• Nežná zmena

          • ​​​​​​​Autor: Mgr. Anna Zburinová

            Nežná zmena je názov zážitkového workshopu, ktorý pripravila nezisková organizácia Post Bellum.

            Jeho cieľom bolo priblížiť spoločenskú atmosféru v Československu koncom 80-tych rokov 20. storočia.

            V stredu 25. októbra 2023 sa študenti III. A triedy zúčastnili tohto štvorhodinového neformálneho vyučovania v Záhorskej knižnici v Senici.

            Podujatie bolo rozdelené do viacerých blokov. Prednášku o Nežnej revolúcii, o dianí pred a po nej, striedali aktivity, ktoré preniesli našich žiakov do tohto obdobia, aby získali predstavu, čo ľudia vtedy zažívali. Každý predstavoval nejakú postavu a vykresľoval ostatným svoj životný osud a pocity. Na malú chvíľu sa z nich stali obyvatelia spoločného paneláka. Hoci boli susedia, navonok aj kamaráti, neváhali pre vlastné dobro a výhody zradiť svojho spolubývajúceho a navzájom na seba donášať. Študenti sa ukázali ako nadaní herci a svojich rolí sa zhostili naozaj skvele, ako by tú dobu skutočne zažili.

            Cieľom bolo uvedomiť si dôsledky zmien a dopady na našich občanov cez konkrétne príbehy obyčajných ľudí, mladých študentov a členov rôznych hnutí.

            Aj my si pripomeňme tieto udalosti, ktoré sa odohrali 17. novembra 1989 a odštartovali pád totalitného režimu.

          • TECHNICKÉ MÚZEUM BRNO

          • ​​​​​​​​​​​​Autor: Mgr. Iveta Mudrochová

            V polovici októbra, presnejšie 11.10.2023 sa triedy kvinta, 1.B a maturanti z fyziky zúčastnili exkurzie v Technickom múzeu v Brne. Naša škola sa tam vybrala prvýkrát, preto sme boli dobre naladení a plní očakávaní. Najskôr sme si vypočuli prednášku o geniálnom vedcovi menom Nikola Tesla doplnenú praktickými ukážkami. Vypočuli sme si zaujímavé informácie nielen z jeho vedeckej činnosti, ale aj o jeho súkromnom živote. Potom sme si vyskúšali niektoré pokusy vo fyzikálnej herni. Pamätáme si pokusy s bublifukom, elektrickým obvodom, zrkadlami, pozorovali sme javy spojené s podtlakom, ťažiskom, naklonenou rovinou, zvukom, optikou a strieľali sme laserovou zbraňou na lietajúce taniere. Následne sme si pozreli exponáty v celom múzeu. Videli sme prvú zubnú ambulanciu, prvé kaderníctvo, kováčsku dielňu a exponáty, napr. kovové husle, kovového býka aj Golema, ktorý na chvíľu ožil. Malý robot hral na bubnoch, pani sprievodkyňa spustila flašinet. V ďalšej časti sme si mohli vyskúšať, ako nevidiaci prechádza cez cestu, ako vôňou rozlíši rôzne potraviny, ako nepočujúci odčítavajú z pier, ako sa pohybuje človek na vozíku a mnoho ďalších činností. Odchádzali sme unavení, ale spokojní a nadšení. Cestu domov sme si spríjemnili dobrým jedlom. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu múzea.  

          • Beseda so spisovateľmi

          • Autor: Mgr. Marianna Nahirnyak

            Naša škola sa už šiesty rok zúčastnila projektu o cenu René - Anasoft litera gymnazistov, v ktorom študenti stredných škôl (aj ich učitelia) čítajú 5 vybraných kníh súčasných slovenských autorov. V priebehu jesenných mesiacov spisovatelia absolvujú s čitateľmi besedy, aby si koncom roka jeden z nich získal vavrínový veniec víťaznej knihy. Na naše gymnázium 24.10. zavítala trojica autorov: režisérka Anna Grusková (Tichý pobyt), právnička Katarína Fedorová (Vyššia moc) a redaktor a spisovateľ Dušan Taragel (Mafiánske balady), spolu s koordinátorkou Monikou Nagyovou.

