• Návšteva študentov 3. C v Domove dôchodcov v Gbeloch

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

                   7. decembra 2023 vybraní študenti 3. C navštívili Domov dôchodcov v Gbeloch. Pri tejto príležitosti  odovzdali dar – potravinový darčekový kôš, na ktorý urobili zbierku medzi spolužiakmi a na dar prispeli aj viacerí pedagógovia. Nebol to však hlavný zmysel návštevy, tým bolo stretnutie s milými dôchodcami, s ktorými sa porozprávali a zahrali si s nimi spoločenské hry. Aj takouto formou spríjemnili dôchodcom i sebe jedno predpoludnie.

            Ďakujem všetkým študentom, ktorí sa tejto akcie zúčastnili.

             

          • Odstávka služby VIAMO Platby školám

          • Dovoľte nám informovať vás, že od 23.12.2023 do 31.12.2023 bude dočasne pozastavená prevádzka služby VIAMO Platby školám.

            V uvedenom čase nebude možné prijímať platby cez VIAMO, takže rodičia  nebudú môcť platiť cez aplikácie Tatra banka VIAMO a VÚB VIAMO, ani kartami cez VIAMO Platobnú bránu.

            1. januára 2024 službu VIAMO Platby školám opätovne zapneme = rodičia budú môcť znova platiť.

            Prosím vezmite na vedomie, že platby realizované bankovým prevodom z účtu rodiča priamo na účet školy cez internet alebo mobile banking sú realizované bez vedomia služby VIAMO a uvedená odstávka sa ich netýka.

            V prípade otázok sa kontaktujte na info@viamo.sk alebo telefonicky na 0911 085 667.

            Informácia od Tímu BLIK SK

          • Hodina kódu

          • Celý svet je dnes obklopený technológiami. Šanca v ňom uspieť čoraz viac závisí od našich technologických zručností. Počas Týždňa informatiky (4 - 10. decembra) sa preto naša škola zapojila do Hodiny kódu, najväčšieho vzdelávacieho podujatia na svete. Viac ako 100 miliónov žiakov po celom svete už Hodinu kódu absolvovalo. Organizovaním Hodiny kódu chceme dať najavo, že naša škola má záujem učiť žiakov dôležité zručnosti potrebné do života v 21. storočí.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Autor: Mgr. Ľubica Sadloňová

            Na konci novembra sa u nás už tradične koná školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy si zanietení angličtinári zmerali sily v gramatike, slovnej zásobe, čítaní a počúvaní s porozumením, ale i v ústnom prejave.

            Veľmi nás teší, že medzi súťažiacimi sa okrem starých harcovníkov objavili aj nové mená a tváre. Pripravili sme pre nich naozaj náročné úlohy, s ktorými sa statočne popasovali. Musíme konštatovať, že úroveň ich vedomostí a komunikačných zručností sa z roka na rok zvyšuje.

            Nesúťažilo sa len o knižné a vecné ceny, ale najmä o postup do okresného kola, kde budú našu školu reprezentovať víťazi jednotlivých kategórií. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.  

            Výsledky:

            kategória 1A (príma - kvarta)

            1. miesto: Nina Vitteková - Se
            2. miesto: Patrik Hudák - Pr
            3. miesto: Barbora Konopová - Se, Barbora Sandtner - Pr

            kategória 1B (tercia - kvarta)

            1. miesto: Erik Lukáš Slovák - Te
            2. miesto: Lucia Wallnerová - Te
            3. miesto: Sofia Štofanová - Te

            kategória 2A (1., 2. ročník, kvinta, sexta)

            1. miesto: Barbora Ravasová - I.C
            2. miesto: Pia Luisa Ercolano - Sx
            3. miesto: Tatiana Rechtoríková - I.A

            kategória 2B (3., 4. ročník, septima, oktáva)

            1. miesto: Verena Pekarová - IV.B
            2.  miesto: Monika Kaňová - Sp
            3. miesto: Martin Kalný - Sp
          • FYZIKÁLNY NÁBOJ A NÁBOJ JUNIOR

