• Okresné kolo v malom futbale

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            19.4.2023 sa chlapci našej školy  Ondrej Hajduk, Timur Jačanin, Richard Kečkéš, Marek Oslej, Šimon Vícen zúčastnili okresného kola v malom futbale a obsadili krásne 5. miesto z 12 škôl okresu.

             

            29.3.2023 sa zúčastnili mladší žiaci Adrian Gabriel, Radoslav Horňák, Juraj Khír, Dominik Ožvoldík, Marko Uhrinec, Maxim Vizváry, Michal Zelenka okresného kola žiakov v malom futbale kde za účasti 15 škôl obsadili krásne 4. miesto.

             

            Ďakujeme chlapcom za vzornú a úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Prednáška Martina Slosiarika – riaditeľa agentúry Focus na našej škole

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            19. apríla 2023 sa na pôde našej školy uskutočnila pre záujemcov z maturitného ročníka prednáška erudovaného sociológa – riaditeľa spoločnosti Focus, ktorá je  zameraná na sociálnu a marketingovú analýzu.  Vysvetľoval predovšetkým verifikované metódy výskumu verejnej mienky, pravidlá výberu respondentov s osobitým pohľadom na prognózy výsledkov volieb. Súčasťou prednášky bolo aj zisťovanie názorov študentov na súčasné politické, spoločenské a ekonomické problémy (ktoré pokladá terajšia generácia prvovoličov za dôležité). Záver bol venovaný diskusii, v ktorej pán Slosiarik odpovedal na otázky.

          • Účasť v krajskom kole Medzinárodnej dejepisnej súťaže

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            6. apríla 2023 sa uskutočnilo krajské kolo Medzinárodnej dejepisnej súťaže (organizátorom je Gymnázium Cheb, krajské kolo bolo pod záštitou župana Mgr. Jozefa Viskupiča).  Družstvo našej školy v zložení Simona Veselá (2. B), Richard JačaninZuzana Hurbaničová (Septima) obsadilo 4. miesto v konfrontácii tímov z 10 gymnázií kraja.  Ďakujeme študentom za reprezentáciu školy v tejto náročnej súťaži.

          • 1. a 2. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová​​​​​​​

            3. apríla 2023 sa v Centre voľného času Dúha v Hlohovci uskutočnilo krajské kolo Dejepisnej olympiády, v ktorej súťažili traja študenti nášho gymnázia.

            V kategórii E získal študent sekundy Oliver Tóth zlatú medailu v konkurencii 13 študentov Trnavského kraja. Oliver výborne naštudoval nielen dejepisné učivo svojho ročníka a má vedomosti z regionálnej histórie, ale exceloval najmä v náročnej monotematickej časti, ktorou bola v 15. ročníku slovenská i svetová veda a technika od staroveku dodnes.

            V kategórii D bojovala študentka tercie Alexandra Hamerlíková, ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou.

            V tomto školskom roku sme mali opäť zastúpenie aj v kategórii A – študenti, ktorí súťažia s projektom v písomnej forme na voľnú tému z histórie regiónov Slovenska.

            Študenta sexty Kamila Nečasová sa venovala téme Novokrstenci v habánskom dvore v Sobotišti. Prácu musela obhájiť pred odbornou porotou a svoj prehľad a odborné vedomosti dokázala aj riešením obsiahleho testu. Kamila Nečasová je úspešnou riešiteľkou, získala 2. miesto a  postup do celoštátneho kola.

             

            Našim študentom gratulujeme k výborným výsledkom. Ďakujeme!

             

          • Kvarta na Cosmos Discovery

          • Žiaci kvarty sa v pondelok, 3.4. 2023 zúčastnili na výstave Cosmos Discovery, po ktorej nasledovalo filmové predstavenie v Cinemacity Aupark.

          • Krajské kolo SOČ

          • V piatok, 31.3.2023 sa piati študenti nášho gymnázia z tretieho ročníka zúčastnili na krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti (známou pod skratkou SOČ). V rámci svojho voľného času vypracovali teoretickú a praktickú časť svojej práce na zaujímavé témy. Následne tieto práce úspešne odprezentovali a obhájili pred odbornou komisiou. 

            V kategórií chémia a potravinárstvo boli našimi zástupcami: Verena Pekárová (téma práce: Vplyv potravín na zmenu pH žalúdočnej kyseliny) a Alžbeta Čederlová (téma práce: Regulácia množstva cholesterolu v produktoch živočíšneho pôvodu). 

