• Súťaž Mladý Európan

          • V stredu 16. septembra 2020 sa konalo v kultúrnom dome v Senici regionálne kolo vedomostnej súťaže Mladý Európan. Súťaž sa uskutočnila v troch kolách. Do posledného tretieho kola sa úspešne prebojovali školy Gymnázium Jána Hollého z Trnavy, Gymnázium Pierra de Coubertina Piešťany a Gymnázium L. Novomeského Senica. Celkový priebeh súťaže bol veľmi vyrovnaný, no napokon sa celkovým víťazom súťaže stalo Gymnázium L. Novomeského Senica so súťažiacimi Timeou Otrísalovou, Jánom Sukupom a Líviou Vilkovou.

             

          • Súťaž mladého záchranára

          • Autor: Aneta Božková, III.B

            Dňa 22.9. 2020 sa žiaci nášho gymnázia zúčastnili spolu s ďalšími 18 družstvami súťaže Mladý záchranár Trnavskej župy v Trnave, na ktorej sa po náročnom dni, výkone, správnom ošetrení všetkých figurantov a napísaní testov umiestnili na výbornom 3. miesteBoli to žiaci: Patrik Babic (kapitán družstva), Michal Cibula, Monika Bahnová, Aneta Božková, Adam Valúch, Viktória Tokošovápod vedením pani profesorky Zuzany Oravcovej.

          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            12. ročník Dejepisnej olympiády pre školský rok 2019/2020 pokračuje až teraz v kategórii A, B dištančnou formou. Písomnej projektovej práci sa úspešne venovali traja študenti našej školy: Lucia Rapáková (sexta), Damian Ožvoldík (III.A) a Jakub Zibura (III.C).

            V kategórii A (projekt na ľubovoľnú tému  z histórie regiónov Slovenska) získal Jakub Zibura 1. miesto za prácu Reformácia a protireformácia na území Myjavského seniorátu a postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční dištančne začiatkom októbra. Do celoslovenského kola postupuje tiež Damian Ožvoldík v kategórii B (téma Významné osobnosti v národných/regionálnych dejinách činných v období 1. svetovej vojny alebo pred jej začiatkom, resp. v prvých rokoch existencie ČSR), ktorý s projektovou prácou o Andrejovi Hlinkovi získal 2. miesto. Lucia Rapáková našu školu reprezentovala prácou o Štefanovi Osuskom v kategórii B, v krajskom kole získala 3. miesto.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy, gratulujeme.

          • Štvrtý ročník literárnej ceny René – Anasoft litera gymnazistov

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Vzdelávací, motivačný a popularizačný projekt, ktorého sa zúčastňujeme tretí raz

            Aktuálna porota ceny Anasoft litera vybrala päť kníh, ktoré by nás mohli zaujať, motivovať k čítaniu, kritickému mysleniu a podnetným diskusiám nielen na hodinách slovenského jazyka a literatúry.

            • Peter Balko: Østrov (KK Bagala 2019) – pre trpezlivého čitateľa, ktorý má rád hru a fantáziu

            Zmes magického realizmu, spojenie fantastického, absurdného s realistickou líniou a  autobiografickými prvkami: vzťah otca a syna spisovateľov Jakuba Bazu a Tichomíra Bazu, ktorí žijú v Modrom dome v Cerovej vrchovine. Možno vás osloví fantastická línia: ostrov, kam sú unášané literárne postavy.  Ostrov je groteskou o svete fantázie – o postavách, ktoré ožijú a začnú žiť vlastným životom. Scenárista Peter Balko koncipoval svoju knihu v štýle postmoderny: ty-rozprávanie, tematizovanie písania, žánrový synkretizmus, riešia sa záhady písacích strojov, postavami sú spisovatelia – reálni alebo fiktívni, postavami sú i samotné literárne postavy. Je tu prítomná aj detektívna línia – zmiznutie spisovateľa Jakuba Bazu. Literárna kritika túto prózu označila ako experiment, ktorý je miestami nezrozumiteľný.

