• Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Autor: Mgr. Ľubica Sadloňová

            Na konci novembra sa u nás už tradične koná školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy si zanietení angličtinári zmerali sily v gramatike, slovnej zásobe, čítaní a počúvaní s porozumením, ale i v ústnom prejave.

            Veľmi nás teší, že medzi súťažiacimi sa okrem starých harcovníkov objavili aj nové mená a tváre. Pripravili sme pre nich naozaj náročné úlohy, s ktorými sa statočne popasovali. Musíme konštatovať, že úroveň ich vedomostí a komunikačných zručností sa z roka na rok zvyšuje.

            Nesúťažilo sa len o knižné a vecné ceny, ale najmä o postup do okresného kola, kde budú našu školu reprezentovať víťazi jednotlivých kategórií. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.  

            Výsledky:

            kategória 1A (príma - kvarta)

            1. miesto: Nina Vitteková - Se
            2. miesto: Patrik Hudák - Pr
            3. miesto: Barbora Konopová - Se, Barbora Sandtner - Pr

            kategória 1B (tercia - kvarta)

            1. miesto: Erik Lukáš Slovák - Te
            2. miesto: Lucia Wallnerová - Te
            3. miesto: Sofia Štofanová - Te

            kategória 2A (1., 2. ročník, kvinta, sexta)

            1. miesto: Barbora Ravasová - I.C
            2. miesto: Pia Luisa Ercolano - Sx
            3. miesto: Tatiana Rechtoríková - I.A

            kategória 2B (3., 4. ročník, septima, oktáva)

            1. miesto: Verena Pekarová - IV.B
            2.  miesto: Monika Kaňová - Sp
            3. miesto: Martin Kalný - Sp
          • FYZIKÁLNY NÁBOJ A NÁBOJ JUNIOR

          • Aj tento školský rok sme sa na jeseň zúčastnili medzinárodnej fyzikálnej súťaže Náboj v Bratislave, presne 3.11.2023 a Náboj Junior v Hlohovci dňa 24.11.2023. V Bratislave za nás bojovali dve družstvá, starší v zložení Jakub Fischer, Richard Jačanin, Miroslav  Polák, Ema Chovancová a Oliver Pribila obsadili 30. miesto z 55 družstiev na Slovensku a 99. miesto v medzinárodnom meradle zo 162 družstiev. Mladší boli na 37. mieste z 52 družstiev na Slovensku a v medzinárodnom meradle na 87. mieste zo 118 družstiev a to v zložení Carmen Klimková, Michal Fischer, Peter Dojčanský, Marek Baňárek a Gabriel Pribila. Sú to úžasné umiestnenia v takej náročnej súťaži a pri takej silnej konkurencii. Tento rok sa zúčastnili aj študenti z Česka, Španielska, Maďarska, Poľska, Belgicka, Chorvátska a Holandska. Aj naši kvartáni a terciáni bojovali v Hlohovci a riešili náročné matematické a fyzikálne úlohy. Kvartánom v zložení Alexandra Hamerlíková, Nina Kečkéšová, Juraj Oslej, Peter Otépka sa podarilo umiestniť na krásnom 3. mieste v Hlohovci, na Slovensku 57. zo 482, a medzinárodne 195. miesto z 1797 družstiev.  Terciáni Natália Čomajová, Júia Chropúvková, Jana Tománková a Filip Škodáček obsadili 6. miesto, na Slovensku 132. miesto a medzinárodne 387. Zase rozhodovali stotiny sekundy a to doslova. Získali však veľmi obohacujúcu skúsenosť a všetkým sa súťaž nadmieru páčila. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy.

          • Majstrovstvá ZŠ a SŠ v rapid šachu

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

                   Aj tento školský rok sa študenti našej školy zapojili do postupovej súťaže v zrýchlenom šachu (Peter Otépka z kvarty, Marek Oslej a Richard Kečkéš z kvinty, Ondrej Cibula z 3. C, Samuel Pavlík, Matúš Žúrek a Carmen Klimková zo sexty a Jakub Úlehla zo 4. A).

            Cez okresné kolo sa do krajského prebojovali študenti kvinty – M. Oslej (2. miesto) a R. Kečkéš  (4. miesto). Richard v krajskom kole nahradil J. Úlehlu, ktorý okresné kolo vyhral, ale žiaľ sa nemohol zúčastniť vyššieho kola. V krajskom kole bol úspešnejší M. Oslej, ktorý obsadil 5. miesto. Je to škoda, pretože ešte dve kolá pred koncom viedol, ale záver turnaja mu nevyšiel.

            Ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu školy a všetkých priaznivcov a zároveň hráčov šachu pozývame na tradičný už 11. ročník Vianočného turnaja o titul najlepšieho šachistu Gymnázia L. Novomeského v Senici.

          • ZLATÉ MEDAILY

          • z Finálového kola celoštátnej Stredoškolskej ligy Ultimate Frisbee (indoor) pre školský rok 2023/24

            Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Konečne sa to podarilo! Náš frisbee tím SENGYM v zložení Ondrej Cibula (III.C), Katarína Poláková (Septima), Peter Bederka (Oktáva), Alžbeta Čederlová, Anton Čederle, Erik Michalička a Branislav Gajdoš (všetci IV.B) sa dňa 1. 12. 2023 zúčastnil halového finále Stredoškolskej ligy Ultimate Frisbee, vyhral všetky zápasy a stal sa tak celkovým víťazom!

             

            Finálové kolo sa konalo v Športovej hale mesta Žilina. Organizátorom bola Stredoškolská liga Ultimate Frisbee spolu so Slovenskou asociáciou Frisbee. Bolo to veľmi priateľské, napínavé a intenzívne športové podujatie, kde si hráči mohli porovnať a vymeniť svoje skúsenosti so svojimi rovesníkmi z ostatných škôl z celého Slovenska.

             

            Naši „sengymáci“ si tento deň užili naplno a vo vynikajúcej nálade. Svedčí o tom aj fakt, že medzi zápasmi stihli svoju prvú tohtoročnú guľovačku aj stavanie snehuliaka!  😊

             

            Medailistom blahoželáme a tešíme sa na ďalšie priateľské zápasy.