• Anglické divadlo

          • Autor: Vanesa Hnátová, 3.A

            V stredu 2.11.2022 sa študenti nášho gymnázia, spolu s ďalšími školami, vybrali do Kultúrneho domu Zrkadlový Háj a mali možnosť nahliadnuť do sveta 19. storočia očami Charlesa Dickensa v predstavení Christmas Carol. Predstaveniu tento raz kraľoval anglický jazyk. Takáto zmena v našich zvyčajných divadelných repertoároch bola značne vítaná, a predsa nás najviac očarila schopnosť hercov predviesť toto dielo v najkrajších farbách. Tak ako vzbudili pocity smútku a svetobôlu, tak vzbudili aj pocity vľúdnosti a nádeje. I keď príbeh Ebenezera Scrooga väčšina z nás poznala, jeho scénický prejav sa do nás väčšmi zakorenil.

          • Exkurzia – Záhorské múzeum – Cinemax, Skalica

          • Text: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.        

            Foto: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.,  PaedDr. Žaneta Pikartová

            Zdroj: https://www.zahorskemuzeum.sk/

            Dňa 3. 11. 2022 sa trieda 1. C v rámci predmetov dejepis a UMK zúčastnila exkurzie v Skalici. Záber bol veľmi široký, od dávnej minulosti až po úplnú súčasnosť. Najprv sme si v múzeu pozreli dobové fotografie starej Skalice a mali sme možnosť porovnať život vtedy a dnes. Potom sme videli stálu expozíciu Záhorského múzea a pôvodné priestory na poschodí, určené už od roku 1905 pre múzeum, ktoré koncipoval architekt Dušan Jurkovič ako ilúziu ľudového domu so sieňou a izbou, architektonicky dotvorenou vyrezávaným stredovým pilierom a bohato zdobeným stropom. Na veľkoplošnej mape Záhoria si mohli študenti pohľadať svoju rodnú obec a prezrieť si znaky 85 záhorských miest a obcí.

            Potom sme sa cez salón sestier Jurkovičových a priestor so špecifikami roľníckeho hospodárenia na Záhorí (tradície vinohradníctva v skalickom rajóne, poľnohospodárskej a domáckej výroby – výroba konopného plátna, povrazov a oleja) presunuli do archeologickej časti, ktorá je venovaná archeologickému výskumu na Záhorí a jeho výsledkom, je dokladom jednotlivých fáz osídlenia (Doba kameňa, Doba kovu a Na úsvite dejín).

            Ďalej nás čakala historická časť expozície, ktorá podáva historický obraz Záhoria a jeho členenie na jednotlivé panstvá. Pozornosť je upriamená na Skalicu ako slobodné kráľovské mesto, tiež tu nájdete tému Habáni na Záhorí a Náboženský život s dokumentáciou reholí a pútnických miest v regióne. Rozsiahlu tému predstavujú historické remeslá a cechy, podnikateľské aktivity šľachty na Záhorí, najmä Františka Lotrinského a Pálffyovcov.

            V závere celej expozície sme si mohli vyskúšať, aká ťažká bola kedysi žehlička a ako vyzerali niektoré technológie (modrotlač, družstevné nástroje a i.) v minulosti.

            Z múzea sme sa presunuli do budovy nákupného centra Max, kde sme si  pozreli filmové predstavenie určené iba pre nás. Išlo o pokračovanie kultového filmu z r. 1986 – Top Gun (názov filmu dala letecká škola vzdušného boja letectva amerického vojenského námorníctva, prezývaná Topgun). Top Gun: Maverick z roku 2022 nás vtiahol do sveta stíhačiek a bojových lodí, hrdinstva, ale aj slabosti človeka a prekonávania vlastných hraníc a predsudkov voči nezhodám z minulosti.

            Veríme, že v Záhorskom múzeu sme neboli naposledy. Ďakujeme múzejnej pedagogičke za výklad a sprevádzanie expozíciou a snáď sa čoskoro opäť stretneme na niektorom z pripravovaných worshopov v múzeu.

          • Kvinta v Múzeu Senica

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V rámci predmetu UMK sa trieda kvinta zúčastnila exkurzie v našom miestnom múzeu. Pozreli sme si všetky expozície aj novú interaktívnu expozíciu Česká cesta. Ďakujeme kurátorovi Mgr. Tomášovi Motusovi za odborný výklad aj vyčerpávajúce odpovede na naše zvedavé otázky 😉. Určite ešte prídeme!