            • Juraj Červenák: Les prízrakov (Vydavateľstvo SLOVART 2019) – pre čitateľa detektívok, keď sa však záhada rieši v historickom kontexte protitureckých vojen v 16. storočí

            Šiesta kniha z cyklu historických detektívok: historický tím detektívov kapitán Joachim Stein, notár Matej Barbarič a kaprál Jaroš rieši zločinecké aktivity v meste Trutnov na prelome rokov 1599 a 1600. Zaujať vás môže silný príbeh, dobré dialógy, zábavné čítanie i historické detaily. Rytier Stein vyšetruje únos šľachtica Adama Zilváryho, tri vraždy a aktivity peňazokazeckej dielne. V románe vystupujú aj zaujímavé ženské postavy: Steinova manželka a dcéra, nechýba ani prekvapenie  - skutočného  páchateľa  brutálnej vraždy bude tipovať málokto.

            • Mariana Čengel Solčanská: Jánošík (IKAR 2019) – pre čitateľa, ktorý má rád históriu a orientuje sa v nej

            Autorka zahltí čitateľa množstvom faktov o protihabsburských stavovských povstaniach, o kurucoch a labancoch, najmä o povstaní Thökölyho a Rákocziho, o Prešovských jatkách – mučenie a poprava zemanov a mešťanov, sprostredkúva detaily života 17. storočia.  Zmieňuje sa aj o Danielovi Krmanovi a jeho ceste k švédskemu kráľovi Karolovi, je tu priveľa mien, údajov a detailov. V doslove autorka podľa svojich štúdií konštatuje, že Jánošík bol podľa nej právoplatne odsúdený zločinec. Zaujal ju fakt, že Jánošíkova matka a matka Mateja Bela mali rovnaké priezvisko, preto vytvorila fikciu, že boli sestry. Konštatuje, že vzhľadom na vzdialenosť Očovej a Terchovej je to málo pravdepodobné. Postava Jánošíka v podaní Solčanskej nie je kladná, nie je romantická, je to vodca brutálnej bandy, no inteligentnejší ako ostatní. V texte nájdeme opisy zločinov, ale aj krutosť vypočúvania, mučenia a vraždy Jánošíka. Jánošík v kontexte historických udalostí je nosnou líniou, vedľajšou líniou je silný romantický vzťah Jadvigy a Jánošíka, hoci takto vzťah prežíva len Jadviga.

            • Katarína Kucbelová: Čepiec (Vydavateľstvo SLOVART 2019)  - pre čitateľa, ktorý ocení autorkin pohľad na rómsku otázku, folklór, SNP a fašizáciu Slovenska

            Autobiografická próza a reportáž, ktorá sa viaže k obci Šumiac v Banskobystrickom kraji. Próza subjektu – silné nasadzovanie seba do textu, keď sa autorka snaží o sebe niečo dozvedieť, chce preklenúť svoju krízu, hľadá svoje korene a identitu.. Procesom tvorby vytvára iný svet a chce čitateľovi odovzdať múdrosť a emóciu: zobrazuje vývoj vzťahu obyvateľstva k Rómom, porovnáva ich svet kedysi a teraz, zaznieva tu kritika i obdiv k ich svetu. Katarína Kucbelová takmer dva roky navštevuje 80-ročnú Iľku (meno je fiktívne), učí sa od nej šiť čepiec a čitateľ si prostredníctvom výpovede hlavnej postavy i rozprávačky môže skladať črepinky života na strednom Slovensku, ale aj autorkino reflektovanie svojho života.

            • Alena Sabuchová: Šeptuchy (Artforum 2019) – pre čitateľa, ktorý si rád prečíta tematizovanie výsostne ženského sveta a genius loci Podlasia a nemožnosti prekročiť akékoľvek hranice

             Podlasie - rustikálny lesnatý región medzi Poľskom a Bieloruskom, zabudnutá  a vyčlenená zem. Autorkin román vzniká práve návštevami tohto regiónu. Autorka rozdelila text do 3 častí, ktoré spája výkladovým heslom slova na začiatku kapitoly: mor, šeptucha a panychída. Šeptucha je žena, ktorá lieči zariekaním, v Poľsku sa vyskytujú najmä v regióne Podlasia, väčšinou sú šeptuchy pravoslávnej viery, ich aktivity sú však považované za pohanské praktiky, ktoré cirkev oficiálne odmieta. Budete čítať knihu o hraniciach medzi západom a východom, medzi realitou a svetom mýtov, medzi dospelými a dospievaním na prelome 90. rokov. Zaujímavá je aj hlavná postava Dorota, dcéra hrobára, ktorá pri dospievaní vníma všetko inak, najmä medziľudské vzťahy. 

