• Gymnázium opäť najlepšou školou eseje

          • ​​​​Autor: Mgr. Marianna Nahirnyak

            Slovenské literárne centrum v tomto roku vypísalo 13.-krát literárnu súťaž Esej Jána Johanidesa, ktorá je určená stredoškolákom z celého Slovenska. Študenti mali možnosť výberu z troch tém. Prvá z nich –  ,,Býva takmer pravidlom, že dostaneme odpovede na otázky, keď ich najmenej očakávame. zaujala Katarínu Belicovú z kvinty. Druhá téma ,,Dom už spal, keď som sa ocitol v jednom z jeho sŕdc. –inšpirovala Zuzanu Hurbaničovú zo septimy a tretia Hľadali ste v sebe nejaký pevný bod, ale objavili ste ľudí s rôznymi povahami a názormi. – oslovila Andreu Tomekovú zo sexty. Práce, ktoré mali uvedené ako motto jednu z Johanidesových myšlienok sa mohli umiestniť na prvých troch miestach alebo získať ocenenie v rámci svojej témy. Naše študentky získali prémie za spracovanie uvedených myšlienok z celkového množstva 61 súťažných príspevkov. Keďže 22 zúčastnených prác pochádzalo z našej ,,autorskej dielne“, najviac od žiakov septimy a 3.B, dostali sme (už druhýkrát) titul Najlepšia škola Eseje Jána Johanidesa.

            26. apríla 2023 prebehlo online stretnutie súťažiacich a ich pedagógov, počas ktorého si mali možnosť vypočuť posudky ocenených prác od poetky, esejistky Dany Podrackej, prozaičky, scenáristky Dominiky Madro a recenzentky, editorky Alexandry Jurišovej. Pre väčšinu zúčastnených študentov bol workshop omnoho významnejším darčekom, ako diplomy a štedré ceny, ktoré im SLC neskôr poslalo, pretože pani posudzovateľky preukázali mimoriadne porozumenie talentom a mysleniu mladých ľudí, povzbudili ich na ceste literárnej tvorivosti a osobnostného rastu.

            Víťazné práce si môžete prečítať na: https://www.litcentrum.sk/.  

          • Naši mladí astronómovia súťažili

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Naše gymnázium je jednou z mála stredných škôl v Trnavskom kraji, kde už niekoľko rokov funguje astronomický krúžok. Viacerí z jeho bývalých členov reprezentovali školu v súťažiach akou je napr. Astronomická olympiáda, Stredoškolská odborná činnosť alebo Čo vieš o hviezdach. Samozrejme, že sa snažíme zachovať kontinuitu a vzdelávať ďalšie generácie mladých hvezdárov. O tom, či sa nám to darí, sme sa mohli presvedčiť minulý týždeň.

            V závere apríla sa v Hlohovci konalo krajské kolo spomínanej súťaže ČVOH pre tri vekové kategórie. V prvej sme zastúpenie nemali, v druhej nás reprezentovala Natália Špániková (sekunda). Natálka sa tejto súťaže zúčastnila prvýkrát, napriek tomu sa jej zhostila úspešne a získala cenné skúsenosti do budúcna.

            Tretia kategória je určená pre “veľkých” gymnazistov, naše farby zastupovali Tereza Šagátová (3. B), Pavol Gašpar (2. A) a novou posilou sa stal Marek Baňárek (1. B). V súboji s našim tradičným súperom, galantským gymnáziom sme si počínali úspešne - Marek pre nás vybojoval prvé miesto a postup do celoštátneho kola.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a Marekovi budeme držať palce v Prešove, kde sa v polovici júna stretne 24 najlepších astronómov z radov stredoškolákov.

          • Župná olympiáda Trnava - atletika

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            Dňa 28.4.2023 sa dvaja naši študenti Lucia Režnákova (3.B) a Michal Kubica (Kvinta) zúčastnili Župnej olympiády Trnavského kraja. Vzorne a hlavne úspešne reprezentovali naše gymnázium v silnej konkurencii všetkych stredných škôl Trnavského kraja. Lucia sa stala víťazkou v behu na 400 m a Michal skončil na krásnom druhom mieste v skoku do výšky. Obidvom študentom gratulujeme a ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Župná Olympiáda Trnava

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dňa 27. a 28.4. 2023 sa odohralo krajské kolo stredných škôl vo florbale chlapcov. Našu školu reprezentovali: Anton Čederle, Jakub Ďurica, Filip Halaš, Viliam Horniak, Tomáš Chalupa, Branislav Krásny, Michal Ladislav, Simon Mach, Dominik Machata, Erik Michalička, Richard Pukančík, Jakub Vicen. Chalani obsadili krásne tretie miesto. Za vzornú reprezentáciu, bojovnosť a nasadenie im gratulujeme.

