rebríčky. Na Slovensku sa zúčastnilo 416 družstiev. Naše prvé družstvo sa umiestnilo na 76. mieste, druhé v tesnom závese na 77. mieste a tretie na 86. mieste. V medzinárodnom meradle to bolo 242., 243. a 262. miesto z 1003 družstiev. K vynikajúcim výsledkom blahoželáme a tešíme sa na budúci rok.

          • Čitateľské besedy René – Anasoft litera gymnazistov 2021

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Študenti  gymnázií participujúcich v projekte mali spolu s  vyučujúcimi slovenského jazyka a literatúry jedinečnú možnosť pripojiť sa celý mesiac online na besedy s päticou spisovateľov. Naši študenti absolvovali postupne virtuálne stretnutia s Barborou Hrínovou (zbierka poviedok Jednorožce), Natašou Holinovou (text Prípad starej dámy), Zuzanou Šmatlákovou (novela Nič sa nestalo) a Janou Juráňovou (román Naničhodnica). Večerné stretnutia boli moderované  a vzhľadom na účasť študentov z celého Slovenska, ktorí diskutovali spolu so svojimi mentormi slovenského jazyka, vznikali podnetné výpovede a reflexie o písaní, o knihách, o literatúre, o našej spoločnosti, o politike, o živote...

            Po ďalších vzájomných diskusiách medzi vyučujúcimi (PaedDr. Pikartová,  Mgr. Nahirnyak, Mgr. Odokienko Fodorová, PhD.) a našimi študentmi sme sa rozhodli sprostredkovať zaujímavé fakty i postrehy pre tých, čo knihy čítali, tiež pre tých, čo knihy budú čítať.

            Barbora Hrínová, dramaturgička a scenáristka, vyučuje v Ateliéri scenáristickej tvorby. Vydala svoje poviedky vo vydavateľstve Aspekt, preto spolupracovala s  Janou Juráňovou ako editorkou. Scenáristicky sa podieľala na projekte Prvá - dokumentárne  portréty o významných slovenských ženách, ktoré sa ako prvé Slovensky v histórii presadili v rôznych oblastiach spoločenského a verejného života. Píše a chce písať o inakosti, o neistote v spoločnosti, o osamelosti, prvenstvo jej patrí v tematizácii ľudí z LGBT komunity.

            Nataša Holinová spolupracovala na svojej knihe s bratom, ktorý text ilustroval a bol tiež prvým čitateľom textu. Pani Holinovú stretávame denne prostredníctvom článkov v denníkoch Sme a Denník N. Ako absolventka slovenského jazyka a histórie sa venuje beletrizovaniu sociálnych a politických fenoménov spoločnosti. V našom kontexte bytová mafia, korupcia vo všetkých zložkách, zvláštne zoskupenia na súde, kauza Čistý deň, ohýbanie práva, zdravotníctvo, policajné zložky. Poukázala tiež na gumovanie historickej pamäti spoločnosti a dedičstvo antisemitizmu na Slovensku.

            Zuzana Šmatláková napísala novelu Nič sa nestalo tak, že pri ďalších čítaniach nájdete vždy nové roviny: závislosť od technológií, zjednodušenie komunikácie, ontologická rovina slobodnej vôle, formovanie jedinca cez životné traumy. Ako literárna teoretička sa teší otvoreným interpretáciám a jej performancia hlavnej postavy je postmodernou hrou i maskou. Autorka nám dala tipy na kvalitnú beletriu, ukázala nám fenomény naturizmu v podaní Švantnera,  zvýraznila kvality slovenskej beletrie naprieč históriou. Chcete čítať niečo jedinečné? Siahnite po textoch Kazuo Ishigura, Yoko Ogawu, Yuvala Harariho, ale aj našej Timravy, Dušana Mitanu, Vámoša, Miroslava Bielika.

            Jana Juráňová so sociálnokritickým textom, v ktorom zámerne provokuje alúziami na známe kauzy a postavy politiky a spoločnosti. Je spoluzakladateľkou feministického kultúrneho, vzdelávacieho a publikačného projektu Aspekt a patrí k najvýznamnejším predstaviteľkám feministického literárneho diskurzu na Slovensku. Pokladá za svoj cieľ a morálnu povinnosť odhaľovať pravdu umeleckou tvorbou, taká je Juráňovej divadelná hra Tichý bič, ktorá obnažila gardistickú minulosť Mila Urbana.