          • Aj tento školský rok sme sa na jeseň zúčastnili medzinárodnej fyzikálnej súťaže Náboj v Bratislave, presne 3.11.2023 a Náboj Junior v Hlohovci dňa 24.11.2023. V Bratislave za nás bojovali dve družstvá, starší v zložení Jakub Fischer, Richard Jačanin, Miroslav  Polák, Ema Chovancová a Oliver Pribila obsadili 30. miesto z 55 družstiev na Slovensku a 99. miesto v medzinárodnom meradle zo 162 družstiev. Mladší boli na 37. mieste z 52 družstiev na Slovensku a v medzinárodnom meradle na 87. mieste zo 118 družstiev a to v zložení Carmen Klimková, Michal Fischer, Peter Dojčanský, Marek Baňárek a Gabriel Pribila. Sú to úžasné umiestnenia v takej náročnej súťaži a pri takej silnej konkurencii. Tento rok sa zúčastnili aj študenti z Česka, Španielska, Maďarska, Poľska, Belgicka, Chorvátska a Holandska. Aj naši kvartáni a terciáni bojovali v Hlohovci a riešili náročné matematické a fyzikálne úlohy. Kvartánom v zložení Alexandra Hamerlíková, Nina Kečkéšová, Juraj Oslej, Peter Otépka sa podarilo umiestniť na krásnom 3. mieste v Hlohovci, na Slovensku 57. zo 482, a medzinárodne 195. miesto z 1797 družstiev.  Terciáni Natália Čomajová, Júia Chropúvková, Jana Tománková a Filip Škodáček obsadili 6. miesto, na Slovensku 132. miesto a medzinárodne 387. Zase rozhodovali stotiny sekundy a to doslova. Získali však veľmi obohacujúcu skúsenosť a všetkým sa súťaž nadmieru páčila. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy.

          • Majstrovstvá ZŠ a SŠ v rapid šachu

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

                   Aj tento školský rok sa študenti našej školy zapojili do postupovej súťaže v zrýchlenom šachu (Peter Otépka z kvarty, Marek Oslej a Richard Kečkéš z kvinty, Ondrej Cibula z 3. C, Samuel Pavlík, Matúš Žúrek a Carmen Klimková zo sexty a Jakub Úlehla zo 4. A).

            Cez okresné kolo sa do krajského prebojovali študenti kvinty – M. Oslej (2. miesto) a R. Kečkéš  (4. miesto). Richard v krajskom kole nahradil J. Úlehlu, ktorý okresné kolo vyhral, ale žiaľ sa nemohol zúčastniť vyššieho kola. V krajskom kole bol úspešnejší M. Oslej, ktorý obsadil 5. miesto. Je to škoda, pretože ešte dve kolá pred koncom viedol, ale záver turnaja mu nevyšiel.

            Ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu školy a všetkých priaznivcov a zároveň hráčov šachu pozývame na tradičný už 11. ročník Vianočného turnaja o titul najlepšieho šachistu Gymnázia L. Novomeského v Senici.

          • ZLATÉ MEDAILY

          • z Finálového kola celoštátnej Stredoškolskej ligy Ultimate Frisbee (indoor) pre školský rok 2023/24

            Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Konečne sa to podarilo! Náš frisbee tím SENGYM v zložení Ondrej Cibula (III.C), Katarína Poláková (Septima), Peter Bederka (Oktáva), Alžbeta Čederlová, Anton Čederle, Erik Michalička a Branislav Gajdoš (všetci IV.B) sa dňa 1. 12. 2023 zúčastnil halového finále Stredoškolskej ligy Ultimate Frisbee, vyhral všetky zápasy a stal sa tak celkovým víťazom!

             

            Finálové kolo sa konalo v Športovej hale mesta Žilina. Organizátorom bola Stredoškolská liga Ultimate Frisbee spolu so Slovenskou asociáciou Frisbee. Bolo to veľmi priateľské, napínavé a intenzívne športové podujatie, kde si hráči mohli porovnať a vymeniť svoje skúsenosti so svojimi rovesníkmi z ostatných škôl z celého Slovenska.

             

            Naši „sengymáci“ si tento deň užili naplno a vo vynikajúcej nálade. Svedčí o tom aj fakt, že medzi zápasmi stihli svoju prvú tohtoročnú guľovačku aj stavanie snehuliaka!  😊

             

            Medailistom blahoželáme a tešíme sa na ďalšie priateľské zápasy.

