• Best in English- súťaž

          • Autor: PaedDr.Anna Jankovýchová

            Best in English je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku organizovaná v Prahe. Pozostáva z gramatiky, slovnej zásoby, čítania s porozumením a počúvania s porozumením v úrovniach B1 až C1 európskeho referenčného rámca. Súťaž sa konala online dňa 26.11.2021. Tejto súťaže sa zúčastnilo aj 30 študentov z našej  školy. Na našej škole sa o priebeh súťaže postarali p.profesorky  Jankovýchová a Gergelová. Celkovo sa súťaže tento rok zúčastnilo 17 223 študentov z 595 škôl z 32 krajín. Najlepší účastník vo svetovom hodnotení získal 120,5 boda.

            Ale ani naši študenti sa nedali zahanbiť. Školu najlepšie reprezentoval  Marcel Motus zo 4.C triedy, ktorý s počtom 113 bodov obsadil 76. miesto na Slovensku a 362. miesto vo svete.  Ďalšia v poradí vrámci školy sa umiestnila Lucia Serdahelyová zo sexty s počtom bodov 107,5, čo jej vynieslo 245. miesto na Slovensku a 1601. pozíciu vo svete. Tretia v poradí sa umiestnila Alžbeta Markovičová zo septimy s počtom bodov 103,5, čo stačilo na 446. miesto na Slovensku a 2829. miesto vo svete.

            Sme radi, že sa organizátorom darí zapojiť do tejto súťaže stále viac a viac krajín a teda aj študentov. Ponúkajú nám tak skvelú príležitosť porovnať svoje  jazykové zručnosti v medzinárodnom meradle. Teší nás, že okrem študentov z vyšších ročníkov tento rok prejavili o súťaž záujem aj viacero študentov  prvého a druhého ročníka a získali tak  cenné skúsenosti do ďalších ročníkov.

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            V piatok 3.decembra 2021 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku.  Súťažilo sa v 5 kategóriách a všetci súťažiaci absolvovali najprv písomnú a potom ústnu časť. V teste si overili svoje vedomosti z gramatiky, slovnej zásoby a čítania s porozumením a v ústnej využili svoju fantáziu a kreativitu pri vymýšľaní príbehov na základe obrázkov. 

            Víťazi v jednotlivých kategóriách postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční online v januári, víťaz v kategórii 2C2 postupuje priamo do krajského kola vo februári.  Všetci zúčastnení dostali sladkú odmenu a balíčky pre víťazov nám venovala Lekáreň Eurodom, ktorej aj touto cestou veľmi pekne ďakujeme.

            Výsledky v jednotlivých kategóriách sú nasledovné:

            1.A      1. Michaela Hrabinová (sekunda)

                        2. Lucia Wallnerová (prima)

             

            1.B      1. Eva Blanáriková (kvarta)

                        2. Katarína Mikuličová (tercia)

             

            2.A      1. Natália Svatá (2.B)

                        2. Lucia Serdahelyová (sexta)

                        2. Martin Kalný (kvinta)

                        3. Evan Hendricken (1.A)

             

            2.B      1. Alžbeta Markovičová (septima)

                        2. Katarína Valúchová (3.B)

                        3. Jakub Petrovič (oktáva)

             

            2C2     1. Juraj Chábela (oktáva)

                        2. Alžbeta Reptová (3.A)

          • Zlatá medaila z Medzinárodného kola olympiády vo francúzskom jazyku

          • Autor: Mgr. Miroslava Suchovská

            Zlatá medaila z Medzinárodného kola olympiády

            vo francúzskom jazyku

            V dňoch 7. - 9. decembra 2021 sa uskutočnilo Medzinárodné kolo olympiády vo francúzskom jazyku organizované Medzinárodnou organizáciou Frankofónie (l´OIF). Po prvýkrát v histórii sa ho zúčastnilo aj Slovensko (v doterajších ročníkoch sa olympiáda končila len na celoštátnej úrovni) a vyslalo delegáciu v zložení troch najúspešnejších súťažiacich celoštátneho kola. Medzi nimi bol aj náš Jozef Pukančík zo 4.A, ktorý, ako si iste pamätáte, získal v júni tohto roka v celoštátnom kole striebornú medailu v kategórii 2C. Jozef nesklamal ani v silnej konkurencii v medzinárodnom kole. Jeho dlhodobá, zodpovedná a neúnavná príprava nielen v škole, ale predovšetkým doma s otcom, priniesla „zlaté“ ovocie. Písomnú skúšku jednotlivcov zvládol na plný počet bodov a získal 1. miesto v kategórii C1, čo znamená zlatú medailu nielen pre neho a pre našu školu, ale aj historicky prvú medailu vôbec pre Slovensko a to pri prvej účasti slovenských reprezentantov! GRATULUJEME A ĎAKUJEME!

