• Na západe nič nové, divadlo Ludus

          • Autor: Petra Simonová, Septima 

            Prvého februára sa triedy septima a 3.B zúčastnili divadelného spracovania expresionistického vojnového románu autora Erich Maria Remarquea ,,Na západe nič nové''. Predstavenie divadla Ludus si žiaci pozreli v Štúdiu L+S v Bratislave.
            Inscenácia sleduje život a zážitky štyroch devätnásťročných chlapcov bojujúcich na západnom fronte v prvej svetovej vojne.
            Po skončení predstavenia sa diváci stali súčasťou krátkej diskusie na tému nadväzujúcu na Remarquovo dielo, ktorého posolstvo i dnes rezonuje v mnohých divákoch a čitateľoch.

             

            zdroj foto: https://ludusdivadlo.sk/

             

          • Gympláci majú radi umenie

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            O tom, že naši študenti majú radi umenie, vedia o ňom diskutovať a neboja sa stať na chvíľu aj jeho súčasťou, sme sa opäť presvedčili vo štvrtok  2. 2. 2023, keď trieda kvinta navštívila Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici. Mali možnosť vidieť aktuálnu expozíciu poľského sochára Marcina Berdyszaka: IDEAS and IDEOLOGIES. Súčasťou výstavy bolo niekoľko priestorových objektov a malieb, v ktorých autor spracúva rôzne témy, napríklad politiku, národné témy, náboženstvo či liberálne postoje a tieto vizuálne interpretuje prostredníctvom znakov a symbolov. Ich význam je pre väčšinu návštevníkov čitateľný, nezameniteľný. Študentov po prezretí výstavy čakala aj vlastná výtvarná aktivita pod vedením galerijnej pedagogičky Elišky Šefčíkovej. Dokonca mohli preskúmať aj pivničné priestory galérie, ktoré boli dlhodobo zatvorené.

            Ďakujeme za spoluprácu a určite ešte prídeme.  

            Zdroj: https://www.zgjm.sk/vystavy/archiv-vystav/2022-2/marcin-berdyszak-ideas-ideologies/

             

             

             

          • Okresné majstrovstvá vo florbale mladších žiakov

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dňa 1.2.2023 sa odohralo na ll.ZŠ Okresné kolo Mladších žiakov vo florbal. Naši študenti sa umiestnili na peknom treťom mieste. Skupinu s prehľadom vyhrali a len minútka nás delila od finále keď sme z II.ZŠ viedli 3:2 a nakoniec sme prehrali 4:3. Chalani podali bojovný  výkon za čo im ďakujem.

          • POZDRAV Z "LYŽARÁKU"

          •  

            Zasnežený pozdrav z Tálov posielajú gympláci z 2.B, 2.C a Sexty

          • NÁBOJ JUNIOR

          • Autor: Mgr. Iveta Mudrochová

            Je to medzinárodná matematicko-fyzikálna súťaž určená študentom základných škôl a prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií. Zúčastniť sa môžu štvorčlenné družstvá z rovnakej školy. Úlohy sú netradične zadávané, zaujímavo formulované a veľmi náročné. Cieľom je za daný čas vypočítať čo najviac príkladov. Tento rok sa zúčastnili súťažiaci z Belgicka, Česka, Španielska, Francúzska, Chorvátska, Holandska, Poľska a Slovenska. Na Slovensku prebieha súťaž v rôznych mestách, my sa zúčastňujeme v Hlohovci. Dňa 25. novembra 2022 začali všetky družstvá súťažiť v rovnakom čase a počítali 120 minút. Za našu školu súťažili dve družstvá z kvarty – družstvo A v zložení Gabriel Pribila, Katarína Mikuličová, Šimon Smolinský, Ema Burajová a družstvo B v zložení Marek Oslej, Ondrej Hajduk, Rastislav Bederka, Samuel Khír. Družstvo A skončilo v Hlohovci na krásnom 2. mieste, na Slovensku na 79. mieste zo 417 družstiev a v medzinárodnom meradle na 252. mieste z 1392 družstiev. Družstvo B bolo v Hlohovci 4., na Slovensku 138. a medzinárodne 379. Dievčatá a chlapci svoju úlohu zobrali seriózne, počítali do poslednej stotiny sekundy a podali naozaj skvelý výkon, čím nám urobili veľkú radosť.

            Za reprezentáciu im veľmi ďakujeme a tešíme sa na budúci rok.

          • Výlet do Viedne

          • Autor: Veronika Míchálková, 1.B

            Minulý týždeň vo štvrtok 15.12.2022  sa gymnazisti zúčastnili výletu do Viedne. V prvom rade by som sa v mene všetkých zúčastnených chcela poďakovať pani profesorke Maliarikovej, ktorá nám zorganizovala perfektný výlet, ktorý sme si naplno užili.         