          • Tercia v Talentcentre

          • Autor: Zuzka Zavřelová, Tercia

            V piatok 21.4.2023 sme sa vybrali na výlet do Talentcentra v Trnave. Keď sme prišli, vypočuli sme si krátky úvod o tom, čo nás bude čakať. Potom sme sa presunuli k počítačom, na ktorých sme vypĺňali tri dotazníky týkajúce sa našich záujmov, všeobecných znalostí a špecifických vlastností. Zistili sme, v čom sme dobrí, čomu by sme sa mohli venovať v budúcnosti a aké sú naše skryté talenty. 

            Aj napriek tomu, že sme skoro zmeškali vlak, blúdili po Trnave a utekali na autobus, patrí tento výlet k najlepším, aké sme doteraz absolvovali.

          • Návšteva Útulku Senica

          • Autor: Tomáš Chalupa, 1. C

            V utorok 25. apríla 2023 navštívili žiaci  1.C v rámci triednickej hodiny Útulok Senica. Spoločne sa zložili na doplnky pre psy, ktoré odovzdali majiteľovi útulku. Nakoniec sa so psami prešli a spríjemnili im tak ich ťažké dni.

          • SPIEVAM PO FRANCÚZSKY 2023

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Dňa 18. 4. 2023 sa naše gymnázium opätovne zúčastnilo súťaže Spievam po francúzsky. Naše reprezentantky, študentky francúzštiny z 2.A, Agáta Žáková (spev) a Kamila Cilíková (sprievod na elektro-akustickej gitare) si vybrali a pripravili pesničku Imagine od francúzskej speváčky Zaz. Tento rok dievčatá mali aj posilu: na súťaž do publika vycestovali aj ich spolužiaci – francúzštinári.

            Západoslovenské semifinále sa aj tento rok konalo v priestoroch V-klubu v Národnom osvetovom stredisku v Bratislave. Keďže sa V-klub nachádza blízko historického centra a počasie bolo dobré, pred súťažou sme navštívili Hlavné námestie, Hviezdoslavovo námestie, Dóm sv. Martina, pamätný park Neolog synagogue memorial na Rybnom námestí a poprechádzali sme sa v starých uličkách. Boli sme aj vo Francúzskom inštitúte, kde sme si v galérii pozreli práve prebiehajúcu výstavu „Ľahké ako pierko“ Kataríny Vavrovej.

            Súťaž má 3 kategórie (do kategórie sú súťažiaci zaradení podľa veku speváka (príp. najstaršieho speváka), ktorého môže sprevádzať najviac 5 hudobníkov): kategória do 14 rokov, kategória od 15 do 17 rokov a kategória od 18 rokov. V každej kategórii sa vyhodnocujú len prvé tri miesta. Dievčatá súťažili v kategórii od 15 do 17 rokov, ktorá je tradične najpočetnejšia. Ich vystúpenie bolo výborné, bez chyby a bolo cítiť, že už majú skúsenosti. V tvrdej konkurencii sa síce neumiestnili v top 3, ale súťaž aj atmosféru à la française sme si užili. Po vynikajúcom výkone sme si všetci dopriali občerstvenie v neďalekom McDonalde! Prežili sme pekný deň v Bratislave a na budúci rok určite prídeme zase! 😊

            Dievčatá, ešte raz ďakujeme za úžasnú hudobnú reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa úspechov a chute do ďalšej práce!

          • Okresné kolo v malom futbale

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            19.4.2023 sa chlapci našej školy  Ondrej Hajduk, Timur Jačanin, Richard Kečkéš, Marek Oslej, Šimon Vícen zúčastnili okresného kola v malom futbale a obsadili krásne 5. miesto z 12 škôl okresu.

             

            29.3.2023 sa zúčastnili mladší žiaci Adrian Gabriel, Radoslav Horňák, Juraj Khír, Dominik Ožvoldík, Marko Uhrinec, Maxim Vizváry, Michal Zelenka okresného kola žiakov v malom futbale kde za účasti 15 škôl obsadili krásne 4. miesto.

