• Krajské kolo SOČ

          • V piatok, 31.3.2023 sa piati študenti nášho gymnázia z tretieho ročníka zúčastnili na krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti (známou pod skratkou SOČ). V rámci svojho voľného času vypracovali teoretickú a praktickú časť svojej práce na zaujímavé témy. Následne tieto práce úspešne odprezentovali a obhájili pred odbornou komisiou. 

            V kategórií chémia a potravinárstvo boli našimi zástupcami: Verena Pekárová (téma práce: Vplyv potravín na zmenu pH žalúdočnej kyseliny) a Alžbeta Čederlová (téma práce: Regulácia množstva cholesterolu v produktoch živočíšneho pôvodu). 

            V kategórií zdravotníctvo a farmakológia nás reprezetnovali žiaci: Kristián Mižialko (téma práce: Vplyv kapsaicínu na mikroorganizmy) a Erik Michalička (téma práce: Požívanie voľne dostupných návykových látok adolescentmi, postoje študentov a frekvencia konzumácie). 

            V kategórií informatika nás reprezentoval Benjamín Valo (téma práce: WinDOS X – operačný systém kombinujúci princípy systémov Windows®). 

            Všetci študenti dostali ocenenie úspešného riešiteľa od členov komisie a žiačka Verena Pekárová dokonca obsadila 2. miesto vo svojej kategórií, čím dostala možnosť postupu na celoslovenské kolo

            Všetkým študentom úprimne gratulujeme k dosiahnutým úspechom. Veríme, že skusenosti, ktoré v tejto súťaži nadobudli, im pomôžu v budúcom štúdiu na vysokých školách. 

             

          • Prijímacie konanie pre šk. rok 2023/24

          • Termín podania prihlášok do štvorročného i osemročného štúdia do 20. marca 2023

            Počet miest

            •  štvorročné štúdium 63
            •  osemročné štúdium 21        
            •   kritériá na prijatie uchádzačov na stránke školy v časti prijímacie konanie
          • Exkurzia na PřF MU v Brne

          • Autor: Mgr. Beatrica Rusnáková, Dis.art​​​​​

            Dňa 21.3.2023 sa naši študenti (prípadne seminaristi z chémie a účastníci chemickej olympiády, kat. B) zúčastnili exkurzie spojenej s prehliadkou laboratórií a laboratórnym cvičením na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Na laboratórnom cvičení si vyskúšali hydrotermálnu syntézu fluoreskujúcich uhlíkových kvantových častíc. Okrem zaujímavej prehliadky laboratórií a laboratórneho cvičenia videli aj veľmi zaujímavé pokusy s tekutým dusíkom.

          • ..... a tiekla krv .....

          • ​​​Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 21.3. sa skupina študentov a učiteľov zúčastnila na mobilnom odbere krvi v pobočke Slovenského Červeného kríža v Senici. Sme radi, že sa nám darí udržiavať túto dlhoročnú tradíciu na škole a pomáhame pri získavaní prvodarcov z radov študentov, i keď v minulosti bola ich ochota darovať krv oveľa vyššia ako dnes. Preto oceňujeme odhodlanie tých študentov, ktorí nabrali odvahu skúsiť to a tu sú ich pocity:

            Tým, že som bola prvodarca, tak som mala menšie obavy, ale je to dobrá skúsenosť a určite pôjdem znova. Myslím si, že je neuveriteľné, že týmto jednoduchým spôsobom pomôžeme druhým ľuďom, a pritom nič nestratíme. Keď darujete krv, zachránite životy ľudí a pre nich sa stanete hrdinom. Nikdy neviete, kedy sa môžete ocitnúť v takej situácii, keď ju budete potrebovať práve vy.“

            „Krv je nenahraditeľná tekutina, ktorá môže zachrániť život. U väčšiny prvodarcov vznikne krásny zvyk - návyk na opätovné darovanie krvi. A toto je presne aj môj prípad. Stačí sa odhodlať prvýkrát a potom to ide už tak samo. Keď som prehováral spolužiakov v triede, väčšina mi povedala, že sa boja ihly. To, že sa niekto bojí ihly, je podľa mňa len výhovorka. Bolesť z pichnutia ihly v porovnaní so záchranou života sa nedá porovnať. Preto by som chcel vyzvať všetkých mladých, ktorí môžu darovať krv a že zdravotný stav im to dovoľuje, aby sa nabudúce zapojili spolu s nami.“

            A tú sú darcovia: Marianna Hlavatá, Dominik Tokoš, Matúš Vašíček, Benjamín Valo a pp. Chlupík a Gergelová.

          • ZMUDRI U NÁS V ŠKOLE

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková

            Naša škola sa stala súčasťou rozvojového programu Zmudri do škôl. https://zmudri.sk/o-nas.

            22.3.2023 sa študenti 3. ročníka SVS zúčastnili dvojhodinového vzdelávania na tému Kritické myslenie s lektorkou Jankou Kostovčákovou.