             

            Ako to celé prebiehalo? V mesiaci november sa všetci kandidáti mohli zúčastniť piatich online workshopov, ktoré pripravila Medzinárodná kancelária pre mládež (BIJ). Naši slovenskí delegáti mali okrem toho intenzívnu niekoľkodňovú online prípravu s francúzskymi lektormi. Na príprave a zabezpečení účasti našich reprezentantov na prvej medzinárodnej olympiáde sa podieľali Celoštátna odborná komisia OFJ pod vedením jej predsedníčky doc. Mgr. Jany Bírovej, PhD a Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.

             

            Medzinárodné kolo sa konalo premiérovo online a zúčastnilo sa ho 100 mladých vo veku 16 až 18 rokov z 20 krajín sveta z troch kontinentov. Títo mladí talentovaní ľudia milujúci francúzštinu sa stretli na platforme virtuálnej reality, kde mal každý svojho avatara. (Jožkovho avatara môžete vidieť na fotografii v prílohe.) Každý účastník súťažil písomne aj ústne a vyjadroval sa k aktuálnym témam ako priateľstvo a sociálne siete mladých; životné hodnoty: rešpekt, solidarita, sloboda; ekologicky zodpovedné správanie; rovnosť mužov a žien; vzdelávanie a digitalizácia.

             

            7. decembra bola individuálna písomná skúška (písanie argumentatívnej eseje) na tému boja proti násiliu a šikane. 8. decembra sa konali tímové ústne skúšky, počas ktorých museli jednotlivé delegácie obhajovať ich výber sociálnej siete. Kandidáti predstavili svoju kreativitu a inteligenciu simulovaním televíznej debaty. 9. decembra bolo o 14:00 hod. slávnostné vyhlásenie výsledkov a ukončenie olympiády.

             

            A s akým výsledkom skončila slovenská delegácia? Mladí Slováci svojím vystúpením, tvorivosťou a znalosťou francúzskeho jazyka zaujali, boli úspešní a obsadili krásne 7. miesto. Gratulujeme!

             

            Milý Jozef, ďakujeme za úžasnú reprezentáciu školy aj Slovenska, srdečne blahoželáme a prajeme Ti ešte veľa úspechov! Sme na Teba hrdí!

             

            Fotografie: archív Jozef Pukančík, www.francophonie.org

          • Barbora Hrínová je laureátkou ceny študentov René – Anasoft litera gymnazistov 2021

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Cena René – Anasoft litera gymnazistov je prvou literárnou cenou na Slovensku, o ktorej rozhodujú študenti  slovenských gymnázií a stredných škôl. V piatom ročníku sa prihlásilo 27 stredných škôl, študenti ktorých čítali a interpretovali päť nominovaných textov, viedli interné diskusie o knihách, mali možnosť zúčastniť sa 20 online rozhovorov  so spisovateľmi Barborou Hrínovou, Janou Juráňovou, Zuzanou Šmatlákovou, Natašou Holinovou a Richardom Pupalom.

            2. decembra 2021 vstúpil tento unikátny čitateľský projekt do finále. V 200-minútovej online diskusii delegáti zapojených škôl argumentovali a lobovali v prospech textu, za ktorý hlasovala ich škola. Naša delegátka Shadije Bordáčová  (oktáva) obhajovala novelu Zuzany Šmatlákovej Nič sa nestalo, ktorá od vás získala najviac hlasov. Shadije brilantne analyzovala texty a aktívne vystupovala so svojimi požiadavkami na kvalitný, originálny a príťažlivý text. Porotkyňa prof. PhDr. Marta Součková, PhD. zdôraznila atribúty kvalitnej literatúry: estetickosť, tému, kompozíciu, štylistiku, jazykové stvárnenie a morálny význam.

