• Rozlúčka so štvrtákmi a oktávanmi

          • Autor: Mgr. Lenka Krištofíková

            20. máj 2022 bol dňom, kedy sa naši štvrtáci a oktávani naposledy posadili do lavíc na našom gymnáziu a prevzali si koncoročné vysvedčenia. Už na budúci týždeň ich totiž čakajú ústne maturitné skúšky, na ktoré sa v tomto týždni pripravujú.Súčasťou ich záverečného dňa bola už tradičná rozlúčka s učiteľmi, spolužiakmi - so školou. Pri tejto príležitosti boli odmenení študenti, ktorí počas štúdia reprezentovali našu školu a dosiahli úspechy na súťažiach a predmetových olympiádach, mali vynikajúci prospech, alebo sa inak aktívne zapájali do života školy.Ďakujeme maturantom za spoločné roky a želáme veľa šťastia pri zelenom stole :)

          • Imatrikulácie

          • Autor: Mgr. Lenka Krištofíková

            Uplynulý piatok bol nie len dňom rozlúčkovým, ale i uvítacím. Prebehli totiž imatrikulácie prvákov a prímanov. Úžasným programom zabavili seba i ostatných spolužiakov z celej školy, odmenou za čo im boli imatrikulačné listy a vstup do študentského stavu.Prváci a primáni, vitajte medzi nami!

          • Košariská – Bradlo – Turá Lúka

          • Autor: Mgr. Alica Maliariková

            20.5. 2022  žiaci kvarty navštívili Košariská, kde  si v Múzeu M. R. Štefánika mohli vypočuť pútavý výklad o jeho živote, štúdiách, práci, či v oblasti astronómie alebo politiky. Následne pešo vystúpali na vrchol Bradla, kde sa vypína Mohyla Milana Rastislava Štefánika - monumentálna hrobka, dominujúca okolitej krajine. Po krátkom oddychu sa presunuli na Turú Lúku, kde  sa naučili čo-to z tradičnej kuchyne našich babičiek: ako sa v minulosti piekol chlieb, sami si zamiesili si cesto, vyvaľkali a lekvárom naplnili “perky“,vyzdobili “ podpecníky“ a kým nám ich gazdiná uvarené a upečné priniesla, tak sme si aj zaspievali a zatancovali.

          • Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            19. 5. 2022 sa triedy 2. A, sexta a časť 2. B zúčastnili na divadelnom predstavení v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Odniesli si mnoho zážitkov, aj pár nákupných tašiek z NC Eurovea. Palárikova postromantická veselohra naplnila, ba až prekonala, očakávania divákov, a to najmä zásluhou hereckých výkonov a celkovej atmosféry v sále.  

            „Palárik v Zmierení alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch zvýrazňuje ideály prirodzenosti v protiklade k smiešnej vyumelkovanosti. Skostnatenosť, nadutosť a stereotypy sú smiešne, ale zmena je možná, ak podľahneme čaru harmónie a ústretovej komunikácie. Zmierenie nie je iba podaním si rúk znepriatelených strán, ale aj poznaním, zmierením sa so svojimi vlastnými predsudkami. Dobrodružstvom nie je iba dnes také aktuálne, pikantné skrývanie vlastnej identity pri hrách lásky, ale aj pripustenie možnosti, že všetko sa môže po mnohých „trapasoch", trápnostiach a trápeniach napokon dobre skončiť. Tak ako aj príbeh lásky grófky Eržiky a jej komornej Milušky a ich nápadníkov baróna Ľudovíta a zememerača Rohona." (In: https://snd.sk/)

            Zdroj: https://snd.sk/inscenacia/3593/zmierenie-alebo-dobrodruzstvo-pri-obzinkoch#

          • Juraj Chábela tretí v celoslovenskom kole

          • Autor: Mgr. Ľubica Sadloňová

            Srdečne blahoželáme Jurajovi Chábelovi z oktávy k 3. miestu v celoslovenskom kole Olympiády v anglickom jazyku. Veríme, že získané vedomosti a jazykové zručnosti zúročí aj počas štúdia na vysokej škole a vo svojej budúcej kariére. Budeme mu držať palce.

          • Armagedon umenia

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            11. 5. 2022 trieda 2.B v rámci vyučovania UMK navštívila Záhorskú galériu v Senici, kde si študentky a študenti pozreli aktuálnu výstavu Armagedon umenia. Ako uvádza ZG na svojej web stránke: Samostatná výstava mladej absolventky maľby na VŠVU Paulíny Halasovej v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici predstaví rôzne polohy, ktoré rezonujú v jej tvorbe od štúdia po dnešok. Je autorkou, ktorá veľmi prirodzene vníma situácie, aké do obrazu jednotlivca vnášajú sociálne siete". Gymnazisti si po prehliadke výstavy vyskúšali aj vlastnú kreativitu. V skupinách mali dotvoriť výrezy umeleckých diel, ktoré videli. A to všetko pod vedením galerijnej pedagogičky Elišky Šefčíkovej. 