             

            Ďakujeme chlapcom za vzornú a úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Prednáška Martina Slosiarika – riaditeľa agentúry Focus na našej škole

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            19. apríla 2023 sa na pôde našej školy uskutočnila pre záujemcov z maturitného ročníka prednáška erudovaného sociológa – riaditeľa spoločnosti Focus, ktorá je  zameraná na sociálnu a marketingovú analýzu.  Vysvetľoval predovšetkým verifikované metódy výskumu verejnej mienky, pravidlá výberu respondentov s osobitým pohľadom na prognózy výsledkov volieb. Súčasťou prednášky bolo aj zisťovanie názorov študentov na súčasné politické, spoločenské a ekonomické problémy (ktoré pokladá terajšia generácia prvovoličov za dôležité). Záver bol venovaný diskusii, v ktorej pán Slosiarik odpovedal na otázky.

          • Účasť v krajskom kole Medzinárodnej dejepisnej súťaže

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            6. apríla 2023 sa uskutočnilo krajské kolo Medzinárodnej dejepisnej súťaže (organizátorom je Gymnázium Cheb, krajské kolo bolo pod záštitou župana Mgr. Jozefa Viskupiča).  Družstvo našej školy v zložení Simona Veselá (2. B), Richard JačaninZuzana Hurbaničová (Septima) obsadilo 4. miesto v konfrontácii tímov z 10 gymnázií kraja.  Ďakujeme študentom za reprezentáciu školy v tejto náročnej súťaži.

          • 1. a 2. miesto v krajskom kole Dejepisnej olympiády

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová​​​​​​​

            3. apríla 2023 sa v Centre voľného času Dúha v Hlohovci uskutočnilo krajské kolo Dejepisnej olympiády, v ktorej súťažili traja študenti nášho gymnázia.

            V kategórii E získal študent sekundy Oliver Tóth zlatú medailu v konkurencii 13 študentov Trnavského kraja. Oliver výborne naštudoval nielen dejepisné učivo svojho ročníka a má vedomosti z regionálnej histórie, ale exceloval najmä v náročnej monotematickej časti, ktorou bola v 15. ročníku slovenská i svetová veda a technika od staroveku dodnes.

            V kategórii D bojovala študentka tercie Alexandra Hamerlíková, ktorá sa stala úspešnou riešiteľkou.

            V tomto školskom roku sme mali opäť zastúpenie aj v kategórii A – študenti, ktorí súťažia s projektom v písomnej forme na voľnú tému z histórie regiónov Slovenska.

            Študenta sexty Kamila Nečasová sa venovala téme Novokrstenci v habánskom dvore v Sobotišti. Prácu musela obhájiť pred odbornou porotou a svoj prehľad a odborné vedomosti dokázala aj riešením obsiahleho testu. Kamila Nečasová je úspešnou riešiteľkou, získala 2. miesto a  postup do celoštátneho kola.

             

            Našim študentom gratulujeme k výborným výsledkom. Ďakujeme!

             

          • Kvarta na Cosmos Discovery

          • Žiaci kvarty sa v pondelok, 3.4. 2023 zúčastnili na výstave Cosmos Discovery, po ktorej nasledovalo filmové predstavenie v Cinemacity Aupark.

          • Krajské kolo SOČ

          • V piatok, 31.3.2023 sa piati študenti nášho gymnázia z tretieho ročníka zúčastnili na krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti (známou pod skratkou SOČ). V rámci svojho voľného času vypracovali teoretickú a praktickú časť svojej práce na zaujímavé témy. Následne tieto práce úspešne odprezentovali a obhájili pred odbornou komisiou. 

            V kategórií chémia a potravinárstvo boli našimi zástupcami: Verena Pekárová (téma práce: Vplyv potravín na zmenu pH žalúdočnej kyseliny) a Alžbeta Čederlová (téma práce: Regulácia množstva cholesterolu v produktoch živočíšneho pôvodu). 

            V kategórií zdravotníctvo a farmakológia nás reprezetnovali žiaci: Kristián Mižialko (téma práce: Vplyv kapsaicínu na mikroorganizmy) a Erik Michalička (téma práce: Požívanie voľne dostupných návykových látok adolescentmi, postoje študentov a frekvencia konzumácie). 

