• Literárna exkurzia v Piešťanoch

          • Autor: PaedDr. Žaneta Pikartová

            22. februára 2024  študenti III.A a III. B navštívili byt Ivana Kraska v Piešťanoch, v ktorom básnik literárnej moderny a symbolizmu žil a pracoval v rokoch 1943 – 1958.

            Kraskov byt je súčasne múzeom, v ktorom sme si vypočuli hodinovú prednášku o jeho životnej anabáze najmä do prvej svetovej vojny. Citové a intelektuálne krízy Kraska súviseli najmä s neúspešným vzťahom a  rozchodom s Ľudmilou Groeblovou, poetkou moderny, ktorú spoznal počas štúdia v Prahe. Ľudmila Groeblová bola ako Krasko aktívna v spolku Detvan. Krasko v spolku Detvan spoznal tiež Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa stal jeho priateľom. Zoznámili sme sa s básnikovou korešpondenciou a zaujal nás najmä list, čo Krasko adresoval svojej manželke Ilonke Kňazovičovej, v ktorom ju nepriamo požiadal o ruku. Krasko písal, že dostal od Štefánika z jeho cesty na Tahiti krásnu perlu, ktorú by po jej súhlase vložil do zásnubného prstienka pre ňu.

            Byt básnika a politika Kraska zaujme obrazmi Martina Benka, ktoré umelec daroval manželom a funkcionalistickým štýlom bytu. Rovnako množstvom fotografií a prameňov, ktoré vypovedajú o Kraskovej politickej dráhe. Desaťročie bol senátorom za agrárnu stranu a tajomníkom Vavra Šrobára na Ministerstve s plnou mocou pre správu Slovenska. Prednášku o Kraskovi sme vnímali v kontexte doby: spolok Detvan, Štefánik, účasť Kraska na východnom fronte v prvej svetovej vojne, aktivity národného zhromaždenia a Krajinského úradu.

          • Návšteva ESETu

          • Dňa 21.2.2024 sme sa vybrali do hlavného mesta Slovenska na exkurziu našej významnej počítačovej firmy ESET - globálnej spoločnosti zaoberajúcej sa digitálnou bezpečnosťou. Navštívili sme priestory jej celosvetovej centrály nachádzajúcej sa v Aupark Tower Bratislava. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií zo sveta informačnej bezpečnosti. 

          • MO v basketbale chlapcov SŠ

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dnes 21.2. 2024 sa na našej škole uskutočnili MO v basketbale chlapcov SŠ. Naši chlapci obsadili pekné prvé miesto, keď jednoznačne porazili SOŠ a OA. Za bojovný výkon a reprezentáciu školy im gratulujeme a zároveň budeme držať palce na Župnej olympiáde v Trnave.

          • Odkaz lásky ♥️

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V piatok 16. februára 2024 sme sa v rámci vyučovania seminára z umenia a kultúry vybrali do nášho senického múzea, kde momentálne prebieha špeciálna expozícia venovaná Valentínu s názvom Odkaz lásky. Toto Valentínske podujatie pripravilo mesto Senica, Múzeum Senica a Mestské kultúrne stredisko Senica v spolupráci so Záhorskou knižnicou Senica a Záhorskou galériou v Senici. Nie je však len pre zaľúbencov, dozvedeli sme sa, ako vznikol tento sviatok a mohli sme v interaktívnej výstave vidieť aj zobrazovanie Amora vo výtvarnom umení a literatúre a zároveň sledovať mechanizmy propagácie kultúrnych inštitúcií v súčasnosti. Podobnými akciami sa snaží múzeum prilákať verejnosť do svojich priestorov, kde možno nájsť niekoľko stálych expozícií vrátane modelu mesta a archeologických vykopávok. My sme opäť radi prišli a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Za odborný výklad ďakujeme kurátorovi múzea Tomášovi Motusovi. 

