• Koncoročný výlet Kvinty

          • Autor: Monika Kaňová, Kvinta

            Posledný júnový víkend sme strávili na turistickom výlete s p.profesorom Ravasom a p.profesorkou Blažekovou v Nízkych Tatrách. Ešte v deň príchodu sme navštívili rozhľadňu aj Vrbické pleso. Nasledujúci deň sme sa vybrali na Chopok. Túra bola náročná, ale ten nádherný výhľad stál za to. Počas výletu sme ešte stihli vyskúšať bobovú dráhu, spoznať krásy Demänovskej jaskyne i okúpať sa vo vírivke. Z výletu si odnášame príjemné spomienky a tešíme sa ďalšie spoločné zážitky.

          • III.A a exkurzia na Okresnom súde v Senici

          • Autori: Mgr. Marta Horňáčková, Mgr. Silvia Blažeková

             

            Dňa 13.6 2022 sa študenti III.A v rámci OBN zúčastnili exkurzie na Okresnom súde v Senici.

            A nebola to len taká prehliadka priestorov súdu.

            JUDr. Ľuboš Ondrejička – sudca OSS nám umožnil, aby sme mohli byť svedkom skutočného súdneho pojednávania. V prvom prípade bolo riešené PORUŠOVANIE DOMOVEJ SLOBODY a v druhom prípade VYHRÁŽANIE SA SO ZBRAŇOU.

            Študenti tak mohli sledovať prácu prokurátora, obhajcu, sudcu a súdnej úradníčky. Videli tiež prácu justičnej stráže i polície.

            Treba však uznať, že učiť sa v triede informácie z trestného práva je jedna vec a vidieť to všetko v skutočnosti je úplne iné, emotívne, poučné a zaujímavé. Väčšine študentov a aj vyučujúcej vôbec nebolo príjemné vidieť človeka v putách.

            Poďakovanie patrí i rodičom Patrika Kassaya, ktorí nám túto zaujímavú exkurziu sprostredkovali.

            Boli sme milo prekvapení ústretovosťou pána sudcu, prokurátora i obhajcu.

            Patrí im veľké ďakujeme.

          • Astronomické aktivity na našom gymnáziu

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Členovia astronomického krúžku nás už zopár rokov úspešne reprezentujú na súťažiach venovaných tejto krásnej prírodnej vede. V Astronomickej olympiáde sme síce tento rok absentovali, v súťaži Čo vieš o hviezdach sme však kontinuitu zachovali.

            Okresné kolo zabezpečovalo Záhorské osvetové stredisko v Senici v spolupráci s Hvezdárňou Sobotište, krajské kolo sme realizovali v priestoroch Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci. Tu nás síce porazili naši odvekí rivali z Galanty, ale za vzornú reprezentáciu školy určite vyslovíme poďakovanie Pavlovi Gašparovi (1. A), Verene Pekarovej i Tereze Šagátovej (obe 2. B).

            Naši súčasní, ale aj bývalí (a dokonca aj budúci) študenti sa takisto zapojili do projektu cezhraničnej spolupráce Astronómia bez hraníc. Prvým veľkým podujatím bol Deň astronómie v apríli v Sobotišti, na konci júna sme sa na podobnej akcii stretli v partnerskom meste – Veselí nad Moravou. Pozitívom bolo, že na moravskej strane nám počasie prialo a tak sme okrem prednášok mohli okúsiť i pozorovanie jasnejších objektov.

            Akcie zmieneného projektu budú pokračovať i v druhej polovici leta a určite nás obohatia o nové poznatky a skúsenosti. Ale o tom zasa niekedy nabudúce ...

          • Škola v prírode - Kvarta

          • Autor: Klára Kučerová, kvarta

            V dňoch od 20.6. – 24.6.2022 sme sa zúčastnili školy v prírode Fantázia na Starej Myjave. V pondelok sme sa ráno ubytovali a spoznávali okolie. Poobede každý deň nasledovali tzv. kluby, ktoré sme si mohli ľubovolne vybrať. Na výber boli napríklad športové hry, štvorkolky, tvorivé dielničky a ďalšie aktivity. Každý večer sme mali program s animátormi, po ktorom sme si vždy vykričali hlasivky na diskotéke. V utorok doobeda sme boli na prechádzke v okolitých lesoch. V stredu sme sa autobusom vybrali na Myjavu kde sme navštívili Múzeum Slovenských národných rád a evanjelický kostol.  Vo štvrtok sme sa boli člnkovať na neďalekej priehrade, v ktorej sme sa potom aj okúpali. Večer sme si spravili zábavu strašením detí, ktoré taktiež boli s nami účastní školy v prírode. V piatok sme sa už len zbalili, rozlúčili a išli domov.

