• Fyzikálne laboratórium u vás doma.

          • Autor: Mgr. Zuzana Hercogová

            Chcete si spestriť domáce vyučovanie? Inšpirujte sa malou terciánkou Adélkou Danišovou, ktorá takto kreatívne pristupuje k zadaniam z fyziky.

            ​​​​​​​

            FYZIKÁLNE POKUSY – ADELA DANIŠOVÁ

            TLAK V KVAPALINÁCH POKUSY – ADELA DANIŠOVÁ

          • Súťažíme aj počas karantény

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Tohtoročná jar sa síce nesie v znamení pandémie koronavírusu, viacerí naši študenti však neupadli do letargie a aktívne sa zapojili do súťaží na krajskej úrovni, aj keď tentokrát „iba“ dištančnou formou.

            Dlhoročnú tradíciu má stredoškolská odborná činnosť (SOČ), v ktorej sa v ostatných rokoch viac angažovali stredné odborné školy, ale svoje vedomosti a zručnosti v nej môžu predviesť aj gymnazisti. Výbornou správou pre našu školu je úspešná účasť Adama Pipíšku (septima), ktorý v KK SOČ obsadil 3. miesto v odbore Chémia a potravinárstvo s prácou Využitie poznatkov o spektrách vo vyučovaní chémie. Práca sa môže uplatniť ako didaktický materiál pre študentov i učiteľov fyziky a chémie rozširujúci základné učivo o moderné metódy získavania informácií o chemických prvkoch a zlúčeninách. Potešiteľné je, že Adam plánuje v práci pokračovať a určite mu budeme o rok držať palce.

            Študenti našej školy sa zúčastňujú aj astronomických súťaží, pre mnohých je vzorom naša absolventka Janka Švrčková, ktorá úspešne študuje fyziku na MFF KU v Prahe. Je zaujímavé, že hoci na prvý pohľad ide o vednú disciplínu fascinujúcu najmä chlapcov, v našich končinách sa v nej lepšie presadzujú dievčatá. V tomto školskom roku to potvrdila Tamara Ambrová (2. A), ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou 3. kategórie súťaže Čo vieš o hviezdach. Okrem nej sa dištančnej formy KK ČVOH zúčastnili aj Beáta Bačovská (1. B, 3. kat.) a sekundáni Matúš ŽúrekMatej Brezovský (2. kat.).

            Adamovi a Tamare blahoželáme k dosiahnutym úspechom a ďalším ďakujeme za reprezentáciu a ochotu vzdelávať sa i nad rámec školských osnov.

          • Krajské kolo Geografickej olympiády

          • Autor: Mgr. Ľ. Staňo

            Geografická olympiáda ako jedna z mála predmetových súťaži v tomto náročnom období uskutočnila krajské kolo pre stredoškolákov dištančnou formou. Zúčastnili sa ho i študenti našej školy a úspešne ju reprezentovali. Andrej Búran (Oktáva) v kategórii Z (riešenie testu) a Tomáš Jančí (3. B) v kategórii B (projekt a riešenie testu) postúpili do celoslovenského kola, úspešnom riešiteľkou bola v kategórii Z aj  Valéria Mrázová z  3. A.     Slovenské kolo sa bude realizovať koncom apríla tiež online. Andrejovi a Tomášovi želáme veľa úspechov.