             

            Do projektu sa môžete zapojiť prečítaním kníh (najlepšie všetkých). Čítame, diskutujeme a hlasujeme – vyberáme najlepšiu knihu, s autorom ktorej sa stretneme v októbri. Knihy si môžete požičať u vyučujúcich slovenského jazyka. Tešíme sa na vaše recenzie a interpretácie.

          • Čo potom?

          • Autorka textu: Hana Odokienko Fodorová

            Foto. zdroj: https://www.facebook.com/tvsen.sk/

            Včera, v stredu 1. 7. 2020, sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie literárnej súťaže „Čo potom? Pandémia 2020 a čo bude po nej“. Súťaž bola organizovaná Študentským parlamentom mesta Senica a Radou mládeže Trnavského kraja. Cieľom nepostupovej amatérskej súťaže Čo potom? bolo vzbudiť záujem žiakov a študentov o situáciu okolo nás a jej dôsledky v čase koronakrízy. Študenti mohli prostredníctvom literárnych prác prezentovať svoje myšlienky, návrhy, či vlastné riešenia aktuálnej situácie. Medzi ocenenými boli aj žiaci nášho gymnázia. V 1. kategórii sa na treťom mieste umiestnil Leonard Komárek (1.B) a v 2. kategórii obsadili dve prvé miesta žiačky 3. C: Saša Budovičová (1. miesto) a Ivana Bartošíková (2. miesto). Všetkým zúčastneným týmto gratulujeme, ďakujeme a veríme, že nás budú naďalej úspešne reprezentovať v takýchto i iných súťažiach. Súťaže sa zúčastnil aj (teraz už) náš bývalý študent Tomáš Krška. Dobré meno našej školy reprezentovali tiež moderátorky akcie: Katarína Valúchová (1.B) a Adela Sadloňová (sexta).

            Ako predsedníčka poroty môžem zhodnotiť, že i keď súťažných prác bolo iba 13, všetky boli veľmi výpovedné a pútavé. Študenti v nich ponúkli okrem vlastných osobných spovedí o živote v čase koronakrízy aj veľa inšpiratívnych myšlienok, rád a výziev do budúcna. Jednou z takýchto výziev je aj záverečná myšlienka víťaznej práce 2. kategórie: „Zostaňme ľudskými!“

            A tak aj počas letných prázdnin neprestávajme veriť, že raz bude PO TOM a nenechajme sa pripraviť o našu ľudskosť!

          • Certifikát kvality za projekt Welcome to Showgart

          • autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            Blahoželáme vám!

             

            Práve sme vám udelili certifikát kvality za projekt Welcome to Showgart!.

             

            S pozdravomTím pracovníkov eTwinning

          • Čo je pre mňa najcennejšie

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            Záhorské osvetové stredisko v Senici vyhlásilo počas karantény literárnu súťaž Čo je pre mňa najcennejšie, do ktorej sa zapojili v dvoch vekových kategóriách žiaci a študenti napríklad z Brodského, Senice, Skalice, Myjavy, Prešova...

            Láska, rodina, šťastie, zdravie, domov, sloboda, harmónia, priateľstvo...

            Sociálno-emočné hodnoty sú na poprednom mieste aj pre Samuela Hasáka z II.C, ktorého úvaha bola v tejto súťaži ocenená.

            Blahoželáme!

          • ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM

          • Na základe spolupráce s organizáciou UNICEF, získala naša škola titul Škola priateľská k deťom. Tento titul patrí všetkým na škole, ktorí sa aktívne zapájali do našich charitatívnych podujatí a tým mohli pomôcť deťom v núdzi. Verím, že i v budúcom roku budeme môcť v charite pokračovať a finančne prispievať na dobrú vec. 