             

            Ďakujeme opäť za spoluprácu a tešíme sa na ďalšie návštevy! 

          • Múzeum holokaustu v Seredi – exkurzia 3. a 5. mája 2022

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Po troch rokoch sme opäť navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. 90 študentov 3. ročníka, kvarty, kvinty a oktávy si v bývalom pracovnom a od septembra 1944  i v koncentračnom tábore Sereď v dvojhodinovej prehliadke doplnilo vedomosti o antisemitizme v spoločnosti, o holokauste židovských občanoch, o politike Slovenskej republiky najmä od Ústavného zákona o vysťahovaní Židov (15. máj 1942). Mali sme možnosť sledovať a uvedomiť si premyslenú antisemitskú propagandu počas Slovenského štátu a pochopiť paralelu s propagandou Ruska voči Ukrajine a o Ukrajine.

            Pracovný tábor v Seredi bol prestupnou stanicou do vyhladzovacích táborov s plynovými komorami. Tábor vznikol  v roku 1941 v areáli vojenského objektu.  Oficiálny názov tábora v Seredi bol Koncentračné stredisko a pracovný tábor pre Židov. Prvá Sereď (od septembra 1941 do augusta 1944) a Druhá Sereď (od septembra 1944 do marca 1945) sú pomenovania prevzaté od  väzňov, ktorí prešli táborom. V prvej etape bola Sereď pracovným a v druhej etape koncentračným táborom. Podľa Židovského kódexu pracovali v Seredi, Novákoch a Vyhniach Židia vo veku 16 – 60 rokov. Väzni pracovali ako zámočníci, krajčíri, stolári. V prvej etape, od marca do októbra 1942, odišlo z tábora 57 transportov, od tohto roku boli transportované celé rodiny.  V druhej etape, po potlačení SNP, tu sústredili Židov, ktorí ešte zostali na území Slovenska. Tábor viedol nacistický vojnový zločinec Alois Brunner, spolupracovník Adolfa Eichmanna, ktorý bol zodpovedný za deportácie židov z mnohých krajín. Posledný transport odišiel zo Serede 31. marca 1945 do Terezína.

            Medzi väzňami v seredskom tábore sa nachádzali aj rodáci z Trnavy. Jedným z najznámejších bol Alfréd Wetzler (Jozef Lánik), ktorému sa podarilo uniknúť z koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Wetzlera previezli 13. apríla 1942 zo slovenského pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Lektori sa v prednáške venovali aj pôsobeniu gardistov v tábore: prvý veliteľ tábora Jozef Vozár, Imrich Vašina, sprostredkovali nám autentické svedectvá väzňov o mučení a vraždení v tábore. Pracovným a koncentračným táborom v Seredi prešlo okolo 16 000 ľudí. Slovenská vláda zaplatila 500 ríšskych mariek Nemecku za každého deportovaného Žida.

            Súčasťou exkurzie bolo aj absolvovanie hodinového vzdelávacieho programu. Naši študenti si zvolili program Úteky z táborov smrti: útek Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, odbojová činnosť Židov v okupovanej Európe (povstanie vo Varšavskom gete a vo vyhladzovacích táboroch Treblinka a Sobibor) a program Spravodlivý medzi národmi a osudy Židov po druhej svetovej vojne. Spravodlivý medzi národmi je ocenenie pre ľudí nežidovského pôvodu, ktorí počas druhej svetovej vojny nasadili svoje vlastné životy, a tak zachránili prenasledovaných Židov pred smrťou.

          • Divadlo LUDUS s dramatizáciou psychologickej novely R. Rollanda Peter a Lucia

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Návšteva divadelného predstavenia 27. 4. 2022 v Bratislave

            „Akože môže dorastajúci mladík chápať svet a jeho rozbroje? Čo ho môže, ak je úprimný a zdravý, zaujímať z tej hroznej masakry národov, dorážajúcich na seba sťa tupé barany nad priepasťou, do ktorej sa napokon všetci zrútia? Veď cesta bola dosť široká pre všetkých! A načo to krviprelievanie všade medzi ľuďmi? Ten svet, v ktorom zožiera druh druha? Načo ten boj a načo tá bolesť?“

            „Sme Peter a Lucia. Nechcite od nás, aby sme rozumeli vašim dospelým pravdám, keď sa popierate                  v každej vete a v každom čine...“

            To nie sú vety z ukrajinského denníka, ale mohli by byť. To je úvaha o pokuse pýtať sa a odpovedať, nájsť zmysel života v zmenenej realite. Takto sa čitateľovi prihováral pacifista a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Romain Rolland v texte Peter a Lucia. Takto sa nám prihováral rozprávač pri divadelnej inscenácii, keď sme so študentami prvého – tretieho ročníka 27. apríla 2022 sledovali príbeh lásky dvoch mladých ľudí, ktorý bol únikom a vracal vieru do života, no skončil tragicky. 70-minútové predstavenie sme analyzovali ešte počas hodín literatúry, aby sme sa zamysleli nad metaforami na javisku, aby sme si poskladali dej, aby sme pochopili. Integrácia zraku, miesta a hry nebola excelentná, ale to bol možno zámer. Premýšľali sme nad posolstvom, nad príbehom, nad vývojom portrétu Petra, čo maľovala Lucia a zamýšľame sa naďalej...

