• Triedny výlet, exkurzia UMK

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            8. júna 2023 si triedy 1. B a 1. C užili svoj koncoročný triedny výlet v Bratislave. Spojili sme príjemné s užitočným. Doobedie sme venovali akčnej činnosti v priestoroch starej továrne, kde si študenti zahrali laser tag a paintball, v adrenalínovej aréne si potrénovali svoje pohybové aj strategické zručnosti. Po krátkom obede v nákupnom centre sme sa presunuli po nábreží Dunaja do novootvorenej zrekonštruovanej budovy Slovenskej národnej galérie. Tu sme mali možnosť vidieť aktuálnu expozíciu - Prológ. 12 farieb reality - venovanú fúzii  starého a súčasného umenia. Veľkorysé inštalácie nás previedli obrovskými výstavnými priestormi, ktoré ešte len čakajú na svoje stále expozície. Prváci si trochu zapózovali medzi exponátmi a mali možnosť  vychutnať si výhľady z lodžií obnovenej časti SNG. 

          • Literárno-dejepisná exkurzia

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre a Múzeum Gerulata Rusovce

            Piatok 9. júna sme si so sekundou, terciou i kvartou zopakovali alebo upevnili tému život a aktivity Ľudovíta Štúra, keď sme absolvovali lektorský výklad v Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre. Múzeum je zdrojom veľmi zaujímavých informácií, ak ich dokážete vnímať z prednášky, inštalovaných panelov i artefaktov. Dobovú atmosféru dotvárajú obývacie miestnosti s nábytkom z tohto obdobia a obrazy zo života Štúra.

            Naši študenti počúvali so zaujatím napríklad informácie o nehonorovaní jeho práce na bratislavskom lýceu – vyučovanie na lýceu i práca v Spoločnosti česko-slovenskej neboli platené. Skromný plat dostával profesor Palkovič, Štúrovým príjmom bolo súkromné vyučovanie. Štúr rád jazdil na koni, chodieval do prírody, na koncerty, bály i divadelné predstavenia. Skúmali sme dva portréty Márie Pospíšilovej, do ktorej sa Štúr zaľúbil. Nie celkom vydarený vytvoril maliar Jozef Klemens ako svadobný dar. Zaľúbený pár Mária a Ľudovít údajne uvažoval o svadbe, čo potvrdzuje symbolika obrazu: venček z nezábudiek a obrúčka na hrudi s pramienkom vlasov. Pri prehliadke sme získali množstvo informácií:  údaje o počte 6000 dobrovoľníkov, ktorí sa schádzali na Myjave. Ako Slovensko žilo povstaním najmä v roku 1848. Keď sa v decembri 1848 na niekoľko dní stala centrom vojska Čadca, vodcov SNR tu ubytoval na svojej fare katolícky farár František Daniš. Ľudovít si bol veľmi blízky so starším bratom Karolom, konzultoval s ním svoju politickú činnosť. A Modra pre Štúra nebola od roku 1851 takým konečným miestom v zmysle zavŕšenia aktivít. Aj tu sa Štúr venoval vedeckej a literárnej činnosti, spolu s Kalinčiakom usiloval o to, aby sa modranské gymnázium stalo vyššou strednou školou s vyučovacím jazykom slovenským.

            Keď si skupinka odvážnejších vyriešila aj interaktívny kvíz, presunuli sme sa do Múzea Gerulata Rusovce. V dnešnej mestskej časti Bratislavy v Rusovciach bol vybudovaný rímsky vojenský tábor pomocných zborov rímskych légií v systéme Limes Romanus. Bol postavený v 2. storočí ako súčasť rímskej provincie Panónia. Zložkou Gerulaty (názov Rimania zrejme prevzali od keltského obyvateľstva) okrem starorímskeho vojenského tábora boli aj strážne veže, villy, pohrebiská. Najstarší tábor pravdepodobne  pochádzal z obdobia Flaviovcov. Múzeum je koncipované ako lapidárium i zbierka predmetov z tohto obdobia: časti pancierov, nožov, prakové gule, kopije, spony, ale aj bronzové kružidlo, kahance, lyžičky, pinzety, strieborné denáre, keramika, tehly. Aj v týchto priestoroch sme exkurziu ukončili interaktívne – virtuálne sme sa pohybovali v tábore Gerulata a simulovali sme život rímskeho legionára. Pripomenuli sme si, že Gerulata Rusovce je spolu s kastelom v Iži zapísaná ako slovenské číslo 8 v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

          • Biologická olympiáda

          • Autor: Mgr. Elena Grečná

            Po minuloročnom víťazstve v krajskom kole Biologickej olympiády v kategórii B sa nám i tento školský rok  podarilo zaradiť medzi najlepších študentov biológie  1. a 2. ročníka stredných škôl v Trnavskom kraji. Zaslúžil sa o to Roderik Provazník, ktorý skončil na 3. mieste. Statočne "bojovala" i Magdaléna Zelenáková, ktorá obsadila 6. miesto  a stala sa rovnako úspešnou riešiteľkou KK BIO.

            Obom študentom sexty srdečne gratulujeme a ďakujeme im za vynaložené úsilie vzorne reprezentovať našu školu.

          • Gympláci v Londýne

          • Autor: Aneta Andelková, 2.B

            Dňa 31.5.2023 sme sa s pani profesorkou Jurigovou lietadlom vybrali objavovať krásy Londýna. Precvičili sme si angličtinu a videli obrovský kus anglickej histórie. S pánom sprievodcom sme sa presúvali metrom či vlakmi a samozrejme nesmela chýbať ani plavba loďou po Temži. Prvý deň sme si pozreli Big Ben, prehliadli sme si centrum mesta, Westminster, videli čínsku štvrť Chinatown a k večeru si trochu nakúpili na Piccadilly Circus, V druhý deň sme sa hneď ráno vypravili do štvrti Greenwich kde sme videli nultý poludník, observatórium, krásny výhľad na Londýn a loď Cutty Sark. Loďou sme sa presunuli do City of London kde sme videli The Monument, Tower of London, katedrálu St. Pauls a zažili aj trochu umenia v Tate Modern. Navečer sme absolvovali jazdu na London Eye kde sme mali Londýn ako na dlani. Na tretí deň sme sa vybrali trošku vzdelávať a navštívili sme múzeá Natural History Museum a Science Museum. Po rozchode na obed sme sa pozreli na voskové figuríny v Madame Tussauds, či si urobili piknik v Regent’s Park a deň sme zakončili nákupmi na Oxford street. V sobotu 3.6. sme šťastlivo doleteli domov do Viedne a sme plní nových zážitkov a spomienok.