• Biologická olympiáda 2024

          • Autor: Mgr. Elena Grečná

            V tomto školskom roku boli naši študenti aktívni v 3 kategóriách biologickej olympiády, ale postupové miesta sme získali iba v jednej z nich. 

            Úspešné boli žiačky kvarty, ktoré súťažili v kategórii C v teoreticko-praktickej časti BIO:

            Saška Hamerlíková sa umiestnila v OK na 1. mieste a Lenka Králičková na 2. mieste.

            Obe študentky postúpili do krajského kola BIO, ktoré sa konalo 18. 3. 2024 v Trnave. Výsledky potvrdili, že vedomosti i praktické zručnosti našich študentiek sú na veľmi dobrej úrovni. Saška Hamerlíková skončila ako druhá a do víťazstva tohto kola jej chýbalo iba 1,5 bodu. Získala tak postupové miesto, ale bohužiaľ v tejto kategórii končí súťaž krajským kolom. Lenka Králičková bola  úspešnou riešiteľkou  KK biologickej olympiády

            Aj v kategórii A  v teoreticko-praktickej časti sme mali úspešného riešiteľa v KK. Stal sa ním Benjamín Valo, študent 4.A triedy, ktorý v predchádzajúcich  ročníkoch BIO postúpil až do celoštátneho kola.

            Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme za reprezentáciu školy, Saške blahoželáme k úspechu a veríme, že i v ďalších ročníkoch BIO sa objavia mená našich študentov na popredných miestach.

             

          • Ďalší úspech nášho mladého astronóma

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Ako sme už prednedávnom informovali, po našej absolventke Janke Švrčkovej, ktorá už ukončila magisterský stupeň vysokoškolského štúdia, prebral štafetu premianta astronomických súťaží Marek Baňárek (2. B). Po úspechu v Astronomickej olympiáde a postupe na IOAA nesklamal ani v celoštátnom kole vedomostnej súťaže Čo vieš o hviezdach. Finále sa uskutočnilo vo štvrtok 13. júna 2024 v Prešove a náš reprezentant získal 2. miesto so stratou iba jediného bodu voči víťazovi. Marekovi srdečne blahoželáme a prajeme úspešnú prípravu na IOAA.

          • IQ olympiáda celoslovenské kolo

          • Autor: Mgr. Gabriela Vilímová

            Ako som Vás informovala,  do IQ olympiády sa zapojilo niekoľko šikovných a bystrých žiakov našej školy. Tento školský rok však bol výnimočný, pretože Janka Tománková (Tercia) sa zo školského kola cez regionálne kolo prepracovala až na celoslovenské kolo, ktoré sa konalo 3. 6. 2024 v Levoči pod záštitou pani prezidentky Zuzany Čaputovej. IQ olympiáda je súťaž, ktorá preveruje najmä schopnosť logicky uvažovať. Tento rok sa Janke nepodarilo dostať do prvej desiatky, ale už sa teší na ďalší rok, kedy si môže opäť preveriť svoje logické uvažovanie.

            Janke gratulujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

             

            Upútavku zo súťaže si môžete pozrieť na:

            https://tvnoviny.sk/archiv/91-televizne-noviny/reportaze/95132-olympiada-malych-geniov​​​​​​​

          • Ako si počínali naši chemici?

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Školský rok 2023/24 sa nezadržateľne blíži do finále a tak sa môžeme na chvíľu zastaviť a vykonať krátku bilanciu dosiahnutých úspechov.

            Chémia síce nepatrí medzi najobľúbenejšie predmety našich študentov, mnohí z nich však postupne objavia jej skrytú krásu a vyberú si ju ako maturitný predmet alebo sa zapoja do rôznych súťaží s chemickým zameraním. Ani v končiacom školskom roku tomu nebolo inak; 26 štvrtákov z chémie maturovalo (čo je mimochodom 31% z celkového počtu), 12 študentov riešilo ChO, 4 sa pustili do práce v rámci SOČ a 8 sa zúčastnili Chemického náboja.

            Chemická olympiáda oslavuje v tomto období významné jubileum - 60. výročie svojho vzniku. Svojim malým podielom pripseli k oslave jej narodenín aj naši študenti. V najvyššej kategórii A sme síce svojich zástupcov nemali, v nižších vekových skupinách sme však zabojovali a získali tri posty úspešných riešiteľov krajských kôl.

            Do školského kola kategórie B (2. ročník, sexta) sa zapojilo až 9 študentov; dvaja z nich - Michal Fischer (2. C) a Alexandra Fábiková  (2. B) postúpili do krajského kola v Trnave. Tu si zmerali svoje sily spolu s ďalšími 22 účastníkmi, pričom Michal sa stal úspešným riešiteľom a Saške unikla táto méta iba o 1 bod.

            V kategórii C (1. ročník, kvinta) sa školského kola zúčastnili traja študenti, do krajského kola postúpili Damián Dujsík (1. B) a Gabriel Pribila (kvinta). Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi a Damián obsadil vynikajúce 3. miesto.

            Všetkým účastníkom chemických súťaží chcem touto formou poďakovať za reprezentáciu, vďaka patrí i všetkým vyučujúcim chémie, ktorí k tejto pozitívnej bilancii významnou mierou prispeli.