            ,,Mňa to jednoducho veľmi baví.“

            V tejto súťaži, ktorú vyhlasuje Literárne informačné centrum a Anasoft litera od r. 2017, však ide o viac. Pestrý výber tém a žánrov má za úlohu posúvať mladých ľudí v osobnostnom rozvoji, ukázať im nové obzory a zoznámiť ich s aktuálnymi otázkami spoločnosti. Nikdy však netreba zabúdať, že každé - aj faktografické - literárne dielo je fikcia. O to viac sme si túto skutočnosť spolu so študentmi III.A, IV.B a sexty uvedomili pri osobnom stretnutí s autormi, skonštatujúc, že sú to vlastne celkom milí komunikatívni ľudia, nie mramorové sochy. Ich diela sú výsledkom tvorivej aktivity, dlhodobého procesu hľadania alebo dokonca psychologickou ventiláciou neriešiteľných problémov. Jednu vec však každý z nich doznal, a to fakt, že samotný proces písania ich neuveriteľne baví. Samozrejme, ako našim moderátorkám Natálii Svatej a Verene Pekarovej ochotne priznali, aj spisovateľ je smrteľník, zápasí s problémami - ,,Najťažšie je začať“ (Taragel) alebo vami začnú zmietať pochybnosti a zrazu neviete, ako ďalej (Grusková, zasekla sa a rok si dala v písaní pauzu), inokedy máte vo vlastnej domácnosti redaktora či cenzúru v osobe vlastnej dcéry (Fedorová). 

            ,,Viete, kedy bol v slovenskej literatúre prvýkrát použitý vulgarizmus?“

            Moderátorky Verena a Natália postupne kládli spisovateľom otázky, ktoré vyplynuli z interných diskusií o knihách na vyučovacích hodinách slovenčiny s pani profesorkou Pikartovou, koordinátorkou projektu na našej škole. Čítali úryvky z kníh a následne sa rozprúdila diskusia spontánnejšie, niektorí študenti v publiku nabrali odvahu spýtať sa, čo ich zaujímalo, napr. či pán Taragel plánuje vydať pokračovanie alebo aké knihy by naši hostia odporúčali čítať mladým ľuďom, debata kulminovala aj rozhovormi o kultúre, literárnej činnosti a osobnostiach na Slovensku, ktoré ešte treba vyniesť na výslnie (zásluhou pani Gruskovej dostala hrdinka jej knihy - kulturologička Alžbeta Göllnerová-Gwerková – od prezidentky ocenenie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam). Mladí ľudia určite nie sú voči týmto témam ľahostajní, čo dosvedčuje aj fakt, že k poslucháčom sa z poschodia nad telocvičňou, kde beseda prebiehala, pripojilo aj niekoľko študentov posledných ročníkov.

            Tento typ besedy sa na našom gymnáziu uskutočnil druhýkrát a treba skonštatovať, že spokojnosť bola na oboch stranách. Poďakovanie patrí spisovateľom za ochotu ísť s kožou na trh pred študentov, našim slovenčinárkam, najmä p. p. Odokienko Fodorovej za motiváciu študentov k čítaniu a p. p. Pikartovej, ktorá neúnavne komunikovala s Literárnym centrom a riešila organizačné nezrovnalosti, diskutovala so študentmi a pripravila moderátorky, a samozrejme pani riaditeľke za prípravu občerstvenia a umožneniu podmienok na besedu. Nezabúdam ani na poďakovanie študentom – ďakujem a prosím – neprestaňte čítať!

             

            Viac o projekte sa dočítate tu: https://www.anasoftlitera.sk/main/anasoft-litera/cena-rene

          • Interaktívna hodina biológie a dejepisu

          • Autor: Ema Poláková, 4.B

            Triedy 2.C, sexta a seminár z dejepisu 4. ročníka navštívili v pondelok 16.10. a tiež 2.A a 2.B  12. 10. obec Modrá v Českej republike, ktorá ponúka 2 zaujímavé areály: Archeoskanzen Veľkej Moravy a Živá voda, čo je expozícia sladkovodných živočíchov.

            V expozícii Živej vody sme mali možnosť vidieť v presklenom tuneli sladkovodné ryby, ktoré dosahovali dĺžku až 2 metrov. Nachádzali sa tam druhy ako napríklad pstruhy, jesetery (čo je jeden z najstarších druhov žijúci v Európe), vyzy, kapry, dokonca aj sladkovodné korytnačky. Potom sme si urobili krátku prechádzku popri vodnej nádrži a odtiaľ sme vyšli po drevenom moste na vyvýšenú promenádu, odkiaľ sme mohli sledovať pratury, výry i jastraba.

