• Ďalší úspech pre našu školu vo vedomostnej súťaži – prvenstvo v krajskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • PaedDr. Žaneta Pikartová

            12. februára 2021 sa online formou uskutočnilo krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, v ktorom  získala Alexandra Bobotová 1. miesto v kategórii A.  Úspešnou riešiteľkou sa stala v kategórii B Slávka Mihálová, umiestnila sa na 4. mieste.

            Úspechy našich študentiek si ceníme o to viacej, lebo online forma bola skutočne náročnejšia. Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry štandardne pozostáva z časovo limitovaného vedomostného testu, z tvorby/transformácie štylisticky originálneho textu a z ústneho rečníckeho prejavu na zadanú tému. Náročnosť pre obidve súťažiace spočívala tento rok v transformácií básní komplikovaného básnika Miroslava Válka. Transformácia básne Ohýbači železa do podoby zápisu v osobnom denníku a úvaha na motívy básne Strom, to je testovanie talentu a tvorivosti. Náročné boli tiež ústne prejavy, na prípravu ktorých mali naše dievčatá len päť minút a následne na kameru s mikrofónom prednášali agitačný prejav v prospech zachovania prírodného prostredia/pôvodnej výstavby namiesto realizácie veľkého developerského projektu a krátky prejav v prospech cestovania verejnou dopravou.

            Dievčatám úprimne blahoželáme, Alexandre Bobotovej budeme držať palce, aby v celoštátnom kole ukázala najmä svoj literárny talent. Dodatočne blahoželáme Monike Kaňovej, ktorá v kategórii C OSJL v okresnom kole získala 2. miesto.

          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Mgr. Ľubica Sadloňová

            10. februára sa naši študenti Klára Kučerová, Martin Kalný, Petra SimonováJuraj Chábela zúčastnili súťaže s viac než 30-ročnou históriou a zmerali si sily s konkurenciou z iných škôl Trnavského samosprávneho kraja.

            Pre zúriacu pandémiu sa jednotlivé kolá uskutočnili online, čo prinieslo mnohé nové skúsenosti a nie nie vždy jednoduché postupy. Veď kto by chcel stráviť takmer celé popoludnie čakaním na pripojenie k videohovoru, aby mohol absolvovať ústnu časť súťaže?

            Hoci stále nie sú zverejnené oficiálne výsledky, dvaja z našich študentov dostali email s blahoželaním k 3. miestu vo svojich kategóriách. Ide o Kláru Kučerovú a Juraja Chábelu. K blahoželaniu sa pripájame a zároveň všetkým štyrom ďakujeme za odvahu a chuť reprezentovať našu školu i za preukázané vedomosti.

          • Cena René Anasoft litera gymnazistov

          • PaedDr. Žaneta Pikartová

            Virtuálne stretnutie so spisovateľkou a režisérkou Marianou Čengel Solčanskou

             

            10. februára 2021 študenti septimy, I.B a niekoľkí z  II.B privítali vo svojich domovoch prozaičky Marianu Čengel Solčanskú a Soňu Urikovú (koordinátorka projektu), s ktorými sme osemdesiat minút diskutovali o historickom románe Jánošík, o cyklickom opakovaní sa histórie, o podnetných i kontroverzných postavách v slovenských dejinách, o filmoch Sviňa a Únos režisérky Solčanskej, o jej pracovných aktivitách, o živote...

            Román Jánošík prozaičky Solčanskej  je výpoveďou  o tom, ako sa žilo v dobe stavovských povstaní, ako veľmi doba ovplyvnila ľudí, ako  boli ľudia poslušní a doplatili na to, ako boli tí hore a tí dole a tí malí dole boli bezvýznamní, zneužití a zneužívaní. V celom texte môžeme pri čítaní sledovať zaujímavú otázku, aktuálnu stále, ako sa stane, že sa niekto narodí nevinný a v jednom okamihu sa premení na zlého?  Demýtizácia Jánošíka, Štefánika v Solčanskej knihe generál Milan Rastislav Štefánik, avizovaný zámer Solčanskej umeleckého projektu o Jozefovi Tisovi nám pripomenuli aj našu besedu so spisovateľkou Janou Juráňovou, ktorá sa zasa realisticky pozrela na ženy po boku slávnych mužov – v našej literatúre Hviezdoslav a Milo Urban.

            Román Jánošík môžete čítať ako výpoveď o dobe mocenských a náboženských bojov na našom území, keď konfrontujete svoje poznatky s autorkinými. Mariana Čengel Solčanská zahltí čitateľa množstvom faktov o stavovských povstaniach, o kurucoch a labancoch, najmä o povstaní Thököliho a Františka II. Rákociho, o Prešovských jatkách, detailoch života, sú tu popravy, sledujeme brutálne správanie, život, zmieňuje sa aj o Danielovi Krmanovi a jeho ceste ku švédskemu kráľovi Karolovi XII., je tu priveľa mien a faktov. Skladačka, v ktorej je zakomponovaný príbeh Juriša Jánošíka, štúrovského romantického hrdinu. Autorka zbavila Jánošíka tejto masky, opierajúc sa o historické pramene (kroniky, výpovede zo súdu s Jánošíkom), zobrazila Jánošíka ako zločinca, ktorý sa dobrovoľne prihlási k vojsku Rákociho, aby sa po rozpade povstaleckého vojska zasa pridal k cisárskej armáde, odkiaľ ho jeho rodičia vykúpili. Relatívne krátko bol zbojníkom a vodcom zbojníkov, od jesene 1711 – do zimy 1713. Dvakrát bol väznený, bol mučený a odsúdený na brutálnu popravu zavesením na hák. V historickej skladačke je minipríbeh vzdorovitého Juriša Jánošíka, ktorý miluje Boha, ale stratí svoju vieru, imponuje mu vodcovstvo zbojníkov a udržiava „ľúbostný“ vzťah s Jadvigou.

            Významnú úlohu v  dielach Mariany Čengel Solčanskej zohráva motív času a téma paradoxu ľudského života a reflexie o morálke a jej deklarovaný zámer vyrovnať sa s minulosťou slovenského národa. V otázkach študentov sa preto objavili aj také, ktoré sa sústredili na pozadie filmu Sviňa i Únos.

            Sympatické bolo Solčanskej rozprávanie o záľube v genealógii i jej spomienka na študentské roky, ktorou otvárala diskusiu i besedu. Svoju knihu Jánošík dedikovala učiteľom, pretože hovoria deťom, aby boli dobrými ľuďmi. A tak sme sa i rozlúčili. Bola to podnetná beseda s morálnym posolstvom o nutnosti hovoriť pravdu, zamýšľať sa nad minulosťou a rozlišovať dobré a zlé.

            Projekt René Anasoft litera gymnazistov pre nás pokračuje v apríli, keď delegát našej školy bude online diskutovať s gymnazistami celého Slovenska, aby v spoločnej konfrontácii názorov vybrali knihu na ocenenie.

            Moje poďakovanie patrí všetkým študentom, ktorí sa do projektu zapojili prečítaním kníh i účasťou na besede.

            https://www.litcentrum.sk/clanok/aj-gymnazium-ladislava-novomeskeho-v-senici-je-rene

          • Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Mgr. Alica Maliariková

            Dňa 9.2.2021 sa uskutočnilo ķrajské kolo nemeckej olympiády, v ktorom  sa veľmi pekne umiestnili naši kvartáni Roderik Provaznik na 5. mieste a Magdaléna Zelenáková na výbornom 3. mieste. Obom srdečne blahoželáme a želáme aj do budúceho roku veľa úspechov.