            V užšom finále sa stretli tri texty podľa vášho výberu s rezonujúcim morálnym aspektom. Prípad Starej dámy N. Holinovej s príbehom o neúcte ku starým ľuďom, o stále prítomnom antisemitizme, o korupcii. Novela Nič sa nestalo Zuzany Šmatlákovej otvorila množstvo tém: ako komunikujeme na efekt v sociálnych sieťach, sloboda jednotlivca v dnešnej spoločnosti, vzťahy v rodine, problém obťažovania a šikanovania, závislosť od technológií, najmä od mobilov, problém izolácie v spoločnosti. Víťazné poviedky v zbierke Jednorožce B. Hrínovej boli voľbou väčšiny škôl pre tematizáciu inakosti, LGBT komunitu, problém osamelosti a neistoty v spoločnosti.

            Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa projektu aktívne zúčastnili. Mimoriadne ďakujem smeruje k Shadije Bordáčovej za profesionálnu diskusiu o literatúre.

            Verím, že si nájdete čas na čítanie súčasnej slovenskej prózy. Tešíme sa na 6. ročník!

             

            https://www.litcentrum.sk/clanok/jednorozce-barbory-hrinovej-su-piaty-rene

          • UNICEF SMS SÚŤAŽ JE TU!

          • Milí priatelia škôl,

             máme tu veľkú školskú SMS súťaž pre školy prihlásené do programu ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM. Zapojte do súťaže aj vašu školu a staňte sa súčasťou aktivity, ktorá pomáha.

            Aj naša škola sa zapojila do tejto súťaže a preto prosím neváhajte a pomôžte zaslaním SMS pre dobrú vec. Heslo našej školy je SENGYM POMÁHA.

            Ďakujem pekne. Ju

             

            SMS posielajte na číslo 844 v tvare hesla (SENGYM POMÁHA)

            1 SMS = 3 €

          • Medzinárodná dejepisná súťaž

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            25. novembra 2021 sa uskutočnil XXIX. ročník dejepisnej súťaže, ktorá svojou náročnosťou a obsadením nemá konkurenciu v predmetových olympiádach. Zúčastňujú sa jej trojčlenné tímy z gymnázií Českej a Slovenskej republiky. Finálové kolo bývalo tradične v Chebe (v aule Západočeskej univerzity). Z dôvodu protiepidemických  opatrení sa žiaľ tento rok uskutočnilo online v mestách českých a slovenských krajov, aby sa zabezpečila regulárnosť súťaže. Je príjemným konštatovaním, že v tomto ročníku vo finále nechýbalo v konkurencii 75 družstiev z gymnázií Českej a Slovenskej republiky ani družstvo  z našej školy. Po postupe z krajského kola (1. miesto) sme sa zúčastnili na vyvrcholení súťaže už šiestykrát, pre pandémiu súťaž prebiehala na pôde Gymnázia v Galante.

                              Gymnázium L. Novomeského Senica reprezentovali Damian Ožvoldík zo 4. A, Leonard Komárek z 3. B a Richard Jačanin zo sexty. Obsadili 39. miesto, čiže sa umiestnili približne v polovici zúčastnených tímov. V súťaži študenti museli zvládnuť v štyroch kolách náročné úlohy (výrazne prevyšovali vedomosti vysokoškolákov) vo vymedzenom časovom limite na tému „Európske dejiny v období rokov 1900 – 1939“ (otázky z politiky, kultúry, športu, analýza dobových dokumentov a osobností). Dosiahnutý počet bodov 191 z 243 by v minulých ročníkoch stačil na prienik do prvej pätnástky, ale konkurencia je z roka na rok silnejšia. Zúčastneným žiakom ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy.

          • Školské kolo Olympiády z nemeckého jazyka

          • Autor: Mgr. Alica Maliariková

            Školské kolo  Olympiády z nemeckého jazyka  sa v tomto školskom roku realizovalo jednotne online 26. 11. 2021 formou rovnakého testu pre celé Slovensko. 9 súťažiacich z kvarty, kvinty, 1.A, 1B  si preverili svoje znalosti nemeckého jazyka v počúvaní, čítaní s porozumením a v gramatickom teste.

            Postupujúcim srdečne blahoželáme!

             

            kategória 1B

            Pia Luisa Ercolano -  kvarta,

            kategória 2A

            Magdaléna Zelenáková, Roderik Provazník - kvinta

             

            19. januára 2022 sa tešíme sa na reprezentáciu školy v okresnom kole.