• Exkurzia na PřF MU v Brne

          • Autor: Mgr. Beatrica Rusnáková, Dis.art​​​​​

            Dňa 21.3.2023 sa naši študenti (prípadne seminaristi z chémie a účastníci chemickej olympiády, kat. B) zúčastnili exkurzie spojenej s prehliadkou laboratórií a laboratórnym cvičením na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Na laboratórnom cvičení si vyskúšali hydrotermálnu syntézu fluoreskujúcich uhlíkových kvantových častíc. Okrem zaujímavej prehliadky laboratórií a laboratórneho cvičenia videli aj veľmi zaujímavé pokusy s tekutým dusíkom.

          • ..... a tiekla krv .....

          • ​​​Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 21.3. sa skupina študentov a učiteľov zúčastnila na mobilnom odbere krvi v pobočke Slovenského Červeného kríža v Senici. Sme radi, že sa nám darí udržiavať túto dlhoročnú tradíciu na škole a pomáhame pri získavaní prvodarcov z radov študentov, i keď v minulosti bola ich ochota darovať krv oveľa vyššia ako dnes. Preto oceňujeme odhodlanie tých študentov, ktorí nabrali odvahu skúsiť to a tu sú ich pocity:

            Tým, že som bola prvodarca, tak som mala menšie obavy, ale je to dobrá skúsenosť a určite pôjdem znova. Myslím si, že je neuveriteľné, že týmto jednoduchým spôsobom pomôžeme druhým ľuďom, a pritom nič nestratíme. Keď darujete krv, zachránite životy ľudí a pre nich sa stanete hrdinom. Nikdy neviete, kedy sa môžete ocitnúť v takej situácii, keď ju budete potrebovať práve vy.“

            „Krv je nenahraditeľná tekutina, ktorá môže zachrániť život. U väčšiny prvodarcov vznikne krásny zvyk - návyk na opätovné darovanie krvi. A toto je presne aj môj prípad. Stačí sa odhodlať prvýkrát a potom to ide už tak samo. Keď som prehováral spolužiakov v triede, väčšina mi povedala, že sa boja ihly. To, že sa niekto bojí ihly, je podľa mňa len výhovorka. Bolesť z pichnutia ihly v porovnaní so záchranou života sa nedá porovnať. Preto by som chcel vyzvať všetkých mladých, ktorí môžu darovať krv a že zdravotný stav im to dovoľuje, aby sa nabudúce zapojili spolu s nami.“

            A tú sú darcovia: Marianna Hlavatá, Dominik Tokoš, Matúš Vašíček, Benjamín Valo a pp. Chlupík a Gergelová.

          • ZMUDRI U NÁS V ŠKOLE

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková

            Naša škola sa stala súčasťou rozvojového programu Zmudri do škôl. https://zmudri.sk/o-nas.

            22.3.2023 sa študenti 3. ročníka SVS zúčastnili dvojhodinového vzdelávania na tému Kritické myslenie s lektorkou Jankou Kostovčákovou.

            Tento čas trávili aktívne pri riešení rôznych úloh, ktoré by mali študentom pomôcť ľahšie sa zorientovať v spletitej sieti informácií na internete a nepodľahnúť hoaxom a konšpiračným teóriám.

            Niektorí študenti budú až do júna v programe pokračovať na hodinách SVS.

          • Okresné kolo Biologickej olympiády

          • Autor: Mgr. Elena Grečná

            Po minuloročnom úspechu v krajskom a okresnom kole biologickej olympiády sa opäť môžeme pochváliť 3. miestom v OK BiO. Študent Kvarty Rasťo Bederka si 14. februára zmeral sily so svojimi rovesníkmi v senickom okrese a ukázal svoje praktické zručnosti v laboratóriu a logike myslenia v teoretickej časti. Tesne za ním sa umiestnila terciánka Eliška Tršková, ktorá v konkurencii so staršími žiakmi obsadila 4. miesto. 

            Obom študentom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a verím, že ich záľuba v poznávaní prírody neopustí.

          • Umenie, kultúra a história v Senici

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V utorok 14. marca 2023 sa trieda 1.C zúčastnila exkurzie v rámci vyučovacieho predmetu Umenie a kultúra. Navštívili sme najprv Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici, kde sme mali možnosť vidieť aktuálnu výstavu neMOC dvoch súčasných slovenských maliarov Petra Decheťa a Romana Ďurčeka. Expozícia je venovaná téme moci, vládnutia a skúmania vzťahu predstaviteľov moci voči zvyšku spoločnosti. Študenti videli zaujímavé maľby a inštalácie, museli napríklad preskočiť kopu starého oblečenia, mohli si pozrieť pomaľované steny galérie a nakoniec aj sami prispeli k výstave pri tvorbe kresieb počas workshopu s galerijnou pedagogičkou Eliškou Šefčíkovou. Návštevu galérie sme ešte zavŕšili prehliadkou pivnice, v ktorej sme sa presvedčili o tom, že ľudia v minulosti boli naozaj menšieho vzrastu ako dnes. 

            Potom sme sa presunuli do Múzea Senica, kde je naša škola už pravidelným návštevníkom. Tu si študenti vypočuli výklad o histórii budovy úzko súvisiaci s históriou Senice, páčil sa im model mesta v podkroví múzea aj archeologická expozícia v jeho suteréne. Ďakujeme obom inštitúciám, určite ešte prídeme.

          • Lyžovačka na Táľoch

          • Žiaci Tercie, Kvarty a Kvinty si posledný turnus LVVK od 5.3.-10.3.2023 užili na Táľoch. Kurz sa vydaril, študenti predviedli výbornú lyžiarsku techniku a veľkú pochvalu si za slúžia aj lyžiari začiatočníci. 

             

            Tešíme sa na novú sezónu :)

             

            Pozdrav od prvej skupiny lyžiarskeho výcviku na Táľoch.