• Exkurzia do Viedne

          • ​​​​​Autor: Pia Luisa Ercolano; Kvinta​​​​​

            V piatok 23. 09.2022 sme sa vybrali na exkurziu do Viedne. Očakávania boli veľké,  nakoľko sme mali navštíviť viacero zaujímavých miest. Medzi  ostatnými určite najviac  lákala kancelária OSN.  Jej  priestory nám veľmi pútavo predstavili naši sprievodcovia tak v anglickom ako aj v nemeckom jazyku. Po obede v centre mesta sme sa vybrali spoznávať aj ostatné pamiatky. Klenotnica Hofburg každého očarila úchvatnými exponátmi,   exkurziu  sme ukončili prehliadkou  Prírodovedného múzea, kde sme mali možnosť získať ucelený prehľad o dejinách našej planéty od hmyzu cez drahokamy a minerály až po vtákojaštery.  Zaujala nás aj prehliadka sály meteoritov, ktorá je najstaršia a najväčšia svojho druhu na svete. Unavení,  spokojní a vďační pedagógom  sme sa večer vrátili domov.  Som presvedčená, že získané informácie a poznatky nám budú aj v budúcnosti veľmi užitočné.

          • Deň sliviek

          • Autorka: Agáta Válková, Tercia

            V pondelok 12.9. sme navštívili Gazdovský dvor v Turej Lúke. Hlavnou témou bola výroba slivkového lekváru a slivovice. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií o tom, ako v minulosti robili slivkový lekvár a myslím, že to mali oveľa tažšie ako dnes. Zároveň sme si mohli všetko vyskúšať. Najprv sme slivky očistili, potom sme ich vykôstkovali  a nakoniec sme miešali lekvár v kotli. Pri odchode sme ochutnali chlieb s lekvárom a teplý čaj. Všetci sme si to užili.

          • Hodina dejepisu v Múzeu Senica

          •  Autor: Bibiána Šimonová, IV.A, foto: Monika Matúšová, Oktáva a Patrik Kassay, IV. A

             

            Dňa 8. 9. 2022 sme sa my, maturanti z dejepisu, vybrali do senického múzea na veľmi zaujímavú a poučnú výstavu o heydrichiáde. Výstava bola interaktívna a mali sme možnosť vidieť aj originálne písomné historické pramene v digitálnej podobe. Dôležité informácie boli doplnené mnohými fotografiami, ktoré nám umožnili lepšie pochopenie tohto neľahkého obdobia našich dejín. Pri odchode sme mali mnoho rôznych pocitov. Cítili sme smútok, ale taktiež vďačnosť našim odvážnym predkom, ktorí boli ochotní položiť vlastný život za našu krajinu. Chceli by sme sa poďakovať zamestnancom múzea a samozrejme aj našej pani profesorke Z. Pípovej, ktorá nás na výstavu zobrala.

          • NEZABUDNUTÍ SUSEDIA

          • Evan Hendricken, II. A

             

            V piatok 9. 9. 2022 sme sa aj my, vybraní študenti nášho gymnázia, zúčastnili pietnej akcie NEZABUDNUTÍ SUSEDIA v Múzeu Senica, aby sme si uctili obete holokaustu.

            Pri tejto príležitosti sme si pripomenuli smutné výročie vydania diskriminačného nariadenia vlády Slovenského štátu o právnom postavení Židov, známe ako Židovský kódex, vydaný 9. septembra 1941.

            Je nesmierne dôležité si takto každoročne pripomenúť osudy obetí neospravedlniteľných činov fašistického režimu a oboznamovať sa s neľudským zaobchádzaním a zločinmi, ktoré na nich boli spáchané.

            Aj keď už sú tieto udalosti súčasťou histórie, nezabúdajme na ľudí, pre ktorých nie sú ničím ako bolestné spomienky.