• SENGYM pomáha v regióne :-)

          • ​​​​​​Autor: Katarína Poláková, Sexta

            Aj tento rok sa na škole Gymnázium Ladislava Novomeského konali veľkonočné trhy. Peniaze, ktoré sa vyzbierali na tejto akcii, sme tento rok darovali zdravotne znevýhodneným ľudom a dôchodcom vo forme spoločenských hier. Pri hrách sa zabavili nielen dôchodci a zdravotne znevýhodnení, ale aj študenti. Vďaka pomoci sociálnej pracovníčky, Alenky Ligasovej, sa nám podarilo spojiť či už s Červeným krížom alebo Domovom dôchodcov v Senici. Radi by sme z tejto akcie spravili tradíciu a naďalej čarovali úsmevy na tvárach. 

          • Bezpečne a hravo v online svete

          •       V tomto školskom roku sa naša  škola zapojila do grantového programu Bez nástrah online Nadácie Orange a náš projekt bol podporený. Dokonca bol projekt našej školy Bezpečne a hravo v online svete medzi tými, ktoré hodnotiacu komisiu zaujali najviac. Finančné prostriedky z projektu boli použité na nákup notebooku, farebnej atramentovej tlačiarne, 3D tlačiarne a filamentov, kancelárskych a kreatívnych potrieb.

                  Naši študenti sa vďaka projektu "Bezpečne a hravo v online svete" v zvýšenej miere venovali bezpečnosti na Internete. Vytvorili výukové plagáty a výukové videá. Navrhli a vytvorili spoločenskú hru Bezpečne a hravo v online svete. Hru preložili do anglického a nemeckého jazyka. Na projekte spolupracovali študenti viacerých ročníkov od sekundy po tretí ročník štvorročného gymnázia. Zdokonalili sa aj pri tvorbe 3D grafiky, 3D tlači, tvorbe dizajnov otázok v Canve, tvorbe plagátov a v rôznych aplikáciách na tvorbu videí. Pri ich tvorbe využili aj umelú inteligenciu.

                Spoločenskú hru budeme používať na hodinách informatiky, etickej výchovy, pri konverzácii v anglickom a nemeckom jazyku.

          • Sekunda v škole v prírode

          • ​​​​​​​Autori: kolektív sekundy

                           Týždeň od 19. do 23. júna sme strávili v Škole v prírode v Tesároch pri Topoľčanoch. Dvojhodinovú cestu sme absolvovali v minibuse, do ktorého sme sa s batožinou ledva zmestili. Po krátkom odpočinku sme sa vybrali preskúmať okolie. Trochu sme sa báli, že si prinesieme neželaného hosťa – kliešťa, ale našťastie sa to nestalo.

                           Nasledujúcimi dňami nás sprevádzalo zážitkové vyučovanie, ktoré sme si sami pripravili. Najviac sa nám páčila pátracia biológia a dejepisný AZ kvíz. Popoludní sme hrávali loptové hry od futbalu po plážový volejbal. Vo štvrtok sme sa v horúčave schladili zábavou v bazéne.

                           V piatok sme sa rozlúčili so skvelým areálom a plní zážitkov sme sa pobrali domov. Tento raz bol šofér autobusu pripravený a pre istotu mal aj prívesný vozík na kufre. Cestou domov sme sa mali zastaviť na obed v McDonalde, ale zistili sme, že v Piešťanoch žiaden nie je a museli sme sa uspokojiť s jedlom z Tesca. Príjemné bolo aj zistenie, že päť dní bez mobilu sa dá v pohode prežiť.

          • MLADÍ ZÁCHRANÁRI OPÄŤ V AKCII

          • Autor: Mgr. Lenka Krištofíková

            Tretí ročník súťaže "Mladý záchranár trnavskej župy" sa jednoznačne nemohol zaobísť bez našej účasti :) Naše družstvo v zložení Filip Filípek, Tomáš Šajánek, Karolína Šimková a Alex Mihalovič (2.B a 2.C) výborne zvládali jednotlivé praktické úlohy - zachraňovali a ošetrovali zranených pri autonehode, lúpeži či oslave a otestovali si aj teoretické vedomosti z oblasti prvej pomoci. V silnej konkurencii 22 družstiev z celého trnavského kraja získali naši žiaci 4. miesto!

            Celému tímu gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

            Za odbornú a morálnu pomoc pri príprave tímu ďakujeme Paťovi Babicovi zo 4.A.

             

            https://trnava-vuc.sk/zupa-zorganizovala-podujatie-mlady.../