            O pár metrov ďalej sme sa presunuli k Archeoskanzenu, kde na nás čakal pán sprievodca. Opísal nám život obyvateľov Veľkej Moravy. Ocitli sme sa v neobvyklom hradisku, pretože jeho pôdorys nebol oválneho tvaru. Nazreli sme do zemníc a polozemníc (sú to obydlia zahĺbené a čiastočne zahĺbené do zeme), do paláca, v ktorom sídlil vladyka (vodca), do školy, kde okrem učenia  kňaz a jeho učni mali vyhradené miesto tiež na spanie. Vedeli ste, že do jednej zemnice sa zmestilo až 16 ľudí? Nie, nespali na sebe, ale v sede pritúlení k sebe, aby im neunikalo teplo. A ak sa bavíme o teple, v škole v skanzene nám nebolo celkom príjemne, pretože tam poriadne prefukovalo, a tak napriek tomu, že sme sedeli tesne vedľa seba, bolo nám chladno.

            Výlet sa aj vďaka priaznivému počasiu veľmi podaril a my si so sebou odnášame viac ukotvené učivá.

          • Prváci v knižnici

          • Autorka článku a fotografií: Loreal Amaka Ayiba, 1.A

            „Knižnica je škola pre mládež i pre dospelých, škola všestranná, v ktorej sa vyučuje veľa múdrych učiteľov.“ (Karel Havlíček Borovský)

            V piatok 20.10. sa boli pozrieť žiaci prvých ročníkov a kvinty počas hodín slovenčiny do Záhorskej knižnice v Senici, pričom sa dozvedeli, že knižnica im vie poskytnúť veľa služieb, a to: výpožičné, prolongačné (predĺženie výpožičnej lehoty), rezervačné, konzultačné, rešeršné, reprografické a internetové.
            Študenti mali možnosť pozrieť si vynovené priestory knižnice, jej oddelenia, zaujala ich najmä beletria a doplnková literatúra, z ktorej si aj odniesli knihy potrebné v blízkej budúcnosti na hodinách literatúry. Dozvedeli sa, čomu sa venujú zamestnanci knižnice, v študovni si vyskúšali prácu s online katalógom a niektorí si aj na mieste vybavili preukaz.

            Záhorská knižnica v Senici je verejnou regionálnou knižnicou v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. Svoje poslanie realizuje tým, že utvára a sprístupňuje univerzálny knižničný fond, organizuje spoločensko-kultúrne a vzdelávacie podujatia a je vyhlasovateľom celoslovenskej autorskej súťaže Literárna Senica Ladislava Novomeského.
            Má aj pobočku umiestnenú v rekonštruovanej budove bývalého obecného úradu v Čáčove.
             

          • Trnava trochu inak

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

            Trnavu, prvé slobodné kráľovské mesto na území dnešného Slovenska, navštívil určite už každý z nás. Či tradičný jarmok, futbalový štadión, milovníci divadla Divadlo Jána Palárika, alebo nákupné centrá...

            My sme toto krajské mesto spoznávali aj po inej stránke.

            Vo štvrtok 19. 10. 2023 sa triedy KVINTA, II. B a doplnení študenti z I. B vybrali na historické potulky po Trnave.

            Zvolili sme si zážitkovú prehliadku- História zločinu a kráľovstvo kostí, v ktorej sme sa od pani sprievodkyne dozvedeli o živote väzňov, úlohe kata, spôsoboch trestania väzňov. Navštívili sme kostnicu pri Bazilike sv. Mikuláša. Archeológovia predpokladajú, že kostnica v Trnave vznikla v 13. storočí, odkrytá bola ale až v roku 2008 a patrí medzi najväčšie na Slovensku.

            Nazreli sme do sídla trnavských richtárov – historického západného krídla radnice, ktoré v minulosti slúžilo aj ako väznica a katov domček.

            Následne sme sa presunuli do Západoslovenského múzea, do  expozície Príroda Malých Karpát, ktorá je zameraná na živú a neživú prírodu západného Slovenska.

            Pomaly sa blížil čas obeda a hladní sme sa ponáhľali do blizkeho nákupného centra najesť sa a stihli sme  nakúknuť aj do nejakých obchodov.

