• Prváci v knižnici

          • Autorka článku a fotografií: Loreal Amaka Ayiba, 1.A

            „Knižnica je škola pre mládež i pre dospelých, škola všestranná, v ktorej sa vyučuje veľa múdrych učiteľov.“ (Karel Havlíček Borovský)

            V piatok 20.10. sa boli pozrieť žiaci prvých ročníkov a kvinty počas hodín slovenčiny do Záhorskej knižnice v Senici, pričom sa dozvedeli, že knižnica im vie poskytnúť veľa služieb, a to: výpožičné, prolongačné (predĺženie výpožičnej lehoty), rezervačné, konzultačné, rešeršné, reprografické a internetové.
            Študenti mali možnosť pozrieť si vynovené priestory knižnice, jej oddelenia, zaujala ich najmä beletria a doplnková literatúra, z ktorej si aj odniesli knihy potrebné v blízkej budúcnosti na hodinách literatúry. Dozvedeli sa, čomu sa venujú zamestnanci knižnice, v študovni si vyskúšali prácu s online katalógom a niektorí si aj na mieste vybavili preukaz.

            Záhorská knižnica v Senici je verejnou regionálnou knižnicou v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. Svoje poslanie realizuje tým, že utvára a sprístupňuje univerzálny knižničný fond, organizuje spoločensko-kultúrne a vzdelávacie podujatia a je vyhlasovateľom celoslovenskej autorskej súťaže Literárna Senica Ladislava Novomeského.
            Má aj pobočku umiestnenú v rekonštruovanej budove bývalého obecného úradu v Čáčove.
             

          • Trnava trochu inak

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

            Trnavu, prvé slobodné kráľovské mesto na území dnešného Slovenska, navštívil určite už každý z nás. Či tradičný jarmok, futbalový štadión, milovníci divadla Divadlo Jána Palárika, alebo nákupné centrá...

            My sme toto krajské mesto spoznávali aj po inej stránke.

            Vo štvrtok 19. 10. 2023 sa triedy KVINTA, II. B a doplnení študenti z I. B vybrali na historické potulky po Trnave.

            Zvolili sme si zážitkovú prehliadku- História zločinu a kráľovstvo kostí, v ktorej sme sa od pani sprievodkyne dozvedeli o živote väzňov, úlohe kata, spôsoboch trestania väzňov. Navštívili sme kostnicu pri Bazilike sv. Mikuláša. Archeológovia predpokladajú, že kostnica v Trnave vznikla v 13. storočí, odkrytá bola ale až v roku 2008 a patrí medzi najväčšie na Slovensku.

            Nazreli sme do sídla trnavských richtárov – historického západného krídla radnice, ktoré v minulosti slúžilo aj ako väznica a katov domček.

            Následne sme sa presunuli do Západoslovenského múzea, do  expozície Príroda Malých Karpát, ktorá je zameraná na živú a neživú prírodu západného Slovenska.

            Pomaly sa blížil čas obeda a hladní sme sa ponáhľali do blizkeho nákupného centra najesť sa a stihli sme  nakúknuť aj do nejakých obchodov.

             

          • Stretnutie v Záhorskej knižnici so spisovateľkou Soňou Bulbeck Lužinovou

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            „Knihu nepíše človek, ktorý všetko vie, ale ten, čo hľadá. A knihy čítajú tí, ktorí usilujú o dialóg – s autorom, so sebou i v živote.“

            Prozaička Soňa Bulbeck napísala knihu Deti z fary ako svedectvo dcéry evanjelického farára o osudoch detí farárov, ktoré sa narodili za socializmu a zažili diskrimináciu komunistického režimu. Ona ako dcéra evanjelického farára Milana Nosála nerozpráva o svojom živote, ale v dokumente, interview a reportáži zaznamenala osud 20 rodín, ktoré boli pre vieru násilne premiestňované, deti mali zakázané štúdium najmä pedagogiky a histórie, mnohí kňazi boli väznení, rodiny sledovala ŠtB. Jej rozprávanie o Akcii K a R – zrušenie kláštorov a reholí komunistami v roku 1950, o neslobode a násilí sledoval jej hosť – Dušan Tóth, slovenský reverend z Kanady, ktorý v rokoch 1967 – 1968 pracoval ako redaktor bratislavského rozhlasu vo vysielaní Dobré ráno a po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy emigroval do USA a Kanady.

            Študenti septimy si vypočuli autentické svedectvo o zločinoch komunizmu, ale aj úvahy o islame a kresťanstve, lebo pani Bulbeck je súčasne aj autorkou 13 kníh z prostredia arabského sveta, kde žila so svojím manželom anglickým architektom. Zaujímavé reflexie doplnila o výklad metódy neviditeľného divadla a divadla utláčaných, lebo pôvodne vyštudovala odbor dramatická výchova. Záver besedy patril Dušanovi Tóthovi, ktorý zaspomínal na deň emigrácie. Ocenili sme inú formu štúdia doby socializmu formou výpovede očitých svedkov.

          • Výsledky školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategória C

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

             

             

             

            17. 10. 2023 formou online testu v kategórii C odštartoval 16. ročník OSJL.

            Prvé miesto v školskom kole získala Alexandra Hamerlíková z kvarty, ktorá bude naše gymnázium reprezentovať  v okresnom kole OSJL  15. 11. 2023.

            Strieborná medaila patrí jej spolužiačke z kvarty, Michaele Hrabinovej. Tretie miesto si vysúťažila Miroslava Janšáková z tercie.

            Blahoželáme a ďakujeme všetkým súťažiacim za účasť i za výkony!