          • Exkurzia do Viedne 15.6.2022

          • Autor: Petra Simonová, Sexta​​​​​​​​

            Prvou zastávkou bolo Prírodovedné múzeum, odkiaľ sme sa popri parlamente a novej radnici presunuli do budovy Viedenskej univerzity. Prechádzkou po historickom centre Viedne sme navštívili cisársku klenotnicu v Hofburgu, Stephansplatz a Schönbrunnske záhrady.
            Naším hlavným sprievodcom bola p. prof. Maliariková a dohliadali na nás p. prof. Pípová a p. prof. Jurigová.

          • René Anasoft litera gymnazistov

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            René  Anasoft litera gymnazistov – študentská verzia najprestížnejšej literárnej ceny  na Slovensku štartuje 6. ročník

            Finále minuloročnej  ceny študentov bolo emotívnou diskusiou dvoch táborov čitateľov stredných škôl Slovenska: takmer polovica študentov zdôrazňovala dôležitosť a nutnosť  etickej a poznávacej funkcie literatúry argumentujúc románovou prvotinou Prípad starej dámy Nataše Holinovej, ktorá ich zasiahla príbehom o bytovej mafii, o permanentnej korupcii na Slovensku, o žene, ktorá prežila holokaust, ale nakoniec bola spoločnosťou okradnutá a zneužitá. Druhá polovica študentov oceňovala moderný spôsob písania o témach, s ktorými dospievajú: zredukovanie sociálneho života do online prostredia v texte Nič sa nestalo Zuzany Šmatlákovej  a témy vzťahov s nosnou témou inakosti v poviedkach Barbory Hrínovej Jednorožce. Už minulý ročník organizátorov a porotu prekvapilo a následne pozitívne hodnotila, že študentov oslovuje písanie o minulosti, ak sa analyzuje a posudzuje problém viny, demýtizácia, odkrývanie pravdy, opakovania sa histórie. Možno preto v tomto ročníku dominujú náročné a možno pre mnohých depresívne texty s výchovným smerovaním.

            1. Mariana Čengel Solčanská: Proces s mŕtvym (Ikar, 2021)

              

            Autorka, ktorú sme vo februári 2021 „spovedali“ počas besedy s našimi študentmi, už vtedy avizovala svoje a národné vyrovnanie sa s témou osobnej a kolektívnej viny v kauze Jozef Tiso a transporty židovských občanov do pracovných, koncentračných a vyhladzovacích táborov. Ešte stále sa nájdu takí, ktorí vinu kňaza a prezidenta spochybňujú a argumentujú teóriou „menšieho zla“ a jeho nevedomosťou. Mariana Čengel Solčanská nám v mozaike faktov a príbehu odkrýva aj archívny materiál, z ktorého sa dozvedáme, ako si Jozef Tiso prečítal správu Wetzlera a Vrbu o živote v koncentračnom tábore. Stúpenci histórie ocenia rozhovory Tisa s advokátom Žabkayom, súboj žalobcu doktora Rašlu s Tisom a portrét človeka, ktorý seba i iných presvedčil o svojej pravde. Pokrivenie histórie, manipulácia, zlo, propaganda a história sa opakuje i v súčasnosti.

             

            1. Nicol Hochholczerová: Táto izba sa nedá zjesť (KK Bagala, 2021)

             

            22-ročná autorka napísala príbeh o 14-ročnom dievčati, ktoré sa zaľúbilo do svojho učiteľa a ten ju zneužil a využíval viacero rokov. Príbeh, ktorý rezonuje v posledných rokoch v rôznych verziách a ktorý je príbehom autentickým a autobiografickým. Text bol však vzhľadom na citlivosť témy stiahnutý a kniha nie je k dispozícii pre čitateľov a účastníkov projektu René.