            Ďakujem  kolegyniam a  študentom, ktorí sa podvečer pripojili, aby sa „osobne“ stretli s autorkami nominovaných textov. Ďakujeme všetkým, ktorí s nami diskutovali o týchto dielach počas hodín literatúry. Sú to pre nás jedinečné a inšpirujúce pohľady vašej generácie, ktoré rozširujú aj naše vnímanie.

             

             

          • Deň študentstva

          • Autor: Katarína Valúchová, III.B

            Dňa 9. 11. 2021 sa zúčastnila naša škola 19. ročníka Dňa študentstva na radnici (netradične v múzeu), kde sa každoročne oceňujú výnimoční študenti senických stredných škôl, či už za študijné výsledky, alebo za mimoškolskú činnosť. Plakety si  tento rok odniesli gymnazisti: Alexandra Bobotová, Juraj Chábela a Jozef Pukančík.

            Dodatočný potlesk a kyticu dostala aj naša pani riaditeľka, RNDr. Iveta Petrovičová, ktorá minulý rok získala Cenu senickej mládeže, no kvôli nepriaznivej pandemickej situácii jej bolo ocenenie odovzdané len v komornej atmosfére.

            Gratulujeme všetkým oceneným a prajeme veľa energie do budúcnosti! 

          • iBobor

          • V dňoch od 8. do 12. novembra 2021 sa uskutočnil už 15. ročník informatickej súťaže iBobor. Zúčastnilo sa ho celkovo 102 813 súťažiacich z 1378 škôl. Naši študenti si tiež otestovali svoje vedomosti a zručnosti z riešenia úloh z rôznych oblastí informatiky.

            V jednotlivých kategóriách súťažili:

            - kategória Benjamíni Júlia Chropúvková, Erik Lukáš Slovák (Príma), Linda Machová, Juraj Oslej, Eliška Tršková, Aneta Válková, Šimon Vícen, Zuzana Zavřelová, Agáta Válková (Sekunda)

            - kategória Kadeti Katarína Belicová, Matej Brezovský, Pia Luisa Ercolano, Klára Kičková, Carmen Klimková, Michal Kubica, Klára Kučerová, Šimon Šinko (Kvarta),

            - kategória Juniori Ondrej Cibula, Natália Hesková, Rebeka Kotrčová, Henrieta Kudláčová, Adam Matula (I.C), Jakub Fischer (Sexta), Filip Halaš, Ondrej Hološka (I.B),

            - kategória Seniori Shadije Bordáčová, Jakub Daniš, Ivan Deák, Juraj Gergel, Martin Oslej, Ján Sukupa, Viliam Šimon (Oktáva), Sabina Buchová (IV.A), David Vdoviak (IV.C), Emma Šiflová, Karolína Škápiková, Laura Valičeková, Matej Zavřel, Matej Zloch, Radka Žáková (Septima), Patrik Opalek (III.A).

             

            Úspešní riešitelia

            Benjamíni

            • Eliška Tršková, percentil 93,89
            • Šimon Vícen, percentil 93,89
            • Erik Lukáš Slovák, percentil 89,64
            • Júlia Chropúvková, percentil 85,16
            • Linda Machová, percentil 80,2

            Kadeti

            • Michal Kubica, percentil 96,60
            • Matej Brezovský, percentil 93,95
            • Carmen Klimková, percentil 92,15
            • Šimon Šinko, percentil 87,80

            Juniori

            • Ondrej Cibula, percentil 98,41
            • Jakub Fischer, percentil 98,41
            • Filip Halaš, percentil 93,22
            • Adam Matula, percentil 88,64

            Seniori

            • David Vdoviak, percentil  94,53
            • Juraj Gergel, percentil 93,96
            • Patrik Opalek, percentil 87,49
            • Martin Oslej, percentil 86,97

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

          • Návšteva filmového predstavenia - Správa

          • Autor:  Petra Simonová, Sexta

            Dňa 27. októbra sa triedy Sexta, III.A a III.B v rámci vyučovania dejepisu a umenia a kultúry zúčastnili premietania slovenského koprodukčného filmu Správa v senickom kine.