          • Príma na exkurzii na Mestskom úrade

          • Autor: Mgr. Silvia Blažeková

            Dňa 9.2.2024 absolvovala trieda príma exkurziu na Mestskom úrade v Senici. Prvou zastávkou bola vynovená sobášna sieň, kde sa žiaci dozvedeli o priebehu sobášenia. Potom sa presunuli do zasadačky, kde si na vlastnej koži vyskúšali, ako prebiehajú zasadnutia poslancov mestského zastupiteľstva aj s hlasovaním o predložených návrhoch. Neskôr mohli v klubovni poslancov nazrieť do Mestskej kroniky a Pamätnej knihy, pričom si vypočuli zaujímavé rozprávanie pani kronikárky. Poslednou zastávkou bola kancelária pána primátora, ktorý žiakov informoval o svojej práci.Exkurzia sa vydarila, žiaci sa dozvedeli veľa nových informácií a zážitkové vyučovanie bola pre nich príjemná zmena:)

          • Naši chlapci víťazmi!

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            Dnes sa podaril obrovský úspech našim chlapcom na MO vo florbale, kde za účasti 10 ZŠ okresu Senica zvíťazili a zaslúžene postúpili na Majstrovstvá kraja do Dunajskej Stredy. Srdečne chlapcom gratulujeme za úspešnú a vzornú reprezentáciu našej školy

          • Noví darcovia krvi spomedzi študentov

          • Autor: Mgr. Miroslava Gergelová

            Dňa 13.2.2024 sa medzi darcov krvi zaradili noví študenti a študentky. Odvahu tentokrát preukázali Petra Simonová, Patrik Jediný, Kristína Slezáková a Peter Vymislický. Pridali sa k nim aj dvaja druhodarcovia – Matej Škrabák a Marianna Hlavatá. Veríme, že budú inšpiráciou pre ďalšie spolužiačky a spolužiakov, ktorí dostanú možnosť už o mesiac na ďalšom mobilnom odbere v pobočke Slovenského Červeného kríža v Senici.

          • Prezentácia astronomických súťaží

          • Autor: RNDr. Svetozár Štefeček

            V stredu 7. februára 2024 sme na našej škole privítali bývalú absolventku GLN v Senici a MFF KU v Prahe Mgr. Janku Švrčkovú. Jej meno nájdete na nástenke vedľa učebne fyziky, do histórie senického gymnázia sa zapísala ako víťazka celoštátneho kola súťaže Čo vieš o hviezdach, ale najmä ako trojnásobná medailistka z Medzinárodnej olympiády v astronómii a astrofyziky (IOAA) v rokoch 2016 - 2018.

            Janka predstavila študentom tercie, kvarty, 1. ročníka a 2.A súťaže, vďaka ktorým  môžu získať nové poznatky, skúsenosti, nových kamarátov, ale i spoznať nové miesta v rámci Slovenska i vo svete.

            Po reprezentácii našej školy i Slovenska sa Janka vrátila do týchto súťaží ako autorka úloh a vďaka nej sa v Astronomickej olympiáde obnovila kategória mladších súťažiacich.

            Ak Vás oslovila táto prezentácia a zaujíma Vás, čo sa deje vo vesmíre, môžete sa pustiť do riešenia AO, či už ako členovia astronomického krúžku alebo samostatne. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke https://www.aosk.sk

          • Dve druhé miesta z krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku

          • Autor: Mgr. Miriam Suchovská

            Dve druhé miesta z krajského kola Olympiády vo francúzskom jazyku v školskom roku 2023/24

            Dňa 9. februára 2024 sa uskutočnilo krajské kolo 33. ročníka Olympiády vo francúzskom jazyku v CVČ Kalokagatia v Trnave. Za našu školu súťažili v tomto školskom roku štyria šikovní študenti a svojimi výsledkami nás veľmi potešili.

             

            Tešíme sa najmä z úspechu študentov z 2.A triedy. Lukáš Trup súťažil vo frankofónnej kategórii 2C a Chiara Sofia Válková v kategórii 2A. Ich účasť v krajskom kole sa veľmi vydarila, pretože obaja vybojovali 2. miesto. Blahoželáme!

            Naši ďalší mladí zástupcovia Ema Poláková zo 4.B (kategória 2B) a Tobiáš Šrámek zo Sekundy (kategória 1A) sa síce neumiestnili v top 3, ale patria medzi úspešných riešiteľov.

             

            Srdečne všetkým blahoželáme, ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a prajeme veľa elánu do ďalšieho štúdia tohto krásneho jazyka.

             

            FÉLICITATIONS ET MERCI MILLE FOIS!