            Ďakujem

            Lucia Jurigová

            Koordinátor ŠR

          • Projekt E-Twinning „ Welcome to Showgart“

          • Autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            V týchto dňoch sme dokončili náš projekt E-Twinning.

             Inšpirovali sme sa obľúbenou knihou Harry Potter a v  projekte sme predstavili vlastnú školu „Showgart“ - nová škola čarodejníctva. Pracovali sme s partnermi vo Francúzsku, Poľsku,  Taliansku. V úvodnom predstavovaní sa, predstavili sme učastníkov projektu, školy, mestá a krajiny. Využili sme skladačku Puzzle, a poskladali sme si partnerské školy, vytvorili sme prezentácie našej školy, mesta a krajiny. Na záver študenti vypracovali zábavnou formou elektronický kvíz, kde si partneri overili ako dobre a sústredene pozreli a pochopili informácie z prezentácií. V druhom kroku  študenti spoločne v medzinárodných tímoch vytvorili model 4 „domov“. Každý dom si vytvoril svoje logo, erb, spoločne sme utvárali  novú študentskú uniformu, svoje školské pravidlá, nové školské predmety, vybrali si a charakterizovali svojich učiteľov s magickými silami, magické tvory, športy a ich pravidlá, ktoré sa vyučujú a konajú v škole, vytvorili si vlastné magické paličky s vymedzením ich schopností a recept na uvarenie magickej tekutiny „ Butterbeer“.

            Naučili sme sa pracovať s mnohými zaujímavými aplikáciami, ktoré posunuli naše myšlienky do konkrétnej formy a výsledkom  sú vytvorené knihy v aplikácii ourboox.com, na svoje si prišli aj výtvarníci a spoločnú konverzáciu v aplikáciach Framapad a vocaroo, a vytvorili pekné obrázky či už magických tvorov, ktoré sú vystavené v galérii magických  tvorov, magických paličieka podobne. Tri krát sme sa spoločne stretli on line v medzinárodných tímoch a diskutovali  v školskej jedálni, kde sa navzájom neformálne zoznámili ako študentov čarodejníctva, na dalšom on line stretnutí na aplikácii Framapad, na ďalšom stretnutí sa predstavili vyučujúci a ich predmety a v treťom stretnutí každý tým v spoločnej on line konverzácii vytvorili recept na „ Butterbeer“ - magický nápoj pre jednotlivé aktivity. My učitelia sme sa „ skryli“ za postavy navrhnutých vyučujúcich a takto sme viedli on line stretnutia. Záverom sme učitelia spoločne zhrnuli všetky uskutočnené aktivity v projekte a pomocou aplkiácie „storyjumper“ sme vytvorili spoločnú knihu „The Showgart Teacher´s  Golden e-book“. Ak vás projekt zaujal a chceli by ste sa pozrieť  na jednotlivé aktivity bližšie, môžete tak urobiť zadaním týchto údajov:

            URL : https://twinspace.etwinning.net/login

            username : spellbook.quill

            password : charmoins


            Prajem vám príjemný zážitok pri čítaní a prechádzaní jednotlivými aktivitami, ktoré študenti uskutočnili v termíne od  začiatku januára do júna a strávili touto činnosťou veľa hodín.

          • Ako sme tvorili našu knihu“ School Rules during the Corona Virus Pandemic“ v 1.A na hodine anglického jazyka

          • Autor: PaedDr. Anna Jankovýchová

            Čím mladší študenti,tým radšej experimentujú s IT technológiami a s ich využitím je vyučovanie zábavnejšie. My sme sa v 1. ročníku na hodine anglického jazyka oboznámili s modálnymi slovesami „ must, must not a need not“ nuž a situácia s otváraním škôl za prísnych bezpečnostných opatrení v období pandémie vnukla myšlienku využiť práve preberané učivo a upevniť modálne  slovesá pri aplikovaní pravidiel bezpečnosti na vyučovaní. Navyše aplikácia Storyjumper sa práve ponúkala na využitie jej potenciálu k spracovaniu za tvorivého nadšenia študentov 1A triedy.  Spomínaná aplikácia o ktorú by som sa rada podelila je www.Storyjumper.com

            Pomocou tejto aplikácie je možné vytvoriť si vlastnú prepracovanejšiu knihu, ktorá poskytuje viacero možností od vkladania obrázkov, scenérií,  vlastných fotografií až po vloženie vlastného zvuku pre vytvorenie audio knihy.

