• Svitanie a súmrak

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V piatok 9. 2. 2024 sme sa v rámci seminára z umenia a kultúry vybrali pozrieť si výstavu fotografií v ZUŠ Senica. V galérii v podkroví práve prebieha výstava autorov z Veľkých Pavlovíc (ČR) s názvom Svitanie a súmrak. Ďakujeme za spoluprácu a odborný výklad pánovi učiteľovi Orthovi. 

             

          • Nezvyčajné divadelné predstavenie

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V stredu 7. februára 2024 sa triedy sexta a 2. C (a časť štvrtákov zo 4. B a 4. A) zúčastnili nezvyčajného divadelného predstavenia. V rámci predmetu umenie a kultúra sme mali možnosť v divadle LUDUS v Bratislave vidieť tzv. performance lecture Sacrum, vizuálnu a hudobnú prednáškovú montáž, ktorú s kolektívom pripravil Andrej Kalinka. „Cieľom inscenácie je nadchnúť žiakov pre štúdium a získavanie nových informácií o svete okolo nás. Performance lecture Sacrum má rozličné zamerania a významy. Je dielom a prednáškou súčasne, koncertom aj diskusiou. Študenti zažijú iný pohľad na vzdelávanie než na aký sú zvyknutí – informácie nie sú rozdelené do jednotlivých predmetov, ale sa prirodzene dopĺňajú a na ceste k novému poznaniu divákov sprevádza hudba."

            Už od začiatku nám bolo jasné, že sme neprišli na klasické divadelné predstavenie, čo nám bolo vysvetlené hneď v úvodnom slove. Tento pre náš edukačný i umelecký priestor zatiaľ len málo známy pojem sa v umení etabloval už v 70. rokoch 20. storočia. Performance lecture (predstavenie – prednáška) by mala svojim divákom (percipientom) ponúknuť iba čiastočnú myšlienku, ktorú musia dokončiť, vyzýva ich, aby sami zhodnotili jej pravdivosť. To, či na našich študentov „divadlo" zapôsobilo sa dozvieme až v následných diskusiách na hodinách UMK. Treba však oceniť, že v našom divadelnom priestore je miesto aj pre takýto typ umenia. Umenia, ktoré len netlmočí vyslovené, neinterpretuje napísané, ale ponúka autenticitu umelca – performera, otvára dvere k novému pohľadu na veci,  pričom v sebe spája všetky umelecké druhy a prepája ich s edukáciou a vedou. Pretože to je zmyslom umenia, ale aj vedy – ponúknuť pohľad z iného uhla, pýtať sa a vyvolávať ďalšie otázky. Asi najsilnejším zážitkom z predstavenia bolo podávanie si kamery, ktorej obraz sa v reálnom čase premietal v projekcii na javisku, pričom sa sami diváci videli na plátne. Hádam sme si však z divadla odniesli aj čosi viac.   

             Zdroj: https://ludusdivadlo.sk/sacrum/

          • ZUM BEISPIEL

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová​​​​​​​​​​​​​​

            Zum Beispiel – je názov triedneho časopisu, ktorý zostavili študenti IV. B triedy v nemeckom jazyku. Kto má chuť, môže si ho prelistovať a spolu s nimi zaspomínať, čo zažili v I. polroku v tomto školskom roku.

            Ale, samozrejme, v nemčine!

             

             

            Zum_Beispiel.pdf

             

          • MO SŠ dievčat vo florbale

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dnes 7.2.2024 sa v športovej hale v Senici uskutočnili MO SŠ dievčat vo florbale. Naše krásne dievčatá obsadili krásne tretie miesto.

            Za vzornú reprezentáciu školy im ďakujeme.