            Tento čas trávili aktívne pri riešení rôznych úloh, ktoré by mali študentom pomôcť ľahšie sa zorientovať v spletitej sieti informácií na internete a nepodľahnúť hoaxom a konšpiračným teóriám.

            Niektorí študenti budú až do júna v programe pokračovať na hodinách SVS.

          • Okresné kolo Biologickej olympiády

          • Autor: Mgr. Elena Grečná

            Po minuloročnom úspechu v krajskom a okresnom kole biologickej olympiády sa opäť môžeme pochváliť 3. miestom v OK BiO. Študent Kvarty Rasťo Bederka si 14. februára zmeral sily so svojimi rovesníkmi v senickom okrese a ukázal svoje praktické zručnosti v laboratóriu a logike myslenia v teoretickej časti. Tesne za ním sa umiestnila terciánka Eliška Tršková, ktorá v konkurencii so staršími žiakmi obsadila 4. miesto. 

            Obom študentom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a verím, že ich záľuba v poznávaní prírody neopustí.

          • Umenie, kultúra a história v Senici

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V utorok 14. marca 2023 sa trieda 1.C zúčastnila exkurzie v rámci vyučovacieho predmetu Umenie a kultúra. Navštívili sme najprv Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici, kde sme mali možnosť vidieť aktuálnu výstavu neMOC dvoch súčasných slovenských maliarov Petra Decheťa a Romana Ďurčeka. Expozícia je venovaná téme moci, vládnutia a skúmania vzťahu predstaviteľov moci voči zvyšku spoločnosti. Študenti videli zaujímavé maľby a inštalácie, museli napríklad preskočiť kopu starého oblečenia, mohli si pozrieť pomaľované steny galérie a nakoniec aj sami prispeli k výstave pri tvorbe kresieb počas workshopu s galerijnou pedagogičkou Eliškou Šefčíkovou. Návštevu galérie sme ešte zavŕšili prehliadkou pivnice, v ktorej sme sa presvedčili o tom, že ľudia v minulosti boli naozaj menšieho vzrastu ako dnes. 

            Potom sme sa presunuli do Múzea Senica, kde je naša škola už pravidelným návštevníkom. Tu si študenti vypočuli výklad o histórii budovy úzko súvisiaci s históriou Senice, páčil sa im model mesta v podkroví múzea aj archeologická expozícia v jeho suteréne. Ďakujeme obom inštitúciám, určite ešte prídeme.

          • Lyžovačka na Táľoch

          • Žiaci Tercie, Kvarty a Kvinty si posledný turnus LVVK od 5.3.-10.3.2023 užili na Táľoch. Kurz sa vydaril, študenti predviedli výbornú lyžiarsku techniku a veľkú pochvalu si za slúžia aj lyžiari začiatočníci. 

             

            Tešíme sa na novú sezónu :)

             

            Pozdrav od prvej skupiny lyžiarskeho výcviku na Táľoch.

          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Autor: Mgr. Ľubica Sadloňová

            Vo štvrtok 16. februára 2023 sa po dvoch covidových rokoch  krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku konalo opäť prezenčne.

            V kategórii 2A (študenti 1. a 2. ročníka, kvinty a sexty) našu školu reprezentovala Adriana Grebáčová z 1. A. V silnej konkurencii obsadila 5. miesto,  čo vzhľadom na skutočnosť, že je ešte len prváčka, vôbec nie je zlý výsledok. Veď je 5. najlepšia v Trnavskom kraji!

            Adriane ďakujeme za odvahu a chuť reprezentovať našu školu.

          • MO SŠ chlapcov a dievčat vo florbale

          • ​​​​​​Autor: Mgr. Miroslav Madunický​​

            V stredu 15.2.2023 sa v mestskej športovej hale uskutočnili MO SŠ chlapcov a dievčat vo florbale s týmito výsledkami. Dievčatá skončili na druhom mieste a chlapci obsadili prvé miesto.

            Blahoželáme. 

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 2022/2023

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            10. februára 2023 sa uskutočnilo v Trnave krajské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Naši dvaja študenti, Lejla Kočíšková (1. B) a Erik Michalička (3. B), obstáli v nemalej konkurencii dobre. Erik sa umiestnil na 3. mieste v kategórii A. Za vzornú reprezentáciu ďakujeme a prajeme ešte veľa úspechov.

          • Bronzová medaila z finálového kola celoštátnej Stredoškolskej ligy Ultimate Frisbee

          • Autor: Katarína Poláková, Sexta

            🥏10. 2. 2023 sa v Žiline konalo finálové kolo celoštátnej Stredoškolskej ligy Ultimate Frisbee. Išlo o turnaj, kde si študenti z tried 3.B, 2.C, 1.C, Sexty a Septimy tvoriaci tím SENGYM mohli zmerať sily so žiakmi zo škôl z celého Slovenska. Po fyzicky náročných a vyrovnaných zápasoch sa nám nakoniec podarilo obsadiť krásne 🥉miesto a v Spirit of the Game 🥇miesto.