            Ukážku si môžete pozrieť na tejto adrese

            https://www.storyjumper.com/book/read/85037085/5ee09d3527719#

             

            Navyše autori aplikácie ju ponúkli počas trvania pandémie do 30.júna 2020 zadarmo.

            Samozrejme je možné túto aplikáciu využiť pri zaujímavých aktivitách aj na iných vyučovacích predmetoch.

          • Prijímacie konanie 8-ročné štúdium k 16.6.2020

          • Vzhľadom k tomu, že 18.6.2020 sa druhé kolo PP nekoná, pozývame na zápis zákonných zástupcov uchádzačov na mieste 1.-18. Termín zápisu je nezmenený.

            Poznámka : pri výpočte priemerov  prospechu sme okrem výchovných predmetov, ako bolo uvedené v kritériách, nezapočítavali známku z ANJ, nakoľko ju viacerí uchádzači nemali v prihláške uvedenú. Ďakujeme za pochopenie.

          • Výsledky prijímacieho konania 15.6.2020 8-ročné štúdium

          • Na základe výsledkov PP pozývame na zápis uchádzačov na 1. - 17. mieste vo výsledkovej listine.

            Zápis sa uskutoční 17. 6. 2020,  t.j. v stredu, v budove gymnázia v čase od 8:00 - 16:00 hod. Je potrebné, aby sa zápisu zúčastnili obaja zákonní zástupcovia. V prípade, že sa v uvedenom čase nemôžete zápisu zúčastniť, informujte nás, prosím, na t.č. 034/6941311 (034/6941315, 034/6941317).

            Pri zápise je potrebný občiansky preukaz a 20 € na vybavenie ISIC. 

          • Kritériá na šk. rok 2020/21 - osemročné štúdium

          •  

            Kritériá prijatia na  8 - ročné štúdium

            v školskom roku 2020 / 2021

             

                        Riaditeľstvo  Gymnázia  Ladislava  Novomeského  Senica v  zmysle  §62 -  §65   Zákona   č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon)  a o zmene a doplnení niektorých zákonov a po prerokovaní na zasadnutí pedagogickej rady a rady školy zverejňuje podmienky prijatia uchádzačov o osemročné štúdium na školský rok 2020/2021.

            1. V školskom roku 2020/2021 otvoríme jednu triedu 1.ročníka gymnázia s osemročným vzdelávacím  programom.

            2. Do 1. ročníka osemročného gymnázia prijmeme 18 žiakov.

            3. Kritériá  prijatia:

                        a) Podmienkou prijatia uchádzača na štúdium je riadne vyplnená a potvrdená prihláška na štúdium na strednej škole (doručená do 19. mája 2020). Uchádzač musí získať primárne vzdelanie podľa § 16 ods. 3písm. a) školského zákona, úspešne ukončiť piaty ročník základnej školy v príslušnom školskom roku a splniť podmienky prijímacieho konania.

                        b) Všetci prihlásení uchádzači vykonajú prijímacie skúšky z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika v rozsahu učebných osnov 1. – 4. ročníka ZŠ. Prijímacie skúšky sa budú konať v budove školy a čistý čas na vypracovanie úloh bude v každom predmete

            45 minút, príchod na prijímacie pohovory o 8.00 h.

            Konanie  prijímacích skúšok :   15. jún 2020 – 1. termín

                                                                  18. jún 2020 – 2. termín

            Na prihláške zákonný zástupca uvedie termín prijímacej skúšky.