          • MO vo florbale SŠ

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            8.2.2024 sa zúčastnili chlapci nasej školy na MO vo florbale SŠ a získali krásne 2. miesto.

          • Svitanie a súmrak

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V piatok 9. 2. 2024 sme sa v rámci seminára z umenia a kultúry vybrali pozrieť si výstavu fotografií v ZUŠ Senica. V galérii v podkroví práve prebieha výstava autorov z Veľkých Pavlovíc (ČR) s názvom Svitanie a súmrak. Ďakujeme za spoluprácu a odborný výklad pánovi učiteľovi Orthovi. 

             

          • Nezvyčajné divadelné predstavenie

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            V stredu 7. februára 2024 sa triedy sexta a 2. C (a časť štvrtákov zo 4. B a 4. A) zúčastnili nezvyčajného divadelného predstavenia. V rámci predmetu umenie a kultúra sme mali možnosť v divadle LUDUS v Bratislave vidieť tzv. performance lecture Sacrum, vizuálnu a hudobnú prednáškovú montáž, ktorú s kolektívom pripravil Andrej Kalinka. „Cieľom inscenácie je nadchnúť žiakov pre štúdium a získavanie nových informácií o svete okolo nás. Performance lecture Sacrum má rozličné zamerania a významy. Je dielom a prednáškou súčasne, koncertom aj diskusiou. Študenti zažijú iný pohľad na vzdelávanie než na aký sú zvyknutí – informácie nie sú rozdelené do jednotlivých predmetov, ale sa prirodzene dopĺňajú a na ceste k novému poznaniu divákov sprevádza hudba."

            Už od začiatku nám bolo jasné, že sme neprišli na klasické divadelné predstavenie, čo nám bolo vysvetlené hneď v úvodnom slove. Tento pre náš edukačný i umelecký priestor zatiaľ len málo známy pojem sa v umení etabloval už v 70. rokoch 20. storočia. Performance lecture (predstavenie – prednáška) by mala svojim divákom (percipientom) ponúknuť iba čiastočnú myšlienku, ktorú musia dokončiť, vyzýva ich, aby sami zhodnotili jej pravdivosť. To, či na našich študentov „divadlo" zapôsobilo sa dozvieme až v následných diskusiách na hodinách UMK. Treba však oceniť, že v našom divadelnom priestore je miesto aj pre takýto typ umenia. Umenia, ktoré len netlmočí vyslovené, neinterpretuje napísané, ale ponúka autenticitu umelca – performera, otvára dvere k novému pohľadu na veci,  pričom v sebe spája všetky umelecké druhy a prepája ich s edukáciou a vedou. Pretože to je zmyslom umenia, ale aj vedy – ponúknuť pohľad z iného uhla, pýtať sa a vyvolávať ďalšie otázky. Asi najsilnejším zážitkom z predstavenia bolo podávanie si kamery, ktorej obraz sa v reálnom čase premietal v projekcii na javisku, pričom sa sami diváci videli na plátne. Hádam sme si však z divadla odniesli aj čosi viac.   

             Zdroj: https://ludusdivadlo.sk/sacrum/

          • ZUM BEISPIEL

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová​​​​​​​​​​​​​​

            Zum Beispiel – je názov triedneho časopisu, ktorý zostavili študenti IV. B triedy v nemeckom jazyku. Kto má chuť, môže si ho prelistovať a spolu s nimi zaspomínať, čo zažili v I. polroku v tomto školskom roku.

            Ale, samozrejme, v nemčine!

             

             

            Zum_Beispiel.pdf

             

          • MO SŠ dievčat vo florbale

          • Autor: Mgr. Miroslav Madunický

            Dnes 7.2.2024 sa v športovej hale v Senici uskutočnili MO SŠ dievčat vo florbale. Naše krásne dievčatá obsadili krásne tretie miesto.

            Za vzornú reprezentáciu školy im ďakujeme.

          • Dve víťazstvá v Dejepisnej olympiáde

          • ​​​​​​Autor. PaedDr. Žaneta Pikartová

            V okresnom kole Dejepisnej  olympiády v kategórii D suverénne zvíťazil študent tercie Oliver Tóth so ziskom bodov 86,5 z celkového počtu 90 bodov. V tejto kategórii našu školu dôstojne reprezentovala aj Jana Tománková, ktorá vybojovala 4. miesto.

