• Zážitkové vyučovanie na ruštine

          • Autor: Mgr. Marta Horňáčková

            Trieda sexta sa s témou Где мы пообедаем ? „ pohrala „ naozaj výborne.

            Najprv sme sa oboznamovali so slovnou zásobou na tému Jedlo, až sme prešli k receptom. Každý si vybral ten svoj obľúbený, spracoval ho v ruskom jazyku a potom priniesol všetkým ochutnať, ako sa mu praktická práca vydarila. A zaslúžia si veľkú pochvalu. Aj sme sa niečo naučili, aj sme si pochutili.

          • 2.B v Terchovej🌳

          • Autor: Aneta Andelková, II.B

            Dňa 11.6. 2023 sme sa vybrali na trojdňový výlet na Terchovú a do Žiliny. Ráno sme spolu nasadli na vlak a užívali si cestu. Okolo obeda sme dorazili do Žiliny kde sme až do večera preskúmavali mesto. Na druhý deň sme sa autobusom vybrali do Jánošíkových dier kde sme si dali menší okruh a večer sme opäť vyrazili do mesta. Na tretí a posledný deň sme si prezreli hrad Budatín a rozlúčili sme sa so Žilinou. Potom už nás čakala len dlhá cesta domov, ktorú sme zvládli na jednotku.

          • Geografická exkurzia

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            Študenti druhých a tretích ročníkov sa zúčastnili geografickej exkurzie do Brna a Moravského krasu. V Brne navštívili expozíciu „Motýlí dom – Papilonia“, kde sa kontaktnou formou zoznámili s krásou viacerých druhov tropických motýľov. V Moravskom krase ich čakala prehliadka jednej z najkrajších jaskýň v Českej republike – Punkevní, ktorá je prepojená s dnom známej priepasti Macocha. Prehliadka mala dve časti – suchú, v ktorej žiaci videli rôzne formy krasového georeliéfu a unikátnu mokrú, v ktorej využili približne polhodinovú plavbu člnmi podzemnými priestormi po riečke Punkva. Exkurzia bola zakončená pohľadom z okraja priepasti Macocha na jej dno (prevýšenie 138 metrov), kam sa presunuli lanovkou.

          • Úspešné finále súťaže Čo vieš o hviezdach

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            Ako sme už informovali v závere apríla, naši študenti vzorne reprezentovali školu v krajskom kole vedomostnej súťaže Čo vieš o hviezdach. Za necelé dva mesiace sa naša bilancia ešte zlepšila - Marek Baňárek (1. B) sa zúčastnil dvoch celoštátnych finále a počínal si naozaj veľmi dobre.

            V dňoch 16. - 17. mája sa v priestoroch Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove konala Astronomická olympiáda. Po domácom kole sa Marek stal úspešným riešiteľom aj vo finále a svojím výkonom zatienil i viacerých starších stredoškolákov.

            Úplne suverénne si však náš mladý astronóm viedol v celoštátnom kole ČVOH v Prešove vo štvrtok 15. júna 2023. So ziskom 91 bodov z celkového počtu 105 a náskokom 12 bodov obsadil prvú priečku.

            Marekovi srdečne gratulujeme a veríme, že bude inšpiráciou aj pre ďalších milovníkov tejto krásnej prírodnej vedy!