             

          • Senica na starých pohľadniciach

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

            Viete, kto sú filokartisti? Ich záľubou je štúdium a zbieranie pohľadníc.

            Prezerať staré pohľadnice a zároveň počúvať rozprávanie pána Jána Petra o histórii Senice si nenechali ujsť  študenti III. A.

            V stredu 29. 11. 2023 navštívili v Záhorskom osvetovom stredisku v Senici výstavu týchto „malých obrázkových pozdravov“.

            Ján Peter a Peter Brezina sú autormi knihy Senica v nostalgii pohľadníc. Je v nej zhromaždených takmer  480 pohľadníc.

            Viete, kedy vyšla 1. pohľadnica Senice? Bolo to v roku 1898.

            Výstava ponúka vývoj Senice v rozpätí rokov 1898- 1960.

            Zamysleli ste sa, kedy ste vy naposledy dostali pohľadnicu z nejakého krásneho mesta? Je smutné, že ich posielanie sa pomaly vytráca a postupne sa stávajú minulosťou...

          • Projekt Novomeský – interná súťaž v interpretácii Novomeského básní

          • ​​​​​​Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            24. novembra 2023 PK SJL úspešne realizovala projekt analýzy a interpretácie dvoch básní Ladislava Novomeského: Kráľovič dánsky a Obyčajné verše. Do projektu sa zapojilo 50 študentov III.A, III.B, septimy, III.C a IV.B pod vedením vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry. Podmienkou účasti bolo pri obidvoch básňach určiť formu: veršový systém, rým, výrazové prostriedky a žáner. Interpretovať báseň vyjadrením významu každej strofy, sformulovať tému a ideu, navyše pochopiť dobový a literárny kontext. Správne pochopiť podstatu Novomeského komunikácie s čitateľom bolo pre mnohých náročné pre prelínanie existenciálneho, sociálneho vyjadrenia s postojom k udalostiam v 30. rokoch, ale aj pre prestupovanie sylabotonického verša s voľným. Najlepšie práce sme si prečítali v III.A:

            1. miesto: Hana Hrúzová – III.A

            2. miesto: Nina Okasová – III.A

            3. miesto: Aneta Bíliková – III.A

            Ďakujeme všetkým za účasť a múdre reflexie, víťazkám gratulujeme a tešíme sa na pokračovanie projektu o rok!

          • Výmenný pobyt v Belgicku

          • Autor: Simona Parízková, III.C

            Ako skupina žiakov z 2. a 3. ročníka sme pred dvoma týždňami skúsili život v Belgicku v rámci výmenného pobytu. Odchádzali sme už zavčas ráno (alebo skôr v noci) 12. novembra a tých niekoľko dní na západe Európy sme mali nabitých programom.

            Navštívili sme viacero miest s úžasnou atmosférou – Brusel, Antverpy, Diest a Mol, kde sa nachádza škola našich belgických študentov. V nej sme robili rôzne skupinové aktivity, či už vzdelávacie alebo športové, a zúčastnili sme sa aj vyučovania. Spoznávali sme ich mesto, belgickú kultúru, jazdili na bicykloch, zmokli sme, ochutnali wafle a iné tradičné jedlá, opäť sme zmokli, a popritom všetkom sme si precvičovali našu angličtinu a spoznávali sme nových ľudí, najmä naše "dočasné rodiny". Sme radi, že nás srdečne privítali vo svojich domácnostiach a pomohli nám cítiť sa takmer ako doma.

            I napriek pomerne nepriaznivému počasiu, ktoré k Belgicku už tak nejako patrí a má svoje čaro, sme si pobyt užili a lúčili sme sa s veľa skúsenosťami a zážitkami, na ktoré budeme ešte dlho radi spomínať. Už teraz sa tešíme, keď budeme našich Belgičanov môcť v marci privítať u nás.