             

          • Stretnutie v Záhorskej knižnici so spisovateľkou Soňou Bulbeck Lužinovou

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            „Knihu nepíše človek, ktorý všetko vie, ale ten, čo hľadá. A knihy čítajú tí, ktorí usilujú o dialóg – s autorom, so sebou i v živote.“

            Prozaička Soňa Bulbeck napísala knihu Deti z fary ako svedectvo dcéry evanjelického farára o osudoch detí farárov, ktoré sa narodili za socializmu a zažili diskrimináciu komunistického režimu. Ona ako dcéra evanjelického farára Milana Nosála nerozpráva o svojom živote, ale v dokumente, interview a reportáži zaznamenala osud 20 rodín, ktoré boli pre vieru násilne premiestňované, deti mali zakázané štúdium najmä pedagogiky a histórie, mnohí kňazi boli väznení, rodiny sledovala ŠtB. Jej rozprávanie o Akcii K a R – zrušenie kláštorov a reholí komunistami v roku 1950, o neslobode a násilí sledoval jej hosť – Dušan Tóth, slovenský reverend z Kanady, ktorý v rokoch 1967 – 1968 pracoval ako redaktor bratislavského rozhlasu vo vysielaní Dobré ráno a po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy emigroval do USA a Kanady.

            Študenti septimy si vypočuli autentické svedectvo o zločinoch komunizmu, ale aj úvahy o islame a kresťanstve, lebo pani Bulbeck je súčasne aj autorkou 13 kníh z prostredia arabského sveta, kde žila so svojím manželom anglickým architektom. Zaujímavé reflexie doplnila o výklad metódy neviditeľného divadla a divadla utláčaných, lebo pôvodne vyštudovala odbor dramatická výchova. Záver besedy patril Dušanovi Tóthovi, ktorý zaspomínal na deň emigrácie. Ocenili sme inú formu štúdia doby socializmu formou výpovede očitých svedkov.

          • Výsledky školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategória C

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

             

             

             

            17. 10. 2023 formou online testu v kategórii C odštartoval 16. ročník OSJL.

            Prvé miesto v školskom kole získala Alexandra Hamerlíková z kvarty, ktorá bude naše gymnázium reprezentovať  v okresnom kole OSJL  15. 11. 2023.

            Strieborná medaila patrí jej spolužiačke z kvarty, Michaele Hrabinovej. Tretie miesto si vysúťažila Miroslava Janšáková z tercie.

            Blahoželáme a ďakujeme všetkým súťažiacim za účasť i za výkony!

          • Oznam školskej jedálne

          • V prípade nezrovnalostí vo výpočte platby za stravu vyskúšajte najskôr vyčistiť vyrovnávaciu pamäť v aplikácii edupage. 

             

          • Nebol vojak ako vojak v Mikulčiciach

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Absolvovaním edukačného programu Nie je vojak ako vojak v Mikulčiciach zameraného na tému zbraní, bojov i bojových zranení ukončili žiaci sekundy a tercie štúdium tematického celku Veľká Morava. Lokalita Mikulčice-Valy je nielen národnou kultúrnou pamiatkou Českej republiky, ale usilovala už trikrát o zápis do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Aglomerácia s rozlohou takmer 12 hektárov leží v údolí rieky Moravy, archeologické nálezy spadajú do obdobia 7. – 12. storočia.

            Naše zážitkové vyučovanie bolo zostavené z  prehliadky múzea, z prednášky o hlavnom hrade s vojenským táborom, chráneným sídliskom a 12 kostolíkmi, pričom trojloďová bazilika s pohrebiskom je najväčšou odkrytou veľkomoravskou cirkevnou stavbou. Vystúpili sme tiež na 30-metrovú rozhľadňu, všetci strieľali z lukov a súťažili v skupinách ako Slovania, Avari, Frankovia a Vikingovia. Najviac smiechu bolo pri výklade o zbraniach, lebo lektorka vysvetľovala typy mečov, oštepy a kopije, prilby, ľahké brnenie a luky so šípmi na chlapcoch zo sekundy a tercie, ktorí predstavovali Slovana a bojovníka z Franskej ríše. Celé zážitkové vyučovanie bolo zostavené a vedené tak, aby sme rozmýšľali a vedeli si predstaviť účinnosť zbraní, taktiku, funkciu. Napríklad meče z kalenej ocele sa k Slovanom pôvodne dovážali, tiež kopije, slovanskou domácou zbraňou boli luky, šípy, oštepy a sekerky.

