• 10. ročník školského šachového turnaja

          • Autor: Mgr. Ľubomír Staňo

                        3. februára 2023 sa uskutočnil už desiaty (jubilejný) ročník školského šachového turnaja za   účasti 24 šachistov (hralo sa súčasne na 12 šachovniciach). Po dvoch rokoch zapríčinených pandémiou sa zorganizoval turnaj v novom termíne po skončení prvého polroka. Už tradične mal dobrú úroveň, zúčastnili sa ho registrovaní hráči, ale i veľký počet nováčikov, ktorí hrajú   s použitím šachových hodín iba sporadicky. Hralo sa švajčiarskym systémom na sedem kôl za odborného dohľadu medzinárodného rozhodcu a zároveň bývalého študenta našej školy Rastislava Diviaka. Víťazom turnaja sa stal Jakub Úlehla z 3. A, na 2. mieste skončil Peter Otépka z tercie, na bronzovom stupni sa umiestnil Jaroslav Podmajerský zo 4. B. Za najväčší pokrok v šachovej hre bol ocenený Samuel Pavlík z kvinty.  Poďakovanie za účasť si určite zaslúži aj Carmen Klimková z kvinty, ktorá ako jediná na turnaji reprezentovala dievčatá.

            Všetkým zúčastneným žiakom želám veľa radosti pri ďalšom hraní a verím, že svoje schopnosti budú ešte zlepšovať.

          • Na západe nič nové, divadlo Ludus

          • Autor: Petra Simonová, Septima 

            Prvého februára sa triedy septima a 3.B zúčastnili divadelného spracovania expresionistického vojnového románu autora Erich Maria Remarquea ,,Na západe nič nové''. Predstavenie divadla Ludus si žiaci pozreli v Štúdiu L+S v Bratislave.
            Inscenácia sleduje život a zážitky štyroch devätnásťročných chlapcov bojujúcich na západnom fronte v prvej svetovej vojne.
            Po skončení predstavenia sa diváci stali súčasťou krátkej diskusie na tému nadväzujúcu na Remarquovo dielo, ktorého posolstvo i dnes rezonuje v mnohých divákoch a čitateľoch.

             

            zdroj foto: https://ludusdivadlo.sk/

             

          • Gympláci majú radi umenie

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            O tom, že naši študenti majú radi umenie, vedia o ňom diskutovať a neboja sa stať na chvíľu aj jeho súčasťou, sme sa opäť presvedčili vo štvrtok  2. 2. 2023, keď trieda kvinta navštívila Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici. Mali možnosť vidieť aktuálnu expozíciu poľského sochára Marcina Berdyszaka: IDEAS and IDEOLOGIES. Súčasťou výstavy bolo niekoľko priestorových objektov a malieb, v ktorých autor spracúva rôzne témy, napríklad politiku, národné témy, náboženstvo či liberálne postoje a tieto vizuálne interpretuje prostredníctvom znakov a symbolov. Ich význam je pre väčšinu návštevníkov čitateľný, nezameniteľný. Študentov po prezretí výstavy čakala aj vlastná výtvarná aktivita pod vedením galerijnej pedagogičky Elišky Šefčíkovej. Dokonca mohli preskúmať aj pivničné priestory galérie, ktoré boli dlhodobo zatvorené.

            Ďakujeme za spoluprácu a určite ešte prídeme.  

            Zdroj: https://www.zgjm.sk/vystavy/archiv-vystav/2022-2/marcin-berdyszak-ideas-ideologies/