• Nemôžeme zabúdať na holokaust

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

            V pondelok 15. apríla 2024 navštívili študenti 3. A a kvarty Múzeum holokaustu v Seredi. Nachádza sa v autentických priestoroch bývalého pracovného tábora, ktorý vznikol v roku 1941. Neskôr bol zmenený na koncentračný tábor. Študenti najskôr absolvovali prehliadku múzea. Jednotlivé expozície sú umiestnené v piatich budovách- expozícia zameraná na riešenie židovskej otázky na Slovensku 1938- 1945, expozícia ubytovania väzňov, pracovné dielne- stolárska, betonárska, krajčírska a zámočnícka.

            Mohli sme si prečítať aj mená vyvezených Židov do vyhladzovacích táborov. Väčšinou sa uvádzajú len čísla- ale za každým číslom je konkrétne meno a jeho životný príbeh....

            Treba si zaspomínať aj  na záchrancov, ktorí s nasadením vlastného života pomáhali prenasledovaným židovským spoluobčanom. Spravodliví medzi národmi je ocenenie pre ľudí nežidovského pôvodu, ktorí počas holokaustu riskovali aj vlastné životy, aby zachránili prenasledovaných Židov pred smrťou.

            Súčasťou exkurzie bolo aj absolvovanie hodinovej prednášky. Študenti si vybrali Úteky z táborov smrti.

            Dnešná návšteva bola pre nás spomienkou na obete holokaustu. Na tomto mieste sme si ešte viac uvedomili, že podobným hrôzam sa treba už natrvalo vyvarovať.

          • Účasť v krajskom kole Medzinárodnej dejepisnej súťaže

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            3. apríla 2024 sa uskutočnilo krajské kolo Medzinárodnej dejepisnej súťaže (organizátorom je Gymnázium Cheb, krajské kolo bolo na Strednej spojenej škole v Trnave).  Družstvo našej školy v zložení Evan Hendricken (3. A), Jakub Galbavý (2. B) a Jakub Bejdák (2. A) obsadilo  1. miesto v konfrontácii tímov z 10 gymnázií kraja a vybojovali si účasť vo finále, ktoré sa uskutoční v aule Západočeskej univerzity v Chebe v novembri 2024. Ďakujeme študentom za reprezentáciu školy v tejto náročnej súťaži a želáme im veľa úspechov.

          • AjTyvIT - workshopy pre dievčatá

          • Aj v týchto mesiacoch pokračujeme so spoluprácou s organizáciou AjTyvIT. Pre naše dievčatá sme spoločne zorganizovali workshopy:

            • 18.3.2024 - pre prímu a sekundu - Programovanie v Scratchi pre začiatočníkov,
            • 22.3.2024 - pre terciu - Programovanie v Scratchi pre pokročilých
            • 28.2.2024 - pre kvartu - Programujeme micro:bity pre pokročilých
            • 26.3.2024, 3.4.2024 - pre 1. ročník - Vyhľadávanie informácií a informačné zdroje
            • 19.3.2024, 3.4.2024 - pre 2. ročník a kvintu - Hoaxy a dezinformácie

            Dievčatá sa dozvedeli množstvo nových informácií, vyskúšali nové programátorské techniky.

            Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s AjTyvIT. :)