             

                        c) Výsledné poradie uchádzačov sa určí podľa súčtu získaných bodov na prijímacej skúške zo slovenského jazyka a literatúry, matematiky, bodov za prospech na základnej škole a bodov za umiestnenie sa na prvých troch miestach olympiád  vyhlásených MŠ v obvodnom a krajskom kole na základe priloženého dokladu. Do úvahy sa bude brať priemer známok za tretí ročník, štvrtý ročník a za prvý polrok piateho ročníka bez výchovných predmetov, predmetové olympiády vyhlásené MŠVVaŠ SR za štvrtý a piaty ročník.

            Bodové hodnotenie:

            • písomná prijímacia skúška zo SJL – maximálne 50 bodov
            • písomná prijímacia skúška z MAT  – maximálne 50 bodov
            • prospech: 1,0 – 1,1  10 bodov, 1,11 – 1,2   8 bodov, 1,21 – 1,3  6 bodov, 1,31 – 1,4 

                  4 body, 1,41 – 1,5  2 body,

            • olympiáda obvodné kolo: 1. miesto  10 bodov, 2. miesto  8 bodov, 3. miesto  6 bodov olympiáda krajské kolo: 1. miesto  12 bodov, 2. miesto  10 bodov, 3. miesto  8 bodov

            Ak má žiak umiestnenia vo viacerých olympiádach, získa body za každé umiestnenie.

             

                         d) V prípade rovnosti bodov rozhoduje o poradí uchádzačov:

            • znížená pracovná schopnosť (doložená potvrdením od lekára)
            • lepší prospech z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry v 1.polroku 5. ročníka ZŠ.

             

                        e) Riaditeľka školy po zasadnutí prijímacej komisie zverejní zoznam prijatých uchádzačov  a výsledné poradie na úradnej tabuli školy podľa výsledkov prijímacieho konania najneskôr do 24. júna 2020 a prijatým uchádzačom zároveň oznámi termín, miesto a spôsob záväzného prihlásenia na štúdium.

                         Ak sa prijatý uchádzač záväzne neprihlási na štúdium do 30. júna 2020, škola ponúkne voľné miesto ďalšiemu uchádzačovi v poradí podľa výsledkov prijímacích skúšok.

            Oznam o výsledkoch prijímacích skúšok bude uverejnený i v novinkách na stránke školy https://sengym.edupage.org.

             

             

             

             

            V Senici  28. 5. 2020                                                             RNDr. Iveta Petrovičová

                                                                                                               riaditeľka školy

             

             

             

            Prerokované na pedagogickej rade per rollam:    28. 5. 2020

             

            Na vedomie  členom rady školy:                         28. 5. 2020

             

          • Prijímacie konanie 4-roč.štúdium pre šk.rok 2020/21

          •   Dôležitý oznam pre zákonných zástupcov uchádzačov o štúdium:

            • v priloženej tabuľke je uvedené poradové číslo uchádzača a získaný počet bodov podľa kritérií
            • ako sa dozviem výsledok uchádzača?

                     - obdržíte rozhodnutie o prijatí/neprijatí poštou najneskôr do 3.6.2020

                    -  rýchlejší spôsob: telefonicky každý pracovný deň od 8:00-13.00 hod.na tel.číslach :

                                                                                                  034 6941315 (riaditeľka)

                                                                                                  034 6941317 (zástupkyňa)                              

                                                                                                  034 6941311 (sekretariát) 

            Úloha rodiča:

            1. poslať záväzné potvrdenie o nastúpení na štúdium na školu, kde má záujem dieťa študovať a  bolo prijaté

            2. poslať  záväzné potvrdenie o nenastúpení na štúdium na školu, kde nenastúpi 

            3. obidve potvrdenia treba poslať na školy najneskôr do 4.6.2020 (pozn. čím skôr tým lepšie, pomôžete tak školám sprehľadniť počet voľných miest pre ďalších uchádzačov)

            4. zápisný lístok nemusíte posielať,potrebné je doručiť záväzné potvrdenie, ktoré si stiahnete tu: zavazne_potvrdenie.docx

             

            Prijímame 60 žiakov na štúdium v školskom roku 2020/21. Záujemcovia, ktorí sa nachádzajú na por.č. 61 a viac, neznamená, že nebudú prijatí, pretože na por.číslach 1-60 je veľa záujemcov, ktorí nemajú prioritne záujem študovať na našom gymnáziu.