            Naši osemroční boli lektorkami opakovane pochválení za vedomosti a množstvo zaujímavých otázok o archeologických vykopávkach v Mikulčiciach. Odchádzali sme spokojní s exkurziou v interiéri a v exteriéri so slnečným počasím, doplnili sme si informácie o živote Slovanov a odniesli typické suveníry tejto lokality – závesný kríž s postavou Krista, solidus cisára Michala III. alebo repliky gombíkov a šperkov.

          • Exkurzia do Viedne

          • Autor: Michálková Veronika, 2.B

            V piatok 29. septembra sa plný autobus gymplákov vybral na exkurziu do Viedne.

            Ako prvé sme navštívili parlament, kde sme sa dozvedeli zaujímavé informácie z histórie parlamentu a aj súčasnosti. Po prehliadke parlamentu sme navštívili univerzitu a jej pekné átrium s kaviarňou. Naše kroky smerovali z rozkvitnutej Volksgarten cez  Hofburg k Stephansdomu, kde sme mali rozchod a mohli sme si nakúpiť viedenské pochutiny. 

            Našou poslednou zastávkou bolo prírodovedné múzeum, kde sme získali fascinujúci prehľad o dejinách Zeme, videli sme kostry dinosaurov či vtákojašterov, množstvo drahokamov a minerálov. Súčasťou múzea boli aj exponáty už vyhynutých alebo extrémne ohrozených zvieracích druhov.

            Po celom dni strávenom vo Viedni sme nasadli do nášho autobus. Síce unavení, ale plní nových informácií a zážitkov.

          • Na západe nič nové - Pacifizmus VS patriotizmus

          • Autori: Matej Lanko, Roderik Provazník (Septima)

            V stredu 27. septembra sme my, študenti Septimy a 3.C, mali možnosť navštíviť divadlo Ludus v našom hlavnom meste. Zúčastnili sme sa interpretácie diela Na Západe nič nové.

            Dielo od Ericha Maria Remarqua prináša do vojnou zničeného sveta nové pohľady na ozbrojené konflikty medzi krajinami. Detailne opisuje dennú rutinu vojaka uväzneného v zákopovej vojne. Divákom/čitateľom predstavuje partiu mladíkov, ktorí ešte ani nezmaturovali a už boli povolaní do vojny. Núti nás uvedomiť si, že vojna nie je hrdinstvo. V nijakej vojne sa nedejú skutky hodné uznania. Nikdy nevznikne nič prelomové. Ľudia sa vždy len vrátia k živočíšnym inštinktom a riadia sa vetou: ,,Zabi, inak zabijú teba”.

            Počas celého predstavenia hlavné postavy opakovane upozorňovali na vzácnosť - pre nás samozrejmých - vecí. Periny, posedenie pri pive, obyčajné ticho sú veci, ktoré si nevážime, pokiaľ ich nestratíme. Mnohokrát si ich stratu ani nevieme predstaviť.

            Autor tak možno chcel poukázať aj na nevďačnosť a neutíchajúcu nenásytnosť ľudí, ktorá mnohé vojny zapríčinila.

            Nemeckí mládenci si počas svojho nasadenia na vojne uvedomili krutú realitu.

            Propaganda, ktorá bola v ich vlasti masívne šírená, opisovala boj za vlasť ako hrdinský čin a akúsi výsadu každého muža. Postupne však zistili, že to nie je pravda. Zistili, že oni vlastne nechcú zabíjať nepriateľských vojakov. V skutočnosti je to tak, že tí, čo vojny vyvolali, v nich nikdy nebojujú. Iba z nich profitujú.

            Táto skutočnosť bola neskôr v Nemecku utajovaná predstaviteľmi národného socializmu. Knihu Na západe nič nové najskôr cenzurovali a následne organizovali verejné pálenia kníh, kde bola častokrát ich ,,hlavným chodom”.

            Autor knihu vydal v roku 1929, aby ukázal ľuďom hrôzy vojny. Aby si uvedomili, čo sa v skutočnosti deje na fronte. A aby sa už nikdy nič podobné neopakovalo.

            Trochu ironické je, že už o 10 rokov od vydania jeho románu sa rozpútala ešte ničivejšia, brutálnejšia a krvavejšia vojna, kotorá vošla do dejín ako 2. svetová.

            Po krátkej prednáške a neskôr otvorenej diskusii, ktorá ukončila toto predstavenie, boli naše mysle plné pokory a zaneprázdnené otázkami ,,Čo ak ?’’. Naši profesori si však uvedomili, že nás treba rozveseliť a deň sme zakončili oddychom a debatami pri Dunaji.