            Film bol natočený podľa románu Alfréda Wetzlera „Čo Dante nevidel". Rozpráva príbeh spoločného úteku Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Správa je dôležitým filmom o minulosti, s ktorou by mal byť každý oboznámený. Počas záverečných titulkov odznelo niekoľko nenávistných prejavov politikov z minulosti a bohužiaľ i zo súčasnosti. Som vďačná za príležitosť vidieť tento film a v budúcnosti by som určite uvítala viac filmov s podobnou tematikou.

          • Stužková slávnosť Oktávy

          • Autor: Shadije Bordáčová, Oktáva

            „Ciferný súčet dátumu 1.10.2021 je 7, čo je v našich končinách považované za šťastné číslo." Odznelo v príhovore našej triednej pani profesorky Mudrochovej a mala pravdu. 1.10.2021 sa uskutočnila veľmi netradičná stužková slávnosť nás - oktavánov. Na naše gymnázium chodíme už 8. rok, stala sa z nás jedna veľká rodina, a preto sme si nechceli tento významný deň nechať ujsť. Do poslednej chvíle sme sa snažili, aby všetko dobre dopadlo a my sme mohli spomínať na to, ako sme to zvládli, aj napriek všetkým negatívnym správam a neveriacim pohľadom. Naša slávnosť sa odohrávala v parku v Smrdákoch, no mali sme všetko, čo na správnej stužkovej nesmie chýbať – výzdobu, šaty, obleky, program, dobré jedlo, skvelú náladu, stužky, no najmä našich rodičov, profesorov a spolužiakov. Sme radi, že nám všetci pomohli, aby sme sa aspoň na chvíľu vrátili do starých čias, kedy sme sa mohli bežne takto stretávať. Jednoznačne budeme na tento deň ešte dlho spomínať. Možno budeme pre ostatné triedy inšpiráciou, že sa to aj napriek momentálnej situácii dá zorganizovať. Čo viac, možno budeme inšpiráciou aj pre budúce ročníky a takéto netradičné stužkové slávnosti sa stanú tradičnými. Koniec koncov nám však už nikto naše prvenstvo nezoberie. 

             

          • Štúdium na lekárskej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci

          • Autor: RNDr. Iveta Petrovičová                

            3. novembra 2021 navštívila senické gymnázium naša bývalá študentka, v súčasnosti už absolventka lekárskej fakulty UP Olomouc, Kristína Holotová. Maturantom, nádejným študentom medicíny, priblížila "radosti a strasti" tohto náročného štúdia. Ďakujeme.

          • Naša škola je víťazom okresného kola Jazykového WocaBee šampionátu!

          • Autor: Mgr. Alica Maliariková

            Žiaci triedy kvarta nemčina získali prvenstvo v precvičovaní slovnej zásoby v okresnom kole súťaže a postupujú do krajského kola.

            V októbri sa žiaci našej školy zapojili do Jazykového WocaBee šampionátu. Jedná sa o tretí ročník súťaže v učení slovíčok cudzieho jazyka, v ktorom medzi sebou súperia študenti všetkých cudzích jazykov od základných škôl až po gymnáziá, a to nielen na Slovensku, ale aj v susednej Českej republike. Šampionát prebieha výhradne online, v inovatívnej aplikácii na učenie cudzích slovíčok  s názvom WocaBee. Celkovo sa do súťaže zapojilo celkovo takmer 60 000 žiakov. V našom okrese sa najusilovnejšími žiakmi stali žiaci našej školy, gratulujeme triede: kvarta nemčina, ktorú vedie p. uč. Maliariková. Žiaci získali prvenstvo vďaka tomu, že v súťažnom období 20.10. - 29.10.2021 nahrali denne v priemere 308 bodov (tzv. WocaPoints) na žiaka. Žiaci v aplikácii získavajú body iba za správne odpovede pri precvičovaní slovíčok. Vďaka tomu, že podali skvelý výkon, sa stali okresnými WocaBee šampiónmi a zaslúžene postupujú do krajského kola, ktoré začína 3.11. a končí 12.11.2021. Držme našim žiakom palce, aby boli úspešní aj naďalej a prebojovali sa svojou usilovnosťou až do česko-slovenského finále Jazykového WocaBee šampionátu.

            Stránka aplikácie: www.wocabee.app 

            Stránka súťaže/šampionátu: www.wocabee.app/sutaz