             

            1. Jana Micenková: Krv je len voda (Marenčit PT, 2021)

             

            Rodinné vzťahy s každodennou rutinou a finálnou odcudzenosťou v psychologickom románe o živote troch členov rodiny v priebehu troch rokov. A pre mnohých zrkadlo pre hru, masky, introvertnosť, dominanciu a submisívnosť, pre egoizmus a stratu empatie.

             

            1. Arpád Soltész: Zlodej (Ikar, 2021)

             

            Investigatívny žurnalista a komentátor (či glosátor) politiky, ten, čo napísal legendárny film Sviňa, reflektuje literárny dokument o 90. rokoch mafie, privatizácie, legitímneho kradnutia, až rozkrádania, skorumpovanej polície a súdnictva.  „Beletrizovaná kronika ekonomických zločinov“, keď je „život ako torta – čím viacej si z neho odkroja ostatní, tým menej zostane tebe.“

             

            1. Marek Vadas: Šesť cudzincov (KK Bagala, 2021)

             

            Známy a najmä mladšími kategóriami obľúbený autor sa nečakane tiež inšpiruje históriou. Ako podklad použil protirómsky pogrom v malej obci Pobedim na JZ Slovensku v roku 1928. Milí, pracujúci a bohabojní občania tu zlynčovali šesť nevinných rómskych spoluobčanov a neboli odsúdení. Je to text o zle v nás, o tom, že mnohí z nás sú schopní zla, ak sa im naskytne príležitosť, ak sú manipulovaní, ak...

             

            Päť textov 6. ročníka je spätých závažnými, frustrujúcimi a morálnymi príbehmi: holokaust, násilie, zneužívanie, mafia, obohacovanie, rozklad rodiny. Aj preto sme sa rozhodli čítať takúto literatúru a rozprávať sa o závažných témach so staršími – čítať budeme v budúcej IV.B a III.B. Predpokladám, že smerom k organizátorom vyšleme aj posolstvo o nutnosti zábavnej a estetickej funkcie literatúry.

            Ak sa chcete zapojiť, požiadajte o knihy vaše vyučujúce slovenského jazyka, prečítať si môžete aj všetky texty minulých ročníkov, ktoré máme v školskej knižnici.

            Tešíme sa na interpretácie a čitateľské besedy s vami po prázdninách, tiež na osobné stretnutie s niektorým nominovaným autorom 6. ročníka.

             

          • Naša bezmobilová škola v prírode

          • Autori: žiaci Sekundy

            Dňa 13.6.2022 sa začal náš týždenný pobyt bez mobilov  v škole v prírode v Bojniciach. V utorok sme navštívili Bojnický zámok, ktorý nás zaujal svojou históriou.V stredu nás čakala nočná prehliadka Múzea praveku s fakľami, vďaka ktorým sme si ju užili ešte viac. Nasledujúci deň sme navštívili ZOO, v ktorej sme videli veľa druhov vtákov, jelene, slony a najviac nás bavili opice. Vo voľnom čase sme hrávali volejbal alebo vypĺňali kvízy z rôznych predmetov, ktoré sme si sami pripravili. Večery sme trávili rozprávaním sa a hraním hier. Napriek tomu, že sme nemali so sebou mobily, máme veľa zaujímavých zážitkov.

            A na záver zopár postrehov od samotných žiakov:

            „ V škole v prírode sme sa veľmi bavili. Na telefóny sme ani nepomysleli. Keď sme boli bez telefónov, tak sme sa lepšie spoznali. Radi by sme tam ešte zostali.“

            „V škole v prírode mi bolo výborne. Všetci sme sa tam lepšie spoznali a aj tí, ktorí sa v škole spolu veľmi nerozprávali, sú teraz dobrí kamaráti. Všetky atrakcie a výlety boli super, ale najviac sa mi páčilo Múzeum praveku, lebo tam bola dobrá atmosféra a vždy ma zaujímal praveký život.“

            „Moje pocity zo školy v prírode: bolo tam celkom fajn. Oddýchli sme si od telefónov, program a ubytovanie bolo dobré a kľudne by som si to zopakoval.“

          • Kvinta na paintballe

          • Autor: Mgr. Silvia Blažeková

            Dňa 8.6. sa trieda kvinta zúčastnila vytúženého triedneho súboja v paintballe. Akcia sa odohrala na Paintballovom ihrisku v Kútoch, kde sme sa dopravili vláčikom. Kvintáni si mohli otestovať  svoj postreh, strategické a taktické myslenie ako aj dobrú „mušku“. Je dokázané, že táto hra zmierňuje stres a odbúrava napätie, čo je na konci školského roku určite vítané. Okrem toho zvyšuje tímového ducha a dodá dávku adrenalínu. Žiaci si hru užili a plní elánu sa vrátili domov.