                      Po úspešnej dvojhodinovej ceste sme dorazili do Viedne a ako prvé sme navštívili Naturhistorisches Museum, kde sme mohli vidieť rôzne exponáty zvierat, ale aj kryštálov. V múzeu sme si mohli aj oddýchnuť a dať si viedenský zákusok s kávičkou.

                        Následne sme sa vybrali na prehliadku Hofburgu, pred ktorým stojí pomník cisára Jozefa II. Prezreli sme si aj samozrejme mesto, kde sme sa pokochali historickými budovami a následne sme smerovali k Stephansdomu.

                        A čo bolo najväčším cieľom tohto výletu? No predsa vianočné trhy pred radnicou – Christkindlmarkt. Na trhoch sme mohli vidieť nespočetné množstvo vianočných výrobkov, svetielok, sladkých i slaných jedál. No a nesmel chýbať ani vianočný punč.

                        Našou poslednou zastávkou bola prehliadka národného divadla – Burgtheater. Od pani sprievodkyne sme sa dozvedeli históriu divadla a kto boli autori nástenných malieb. V divadle sme mali možnosť sa aj postaviť na pódium s výťahom, kde účinkujú známi viedenskí herci.

                        Vymrznutí, unavení, ale zároveň plní zážitkov sme odchádzali domov. Cestou domov nám pani profesorka potrápila aj naše hlavičky. Kládla nám otázky, že čo sme si z výletu zapamätali. Ale SENGYM sa nezaprel. Dali sme to ľavou zadnou! 

          • Shakespeare namiesto Palárika

          • autor fotiek: Tamara Pastuchová, 4. A

            autor textu: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            20. 12. 2022, tesne pred vianočnými prázdninami, sa trieda 4. A zúčastnila na divadelnom predstavení v Divadle Jána Palárika v Trnave. Pôvodne mali vidieť inscenáciu o Palárikovi, ale pre chorobu protagonistu si pozreli inscenáciu Kompletný Shakespeare zhltnutý za 120 minút. I keď trvala o čosi dlhšie (2,5 hodiny), mala čím zaujať. Potom si študenti vychutnali ešte atmosféru trnavských vianočných trhov a hurá domov. Ďakujeme Divadlu Jána Palárika v Trnave aj slovenským železniciam, že sme sa úspešne, i keď s menšími problémami, dopravili do Trnavy i späť. Štvrtáci si však svoj, možno posledný spoločný, školský výlet užili naplno.

            Zdroj foto. z predstavenia: https://www.djp.sk/

          • Exkurzia do Múzea židovskej kultúry v Bratislave

          • Autor: Natália Svatá 

            Dňa 8.12. 2022 sa uskutočnila exkurzia pre študentov III. ročníka Spoločenskovedného seminára. Navštívili sme Múzeum židovskej kultúry v Bratislave, kde sme si vypočuli prednášku o židovských zvykoch, kultúre, domácnostiach a o samotnej podstate judaizmu. Taktiež sme si pozreli výstavu Ženy – príbehy žien, ktoré ovplyvnili svet. Výstava prezentuje inšpiratívne ženské osobnosti židovského pôvodu, ktoré sú späté s územím dnešného Slovenska. Po prehliadke sme si išli vychutnať predvianočnú atmosféru a zohriať sa teplým punčom na vianočné trhy.

          • Exkurzia u hasičov

          • Autor: Natália Čomajová, sekunda

            Dňa 14.12.2022 sa študenti sekundy zúčastnili exkurzie u hasičov. V mene všetkých by som sa chcela poďakovať pánovi profesorovi Štefečkovi, ktorý nám zorganizoval nezabudnuteľný zážitok u hasičov v Senici.
            Hneď ako sme prišli k hasičom, milo nás uvítali a mali sme možnosť vidieť veľa zaujímavých vecí a dozvedieť sa nové a náučné informácie o činnosti hasičov. Hasiči nám ukázali hasičské autá a ich vybavenie.
            Dúfam, že takýchto zaujímavých zážitkov bude ešte veľa!
             

          • III.A na výstave Vianoce v Múzeu Senica

          • Autor: Mgr. Erika Vícenová

            Aké tradície udržiavali naši predkovia v období adventu a Vianoc? Ako vznikla známa vianočná koleda Tichá noc a kto jej autorom? Kedy sa zrodila tradícia zapaľovania sviečok v adventnom venci? Aká je história stavania vianočných betlehemov a posielania vianočných pohľadníc? Tieto i mnohé ďalšie otázky zodpovedal 16.12. 2022 študentom III. A správca múzea a kurátor výstavy Vianoce v Múzeu Senica Mgr. Tomáš Motus. Tretiaci tak mali možnosť sa v tomto predvianočnom čase prostredníctvom pútavej inštalácie výstavy vcítiť do atmosféry tradičných slovenských Vianoc, ale najmä sa o najkrajších sviatkoch v roku, ako ich mnohí zvykneme nazývať, dozvedieť mnoho nových zaujímavých informácií.

