• Košariská – Bradlo – Turá Lúka

          • Autor: Mgr. Alica Maliariková

            20.5. 2022  žiaci kvarty navštívili Košariská, kde  si v Múzeu M. R. Štefánika mohli vypočuť pútavý výklad o jeho živote, štúdiách, práci, či v oblasti astronómie alebo politiky. Následne pešo vystúpali na vrchol Bradla, kde sa vypína Mohyla Milana Rastislava Štefánika - monumentálna hrobka, dominujúca okolitej krajine. Po krátkom oddychu sa presunuli na Turú Lúku, kde  sa naučili čo-to z tradičnej kuchyne našich babičiek: ako sa v minulosti piekol chlieb, sami si zamiesili si cesto, vyvaľkali a lekvárom naplnili “perky“,vyzdobili “ podpecníky“ a kým nám ich gazdiná uvarené a upečné priniesla, tak sme si aj zaspievali a zatancovali.

          • Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            19. 5. 2022 sa triedy 2. A, sexta a časť 2. B zúčastnili na divadelnom predstavení v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Odniesli si mnoho zážitkov, aj pár nákupných tašiek z NC Eurovea. Palárikova postromantická veselohra naplnila, ba až prekonala, očakávania divákov, a to najmä zásluhou hereckých výkonov a celkovej atmosféry v sále.  

            „Palárik v Zmierení alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch zvýrazňuje ideály prirodzenosti v protiklade k smiešnej vyumelkovanosti. Skostnatenosť, nadutosť a stereotypy sú smiešne, ale zmena je možná, ak podľahneme čaru harmónie a ústretovej komunikácie. Zmierenie nie je iba podaním si rúk znepriatelených strán, ale aj poznaním, zmierením sa so svojimi vlastnými predsudkami. Dobrodružstvom nie je iba dnes také aktuálne, pikantné skrývanie vlastnej identity pri hrách lásky, ale aj pripustenie možnosti, že všetko sa môže po mnohých „trapasoch", trápnostiach a trápeniach napokon dobre skončiť. Tak ako aj príbeh lásky grófky Eržiky a jej komornej Milušky a ich nápadníkov baróna Ľudovíta a zememerača Rohona." (In: https://snd.sk/)

            Zdroj: https://snd.sk/inscenacia/3593/zmierenie-alebo-dobrodruzstvo-pri-obzinkoch#

          • Juraj Chábela tretí v celoslovenskom kole

          • Autor: Mgr. Ľubica Sadloňová

            Srdečne blahoželáme Jurajovi Chábelovi z oktávy k 3. miestu v celoslovenskom kole Olympiády v anglickom jazyku. Veríme, že získané vedomosti a jazykové zručnosti zúročí aj počas štúdia na vysokej škole a vo svojej budúcej kariére. Budeme mu držať palce.