          • Aj my sme oslávili Európsky deň jazykov!

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

            Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001.

            Jeho cieľom je podnietiť Európanov, aby sa učili cudzie jazyky.

            V utorok 26. septembra 2023 sme mali so študentami na hodinách nemeckého jazyka netradičné aktivity. „Lámali sme si jazyky“ na nemeckých jazykolamoch, navrhovali dizajn trička Európskeho dňa jazykov na budúci rok 2024 alebo vytvárali plagát so svojími obľúbenými slovíčkami v rôznych jazykoch.

          • Barok v štátnom zámku Milotice – dejepisná exkurzia

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová​​​​

            20. septembra 2023 sa  študenti z II.C, III.B a oktávy počas dejepisnej exkurzie preniesli do obdobia 17. – 18. storočia, keď Karel Antonín Serényi nechal prestavať zámok v Miloticiach v barokovom slohu. Zámok je kompletne zachovaným šľachtickým sídlom práve barokovej epochy v Čechách a my sme sa postupne presúvali od prístupového mostu so sochami, cez čestné nádvorie a francúzsku barokovú záhradu s pávmi a oranžériou do 17 miestností, ktoré obývala rodina posledného grófa Ladislava Seilerna. Všetko bolo nádherné a exkluzívne: kabinet s maľbami koní, pracovňa grófky s tapetami s obrázkami z časopisov, knižnica s 5000 knihami, jedáleň, fresková sála zobrazujúca aj históriu rodu Serényi, hosťovská izba, Kaplnka svätého Jana Nepomuckého i dobové kúpeľne. Našej pozornosti neušlo, že rod Serényiovcov bol z Uhorska, angažovali sa v armáde, Karel Antonín Serényi sa podieľal na koncipovaní Pragmatickej sankcie a bol  dlhoročným hofmajstrom. Zámok v Miloticiach je sprístupnený podľa svedectva dcéry posledného milotického grófa Márie Henrietty, ktorá zomrela v roku 2008. Barokovú atmosféru si môžete predstaviť aj podľa našich študentov, ktorí sa v dobových kostýmoch prechádzali v zámockých záhradách. Vyzerali ako dedičia rodu Serényi!

          • Deň zdravia

          • ​​​​​​

            Dňa 20.9.2023  sa naši študenti zúčastnili Dňa zdravia, podujatia Slovenského červeného kríža v Senici. Mali možnosť bezplatného vyšetrenia cukru a cholesterolu v krvi, analýzy stavby tela, meranie krvného tlaku, kyslíkovej saturácie.  Pripomenuli si pomocou ukážok ako dať prvú pomoc. 

             

             

          • SZU na výstave obľúbeného senického pedagóga a výtvarníka Štefana Ortha

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            Študenti a študentky navštevujúci tento rok seminár z umenia a kultúry stihli už návštevu výstavy nášho regionálneho maliara, pedagóga, fotografa a príležitostného kurátora Štefana Ortha. 

            8. septembra 2023 sme mali možnosť na senickej „osvete" vidieť časť výstavy Z krajiny do krajiny, ktorá obsiahla až dva výstavné priestory, väčšia časť bola vystavená v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici a menšia v Záhorskom osvetovom stredisku. Výstava vznikla na pozadí jubilea autora a sprievodnou akciou bolo aj osadenie „kolieska" s jeho menom na  Záhorácku stenu slávy.

             

            Pripájame sa ku gratulantom, pánovi učiteľovi prajeme všetko najlepšie a najmä veľa zdravia, aby ešte mohol dlho viesť a inšpirovať nádejných senických výtvarníkov, tak ako sa mu to roky na senickej ZUŠ darí. 

          • Spolupráca so ZMUDRI pokračuje

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková​​​​​​​​​​

            Blížia sa parlamentné voľby. V našej škole máme veľa prvovoličov.

            Ako sa vyznať v politike? Koho volia nevoliči? Ako funguje politická kampaň ? Tieto a iné otázky si isto kladú naši mladí študenti. No a práve na tieto a mnohé iné otázky ohľadom volieb im odpovie príručka POLITIKA POLOPATE, ktorá bola našej škole bezplatne zaslaná na základe našej predošlej spolupráce. Príručka bola vytvorená s finančnou podporou TTSK.

            Ďakujeme tímu ZMUDRI.