            V kategórií zdravotníctvo a farmakológia nás reprezetnovali žiaci: Kristián Mižialko (téma práce: Vplyv kapsaicínu na mikroorganizmy) a Erik Michalička (téma práce: Požívanie voľne dostupných návykových látok adolescentmi, postoje študentov a frekvencia konzumácie). 

            V kategórií informatika nás reprezentoval Benjamín Valo (téma práce: WinDOS X – operačný systém kombinujúci princípy systémov Windows®). 

            Všetci študenti dostali ocenenie úspešného riešiteľa od členov komisie a žiačka Verena Pekárová dokonca obsadila 2. miesto vo svojej kategórií, čím dostala možnosť postupu na celoslovenské kolo

            Všetkým študentom úprimne gratulujeme k dosiahnutým úspechom. Veríme, že skusenosti, ktoré v tejto súťaži nadobudli, im pomôžu v budúcom štúdiu na vysokých školách. 

             

          • Prijímacie konanie pre šk. rok 2023/24

          • Termín podania prihlášok do štvorročného i osemročného štúdia do 20. marca 2023

            Počet miest

            •  štvorročné štúdium 63
            •  osemročné štúdium 21        
            •   kritériá na prijatie uchádzačov na stránke školy v časti prijímacie konanie
          • Exkurzia na PřF MU v Brne

          • Autor: Mgr. Beatrica Rusnáková, Dis.art​​​​​

            Dňa 21.3.2023 sa naši študenti (prípadne seminaristi z chémie a účastníci chemickej olympiády, kat. B) zúčastnili exkurzie spojenej s prehliadkou laboratórií a laboratórnym cvičením na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Na laboratórnom cvičení si vyskúšali hydrotermálnu syntézu fluoreskujúcich uhlíkových kvantových častíc. Okrem zaujímavej prehliadky laboratórií a laboratórneho cvičenia videli aj veľmi zaujímavé pokusy s tekutým dusíkom.

          • ..... a tiekla krv .....

          • ​​​Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 21.3. sa skupina študentov a učiteľov zúčastnila na mobilnom odbere krvi v pobočke Slovenského Červeného kríža v Senici. Sme radi, že sa nám darí udržiavať túto dlhoročnú tradíciu na škole a pomáhame pri získavaní prvodarcov z radov študentov, i keď v minulosti bola ich ochota darovať krv oveľa vyššia ako dnes. Preto oceňujeme odhodlanie tých študentov, ktorí nabrali odvahu skúsiť to a tu sú ich pocity:

            Tým, že som bola prvodarca, tak som mala menšie obavy, ale je to dobrá skúsenosť a určite pôjdem znova. Myslím si, že je neuveriteľné, že týmto jednoduchým spôsobom pomôžeme druhým ľuďom, a pritom nič nestratíme. Keď darujete krv, zachránite životy ľudí a pre nich sa stanete hrdinom. Nikdy neviete, kedy sa môžete ocitnúť v takej situácii, keď ju budete potrebovať práve vy.“

            „Krv je nenahraditeľná tekutina, ktorá môže zachrániť život. U väčšiny prvodarcov vznikne krásny zvyk - návyk na opätovné darovanie krvi. A toto je presne aj môj prípad. Stačí sa odhodlať prvýkrát a potom to ide už tak samo. Keď som prehováral spolužiakov v triede, väčšina mi povedala, že sa boja ihly. To, že sa niekto bojí ihly, je podľa mňa len výhovorka. Bolesť z pichnutia ihly v porovnaní so záchranou života sa nedá porovnať. Preto by som chcel vyzvať všetkých mladých, ktorí môžu darovať krv a že zdravotný stav im to dovoľuje, aby sa nabudúce zapojili spolu s nami.“

            A tú sú darcovia: Marianna Hlavatá, Dominik Tokoš, Matúš Vašíček, Benjamín Valo a pp. Chlupík a Gergelová.

          • ZMUDRI U NÁS V ŠKOLE

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková

            Naša škola sa stala súčasťou rozvojového programu Zmudri do škôl. https://zmudri.sk/o-nas.

            22.3.2023 sa študenti 3. ročníka SVS zúčastnili dvojhodinového vzdelávania na tému Kritické myslenie s lektorkou Jankou Kostovčákovou.

            Tento čas trávili aktívne pri riešení rôznych úloh, ktoré by mali študentom pomôcť ľahšie sa zorientovať v spletitej sieti informácií na internete a nepodľahnúť hoaxom a konšpiračným teóriám.

            Niektorí študenti budú až do júna v programe pokračovať na hodinách SVS.