             

              Kritériá           Vyhodnotenie
              1.1. 1.2. 1.3. 2. 3.1. 3.4. Spolu
            1. 180 54 180 15 100 0 529
            2. 180 54 180 15 57 0 486
            3. 180 54 180 15 30 0 459
            4. 180 54 180 15 27 0 456
            5. 180 54 180 15 24 0 453
            6. 180 54 180 15 21 0 450
            7. 180 54 180 15 21 0 450
            8. 180 54 180 5 30 0 449
            9. 180 54 170 15 27 0 446
            10. 180 54 180 15 12 0 441
            11. 180 54 180 15 12 0 441
            12. 180 54 180 15 12 0 441
            13. 180 54 180 10 12 0 436
            14. 180 54 180 10 12 0 436
            15. 180 54 180 5 12 0 431
            16. 180 54 180 15 0 0 429
            17. 180 54 180 15 0 0 429
            18. 180 54 180 15 0 0 429
            19. 180 54 180 15 0 0 429
            20. 180 54 180 15 0 0 429
            21. 180 54 180 15 0 0 429
            22. 180 54 180 15 0 0 429
            23. 180 54 180 15 0 0 429
            24. 180 54 180 15 0 0 429
            25. 180 54 180 15 0 0 429
            26. 180 54 180 15 0 0 429
            27. 180 54 180 15 0 0 429
            28. 180 54 180 15 0 0 429
            29. 180 54 180 15 0 0 429
            30. 180 54 180 15 0 0 429
            31. 180 54 180 15 0 0 429
            32. 180 54 180 15 0 0 429
            33. 180 54 180 15 0 0 429
            34. 180 54 180 15 0 0 429
            35. 180 54 180 15 0 0 429
            36. 180 54 180 15 0 0 429
            37. 180 54 170 15 9 0 428
            38. 180 54 180 10 0 0 424
            39. 180 54 180 10 0 0 424
            40. 180 54 180 10 0 0 424
            41. 180 54 180 10 0 0 424
            42. 180 54 180 10 0 0 424
            43. 180 54 180 10 0 0 424
            44. 180 54 180 10 0 0 424
            45. 180 54 180 5 0 0 419
            46. 180 54 180 5 0 0 419
            47. 180 54 180 5 0 0 419
            48. 180 54 170 10 0 0 414
            49. 180 54 170 10 0 0 414
            50. 180 54 170 5 0 0 409
            51. 180 54 170 5 0 0 409
            52. 180 39 180 10 0 0 409
            53. 180 54 160 0 12 0 406
            54. 180 39 170 5 12 0 406
            55. 180 39 180 5 0 0 404
            56. 180 54 170 0 0 0 404
            57. 155 54 180 10 0 0 399
            58. 155 54 180 5 0 0 394
            59. 155 54 170 5 0 0 384
            60. 155 54 170 5 0 0 384
            61. 155 54 170 0 0 0 379
            62. 155 39 180 5 0 0 379
            63. 155 54 150 10 0 0 369
            64. 130 54 180 5 0 0 369
            65. 130 54 180 5 0 0 369
            66. 155 54 160 0 0 0 369
            67. 130 54 180 0 0 0 364
            68. 155 39 170 0 0 0 364
            69. 130 54 180 0 0 0 364
            70. 130 54 170 5 0 0 359
            71. 155 24 180 0 0 0 359
            72. 130 54 170 0 0 0 354
            73. 155 39 150 5 0 0 349
            74. 130 54 160 0 0 0 344
            75. 130 54 160 0 0 0 344
            76. 130 24 180 5 0 0 339
            77. 105 54 180 0 0 0 339
            78. 130 54 150 0 0 0 334
            79. 130 54 150 0 0 0 334
            80. 130 54 150 0 0 0 334
            81. 130 54 150 0 0 0 334
            82. 130 54 150 0 0 0 334
            83. 130 54 140 0 0 0 324
            84. 105 39 180 0 0 0 324
            85. 130 39 140 5 0 0 314
            86. 130 39 130 0 12 0 311
            87. 105 54 150 0 0 0 309
            88. 105 39 160 0 0 0 304
            89. 105 54 144 0 0 0 303
            90. 155 24 120 0 0 0 299
            91. 130 39 130 0 0 0 299
            92. 80 39 180 0 0 0 299
            93. 105 54 140 0 0 0 299
            94. 130 54 110 0 0 0 294
            95. 80 39 170 0 0 0 289
            96. 105 24 160 0 0 0 289
            97. 80 54 150 5 0 0 289
            98. 80 39 170 0 0 0 289
            99. 130 24 130 0 0 0 284
            100. 80 24 180 0 0 0 284
            101. 80 54 140 5 0 0 279
            102. 80 39 160 0 0 0 279
            103. 80 54 140 0 0 0 274
            104. 80 24 170 0 0 0 274
            105. 80 24 170 0 0 0 274
            106. 105 24 144 0 0 0 273
            107. 80 24 160 0 0 0 264
            108. 80 24 160 0 0 0 264
            109. 105 39 110 5 0 0 259
            110. 80 24 150 0 0 0 254
            111. 80 39 120 0 0 0 239
            112. 65 39 130 0 0 0 234
            113. 80 24 130 0 0 0 234
            114. 65 54 110 0 0 0 229
            115. 80 15 130 0 0 0 225
            116. 80 54 90 0 0 0 224
            117. 80 24 110 0 0 0 214
            118. 50 54 110 0 0 0 214
            119. 65 24 124 0 0 0 213
            120. 50 54 98 0 0 0 202
            121. 35 24 130 0 0 0 189
            122. 50 15 120 0 0 0 185
            123. 20 24 130 0 0 0 174
            124. 35 24 110 0 0 0 169
            125. 35 24 102 0 0 0 161
            126. 50 6 104 0 0 0 160
            127. 50 24 76 0 0 0 150
            128. 20 54 56 0 0 0 130