          • Readycon - prednášky pre maturantov

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.       foto: Katarína Poláková, septima​​​​​​​

            21. novebra 2023 sa na našej škole mohli žiaci končiacich ročníkov dozvedieť niečo o svojich budúcich pracovných odboroch. V rámci online vysielania spoločnosti Readycon (www.readycon.live) mohli študenti priamo v triede získať nové a zaujímavé informácie o kľúčových trendoch a firmách vo vybraných odboroch. Mnohí už majú vysokú školu vybranú, ale iste im aj tento projekt môže pomôcť urobiť kariérne rozhodnutie, nasmerovať ich a ponúknuť im reálne skúsenosti odborníkov z praxe. Naša škola si vybrala tento rok oblasti: stavebníctvo, strojárstvo, IT, médiá a marketing, obchod a služby, zdravotníctvo a financie. 

             

             

          • Študenti a učitelia darovali krv

          • Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 21.11. sa skupinka 6 študentov a 2 učiteľov rozhodla darovať krv v miestnej pobočke Slovenského Červeného kríža, s ktorou spolupracujeme už viac ako 15 rokov. Tejto akcie sa zúčastnili nielen skúsení darcovia ale aj prvodarcovia, ktorých aktívne vyhľadávame medzi našimi študentami. V tejto činnosti budeme pokračovať aj v budúcnosti a tešíme sa na ďalších darcov počas Valentínskej kvapky krvi.

            Naši darcovia: Dominik Tokoš, Linda Palicová, Eliška Pavlovičová, Petra Simonová, Matej Škrabák, Richard Jačanin a pp. Horňáčková a Ravas.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            15. novembra 2023 sa na našom gymnáziu uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C. Z celkového počtu 19 súťažiacich bolo 15 úspešných riešiteľov, ktorí získali 40 a viac bodov z možného počtu 55. Zadanie pozostávalo z dvoch častí – písomnej a ústnej. Písomná časť bola tvorená didaktickým testom s rozličnými typmi úloh s rôznou kognitívnou náročnosťou, zameranými na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry. V písomnej časti žiaci mali vytvoriť  vlastný text, resp. transformáciu textu, v ktorej mali preukázať schopnosť písať žánrovo a štýlovo diferencovane, s čo najväčšou možnou mierou originality. Ústna časť pozostávala zo samostatnej prípravy a prednesenia rečníckeho prejavu na zadanú tému s využitím prostriedkov verbálnej i neverbálnej komunikácie.

            Našu školu reprezentovala žiačka kvarty Alexandra Hamerlíková a podarilo sa jej obsadiť prvé miesto. Získala 51 bodov z celkového počtu 55 bodov. Gratulujeme Saške a držíme jej palce v krajskom kole olympiády. 

          • Veľtrh vysokých škôl GAUDEAMUS

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková, Mgr. Katarína Václavková

            15.novembra sa naši budúci maturanti vybrali na Veľtrh vysokých škôl GAUDEAMUS. Tento rok zmenili miesto veľtrhu a ponuku vysokých škôl si prezreli v Nitre.

            Záujem študentov sa snažili zaujať  nie len vysoké školy zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

            A hoci mnohí už majú jasno, kam po maturite budú smerovať ich kroky, pre iných bol Gaudeamus inšpiráciou. Uvidíme.

          • Exkurzia - Technické múzeum Viedeň

          • Autor: Liliana Horňáková z 3.B

            Vo štvrtok 16.11.2023 sme študenti tretieho ročníka spolu s pani profesorkou Mudrochovou a pánom profesorom Štefečkom navštívili Technické múzeum vo Viedni, kde sme si mohli pozrieť históriu a vývin mnohých zaujímavých technológií. V múzeu sa nachádzala široká škála exponátov vrátane historických parných strojov, starých automobilov, lietadiel, počítačov a ďalších technologických zázrakov. Mnohé exponáty boli interaktívne, čo nám umožnilo experimentovať s rôznymi zariadeniami a pochopiť ich fungovanie. Okrem technológií sa v múzeu nachádzali aj exponáty, ktoré sa zaoberali témou ekológie a zlepšenia klímy, ako sa produkuje zelená energia a ako pozitívne vplýva na našu planétu. Múzeum obsahovalo aj priestory venované inováciám a moderným technológiám, kde sme videli aktuálne vedecké projekty a novinky v rôznych odvetviach techniky. Na svoje si prišli aj milovníci umenia – výstava hudobných nástrojov, filmová technika, fotografické prístroje. Po prehliadke exponátov sme navštívili múzejnú kaviareň a obchody so suvenírmi. Celková atmosféra múzea bola veľmi príjemná a sme veľmi vďační za získanie nových poznatkov o technickom pokroku a jeho histórii.