          • Projekt Programovanie s micro:bitmi

          •  

            Tento školský rok sme si spestrili vyučovacie hodiny informatiky programovaním micro:bitov. Časť financií na ich zakúpenie sme získali z grantovej výzvy ENTER pre školy a časť z prostriedkov rodičovského združenia. 

          • Prežili sme......

          • triedny výlet. Trieda Tercia si to 13.6. namierila vlakom rovno až do Dolného Kubína a hneď prvý deň sme prežili spoločný čas hier, aktivít, ale aj zábavy. Prežili sme najskromnejšiu pizzu pod slnkom a prežili sme rúbanie dreva na táborák bez sekery. Nasledujúci deň sme navštívili Oravský hrad a po obede splavili na raftoch rieku Orava. V stredu (15.6.), sme sa vlakom všetci vporiadku vrátili domov. Takže áno, prežili sme... neopakovateľný čas, z ktorého, ako verím, budeme mať len pekné spomienky.

          • Koncoročný výlet I.B

          • Autor: Zuzana Orgoníková,1.B

            V dňoch 26. - 28.5.2022 sa naša trieda zúčastnila spoločného školského výletu. Všetci milujeme prírodu a keďže máme v triede aj turistov, Tatry boli po dlhšom premýšľaní jasná voľba. Doprava bola kvôli výlukám trošku komplikovanejšia, ale už tam nám začali zážitky a dobrodružstvá. Ďalší deň sme sa vybrali na túru na Popradské pleso. Cesta bola dobrodružná, ale únavná. Večer sme si užili pri spoločenských hrách a gitare. V sobotu nás čakala cesta domov, počas ktorej sme si stihli prezrieť centrum Popradu, keďže sme mali dosť času pri prestupovaní. Cesta vlakom ubiehala rýchlo a my sme sa unavení, ale šťastní a všetci v poriadku vrátili domov.

          • Biologická exkurzia do Ledníc

          • Autor: Mgr. Roman Ravas

            Dňa 26.5. 2022 sa uskutočnila biologická exkurzia žiakov 3. ročníka do lednicko-valtického areálu. Zúčastnilo sa jej 35 seminaristov z biológie a spolu s nim dvaja členovia pedagogického zboru.Obnovila sa tak tradícia, ktorú prerušilo dvojročné obdobie Covidu. Seminaristi najskôr absolvovali  približne hodinovú dendrologicko-ornitologickú vychádzku parkom, počas ktorej sa zoznamovali s jednotlivými druhmi drevín a tiež s vodným vtáctvom. Zozbieraný biologický materiál -listy stromov - poslúžil na preskúšanie znalostí z identifikácie stromov. Tá sa uskutočnila už pod minaretom, kde sme mali asi hodinovú prestávku. Po nej nasledovala cesta lodičkou späť k zámku. Počas nej sme mohli obdivovať nielen park, ale aj vodné druhy živočíchov - napr. nádherného rybárika riečneho.

          • Malý princ v Divadle Jána Palárika v Trnave

          • Autor: Mgr. Marianna Nahirnyak, Fotto: Mgr. Gabriela Klimešová

            Tu je moje tajomstvo. Je veľmi jednoduché: dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné.

            Líška a kvetina, západy slnka, baobaby a detský smiech Malého princa.  Svet dospelých optikou dieťaťa, u ktorého je všetko maličké, a predsa nesmierne vzácne. Dôležitejšie než účty, moc, komplikované problémy či nezmyselné nariadenia. Nad hodnotami lásky, jednoduchosti a priateľstva v podaní Antoina de Saint-Exupéryho sa mali možnosť zamyslieť žiaci prímy a tercie, ktorí mali 02.06. príjemný umelecký zážitok z divadelného predstavenia v réžii talentovaného bábkorežiséra Petra Palika.