            V kategórií informatika nás reprezentoval Benjamín Valo (téma práce: WinDOS X – operačný systém kombinujúci princípy systémov Windows®). 

            Všetci študenti dostali ocenenie úspešného riešiteľa od členov komisie a žiačka Verena Pekárová dokonca obsadila 2. miesto vo svojej kategórií, čím dostala možnosť postupu na celoslovenské kolo

            Všetkým študentom úprimne gratulujeme k dosiahnutým úspechom. Veríme, že skusenosti, ktoré v tejto súťaži nadobudli, im pomôžu v budúcom štúdiu na vysokých školách. 

             

          • Prijímacie konanie pre šk. rok 2023/24

          • Termín podania prihlášok do štvorročného i osemročného štúdia do 20. marca 2023

            Počet miest

            •  štvorročné štúdium 63
            •  osemročné štúdium 21        
            •   kritériá na prijatie uchádzačov na stránke školy v časti prijímacie konanie
          • Exkurzia na PřF MU v Brne

          • Autor: Mgr. Beatrica Rusnáková, Dis.art​​​​​

            Dňa 21.3.2023 sa naši študenti (prípadne seminaristi z chémie a účastníci chemickej olympiády, kat. B) zúčastnili exkurzie spojenej s prehliadkou laboratórií a laboratórnym cvičením na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Na laboratórnom cvičení si vyskúšali hydrotermálnu syntézu fluoreskujúcich uhlíkových kvantových častíc. Okrem zaujímavej prehliadky laboratórií a laboratórneho cvičenia videli aj veľmi zaujímavé pokusy s tekutým dusíkom.

          • ..... a tiekla krv .....

          • ​​​Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 21.3. sa skupina študentov a učiteľov zúčastnila na mobilnom odbere krvi v pobočke Slovenského Červeného kríža v Senici. Sme radi, že sa nám darí udržiavať túto dlhoročnú tradíciu na škole a pomáhame pri získavaní prvodarcov z radov študentov, i keď v minulosti bola ich ochota darovať krv oveľa vyššia ako dnes. Preto oceňujeme odhodlanie tých študentov, ktorí nabrali odvahu skúsiť to a tu sú ich pocity:

            Tým, že som bola prvodarca, tak som mala menšie obavy, ale je to dobrá skúsenosť a určite pôjdem znova. Myslím si, že je neuveriteľné, že týmto jednoduchým spôsobom pomôžeme druhým ľuďom, a pritom nič nestratíme. Keď darujete krv, zachránite životy ľudí a pre nich sa stanete hrdinom. Nikdy neviete, kedy sa môžete ocitnúť v takej situácii, keď ju budete potrebovať práve vy.“

            „Krv je nenahraditeľná tekutina, ktorá môže zachrániť život. U väčšiny prvodarcov vznikne krásny zvyk - návyk na opätovné darovanie krvi. A toto je presne aj môj prípad. Stačí sa odhodlať prvýkrát a potom to ide už tak samo. Keď som prehováral spolužiakov v triede, väčšina mi povedala, že sa boja ihly. To, že sa niekto bojí ihly, je podľa mňa len výhovorka. Bolesť z pichnutia ihly v porovnaní so záchranou života sa nedá porovnať. Preto by som chcel vyzvať všetkých mladých, ktorí môžu darovať krv a že zdravotný stav im to dovoľuje, aby sa nabudúce zapojili spolu s nami.“

            A tú sú darcovia: Marianna Hlavatá, Dominik Tokoš, Matúš Vašíček, Benjamín Valo a pp. Chlupík a Gergelová.

          • ZMUDRI U NÁS V ŠKOLE

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková

            Naša škola sa stala súčasťou rozvojového programu Zmudri do škôl. https://zmudri.sk/o-nas.

            22.3.2023 sa študenti 3. ročníka SVS zúčastnili dvojhodinového vzdelávania na tému Kritické myslenie s lektorkou Jankou Kostovčákovou.

            Tento čas trávili aktívne pri riešení rôznych úloh, ktoré by mali študentom pomôcť ľahšie sa zorientovať v spletitej sieti informácií na internete a nepodľahnúť hoaxom a konšpiračným teóriám.

            Niektorí študenti budú až do júna v programe pokračovať na hodinách SVS.