          • Deň študentstva v DAVe

          • Autor: Linda Palicová

            Senická radnica pri príležitosti Dňa študentstva aj tento rok ocenila najlepších senických študentov stredných škôl. Z našej školy boli ocenení: Verena Pekarová, Erik Michalička, Richard Jačanin a Jakub Fischer. Cenu Študentského parlamentu mesta Senica taktiež získala naša gymnazistka Ema Poláková. Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

          • iBobor 2023/2024

          •  V  dňoch od 6. do 9. novembra 2023 sa uskutočnil 17. ročník informatickej súťaže iBobor. Naši študenti si  otestovali svoje vedomosti a zručnosti z riešenia úloh z rôznych oblastí informatiky.

            V jednotlivých kategóriách súťažili:

            - kategória Benjamíni Karolína Palková, Zuzana Miháliková, Samuela Bzdúšek, Sofia Jamrichová, Radka Sládková, Timea Bartošová, Patrik Hudák (príma),  Zara Anderle, Nina Mozoličová, Eliška Šimková (sekunda), 

            - kategória Kadeti Jana Tománková, Júlia Chropúvková, Natália Čopjanová, Erik Lukáš Slovák (tercia), Eliška Tršková, Peter Otépka, Linda Machová, LAura Pavlíková, Šimon Vícen (kvarta),

            - kategória Juniori Jakub Luknár (I.A), Petra Čobrdová (II.A), Matej Brezovský, Matúš Žúrek, Carmen Klimková (sexta), Michal Fischer (II.C), Ema Burajová (kvinta),

            - kategória Seniori Adam Matula, Ondrej Cibula (III.C), Kristína Slezáková, Matej Škrabák, Jakub Fisher, Marko Kaňa (Oktáva), Samuel Vajda (IV.A), Elena Beňáková, Jakub Vícen (IV.B).

             

            Úspešnými riešiteľmi sa stali

            Benjamíni

            • Timea Bartošová, percentil 94,86
            • Samuel Bzdúšek, percentil 87,59
            • Zuzana Miháliková, percentil 84,03
            • Nina Mozoličová, percentil 82,17
            • Eliška Šimková, percentil 82,17
            • Sofia Jamrichová,  percentil 80,74

            Kadeti

            • Natália Čopjanová, percentil 92,87
            • Šimon Vícen, percentil 92,87
            • Laura Pavlíková, percentil 87,88
            • Jana Tománková, percentil 76,44
            • Peter Otépka, percentil 69,14
            • Erik Lukáš Slovák, percentil 69,14

            Juniori

            • Petra Čobrdová, percentil 98,7
            • Michal Fischer, percentil 97,71
            • Carmen Klimková, percentil 95,99
            • Jakub Luknár, percentil 85,35
            • Ema Burajová, percentil 83,49

            Seniori

            • Jakub Fisher, percentil  99,43
            • Matej Škrabák, percentil 92,27
            • Ondrej Cibula, percentil 90,85

            Úspešným riešiteľom blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

          • Sengym a ŠR pomáha ďalej 😊

          • Autor: Mgr. Lucia Jurigová

            V piatok 10.11. 2023 sme navštívili zariadenie Svetluška v Kunove, kde sme strávili príjemné dopoludnie. Priniesli sme rôzne hračky pre deti a potreby na kreslenie. V tomto zariadení sú klienti s rôznym postihnutím od 3 - 38 rokov. Bola to skvelá skúsenosť pre našich študentov a tiež veľmi silný zážitok pre nás všetkých. Je úžasné vidieť, s akou láskou sa pani riaditeľka a vychovávateľky o deti starajú. Verím, že sa tam ešte vrátime.Ďalšou zastávkou bolo Zariadenie pre seniorov v Senici. Boli sme tam už druhý raz, tak sme vedeli, čo nás čaká. Usmievavé babičky sa na nás už tešili a zahrali sme si s nimi hru Bingo. Bolo to ako prísť domov k starým rodičom. Všetci sme si to užili a odnášame si príjemný pocit za dobre vykonanú prácu.Ďakujem všetkým študentom, ktorí sa na akcii podieľali .