             

                                                                                                 

          • Úspech na medzinárodných skúškach z francúzštiny – DELF úroveň B2

          • Mgr. Miriam Suchovská

            Dve naše študentky z oktávy, Katarína ŠimkováEma Vícenová, sa vo februári 2020 zúčastnili na medzinárodných skúškach DELF B2 z francúzskeho jazyka, ktoré sa konali na pôde Francúzskeho inštitútu v Bratislave. Obe dievčatá zvládli skúšky bravúrne a uspeli. Obdržali tak medzinárodný diplom DIPLÔME D´ÉTUDES EN LANGUE FRANÇAISE DELF B2 vydaný Ministerstvom školstva Francúzskej republiky. Získanie diplomu je výsledkom ich poctivej prípravy nielen v škole ale aj doma. Určite im pomohli aj skúsenosti z minulosti, kedy spolu s ďalšími spolužiakmi získali tento diplom na úrovni B1.

            Katka a Ema sú prvé v histórii školy, ktoré získali  tento diplom na úrovni B2. Diplom slúži ako oficiálny doklad na preukázanie úrovne francúzskeho jazyka, je uznávaný všade vo sveteplatný raz a navždy, teda do konca života! Diplom DELF má výrazný vplyv pri prijímaní na vysokú školu vo frankofónnych krajinách, významne zhodnocuje životopis a umožňuje držiteľovi ľahšie získať prácu v medzinárodných spoločnostiach a inštitúciách, kde je požadovaná francúzština. Aj preto má pre ľudí, ktorí chcú v živote pracovať s francúzštinou alebo pre tých, ktorí milujú tento krásny jazyk, nevyčísliteľnú hodnotu. Diplom sa dá získať na úrovniach A1 – B2, odborný diplom aj na úrovni C1 a C2.

            Dievčatám blahoželáme (FÉLICITATIONS!), ďakujeme (MERCI BEAUCOUP!) za aktívnu prácu na hodinách francúzskeho jazyka, za vzorné a úspešné reprezentovanie školy na rôznych súťažiach a olympiádach a prajeme im veľa úspechov v ich ďalšom štúdiu na vysokých školách a aj v ich súkromnom živote! BONNE CHANCE ET BON COURAGE!