          • Úspechy v Dejepisnej olympiáde

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

                 8. februára 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády, v ktorom súťažili štyria študenti  nášho gymnázia. Všetci získali medailové umiestnenie.

                Prvé miesto v kategórii E vybojoval Oliver Tóth (sekunda), striebornú a bronzovú medailu dosiahli Alexandra Hamerlíková a Eliška Tršková (tercia) v kategórii D. Tretie miesto v kategórii C získal aj Ondrej Hajduk (kvarta).

                   V krajskom kole naše gymnázium bude reprezentovať Oliver Tóth a Alexandra Hamerlíková.

                   Gratulujeme, ďakujeme za reprezentáciu školy, za čas a úsilie, lebo v tomto ročníku súťažiaci čelili extrémne náročnej výzve v monotematickej časti: vývoj techniky a technológie od staroveku dodnes.

          • Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku v školskom roku 2022/23

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Po dvoch dištančných ročníkoch sa dňa 6. februára 2023 uskutočnilo krajské kolo 32. ročníka Olympiády vo francúzskom jazyku opäť prezenčnou formou v Trnave. Za našu školu súťažili v tomto školskom roku traja študenti a svojimi výsledkami nás veľmi potešili.

            Najúspešnejší bol Lukáš Trup z 1.A, ktorý sa vo frankofónnej kategórii 1C pri svojej premiérovej účasti umiestnil na krásnom 2. mieste a ukázal, že má veľký potenciál. Blahoželáme!

            Simona Parízková z 2.A (kategória 2A) a Ema Poláková z 3.B (kategória 2B) sa odvážne zhostili súboja so študentami prevažne z osemročných gymnázií Trnavského kraja a obsadili pekné 4.5. miesto.

            Srdečne všetkým trom blahoželáme, ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a prajeme veľa elánu do ďalšieho štúdia tohto krásneho jazyka.

             

            FÉLICITATIONS ET MERCI MILLE FOIS!

          • Záhorská knižnica v Senici

          • oznamuje všetkým študentom, že vo februári môžu získať čitateľský preukaz zadarmo. Neváhajte a využite túto možnosť. 

          • MO stredných škôl v stolnom tenise

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dnes 8.2.2023 sa uskutočnili MO stredných škôl v stolnom tenise na OA v Senici. Naše dievčatá (Magdaléna Zelenková a Katarína Poláková zo Sexty, Elena Bátorová, II.B)  a chlapci  (Dominik Machata a Leon Bátora z II.B, Jaro Černek a Martin Kalný zo Sexta) obsadili pekné druhé miesta vo svojej kategórii. Blahoželáme. :)

          • 10. ročník školského šachového turnaja

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

                        3. februára 2023 sa uskutočnil už desiaty (jubilejný) ročník školského šachového turnaja za   účasti 24 šachistov (hralo sa súčasne na 12 šachovniciach). Po dvoch rokoch zapríčinených pandémiou sa zorganizoval turnaj v novom termíne po skončení prvého polroka. Už tradične mal dobrú úroveň, zúčastnili sa ho registrovaní hráči, ale i veľký počet nováčikov, ktorí hrajú   s použitím šachových hodín iba sporadicky. Hralo sa švajčiarskym systémom na sedem kôl za odborného dohľadu medzinárodného rozhodcu a zároveň bývalého študenta našej školy Rastislava Diviaka. Víťazom turnaja sa stal Jakub Úlehla z 3. A, na 2. mieste skončil Peter Otépka z tercie, na bronzovom stupni sa umiestnil Jaroslav Podmajerský zo 4. B. Za najväčší pokrok v šachovej hre bol ocenený Samuel Pavlík z kvinty.  Poďakovanie za účasť si určite zaslúži aj Carmen Klimková z kvinty, ktorá ako jediná na turnaji reprezentovala dievčatá.

            Všetkým zúčastneným žiakom želám veľa radosti pri ďalšom hraní a verím, že svoje schopnosti budú ešte zlepšovať.

          • Na západe nič nové, divadlo Ludus

          • Autor: Petra Simonová, Septima 

            Prvého februára sa triedy septima a 3.B zúčastnili divadelného spracovania expresionistického vojnového románu autora Erich Maria Remarquea ,,Na západe nič nové''. Predstavenie divadla Ludus si žiaci pozreli v Štúdiu L+S v Bratislave.
            Inscenácia sleduje život a zážitky štyroch devätnásťročných chlapcov bojujúcich na západnom fronte v prvej svetovej vojne.
            Po skončení predstavenia sa diváci stali súčasťou krátkej diskusie na tému nadväzujúcu na Remarquovo dielo, ktorého posolstvo i dnes rezonuje v mnohých divákoch a čitateľoch.

             

            zdroj foto: https://ludusdivadlo.sk/