          • Okresné kolo Biologickej olympiády

          • Autor: Mgr. Elena Grečná

            Po minuloročnom úspechu v krajskom a okresnom kole biologickej olympiády sa opäť môžeme pochváliť 3. miestom v OK BiO. Študent Kvarty Rasťo Bederka si 14. februára zmeral sily so svojimi rovesníkmi v senickom okrese a ukázal svoje praktické zručnosti v laboratóriu a logike myslenia v teoretickej časti. Tesne za ním sa umiestnila terciánka Eliška Tršková, ktorá v konkurencii so staršími žiakmi obsadila 4. miesto. 

            Obom študentom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a verím, že ich záľuba v poznávaní prírody neopustí.

          • Umenie, kultúra a história v Senici

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V utorok 14. marca 2023 sa trieda 1.C zúčastnila exkurzie v rámci vyučovacieho predmetu Umenie a kultúra. Navštívili sme najprv Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici, kde sme mali možnosť vidieť aktuálnu výstavu neMOC dvoch súčasných slovenských maliarov Petra Decheťa a Romana Ďurčeka. Expozícia je venovaná téme moci, vládnutia a skúmania vzťahu predstaviteľov moci voči zvyšku spoločnosti. Študenti videli zaujímavé maľby a inštalácie, museli napríklad preskočiť kopu starého oblečenia, mohli si pozrieť pomaľované steny galérie a nakoniec aj sami prispeli k výstave pri tvorbe kresieb počas workshopu s galerijnou pedagogičkou Eliškou Šefčíkovou. Návštevu galérie sme ešte zavŕšili prehliadkou pivnice, v ktorej sme sa presvedčili o tom, že ľudia v minulosti boli naozaj menšieho vzrastu ako dnes. 

            Potom sme sa presunuli do Múzea Senica, kde je naša škola už pravidelným návštevníkom. Tu si študenti vypočuli výklad o histórii budovy úzko súvisiaci s históriou Senice, páčil sa im model mesta v podkroví múzea aj archeologická expozícia v jeho suteréne. Ďakujeme obom inštitúciám, určite ešte prídeme.

          • Lyžovačka na Táľoch

          • Žiaci Tercie, Kvarty a Kvinty si posledný turnus LVVK od 5.3.-10.3.2023 užili na Táľoch. Kurz sa vydaril, študenti predviedli výbornú lyžiarsku techniku a veľkú pochvalu si za slúžia aj lyžiari začiatočníci. 

             

            Tešíme sa na novú sezónu :)

             

            Pozdrav od prvej skupiny lyžiarskeho výcviku na Táľoch.

          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Autor: Mgr. Ľubica Sadloňová

            Vo štvrtok 16. februára 2023 sa po dvoch covidových rokoch  krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku konalo opäť prezenčne.

            V kategórii 2A (študenti 1. a 2. ročníka, kvinty a sexty) našu školu reprezentovala Adriana Grebáčová z 1. A. V silnej konkurencii obsadila 5. miesto,  čo vzhľadom na skutočnosť, že je ešte len prváčka, vôbec nie je zlý výsledok. Veď je 5. najlepšia v Trnavskom kraji!

            Adriane ďakujeme za odvahu a chuť reprezentovať našu školu.

          • MO SŠ chlapcov a dievčat vo florbale

          • ​​​​​​Autor: Mgr. Miroslav Madunický​​

            V stredu 15.2.2023 sa v mestskej športovej hale uskutočnili MO SŠ chlapcov a dievčat vo florbale s týmito výsledkami. Dievčatá skončili na druhom mieste a chlapci obsadili prvé miesto.

            Blahoželáme. 

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 2022/2023

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            10. februára 2023 sa uskutočnilo v Trnave krajské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Naši dvaja študenti, Lejla Kočíšková (1. B) a Erik Michalička (3. B), obstáli v nemalej konkurencii dobre. Erik sa umiestnil na 3. mieste v kategórii A. Za vzornú reprezentáciu ďakujeme a prajeme ešte veľa úspechov.

          • Bronzová medaila z finálového kola celoštátnej Stredoškolskej ligy Ultimate Frisbee

          • Autor: Katarína Poláková, Sexta

            🥏10. 2. 2023 sa v Žiline konalo finálové kolo celoštátnej Stredoškolskej ligy Ultimate Frisbee. Išlo o turnaj, kde si študenti z tried 3.B, 2.C, 1.C, Sexty a Septimy tvoriaci tím SENGYM mohli zmerať sily so žiakmi zo škôl z celého Slovenska. Po fyzicky náročných a vyrovnaných zápasoch sa nám nakoniec podarilo obsadiť krásne 🥉miesto a v Spirit of the Game 🥇miesto.