          • SPIEVAM PO FRANCÚZSKY 2022

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Dňa 28. 4. 2022 sa naše gymnázium prvýkrát zúčastnilo súťaže Spievam po francúzsky. Naše historicky prvé súťažiace, študentky francúzštiny z 1.A, Agáta Žáková (spev) a Kamila Cilíková (doprovod na elektro-akustickej gitare) si vybrali a pripravili pesničku Amour plastique od hudobnej skupiny Vidéoclub.

            Západoslovenské semifinále sa po dvoch rokoch opäť vrátilo na pódium a konalo sa v priestoroch V-klubu v Národnom osvetovom stredisku v Bratislave. V každej kategórii sa vyhodnocujú len prvé tri miesta. Vystúpenie našich dievčat bolo naozaj vynikajúce, neurobili žiadnu chybu a aj silný potlesk obecenstva to potvrdil. V tvrdej konkurencii sa síce neumiestnili, ale získali prehľad, neoceniteľné skúsenosti, motiváciu do ďalšej práce, spoznali nových ľudí a hlavne okúsili chuť francúzskej „convivialité“ (priateľskosti, pohostinnosti). Už teraz vieme, že o rok sa prihlásime znova. 😊 Pozývame týmto všetkých Vás, ktorí by ste mali záujem pridať sa k nám, buď ako hudobníci, alebo speváci, neváhajte a prihláste sa v kabinete FRJ na druhom poschodí. Neexistujú žiadne limity v počte súťažiacich z jednej školy.

            Za pripomienku stojí, že súťaž mnohým interpretom zmenila život, majú svoje vlastné koncerty a vystúpenia či sú úspešní v iných speváckych súťažiach. Je to súťaž, ktorá otvára ďalšie a ďalšie dvere.

            Dievčatá, ešte raz ďakujeme za úžasnú hudobnú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov do ďalšej práce! Sme na Vás veľmi hrdí!

             

            Zopár informácií o súťaži.

            Spevácka súťaž Spievam po francúzsky je organizovaná pre všetkých milovníkov frankofónnej hudby, ktorí bývajú na Slovensku a ich materinským jazykom nie je francúzština. Nemusia to byť študenti francúzštiny, ale piesne musia byť vo francúzštine. Súťaže sa môžu zúčastniť autori, skladatelia aj amatérski interpreti piesní vo francúzskom jazyku, rovnako jednotlivci ako aj skupiny, ktorí v čase podania prihlášky nemajú uzatvorenú zmluvu so žiadnym hudobným vydavateľstvom.

            Každoročne sa konajú tri semifinále, spravidla v západoslovenskom, stredoslovenskom a východoslovenskom kraji. Súťažiaci si vyberú modernú pieseň (podľa pravidiel súťaže).

            Organizátor súťaže je Alliance Française v Banskej Bystrici v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku v Bratislave a Alliance Française v Košiciach.

            Súťaž má 3 kategórie (kategória sa odvíja od veku speváka (príp. najstaršieho speváka), ktorého môže sprevádzať najviac 5 hudobníkov) : kategória do 14 rokov, kategória od 15 do 17 rokov a kategória od 18 rokov .

            Víťazi každej kategórie postupujú do národného finále, ktoré sa zvyčajne koná v Banskobystrickom kraji. Z národného finále opäť víťazi jednotlivých kategórií postupujú do medzinárodného finále, do ktorého sa zapájajú krajiny V4.

            Porota je zložená z odborníkov na francúzsky jazyk a profesionálov z hudobnej oblasti a hodnotí súťažiacich na základe troch nasledovných kritérií: hlasový prejav (čistota hlasu), štýl interpretácie (prejav na pódiu, originálnosť pri výbere piesne, kreativita vo vzťahu k pôvodnej verzii piesne) a kvalita francúzštiny (intonácia, dikcia, fonetika).

            Súťaž zvyčajne prebieha v mesiacoch marec-apríl (semifinále), máj (národné finále) a jún (medzinárodné finále).  Zaujímavé sú aj ceny, ktoré sa každý rok menia. Môžete vyhrať aj zájazd do Francúzska. 😊