            Prvenstvo v kategórii C získala tiež Alexandra Hamerlíková z kvarty.

            Tešíme sa z úspechu Zuzanky Mihálikovej z prímy: v kategórii F získala 2. miesto.

            Ďakujem všetkým za svedomitú prípravu, lebo štúdiu venovali desiatky hodín svojho voľného času. Pripomínam, že táto vedomostná olympiáda je veľmi náročná, lebo súťažiaci musia ovládať nielen témy z dejepisu daného ročníka, musia mať celkový prehľad v histórii, ale študujú aj regionálne dejiny a monotematickú časť – v tomto ročníku to bola história a architektúra hradov a zámkov Slovenska.  

            Gratulujeme! Veríme, že víťazi budú úspešní aj v krajskom kole.

          • Deň pre bezpečnejší internet 2024

          • V tomto roku vychádza Deň pre bezpečnejší internet 6. februára 2024. Zmyslom tohto dňa je upozornenie na ochranu súkromných údajov na internete, najmä na webových stránkach sociálnych sietí, podpora bezpečnejšieho a zodpovednejšieho využívania online technológií. Na vyučovacích hodinách informatiky sme sa rozprávali o správaní sa na sociálnych sieťach, o kyberšikane, čo robiť ak sme sa stali jej obeťou alebo ak kyberšikanu vidíme. Pomocou phishingového testu sme si overili naše schopnosti odhaliť podvodné phishingové správy, e-maily. Debatovali sme ako týmto hrozbám predísť. 

            Všetkým želáme, aby každý deň bol dňom bezpečného internetu. :)

          • DOD na chemickej a potravinárskej fakulte Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave

          •  

            V piatok 2.2. sa študenti semináru z chémie a výber žiakov zúčastnili na DOD na chemickej a potravinárskej fakulte Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Na úvod ich čakala zaujímavá prednáška o vývoji periodickej sústavy prvkov, ako aj o samotných prvkoch a následne absolvovali aj exkurziu do laboratórií na fakulte. 

          • OSJL – víťazstvo nám uniklo len o vlások

          • Autor: Mgr. Hana Odokienko Fodorová, PhD.

            Vo štvrtok 1. februára 2024 sa naše dve študentky a náš jeden študent zúčastnili krajského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v Trnave. Alexandra Hamerlíková z kvarty súťažila v kategórii C, Eliška Mičková z 2. C v kategórii B a Erik Michalička zo 4. B v kategórii A. V početnej konkurencii uspeli. Saška sa umiestnila na 3. mieste s počtom bodov 46 (z 55), 2. miesto jej uniklo iba o 1 bod. Erikovi len o bod ušlo víťazstvo, vo svojej kategórii skončil druhý s počtom bohov 45 (z 55). Študentov tento rok opäť potrápili úlohy v teste, tvorba a transformácia textov rôznych útvarov (rozprávka, úvaha, rozprávanie) a ústna časť, v ktorej mali predviesť nielen svoje rečnícke zručnosti, ale aj kreativitu a intelekt (úvaha o ceste na Mesiac, diskusný príspevok o povinnej literatúre na školách, agitačný prejav o bezpečnosti v cestnej premávke). Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

          • Okresné kolo basketbalu 3x3

          • Autor: Mgr. Rudolf Bíly

            Dnes naši študenti: Gabriel, Khir,Ožvoldík, Uhrinec ,Ravas,Baranovic vyhrali Okresné kolo Basketbalu 3X3 medzi konkurenciou 9 ZŠ z okresu Senica a postúpili na majstrovstvá TT kraja ZŠ do Serede . Ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy .

          • Okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Autor: Mgr. Anna Zburinová

             

            Vo štvrtok 18. januára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku pre okresy Senica a Skalica na Gymnáziu F. V. Sasinka v Skalici.

            Našu školu úspešne reprezentovali dve študentky z kvarty Aneta Válková a Michaela Hrabinová v kategórii 1B.

            Obidvom sa podarilo získať stanovený počet bodov v písomnej časti, aby mohli postúpiť do ústnej. Michaela Hrabinová sa umiestnila na 4. mieste a Aneta Válková obsadila 2. miesto a vybojovala si postup do krajského kola.