             

          • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.​​​​​​​

            9. 12. a 14. 12. 2022 sa uskutočnili dve časti školského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii A a B. 

            Študentky a študenti si zmerali sily najprv vo všeobecnom online teste zameranom najmä na prácu s textom, ale aj na teóriu literatúry a lingvistiku. Tí najúspešnejší si prešli ešte ďalšími dvoma skúškami, tvorbou textu a rečníckym prejavom. Tento rok sa niesol v znamení útvarov administratívneho štýlu v podobe tvorby žiadostí a sťažností a v ústnej časti sa mali účastníci vyjadriť k rôznym témam formou diskusného príspevku. Zvládli to a i keď ich výkony boli veľmi vyrovnané, napokon prvé miesta obsadili: v kategórii B - Lejla Kristína Kočíšková (1. B) a v kategórii A - Erik Michalička (3. B). Všetkým zúčastneným ďakujeme, víťazom gratulujeme a želáme veľa šťastia v krajskom kole. 

          • Hodina kódu

          • Naši študenti sa pripojili k miliónom študentov na celom svete, ktorí oslavujú Týždeň vzdelávania informatiky prostredníctvom Hodiny kódu (Hour of Code). Hour of Code je celosvetovou propagáciou programovania. Na  stránkach projektu http://hourofcode.com sa nachádzajú výukové programy, projekty vo viac ako 45 jazykoch. Nie sú potrebné žiadne predchádzajúce skúsenosti. Aktivity sú určené pre vek od 4 do 104 rokov.

          • Výlet do Bratislavy

          • ​​​​​Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            🎭🏛️ V piatok 9. 12. 2022 sa triedy kvinta, 1.C a časť septimy zúčastnili výletu do Bratislavy. Aj napriek upršanému počasiu si mohli vychutnať dve výstavy v galérii Umelka, kde sa sami stali na chvíľu exponátmi a predposledné divadelné predstavenie Atigona, ktoré bude mať čoskoro derniéru. Odkaz Sofoklovej tragédie z roku 422 p. n. l. o mladej rebelke, ktorá sa neváhala postaviť moci a napriek zákazu pochovala svojho brata ako jej kázalo svedomie, je aktuálny aj dnes. O tom nás opäť presvedčilo SND a jeho herečky a herci. Ďakujeme!

            Zdroj fotiek z predstavenia: https://snd.sk/inscenacia/3798/antigona#

          • Okresné a krajské kolo Majstrovstiev Slovenska v rapid šachu

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

            V dňoch 2. 12. a 7. 12. 2022 sa uskutočnili postupové kolá v zrýchlenom šachu v Senici a v Trnave.  Zúčastnili sa ho aj naši študenti, ktorí úspešne reprezentovali školu. Marek Oslej z Kvarty v okresnom kole obsadil 3. miesto a v krajskom 5. miesto v kategórii žiakov základných škôl a prvého stupňa osemročných gymnázií, v kategórii študentov stredných škôl bol najúspešnejší Patrik Babic zo 4. A – tiež 3. miesto v okresnom kole a 5. miesto v krajskom kole. Obaja získali 4 body zo 7 v náročnej konkurencii šachistov z celého kraja.  V okresnom kole výborné výsledky dosiahli aj Jakub Úlehla  (3. A) a Jaroslav Podmajerský (4. B), ktorí skončili na 1. a 2. mieste.

          • Mikulášske turnaje

          • 6. a 7. decembra sa na našej škole uskutočnili turnaje vo vybíjanej, florbale a volajbale. Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom gratulujeme! 

            Výsledky vybíjaná: 

            1. miesto Tercia, 

            2. miesto Kvarta, 

            3. miesto Sekunda, 

            4. miesto Príma. 

             

            Výsledky florbal: 

            1. miesto zmiešané družstvo Prima+Kvarta, 

            2. miesto zmiešané družstvo Sekunda+ Kvarta, 

            3. miesto Kvarta. 

            Najlepším strelecom s 9 bránkami sa stal Samuel Khir z Kvarty.

             

            Mikulášsky turnaj v mixvolejbale, výsledky:

            1. miesto v medzitriednom volejbale vyhrala Oktáva, 2. miesto obsadila Septima, na 3. mieste skončila 3. A. a na 4. mieste  1.A.